Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Предателска история

ПОДЛОСТТА ИЗЛИЗА ОТ СЯНКАТА

ИЛИЯ ДЕЛИЛАКИЕВ


Случи се онова, за което от доста години предупреждавахме. България ще си измисли причини, за да блокира влизането на Македония в Европейския съюз, погазвайки извънредния жест на добросъседство, направен от страна на Македония, която през 1999 г. се съгласи в своя вреда да обяви, че не съществуват проблеми между Македония и България. Въпреки че България продължи да отрича и македонския език, и македонската нация, и македонската история, и македонското малцинство в България.

Това именно позволи България да започне преговорите за присъединяване през февруари 2000 г. Нещо, което тя отпразнува с това, че незаконно забрани македонската партия в България ОМО „Илинден”-ПИРИН.

Още тогава стана ясно какво крие бъдещето. И все пак Македония през всичките тези години до 2006 г. не направи никаква пречка на България по пътя й към Европа. А можеше. Защото отворен проблем с един от съседите е достатъчен, за да стане еврочленството невъзможно. На какво са се надявали македонските ръководители, можем само да гадаем. Вероятно са си мислели, че от тази страна на границата има разумни хора, които оценяват жеста им, и ще отвърнат на доброто с добро. А търпението им бе наистина забележително. В периода 2000 – 2006 г. освен забраната на ОМО „Илинден”-ПИРИН станахме свидетели на отказа да се регистрира ОМО ПИРИН, станахме свидетели и на отказа да се проведе решението на Съда в Страсбург от февруари 2005 г. в полза на ОМО „Илинден”-ПИРИН, и на организираното проваляне на опита за регистрация на същата през 2006 г., и на викането на членовете и в полицията. През целия този период македонците в България продължиха да бъдат обиждани, подигравани, забраняваха им се мирни събирания, не им се позволяваше да държат речи на публично място, да носят знамена, да регистрират организации. Клубовете им бяха обект на националистическа физическа атака, без полицията да реагира. Съдът отказваше да ги защити от тиражираните в медиите обиди. Въобще в България се случи всичко онова, което предизвикваше Македония да реагира. А тя не го направи. Може би защото още се отблагодаряваше за признаването от страна на България в далечната 1992 г.? Или защото се надяваше на българска помощ по своя път към Европа? Не реагираха (поне не както се налагаше) и македонците в България. Обладани от надеждата, че влизането на България в Евросъюза ще я очовечи, че ще бъде за обща полза. Напразно!

Още след излизането на предпоследния и решителен за влизането на България в Евросъюза доклад през юни 2006 г., когато стана известно, че освен ако не стане чудо, България от 1 януари 2007 г. става член на Съюза, още тогава разни структури в България започнаха да си показват рогата. Така да се каже, изплетохме си платното и сега с кеф ще ви ритнем кросното. Това бе огласено, от една страна, от тогавашния външен министър Калфин, който направо заяви, че българската поддръжка за македонското еврочленство вече няма да бъде безусловна. Т.е. ще има условия. Т.е. едва видяла се като член, и България започна с условията. И това на съседа, който им даде безусловна поддръжка. От друга страна, старото ВКР и медиен бос Красимир Узунов тиражира една удивителна по наглостта си статия, че България се жертвала за Македония, а Македония била така неблагодарна! И на това трябвало да се сложи край. Удивително, нали, да се нарече неблагодарен съседът, който на своя сметка пусна България по пътя на евроинтеграцията и нито веднъж не й попречи. А се наричаше благодетел България, която дори отрича националността на съседа си, не признава малцинството му, а го дискриминира. И всичките благодеяния, които можа да изсмуче от пръстите си този „бивш”, се състояха от купчина старо желязо, подарено на Македония, та тя на своя сметка да отърве България от него, и все едното и също признаване.

И така стана поддръжката с условия. Първото условие бе заявено много ясно от тогавашния президент Първанов. Македония не само да не поддържа македонското малцинство в България, но направо да намери начин да задуши македонските организации в България. Всяко наше действие, като български граждани, като европейци, борещи се за правата си, абсурдно бе провъзгласено първо за вина (нещо, което само тоталитарна държава може да направи) и след това тя бе стоварена върху Македония, която няма нищо общо с това. От болната глава – на здравата. Ясно беше, че това е условие, което Македония - дори и да иска - няма как да изпълни, защото става дума за независещи от нея организации и граждани на територията на България. Второто условие се оказа не по-малко удивително. Македонското правителство да се намеси в свободата на словото и нарушавайки свободата на медиите, да им наложи да пишат така, както се харесва в София. Това между другото включваше да не пишат нищо за дискриминацията на македонското малцинство в България, нито за живота и дейността на македонците там, нито за антимакедонската пропаганда, водена от различни среди в България. Условие, което както и да се опитваха да го прикриват с уж несъществуващо слово на омразата и антибългарска кампания, си оставаше едно потъпкване на правата и свободите на гражданите в Македония в услуга на българската антимакедонска политика. И това го правеше член на Евросъюза, като условие към кандидат-член. Вместо да поискат засилване независимостта на медиите в Македония (а как да поискат, след като са ги потъпкали в България?), те настояват Македоня да наруши най-основните условия за еврочленство, ако иска да не я блокират!?!

И накрая стигнахме до последното искане – Македония да се откаже от своята история, да се намеси в свободата на научните изследвания, в свободата на мисълта, за да принуди македонските историци да пишат по кефа на София, а в македонските учебници да се вкара българската антиисторическа национална митология. Отново като условие се поставя нещо забранено, нещо, което е точно обратното на условията на Евросъюза, нещо, което ако Македония изпълни, останалите европейски държави ще гласуват против влизането й в ЕС.

Изминалите шест години бяха необходимото време, за да бъде промито съзнанието на българската общественост, да забравят добрините на Македония, да им се втълпи, че тя е враг. Сега вече съзнанието е промито и подготвено да подкрепи една антимакедонска и антиевропейска политика. Подобно на Гърция. Та нали още преди няколко години бяха публикувани информации за българо-гръцки таен съюз срещу Македония?

И как да не я блокират, когато влизането на Македония в Евросъюза означава да се поставят на европейска маса всички проблеми и да се решават по европейски, а не по балкански и още по зле – по български. А това би довело до признаване на македонското малцинство в България, което пък ще отвори процеси, които ще оставят без работа и далавера един куп националистически трътлеци в София и околността. Как да не вземат мерки онези престъпници от Шесто управление на ДС и техните подлоги, които не само не бяха наказани, нито остранени от работа, когато трябваше, а и до днес под тяхна и на наследниците им диктовка се оформя българската политика срещу Македония (и не само срещу нея). Те просто продължават да правят това, което са правели винаги – да тъпчат правата на хората и да убеждават правителството колко са необходими като борци срещу създаваните от самите тях проблеми. Тяхното Шесто управление не беше закрито, както мнозина си мислеха през 1990 г. Както показват наскоро публикувани документи, именно от престъпниците от Шесто заедно с кадрите от Второ и Четвърто управление е създаден от три управления Комитетът за защита на Конституцията, от който е създаден по-късно ДАНС, т. е.. Шесто управление е живо още в ДАНС и в „бившата” агентура.

А македонският въпрос е превърнат в една голяма далавера. Само колко печелят от даването на български гражданства, от имотите на македонските бежанци, от големия брой напълно излишни държавни длъжности, безотчетни фондове и така нататък... Как да се откажат да печелят, съсипвайки живота на хората? Та те нищо друго не могат да правят!

И така картите вече са на масата. България ще опитва все по-открито да помогне на Гърция да блокира Македония. Съвсем друг е въпросът доколко ще успее. Защото България не е Гърция и няма никаква тежест в Евросъюза. Може сметката й да излезе без кръчмар.

Но каквото и да успее или не успее, две неща със сигурност ще постигне и вече постига. Първо, да се компрометира България в ЕС. И второ, да се настроят македонците срещу България за едно-две поколения напред. И както става обикновено – враговете се помиряват, но на подлеците и предателите не прощават. Българските управници трябва внимателно да се замислят дали няма в един не далечен ден да се окажат в ролята на последните. И пак да се учудят защо никой не ги иска!

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


103 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ПОЕТ,
АНТИФАШИСТ И ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ
НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ
(1909 - 1942)
...Над мойта земя
в небото
опира
Пирин.
И мурите в буря
илинденски приказки пеят
над Охрид лазура е
толкоз просторен и син,
а още надоле
е светлия бряг на Егея...


(Из “Земя”)


“...Трябва мъжки да се захванем. Какво всъщност се иска от нас? Много, особено много. Най-много от нас, които сме събрани тук. Ние сме македонци и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза.”

(Из Доклада, изнесен от Никола Вапцаров пред членовете на Македонския литературен кръжок, 1938 година)

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2013 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2012 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2013 година!


 
Поезия

С Л А Д Ъ К   П Л О Д

Самотен кестен
силен връх издига.
Далеч от своите
близки тук цъфти.
Трепти зората
в клоните зелени - мига.
Задъхано в гърдите,
тежко слънцето тупти.
Сега под клоните
на сянка галеща
раздавам думи - карти...
Времето във жегата трепти.
И всички грешки
стават спорещи,
от мен не сторени,
но срещу мене стрелящи.
Денят се ражда,
стара, тъмна буря страшна
се задава.
Върхът надига
гривата на клоните зелени.
Върхът доказва в боя
свойта вечна слава -
с дълбоки корени и връх,
с корона сред вселената.
Семантата на думите е слънчева.
Цветът на истината
дава сладък плод.
Напъпва утрото
и изгрева
огрява болката
на моя стих и път!С Л Е Д И Т Е   Н А Ш И

Гергьовски златен дъжд
над стари къщи
и лъки
в този майски час ръми.
Стъклата на прозорците,
затрупани от прах
порочна, с топли пръсти
с гръм изми.
Вековна тежка
стъпка -
подкована, закалена -
по калдъръма
в утрото ехти.
Блести по хълма
жълта, дълга
мокра ивица.
Под нея расне – зрее
царевица мелнишка.
Кълве зърната
с човка черна
черна чужда птица.
Краде от моя сън –
от златото на рида.
Плющи дъждът
над мелнишките
жълти голи ридове.
И рони, носи зряла
царевица от сипея.
На стъпките
следите наши -
звънки, чисти -
верни си остават.
В темелите дълбоки
хъркат вековете.
Венци над тежки
порти свежи греят.
И в бели къщи
в мир потомците живеят.
Желан, дъждът
над всички хора
ненаситно
си вали, вали...
И Пирин
през стъкла измити
на балкона
слуша, гледа.
Червени, бели, сини,
жълти китките
засмени в двора.
Гергьовски...


ПЕТЪР ХРИСТОВ

М А К Е Д О Н И Й О!

Македонийо мила, скъпа майко моя,
дали ще се намери друга по света
с чеда, израснали в горест и неволя,
облята с толкоз мъка, мъка и тъга.

Твоята неземна хубост ли е виновна
да привлича жадни, алчни душмани
та един народ не може да прогледне,
роднини брат с брат да обедини.

Една бразда на име гранична полоса
разряза като с нож родствена душа,
кървяща рана ороси изстрадала земя,
та тя, безплодна, без кълнове остана.

Природата дари те с две незасъхващи очи,
в които бликат чисти изворни води,
протест вековен към кръвожадните сатрапи,
жестоко ослепили твоите юначни войни.

Сега отново цял ръст велик изправи,
незнайно защо все още светът мълчи,
нима векове в борби не се понрави
на някой, да отворят заслепените очи.

Народ, създал история във вековете,
не може да се кланя, да превива гръб,
да сменя името си с имена проклети,
да забравя своите нрави, свой език.

Но идва време, когато, както нашите деди,
ще надигнем мощен глас да бъдем чути,
народ велик сме ние и не се мъчете
да ни кръщавате с думи прословути.


ПЕНЧО АТАНАСОВОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting