Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Култура: “Македонија во 20 век” - тема на голема конференција во Истра

СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ - БОРЕЦ ЗА ИСТОРИСКИТЕ ВИСТИНИ НА БАЛКАНОТ

(Преземено од МИА)


„Македонија во 20 век“ е темата на дводневната меѓународна културна манифестација што денеска почнува во Истра, во Пула и во Пазин. „Повелба за соживот“ ќе му биде доделена на истакнатиот македонски и бугарски историчар, филозоф, писател и публицист, новинар и јавен работник Стефан Иванов Влахов-Мицов. Настанот е по повод 140-годишнината од раѓањето на големиот македонски револуционер и хуманист Гоце Делчев, а во организација на Македонскиот културен форум од Пула. Ќе учествуваат поголем број истакнати македонски научници и јавни дејци од Македонија, Грција, Бугарија и од Хрватска.

Сензибилитет за идентитетот на Балканот

- Повелбата се доделува за особени заслуги во афирмацијата и развивањето на јазикот на прифаќање различности, разбирање и соживот меѓу народите. Таа ќе му биде врачена на Мицов во свечениот дел на отворањето на манифестацијата - вели Алдо Климан, претседател на Македонскиот културен форум.
На чинот на врачувањето се поканети сите досегашни лауреати: градоначалникот на Ровињ, Ѓовани Спонза, потоа Павле Филипов Воскопулос, македонски јавен деец од Лерин, Грција, италијанскиот поет и преведувач Ѓакомо Скоти од Риека и Владимир Тодоровиќ, јавен работник од Скопје
- Роден во мешан брак, од мајка по потекло Македонка и татко по потекло Куман, Стефан Иванов Влахов-Мицов мошне рано се сензибилизирал за прашањата на идентитетот воопшто и особено за прашањата на идентитетот на националните малцинства на Балканот. Како хуманист и слободен мислител од највисок ранг, изложувајќи се свесно и на најгруби напади, секогаш доследно и упорно стои на трагата на историските вистини наспроти тесноградите квазиисториски измислици и националнополитички претензии и посегања на едни народи кон другите. Тој суверено и енергично, и во своите дела, и во своите јавни настапи, ги застапува идеите за пријателство и соживот меѓу народите, особено на Балканот каде што живеат повеќе автохтони нации, но и народи со испреплетени корени - се вели во одлуката за доделување на повелбата.
Понатаму во одлуката се додава и дека со голема почит и уважување во македонската и во меѓународната јавност е примен неговиот долгогодишен несебичен хуманистички и авторски ангажман за афирмација на автентичното и исклучително богато културно и историско минато на Македонија и на македонскиот народ. Повелбата на Мицов му е доделена и за неговите современи постигнувања во рамките на сложените државнополитички и општествени реалитети денес на Балканот.

Конспиративна тишина по македонското прашање

На тркалезната маса во рамките на манифестацијата ќе се обратат Мицов, кој ќе говори на тема „Македонија во Првата балканска војна“, Наташа Котлар Трајкова на „Конспиративна тишина по македонското прашање“, Лилјана Гушевска на „Прашањето за македонскиот јазик во првата половина од 20 век“, Борислав Павловски за „Историските аспекти во македонските романи за гемиџиите“ и др. Во големата концертна сала ќе се одржи и целовечерен концерт на пејачката група „Деспина“ со наслов „Лилјано моме убаво“.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај


103 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ПОЕТ,
АНТИФАШИСТ И ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ
НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ
(1909 - 1942)
...Над мойта земя
в небото
опира
Пирин.
И мурите в буря
илинденски приказки пеят
над Охрид лазура е
толкоз просторен и син,
а още надоле
е светлия бряг на Егея...


(Из “Земя”)


“...Трябва мъжки да се захванем. Какво всъщност се иска от нас? Много, особено много. Най-много от нас, които сме събрани тук. Ние сме македонци и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза.”

(Из Доклада, изнесен от Никола Вапцаров пред членовете на Македонския литературен кръжок, 1938 година)

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2013 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2012 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2013 година!


 
Поезия

С Л А Д Ъ К   П Л О Д

Самотен кестен
силен връх издига.
Далеч от своите
близки тук цъфти.
Трепти зората
в клоните зелени - мига.
Задъхано в гърдите,
тежко слънцето тупти.
Сега под клоните
на сянка галеща
раздавам думи - карти...
Времето във жегата трепти.
И всички грешки
стават спорещи,
от мен не сторени,
но срещу мене стрелящи.
Денят се ражда,
стара, тъмна буря страшна
се задава.
Върхът надига
гривата на клоните зелени.
Върхът доказва в боя
свойта вечна слава -
с дълбоки корени и връх,
с корона сред вселената.
Семантата на думите е слънчева.
Цветът на истината
дава сладък плод.
Напъпва утрото
и изгрева
огрява болката
на моя стих и път!С Л Е Д И Т Е   Н А Ш И

Гергьовски златен дъжд
над стари къщи
и лъки
в този майски час ръми.
Стъклата на прозорците,
затрупани от прах
порочна, с топли пръсти
с гръм изми.
Вековна тежка
стъпка -
подкована, закалена -
по калдъръма
в утрото ехти.
Блести по хълма
жълта, дълга
мокра ивица.
Под нея расне – зрее
царевица мелнишка.
Кълве зърната
с човка черна
черна чужда птица.
Краде от моя сън –
от златото на рида.
Плющи дъждът
над мелнишките
жълти голи ридове.
И рони, носи зряла
царевица от сипея.
На стъпките
следите наши -
звънки, чисти -
верни си остават.
В темелите дълбоки
хъркат вековете.
Венци над тежки
порти свежи греят.
И в бели къщи
в мир потомците живеят.
Желан, дъждът
над всички хора
ненаситно
си вали, вали...
И Пирин
през стъкла измити
на балкона
слуша, гледа.
Червени, бели, сини,
жълти китките
засмени в двора.
Гергьовски...


ПЕТЪР ХРИСТОВ

М А К Е Д О Н И Й О!

Македонийо мила, скъпа майко моя,
дали ще се намери друга по света
с чеда, израснали в горест и неволя,
облята с толкоз мъка, мъка и тъга.

Твоята неземна хубост ли е виновна
да привлича жадни, алчни душмани
та един народ не може да прогледне,
роднини брат с брат да обедини.

Една бразда на име гранична полоса
разряза като с нож родствена душа,
кървяща рана ороси изстрадала земя,
та тя, безплодна, без кълнове остана.

Природата дари те с две незасъхващи очи,
в които бликат чисти изворни води,
протест вековен към кръвожадните сатрапи,
жестоко ослепили твоите юначни войни.

Сега отново цял ръст велик изправи,
незнайно защо все още светът мълчи,
нима векове в борби не се понрави
на някой, да отворят заслепените очи.

Народ, създал история във вековете,
не може да се кланя, да превива гръб,
да сменя името си с имена проклети,
да забравя своите нрави, свой език.

Но идва време, когато, както нашите деди,
ще надигнем мощен глас да бъдем чути,
народ велик сме ние и не се мъчете
да ни кръщавате с думи прословути.


ПЕНЧО АТАНАСОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting