Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
В НАВЕЧЕРИЕТО НА ТРЕТИ МАРТ ЕДНА ФИКС-ИДЕЯ ПАК РАЗПАЛВА ЖАРАВАТА НА СТАРИ МЕРАЦИ И ВРАЖДА
АБСУРДИ, ХАЛЮЦИНАЦИИ И НАГЛО ШОВИНИСТИЧЕСКО БЕЗОЧИЕ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Българските шовинисти непрекъснато и явно декларират своите аспирации към Република Македония. Но тяхната пропаганда се засилва, когато наближава националният празник на страната. Не случайно българските държавници за национален празник са избрали и узаконили трети март. А трети март означава всъщност велика санстефанска България. Една фикс-идея, която и в бъдеще ще обременява в национални илюзии поколенията на българския народ.
А дали и останалите балкански страни няма да зададат неудобни въпроси?! И не е ли по-добре да последваме примера на Франция и Германия и да се погрижим за бъдещето на Балканите? Крайно време е да се взрем в това, което ще ни обедини, а не в това, което ни разделя!
Читај
Став на ОМО "Илинден" - ПИРИН
ГО ПОЗДРАВУВАМЕ ИЗВЕШТАJОТ НА ПРАТЕНИКОТ НА ОН ЗА МАЛЦИНСТВАТА ГЕJ МЕКДУГАЛ

Извештајот на госпоѓата Ѓеј Мекдугал објавен на 3 јануари 2012 г., со која имавме чест да разговараме мината година ги содржи основните барања и проблеми на Македонците во Бугарија.
Република Бугарија треба да преземе мерки и да започне да ја подготвува почвата за промена на својата апсурдна политика по македонското прашање и истата да ја стави на реална, демократска и европска основа напуштајќи ја досегашната практика на негирање, дискриминација и асимилација. Тоа е потребно како за нас така и за неа!
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)И така: ясно е, че през Х в. никакъв нов български народ не се е създавал, а също така че през XI – XII в. на територията на Тракия, Мизия и Македония не е живеел един народ, нито хората на тази територия са имали общи цели и общи акции.
Едно нещо закърпва теорията за създаване на подобен народ – възникването на ново (така нареченото Второ) българско царство в Мизия с център Търново. Ако не се е създал подобен народ, то как се е появило това царство, кой го е създал? Силен на пръв поглед аргумент, но съдържащ два фатални проблема. Първият е, че почива на съвременни идеи и логика (несъществували и неприложими за онова време), а именно, че държавите се създават от народи и за народи. Вторият е противоречията със съвременните на събитията документи.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Освен това Пердика, понеже преследвал целта да обедини цяла Македония под властта си, търсел помощ, за да покори царя на линкестите Арабай. По тия причини в 424 г. Пердика и халкидците поканили Спарта да прати войска в Тракия, като обещали, че ще я издържат на свои средства, и то половината от Пердика, а другата половина от халкидците.
Спарта не е могла да не използува тоя сгоден случай да облекчи положението си в Пелопонес, като нападне съюзната атинска област в Тракия, която имала за Атина твърде голямо значение. За вожд на тая експедиция бил избран Брасида, най-способният офицер и дипломат, с когото разполагала.
Читај
Из дейността на ОМО "Илинден" - ПИРИН
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

• На 4 февруари в 17 часа членове на ОМО "Илинден"-ПИРИН, Македонско християнско братство "Св. пророк Илия" и Дружеството на репресираните македонци в България поднесоха цветя на Паметника на Гоце Делчев в Благоевград по повод 140 години от рождението на великия македонски революционер. Сред присъстващите бяха и членът на ЦС на ПИРИН и главен редактор на в. "Народна воля" Георги Христов и членът на ЦКРК на партията Спас Захариев. Топли думи за Гоце каза общинският председател Ангел Радонов.
• На 4 февруари в гр. Гоце Делчев бе отбелязана 140-годишнината от рождението на великия син на Македония, чието име носи градът. Присъстваха членове на ОМО "Илинден"-ПИРИН от града и селата Мосомище, Ляски и Копривлен начело със съпредседателите Ангел Безев и Иван Сингартийски. Положен бе венец с посвещение от името на партията.
Читај
Между скудоумието и скотоумието
ДА СЕ ПОСМЕЕМ НА МАКЕДОНЦИТЕ
Петър Делилакиев


Отново (и, както е тръгнало, не за последен път) сме свидетели на организирано и планирано осмиване на Македония и македонците. Думата ми е за филма "Македония" по БТВ на Иван Георгиев, излъчен на 28 януари 2012 г. Изглежда, някои не могат да понесат мисълта, че македонците не желаят да бъдат като тях.
Македония реагира с мълчание. И наистина какво друго остава, когато не желаят да чуят думите ти? Може би сред патологичния си смях ще чуят мълчанието. И гнева, скрит в него. И умиращото в него добросъседство и приятелство.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

КОНДОВСКИ ДИМИТЪР. Академичен художник, портретист, график, университетски професор, академик. Роден през 1927 г. в Прилеп. През 1949 г. завършил средно художествено училище в Скопие, а през 1952 г. Академия за изобразително изкуство в Белград. Работил като преподавател в гимназия, преподавал в Педагогическата академия, а след основаването на Академията за изобразителни изкуства в Скопие – неин редовен професор.
Член на МАНУ от 1991 година. Носител на много домашни и от чужбина признания и награди, между които и най-високата републиканска награда – "11 Октомври", за цялостното му творчество. Починал през 1993 година в Скопие.
Читај
Писмо од претседателот Иванов:
ДО ШЕФОВИТЕ НА ДРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ НА НАТО
(Преземено од МИА)


Македонскиот претседател Ѓорге Иванов во пресрет на Самитот на НАТО во Чикаго од шефовите на државите членки на Алијансата побара поддршка за членство на Република Македонија бидејќи, како што вели, тоа е можност да биде исправена неправдата од Букурешт.
- Очекуваме членките да постигнат консензус за ефектуирање на одложената покана за Република Македонија за членство во НАТО под привремената референца од ОН. Ние имаме право на тоа, и нашите граѓани со право тоа го очекуваат, а веќе во Чикаго може да биде исправена неправдата од Букурешт, вели во писмото претседателот Иванов кое денеска го испрати до шефовите на државите членки на НАТО.
Читај
Австралиската влада најавува промена нa политиката:
ЈА ПРИЗНАВА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА
(Преземено од МИА)


Австралиско-македонскиот комитет за човекови права со задоволство изјавува дека после една долготрајна кампања на лобирање, австралиската влада конечно ја има повлечено својата дискриминаторска и расистичка "Славо-македонска" директива со која што македонската заедница беше преименувана во 1994 г.
Во писмо до АМКЧП датирано 9 јануари 2012 г., вршителот на должноста шеф на кабинетот на Министерот за надворешни работи напиша:
"Јас можам да потврдам дека "Славо-македонското" Административно циркуларно писмо повеќе не е на сила во Министерството за надворешни pаботи и трговија (ДФАТ). Како што е вообичајната практика што се однесува до неважечки Административни циркуларни писма, тоа е поништено и документот е ставен во архива."
Читај
СМК: Позитивни препораки
УСЛОВ ЗА МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИТЕ ДОБРОСОСЕДСКИ ОДНОСИ!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) го поздравува Извештајот на Обединетите Нации за малцинските права во Република Бугарија објавен на 3 јануари 2012 година.
СМК за позитивни ги оценува препораките за признавање на македонското малцинство и изучувањето на македонскиот јазик, како и барањата Софија да преземе мерки против дискриминацијата на Македонците, да изврши регистрација на македонските партии и организации и целосно да ги спроведе пресудите на Европскиот суд за човекови права во Стразбур.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (4) од акад. Блаже Ристовски:
ОД БОГА БИЛО ПИШАНО МАКЕДОНИЈА ДА СТРАДА ОД ГРЦИТЕ
(Преземено од весник "Вечер")


Македонскиот дописник на "Цариградски весник" (3. III. 1860) пишува: "Оваа земја е Македонија - и ако ја погледнеме природата, наравите, обичаите, карактерот на жителите, нивниот став, нивната физиономија, исцело ќе ги препознаеме истите оние мажи што во старо време ги составувале фалангите на Александра Македонски". Затоа и учителот од Охрид што бил назначен од Општината во Солун (на местото на дотогашниот бугарски учител) гордо изјавува: "Јас не сум ни Бугарин, ни Грк, ни Цинцарин; јас сум чист Македонец, какви што биле Филип и Александар Македонски и Аристотел филозофот".
Читај
По поделбата на Македонија во 1912-1913 година балканската историја добила многу и различни верзии
БУГАРСКАТА ИСТОРИЈА ЗА ГРЧКО-СРПСКА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од Н. Македонија)


Предлогот на бугарскиот европратеник Евгени Кирилов за формирање комисија чија цел би била да ги изедначи разликите меѓу Република Македонија и Република Бугарија по одредени историски прашања во образовниот систем, дури и ако се гледа добронамерно, има еден мал недостаток. Тој се однесува на Република Македонија и нејзините погледи на минатото, а спорниот период за кој зборува Кирилов во голема мера се однесува на Македонија од пред Балканските војни, кога таа имала единствена историја на речиси трипати поголема површина од денешната.
Потоа, по поделбата во 1912/1913 година, таа единствена историја добила три различни погледи (српски, грчки и бугарски), кои главно имаат опстоено и до денешните денови. Оттука, македонско-бугарската комисија (под претпоставка да се формира, што во овој момент изгледа како доста неразумна идеја) би морала да опфати и разгледување на прашања што се однесуваат на трети земји, а во овој случај Грција и Србија.
Читај
Професор Даниел Сервер:
САМИТОТ ВО ЧИКАГО МОЖНОСТ ДА СЕ ИСПРАВИ НЕПРАВДАТА КОН МАКЕДОНИЈА ОД БУКУРЕШТ
(Преземено од МИА)


– Престојниот самит на НАТО во Чикаго е можност да се исправи неправдата што и беше нанесена на Македонија на самитот на Алијансата во Букурешт, оценува угледниот професор и член на Советот за трансатлантски односи Даниел Сервер во коментарот објавен на неговиот блог peacefare.net.
Според него, грчко-македонскиот спор за името е еден од најнеинтересните проблеми што произлегоа од распадот на поранешна Југославија. Тој во коментарот дава осврт на историјатот со проблемот по осамостојувањето на земјата во 1991 година.
Читај
А. ден Долард ја чувствуваал Македонија како втора Татковина
КОН ИСТОК И НАЗАД СО ОРИЕНТ ЕКСПРЕС
Мишо Јузмески
(Продолжува од минатиот број)Александар Баткоски (роден во Вевчани, 1939) пензионерските години ги минува во Охрид, како активен копаничар, а некогаш работи и како водач на туристи. Тој ја имал можноста да се дружи со холандскиот писател и да развие блиски пријателски односи. На 8 ноември 2011 година во Охрид го запишавме неговото сведочење:
"Прв пат со А. ден Долард се сретнав во 1972 година. Во тоа време во Охрид доаѓаа многу холандски туристи и заслугата за тоа му ја припишуваа на ден Долард, зашто тој го прослави градот во Холандија со неговата книга "Свадбата на седумте Цигани". Беше поканет од градот Охрид за да му се искаже благодарност за неговите заслуги. Мене ми беше дадена задача да го придружувам на еден неколкудневен излет низ Македонија. Бевме јас, тој со сопругата, и возачот. Многу му се допаѓаше Македонија. Добро се сеќавам, кога се спуштавме по патот од Маврово кон југ, тој кажа нешто кое никогаш не можам да го заборавам. Рече дека "Господ пет дена го создавал светот, а шестиот ден ја создавал само Македонија, и затоа таа е толку многу убава"!
Читај
Безсмъртието на Никола Вапцаров не може да бъде разстреляно!
КОШМАРИТЕ НА ОНЕЗИ, ПРИ КОИТО ИДВА "КАТО НЕЧАКАН И НЕИСКАН ГОСТЕНИН"
Биляна Вардарска
(Продолжува од минатиот број)Отвързаха ръцете им и веднага ни заобиколиха в обръч полицейски агенти и стражари. Те не ни изпускаха из очи.
Какво да се говори в такава минута? Стоим хванати под ръка. Всеки усеща как бие сърцето на другия. Кольо пръв заговори:
- Боя, в последните минути на живота си ти казвам честно и искрено, че мама и ти ми бяхте най-близките и скъпи същества, но аз не можах да направя нищо хубаво за нас... А сега е много късно... Прощавайте... Какво да ти кажа на прощаване?... Ти какво смяташ да правиш?...
- Не зная, не се тревожи за мен...
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Македонија пее

ДО КАДЕ ИМА СОЈ МАКЕДОНСКИ

Имам земја мајка мила
многу јадовна
со векови роб што била
пак е јадовна
и кинеа волци врани
срце в постела
ја делеа од три страни
и на три дела. (2)

Рефрен:

Мечкин Камен славен
славен Илинден
а некој вели
народ безимен
ако нека вели
дури научи
до каде има
сој македонски. (2)

Има уште крв што блика
по бој нерамен
има уште глас што вика
за Мечкин Камен
Ти кинеа волци врани
срце в постела
те делеа од три страни
на три дела. (2)
Рефрен:...


БОГ ДА БИЕ, КОЈ ПРВ ПОЧНА

Бог да бие, кој прв почна, (2)
кој прв почна да ми оди на печалба,
на печалба, мило либе - Америка.

Три години, без работа, (2)
без работа, мило либе, ем, без пари, (2)

Параходот веќе пристигна, (2)
пари немам, мило либе да се качам. (2)

Ако сакаш да си дојдам, (2)
продај си го, мило либе, ѓерданчето. (2)

Ако не стаса ѓерданчето, (2)
продај си го мило елечето.
Праќај пари, мило либе, да си дојдам.


Поезия

ФИЛИПИКА

От българи
и гърци
по-жестока
окупация
светът
до днес
не помни.

От векове
дълбока,
жива,
люта
рана
в гърдите
на Егея
и на Пирин
незаръбена
остана.

Родена
с алчна
кръв
и мисли
в злоба
закалени
и закърмени,
и заклети
в кръста
на лъжата.

Кърви
земята
македонска
от окупатори
засята.

Сълзи
душата
на сърцето
за Пирин
и Егея.

Сълзят
площади,
улици,
дворове,
ниви
и градини,
дерета,
урви
и увини.

Орат
земята
плодородна
на Егея
и дишат
на Пирина
красотата.

Благинка
чужда,
македонска,
кой
не иска?
Кой?

Усмивка
скрита
хвърля
сянка
право
срещу
нас - в очите.


ПЕТЪР ХРИСТОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting