Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Софија ни откажува поддршка за датум за преговори

БУГАРИЈА НЕ ГО ЧИТА ПОСИМОТО ОД МАКЕДОНИЈА

ЖАНА П. БОЖИНОВСКА


По одговорот од министерот Никола Попоски на писмото од бугарскиот колега Николај Младенов, кој беше оценет како позитивен, крајно непринципиелно е да се најавува блокада, коментираат познавачи на состојбите

Официјална Софија вчера како да ги разреши сите дилеми за ставот за датум за почеток на преговори за членство на Македонија. Претседателот на државата Росен Плевнелиев и премиерот Бојко Бирисов заеднички ја изградиле бугарската позиција за точката за Македонија на тековниот Европски совет во Брисел.

- Бугарија ќе биде меѓу земјите што нема да го поддржат определувањето датум за почеток на преговори за членство на југозападниот сосед - соопшти вчера кабинетот на претседателот Плевнелиев.

Според соопштението, претседателот и премиерот биле категорични дека Бугарија ја поддржува европската перспектива на Македонија, но бугарската поддршка не е безусловна и зависи од исполнувањето на критериумите за членство, меѓу кои приоритетно место заземаат добрососедските односи.

„Изгледите за добивање датум можат да се деблокираат не преку пропаганда и маркетинг-кампањи, туку преку реални активности за зајакнување на добрососедските односи меѓу Бугарија и Македонија“, пишува во соопштението од Плевнелиев.

Македонските власти вчера се воздржаа од реакции на ваквото соопштение, но познавачи на односите меѓу двете земји велат дека по одговорот од министерот Никола Попоски на писмото од бугарскиот колега Николај Младенов, кој беше оценет како позитивен, крајно непринципиелно е да се најавува блокада.

- Македонскиот став е конструктивен, а намерата на Софија во соопштението не е добронамерна - велат нашите извори, според кои, очигледно има луѓе во Бугарија на кои можеби не им одговара конструктивноста.

Според истите извори, наместо да се операционализира договорената соработка и формирањето работни групи за сите активности, Бугарија излезе со соопштение дека нема да поддржи доделување датум за преговори за Македонија.

Професор Владимир Ортаковски вчера изјави дека во реакцијата од бугарскиот премиер и од претседателот се вели оти нема да посочат датум за преговори, што не е исто што и блокада.

- Веројатно тоа значи дека би биле пасивни, а не негативни. Ова го толкувам како уште еден притисок од Софија за да издејствуваат за нив поблагопријатна добрососедска политика. Ние на бугарските предлози реагиравме соодветно, но Бугарија ни го покажува синдромот на елитниот клуб на ЕУ - вели Ортаковски.

Претходно во Брисел, бугарскиот шеф на дипломатијата Младенов рече дека неговата држава нема интерес да ја види Македонија изолирана и отпадната од процесот на проширување на ЕУ. Напротив, според него, Софија има интерес Македонија секогаш да се движи напред, но на база на критериуми и барања што треба да ги исполнат сите што сакаат да станат дел од ЕУ.

- Во врска со Македонија, позицијата на Бугарија не е променета, ние сме вложиле двостран процес со оваа држава за да го потврдиме ангажманот што тие го презедоа кон Бугарија со договорот од 1999 година. За да има поддршка од нас, Македонија треба да докаже дека е подготвена да ги исполни сите критериуми, пред с`, тој за добрососедски односи - изјави Младенов.

Поранешниот амбасадор во Бугарија, Ѓорѓи Спасов, е со став дека документите од типот на декларацијата на која се повикуваат Бугарите се обврзувачки исто колку и договорите за добрососедство, па нема потреба на таа идеја да се гледа негативно.

- Ако постојат причини за зголемена недоверба во Бугарија кон некои политики на Македонија, тоа треба внимателно да биде разгледано од наша страна. Kолку што ми е мене познато, во таа Декларација ниту една од страните не е обврзана на нешто повеќе од другата, и во спречувањето на непријателската пропаганда и во постапките со кои се нарушуваат добрососедските односи - вели Спасов, коментирајќи зошто Бугарија се реши на ваков чекор и покрај позитивните ставови на земјава на предлозите во писмото од Младенов. Домашните експерти не сакаа предвреме да коментираат. Иако остануваат на ставот дека Бугарија нема да стави вето, сметаат дека не е поволно тоа што Mакедонија стана дел од внатрешниот политички натпревар пред бугарските избори.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


103 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ПОЕТ,
АНТИФАШИСТ И ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ
НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ
(1909 - 1942)
...Над мойта земя
в небото
опира
Пирин.
И мурите в буря
илинденски приказки пеят
над Охрид лазура е
толкоз просторен и син,
а още надоле
е светлия бряг на Егея...


(Из “Земя”)


“...Трябва мъжки да се захванем. Какво всъщност се иска от нас? Много, особено много. Най-много от нас, които сме събрани тук. Ние сме македонци и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза.”

(Из Доклада, изнесен от Никола Вапцаров пред членовете на Македонския литературен кръжок, 1938 година)

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2013 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2012 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2013 година!


 
Поезия

С Л А Д Ъ К   П Л О Д

Самотен кестен
силен връх издига.
Далеч от своите
близки тук цъфти.
Трепти зората
в клоните зелени - мига.
Задъхано в гърдите,
тежко слънцето тупти.
Сега под клоните
на сянка галеща
раздавам думи - карти...
Времето във жегата трепти.
И всички грешки
стават спорещи,
от мен не сторени,
но срещу мене стрелящи.
Денят се ражда,
стара, тъмна буря страшна
се задава.
Върхът надига
гривата на клоните зелени.
Върхът доказва в боя
свойта вечна слава -
с дълбоки корени и връх,
с корона сред вселената.
Семантата на думите е слънчева.
Цветът на истината
дава сладък плод.
Напъпва утрото
и изгрева
огрява болката
на моя стих и път!С Л Е Д И Т Е   Н А Ш И

Гергьовски златен дъжд
над стари къщи
и лъки
в този майски час ръми.
Стъклата на прозорците,
затрупани от прах
порочна, с топли пръсти
с гръм изми.
Вековна тежка
стъпка -
подкована, закалена -
по калдъръма
в утрото ехти.
Блести по хълма
жълта, дълга
мокра ивица.
Под нея расне – зрее
царевица мелнишка.
Кълве зърната
с човка черна
черна чужда птица.
Краде от моя сън –
от златото на рида.
Плющи дъждът
над мелнишките
жълти голи ридове.
И рони, носи зряла
царевица от сипея.
На стъпките
следите наши -
звънки, чисти -
верни си остават.
В темелите дълбоки
хъркат вековете.
Венци над тежки
порти свежи греят.
И в бели къщи
в мир потомците живеят.
Желан, дъждът
над всички хора
ненаситно
си вали, вали...
И Пирин
през стъкла измити
на балкона
слуша, гледа.
Червени, бели, сини,
жълти китките
засмени в двора.
Гергьовски...


ПЕТЪР ХРИСТОВ

М А К Е Д О Н И Й О!

Македонийо мила, скъпа майко моя,
дали ще се намери друга по света
с чеда, израснали в горест и неволя,
облята с толкоз мъка, мъка и тъга.

Твоята неземна хубост ли е виновна
да привлича жадни, алчни душмани
та един народ не може да прогледне,
роднини брат с брат да обедини.

Една бразда на име гранична полоса
разряза като с нож родствена душа,
кървяща рана ороси изстрадала земя,
та тя, безплодна, без кълнове остана.

Природата дари те с две незасъхващи очи,
в които бликат чисти изворни води,
протест вековен към кръвожадните сатрапи,
жестоко ослепили твоите юначни войни.

Сега отново цял ръст велик изправи,
незнайно защо все още светът мълчи,
нима векове в борби не се понрави
на някой, да отворят заслепените очи.

Народ, създал история във вековете,
не може да се кланя, да превива гръб,
да сменя името си с имена проклети,
да забравя своите нрави, свой език.

Но идва време, когато, както нашите деди,
ще надигнем мощен глас да бъдем чути,
народ велик сме ние и не се мъчете
да ни кръщавате с думи прословути.


ПЕНЧО АТАНАСОВОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting