Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
И България слага бариери пред бъдещето на Балканите!

НУЖНИ СА ОТКРОВЕНИ РАЗГОВОРИ

ЯН ПИРИНСКИ


Великобългарските щуротии на някои от днешните държавници и политици в страната за „Велика” „Санстефанска” България продължават да резилят националното достойнство на българския народ. С необуздания си и злостен изблик на явна омраза към Република Македония те всъщност заприличаха на вампирясалия от злоба към македонците български „патриот” Божидар Димитров.

Тази открита политика и пропагандата, натрапващи се до втръсване на българската и световната общественост, отправени специално към Република Македония, от която се иска да приеме и се съгласи, че нейното население е с български корени, т. е. , че то е българско, всъщност потвърждават като неоспорим аргумент и доказателство доколко Република България заслужава членството си в Европейския съюз и НАТО.

Но не само това. Оттук може ясно да се види кой поддържа говора на омразата и кой има претенции към историята, езика, културата, фолклора и т. н. на съседна държава! Явно е, че това е България. Защото Македония единствено има претенции за мирни, добросъседски отношения със своите съседи, основани на равноправна основа. Въпреки прозрачността на цялата българска националистическа демагогия, то българските медии ежедневно, ежечасно, ежеминутно бълват злобна антимакедонска пропаганда.

Когато българските държавници и политици видяха явните неприятни усмивки на европейските функционери, веднага смениха политиката и външният министър Николай Младенов предложи три условия за преговори. Но нека да е ясно, че тези условия никак не са нови: освен че са залегнали като идеи и принципи в Европейския съюз, те са отдавна казани и от страна на Република Македония. Нещо повече, Македония вече има с някои от съседите си добро съжителство на този европейски фундамент. Ето за това министърът на външните работи на Република Македония Никола Попоски веднага приветства тези три условия, отговаряйки със задоволство на българския си колега, че Македония има цел заедно с България да градят общо бъдеше в европейските и евроатлантическите структури, което на двата близки народа ще даде възможност за благосъстояние, просперитет и мир.

А ето и условията по в. „Телеграф” от 6. ХII. м. г.: „Подписването на договор за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждането на съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области и разрешаването на двустранни спорове и провеждането на годишни междуправителствени заседания, каквито правим с Турция, Гърция и Румъния.”

Разбира се, след взаимни дипломатически договорености логично е да се очаква, че нещата ще отидат там, където трябва да бъдат. Но в българските медии и след всичко случило се пак се забелязват старите им антимакедонски трикове. Защото Младенов продължи със старите си претенции и закани. И не само той!

Изводът без съмнение е, че българската национална доктрина със своите догми е достатъчно гарантирано опиянила своите отговорни представители (и голяма част от българския народ) да киснат във вонящото блато на шовинистическите си илюзии, че те едва ли ще могат да съберат сили наскоро, за да излязат от него чисти и освежени с европейски идеали и манталитет. При тази регресивна политика, с която България все и все повече засилва своите аспирации към Република Македония и затъва в безизходица, не може да се очаква от нея в кратък срок да поеме европейска позиция за добросъседство и мир.

Особено силно впечатление направи публикуваното във вече посочения в. „Телеграф”. Пишещата Поли Асенова още в началото на статията си, озаглавена „С имейл до Младенов Македония клекна пред БГ вето за ЕС”, казва: „Скопие клекна пред заплахата България да сложи препятствие пред бъдещото й членство в Евросъюза, ако не спре с езика на омразата”. (Така е - не сме сбъркали: първо е „Македония клекна”, а после е “Скопие клекна... пред бъдещото й...”!) Абсолютно нищо ново. Но в написаното прозира някакво си важно успокояващо откритие! Успокояващо казвам, защото вече гафът, който България направи с нелепите си претенции към Македония, беше напълно и категорично порицан в европейското политическо пространство. А с определението „клекна” някои искат да внушат на обществеността, че Република Македония се е изплашила страшно много от българските закани за вето, поради което тя веднага е приела тези три „български” условия за преговори. Те, горките, си въобразяват, че всъщност са победителите и затова използват „клекна” като повод за заслужена гордост и победа. А всъщност истината е друга: именно България клекна под неприятните усмивки на посетилите я европейски функционери!.

Ето защо възниква въпросът: докога България ще робува на ретроградни и националистически и фашистки дивотии в отношението си към Република Македония? Докога?

Нашата позиция по този кардинален въпрос за отношенията между Република България и Република Македония е известна още от самото раждане на в. „Народна воля” през 1980 година, а най-вече, когато той започна да се издава в Благоевград от април 1992 година. Безброй са нашите декларации, че сме за истински приятелски добросъседски отношения между двете страни. Ние сме уверени, че ако има желание за добро съжителство, то всички спорни въпроси могат да се решат изключително бързо. Но само тогава, когато наистина желанието е двустранно и искрено.

Винаги сме били уверени, че само чрез сериозни и откровени разговори, които да се базират на равнопоставеност, на зачитане на националната идентичност и националните интереси на всякоя от страните и с европейско поведение, успехът за добросъседство и приятелско съжителство е абсолютно сигурен между двете страни.

Надяваме се, че българските държавници и политици ще сложат кръст на досегашните си илюзии, като престанат да търсят и настояват Република Македония да приеме абсурдната им философия, че македонският народ е с български корени; като спрат да поставят миналото пред бъдещето. Ако наглата политика на България към Македония продължи, провалът е абсолютно гарантиран и виновникът ще е България!

   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


103 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ПОЕТ,
АНТИФАШИСТ И ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ
НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ
(1909 - 1942)
...Над мойта земя
в небото
опира
Пирин.
И мурите в буря
илинденски приказки пеят
над Охрид лазура е
толкоз просторен и син,
а още надоле
е светлия бряг на Егея...


(Из “Земя”)


“...Трябва мъжки да се захванем. Какво всъщност се иска от нас? Много, особено много. Най-много от нас, които сме събрани тук. Ние сме македонци и нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза.”

(Из Доклада, изнесен от Никола Вапцаров пред членовете на Македонския литературен кръжок, 1938 година)

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2013 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2012 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2013 година!


 
Поезия

С Л А Д Ъ К   П Л О Д

Самотен кестен
силен връх издига.
Далеч от своите
близки тук цъфти.
Трепти зората
в клоните зелени - мига.
Задъхано в гърдите,
тежко слънцето тупти.
Сега под клоните
на сянка галеща
раздавам думи - карти...
Времето във жегата трепти.
И всички грешки
стават спорещи,
от мен не сторени,
но срещу мене стрелящи.
Денят се ражда,
стара, тъмна буря страшна
се задава.
Върхът надига
гривата на клоните зелени.
Върхът доказва в боя
свойта вечна слава -
с дълбоки корени и връх,
с корона сред вселената.
Семантата на думите е слънчева.
Цветът на истината
дава сладък плод.
Напъпва утрото
и изгрева
огрява болката
на моя стих и път!С Л Е Д И Т Е   Н А Ш И

Гергьовски златен дъжд
над стари къщи
и лъки
в този майски час ръми.
Стъклата на прозорците,
затрупани от прах
порочна, с топли пръсти
с гръм изми.
Вековна тежка
стъпка -
подкована, закалена -
по калдъръма
в утрото ехти.
Блести по хълма
жълта, дълга
мокра ивица.
Под нея расне – зрее
царевица мелнишка.
Кълве зърната
с човка черна
черна чужда птица.
Краде от моя сън –
от златото на рида.
Плющи дъждът
над мелнишките
жълти голи ридове.
И рони, носи зряла
царевица от сипея.
На стъпките
следите наши -
звънки, чисти -
верни си остават.
В темелите дълбоки
хъркат вековете.
Венци над тежки
порти свежи греят.
И в бели къщи
в мир потомците живеят.
Желан, дъждът
над всички хора
ненаситно
си вали, вали...
И Пирин
през стъкла измити
на балкона
слуша, гледа.
Червени, бели, сини,
жълти китките
засмени в двора.
Гергьовски...


ПЕТЪР ХРИСТОВ

М А К Е Д О Н И Й О!

Македонийо мила, скъпа майко моя,
дали ще се намери друга по света
с чеда, израснали в горест и неволя,
облята с толкоз мъка, мъка и тъга.

Твоята неземна хубост ли е виновна
да привлича жадни, алчни душмани
та един народ не може да прогледне,
роднини брат с брат да обедини.

Една бразда на име гранична полоса
разряза като с нож родствена душа,
кървяща рана ороси изстрадала земя,
та тя, безплодна, без кълнове остана.

Природата дари те с две незасъхващи очи,
в които бликат чисти изворни води,
протест вековен към кръвожадните сатрапи,
жестоко ослепили твоите юначни войни.

Сега отново цял ръст велик изправи,
незнайно защо все още светът мълчи,
нима векове в борби не се понрави
на някой, да отворят заслепените очи.

Народ, създал история във вековете,
не може да се кланя, да превива гръб,
да сменя името си с имена проклети,
да забравя своите нрави, свой език.

Но идва време, когато, както нашите деди,
ще надигнем мощен глас да бъдем чути,
народ велик сме ние и не се мъчете
да ни кръщавате с думи прословути.


ПЕНЧО АТАНАСОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting