Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОБРОСЪСЕДСТВО Е ВЪЗМОЖНО, НО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ВСЯКА ОТ СТРАНИТЕ

ТАКА ТРЯБВА! ЗНАЧИ - МОЖЕ! А ЗАЩО БЕ ДОСЕГА АНТИМАКЕДОНСКАТА КАНОНАДА?

ЯН ПИРИНСКИ


Приятна изненада бе инициативата на бившия българския премиер Бойко Борисов да направи неформална среща със своя колега в Република Македония - Никола Груевски. Приятелска среща с единствената цел, според официалното съвместно съобщение, за задълбочаване и интензифициране на отношенията между двете страни, за доизясняване на всички аспекти в изготвянето на договора за добросъседство.

А защо това не направи Борисов още преди, през първата половина на месец декември м. г., когато в Брюксел се очакваше Република Македония да получи дата за преговори? Защо с чиста съвест тогава България заблуди Европейския съюз, че Република Македония провеждала антибългарска политика и нарушавала добросъседските отношения? Нещо, което, както се знае, е точно обратното. Защо? Как така изведнъж Борисов застана на точно противната позиция в отношението си към Република Македония и отиде да разговаря с Никола Груевски? И как в бъдеще нашият земляк от Пиринския дял на Македония, българският президент Росен Плевнелиев, ще смени своите държавни видения към Македония? И ако намеренията и изявленията на Бойко Борисов всъщност се превърнат в политическа и държавна реалност, тогава какво ще правят българските инициатори и пропагандатори на националшовинизма и антимакедонизма? А те не са малко. Особено Божидар Димитров, който наскоро по Българската национална телевизия се изказа, че е много доволен от Македония, защото там са го слагали начело в българската антимакедонска кампания. Как ще се почувства акад. Георги Марков и още много знайни и изявени македономразци, използвайки темата Македония единствено за показване и доказване колко са големи български патриоти?

Решението на Бойко Борисов да се срещне с Никола Груевски в Македония всъщност бе нещо като внушение, или уверение, че е почувствал нуждата от европейските идеи и принципи и е разбрал, че единственият начин да се нормализират добрите отношения с Македония е признаване правото на македонския народ сам да решава за своето минало, за своята национална идентичност, за своето настояще и бъдеще; че задълженията и правата на двата народа и държави в договора трябва да са на реципрочна основа и за двете страни. Особено бе актуален въпросът за националните малцинства. Не може България да иска тези, които в Македония се чувстват българи, да получават своите права като малцинство (а знаем, че дори България претендира за мнозинство, т. е., че населението в Македония е българско), а тези, които в България се чувстват македонци, да нямат същите права на малцинство. Просто такъв договор е напълно невъзможен и абсурден.

Вестник „Народна воля” през цялото си съществуване - вече 33 години - винаги е заявявал и декларирал, че е за истинско сътрудничество и за истински добри отношения между всички съседи на Балканите. Ето защо поздравяваме действията на бившия български премиер Бойко Борисов за сътрудничество и добросъседство, надявайки се, че ще се сложи край на досегашната безразсъдна българска политика на абсурда и омразата. И да очакваме, че след оставката на премиера Борисов, България ще продължи начинанието си за развитие на добросъседските отношения между двете страни.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


ПИТУ ГУЛИ (1865 - 1903)
ПИТУ ГУЛИ, легендарен војвода, деец на македонското револуционерно национално движење. По националност Влав. Роден во Крушево во 1865 год. Живеел во Софија. Како 17-годишно момче вклучен во националноослободителното дело на македонскиот народ. Во 1885 год. со својата чета поминал во Македонија. По разбивањето на четата заробен и испратен на робија, во Мала Азија, каде што во крепоста Дијарбекир одлежал осум години. По робијата се вратил во Крушево и се вклучил во активностите на ВМРО. Во една борба со аскерот (1902), како комита во четата на Тома Давидов е ранет. Префрлен на лекување во Бугарија. Во март 1903 год. со мала чета се вратил во Крушево. Благодарејки на неговата агитација Власите од западна Македонија, особено од Крушево, зедоа активно учество во ВМРО и во Движењето за ослободување на Македонија. Пред Илинден избран за член на Крушевскиот востанически комитет. Во Востанието командувал со голем одред во борбите за ослободување на Крушево. Извонредно храбар. Кога Турците презеле голем контранапад одбил да се повлече со главнината од градот. Со своите комити зазел позиција на Мечкин Камен, решен да го брани Крушево до последниот борец. Херојски загинал на 13 август 1903 год. на врвот Мечкин Камен, над неговото родно Крушево. Една од големите легенди на македонското националослободително движение, опеан од народот.
Питу Гули - речиси целото машко поколение од семејството Гули гине во борбите и против бугарските окупатори.

 
Епиграми

БОДЛИВ ЕТНОС

Можеш да се пишеш патагонец,
египтянин, руснак – какъвто щеш,
но не казвай, че си македонец –
не слагай в гащите си... таралеж!НАСИЛНИЦИ

От народа - хляба изтръгнаха,
от македонците - и езика!
И гордо към бъдното тръгнаха –
със престъпната си политика!ЗАКАНАТА НА ГАНЬО

Държавата решил е да прочисти
от рецидивисти, комунисти
мафиоти, крадци, другоцветни –
тъй, че в цяло Българско да светне!

Македонци, турци - все злодеи -
в лагери! Циганите - в бордеи!
Щом за своя идентитет се борят -
държавата му искат да съборят!АБСУРД

Възможно ли е
на Чака потомците
да бъдат гурите
на македонците?!ПРОБЛЕМЪТ НА ГАНЬО

В днешните потомци
все още е жив
на Аспаруховата орда
навика крадлив!ЛОГИЧЕН ВЪПРОС!

Какво могат да откраднат
потомците на световна
Империя
от потомците
на хунска орда -
е МИСТЕРИЯ!?
Въпросът е логичен -
отговорът – двустричен -
ни-що!БРАТСКИ ЖЕСТ

Дори когато Ганьо
е в агония -
пак подлага крак
на Македония!Златка Дамянова

 
Македонија пее

ДАЛИ ЗНАЕШ ЛИБЕ

Дали знаеш либе,
дали паметуваш,
кога бевме мило либе,
двајца на прошетка.(2)

Нели ми велеше,
нели се колнеше,
јас не љубам друго либе,
сами тебе душо.(2)

Земи си ножето,
разпарај срцето,
таму ќе си најдеш либе,
две срца вљубени.(2)

Ах, колку е жално,
ах, колку е мачно,
јас да те љубам либе,
а друг да те земи.(2)ДАФИНО ВИНО ЦРВЕНО

Дафино вино црвено,
момчето ти е заспало,
на кара-камен планина,
на сува рида без вода.

Ми поминали ајдуци,
гунчето му го украле,
ај, гунчето му го украле,
в меана му го продале.

В меана му го продале,
за бела луда ракија,
ај, за бела лута ракија,
за рујно вино црвено.

Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Ако му го зеле гунчето,
нека ми е живо момчето.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting