Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗА ГАРАНТИРАНЕ СИГУРНОСТТА НА СТРАНИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ИМ Е НУЖНО ЧЛЕНСТВО В НАТО
СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА НАТО В ЧИКАГО НЕ ОБСЪДИ ЧЛЕНСТВО НА НОВИ СТРАНИ
ЯН ПИРИНСКИ


На Срещата на върха на НАТО в Чикаго е проведена във форум само среща на външни министри на страните членки с четирите страни, които желаят да се присъединят към Алианса - Грузия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Република Македония. Поредните три срещи на върха на НАТО темата с разширяването не е била на дневен ред. Следващата среща на върха на НАТО ще бъде през 2014 година.
Единственият начин за окончателното решение на вметнатия нечовешки проблем от страна на Гърция е стриктното прилагане на Международната харта за правата на човека, на Европейската конвенция за правата на малцинствата и много други международни протоколи, пактове и документи. Това е от витално значение както за справедливостта на решението, така и за запазване достойнството на Евроатлантическите структури, на приетите от тях принципи и идеи за равноправност на страните. Друга алтернатива няма!
Читај
Штефан Филе:
ВЛАДАТА ГИ ИСПОЛНИ СИТЕ ЗАКЛУЧОЦИ
(По македонскиот печат)


Задоволен сум што гледам нова динамика со поставувањето на европската агенда во центарот на јавната дебата. И покрај тоа што постојат многу предизвикувачки прашања таа е во центарот на дебатата, рече еврокомесарот Штефан Филе на денешната заедничка - 07.05. 2012 г. - прес-конференција во Скопје со премиерот Никола Груевски по вториот состанок за пристапниот дијалог на високо ниво меѓу Македонија и ЕУ.
Не се сомневаме дека нашите постигнувања ќе бидат соодветно валоризирани во извештајот за напредокот на Македонија во 2012 година и веруваме дека ќе бидат основа за повторување на препораката на Комисијата за почеток на преговорите со Македонија - рече премиерот Груевски.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Национализмът не е нещо самородно на Балканите. Той пристига тук отвън. Това става чрез търговците, които посещават развитите европейски страни (известни са, да речем, търговските връзки на Мелник, Банско, Щип с Виена), и учениците от балканските страни в европейски училища и университети (често те получават съответна стипендия, за да могат да се обучават на такива места). На по-късен етап някои европейски страни отварят и свои училища в Турция. Особено силна е връзката с Русия, тъй като по църковен път множество надарени млади хора заминават да учат там, подпомогнати било от балкански църкви и манастири, било от стипендии на руската църква, държава или разни благотворителни дружества.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Така Архелай не преставал да привлича в двореца си славни поети и художници; при него пребивавал известно време трагикът Агатон, епикът Хойрил, китаристът Тимотей, също и историкът Тукидид. И Сократ бил канен да иде при него, но той отказал и заръчал да съобщят на Архелая, че в Атина четири мери брашно стрували един обол и вода имало в изобилие. Живописецът Зевксис украсил с картини новопостроения му палат. Архелай устроил по гръцки образец празници с жертвоприношения и музикални състезания в чест на Зевса олимпийски и музите, особено в гр. Дион (в тракийска Пиерия при Олимп, при дн. Малатрия); тоя град от тогава добил голямо значение и станал прочут със своите сгради и художествени творения.
Читај
Из дейността на ОМО "Илинден" - ПИРИН
В ПАМЕТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

На 4 май от 18.00 часа пред Паметника на македонския революционер Гоце Делчев поднесе цветя делегация на ОМО „Илинден” - ПИРИН от структурите в града и в селата Копривлен, Ляски и Мусомище. Въпреки дъжда присъстваха към тридесетина човека. Поднасянето е извършено след това на президента Плевнелиев. От Председателството на партията присъстваха съпредседателите Ангел Безев и Иван Сингартийски. Сингартийски сподели мисли за живота и делото на революционера. Бе положен и венец от името на партията със съответна лента и надпис.
Читај
Основателни предположения
НАКЪДЕ СМЕ ТРЪГНАЛИ!?
СТАВРО КЛИСУРСКИ


Не мога да разбера отношенията на български държавници, политици и други подобни към Македония. Вторачили са се в нея и упорито и неуморимо търсят негативи, търсят все нещо в черен цвят. Дразни ги всичко, което става там: ако вали дъжд - влагата е голяма; ако не вали – въздухът е горещ и сух; ако езерата са с нормално ниво – защо не са с 50 см по-плитки или по-дълбоки; ако духа вятър – защо духа към Македония, а не в друга посока; ако правят паметници – защо те са на българи или на гърци; ако не правят паметници, то е защото си нямат история; ако в Македония всичко е спокойно – защо тя не се разпада, и т. н., и т. н.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ. Пръв председател на първото македонско Народно правителство, революционер, който принадлежи на работническото и комунистическото движение, висок съюзен и републикански партиен и държавен ръководител, народен герой, носител на най-високи югославски и много чуждестранни отличия. Роден в Свети Николе през 1914 г. Завършил техническо училище в Крагуевац. До войната работил като железарски работник. Участник в Петата национална конференция на КПЮ в Загреб (1940). След разпадането на Югославия (1941) по решение на ЦК на КПЮ дошъл в Македония, където се сблъскал с позициите на тогавашния секретар на Регионалния комитет на КПЮ за Македония Методи Шаторов - Шарло.
Читај
Претседателот д-р Ѓорге Иванов:
ВО ЧИКАГО ТРЕБАШЕ ДА СЕ ИЗПРАВИ НЕПРАВДАТА ОД БУКУРЕШТ
(Преземено од МИМ)


Како активен учесник во ИСАФ, Македонија ги споделува одговорностите, обврските и ризиците. Македонија истовремено очекува да ги споделува и правата и придобивките кои доаѓаат со членството. Македонија и покрај придонесот и покрај целосно исполнетите услови уште од 2008 година, е блокирана на патот кон членство во НАТО од услов кој го поставува членка на Алијансата, услов кој нема никаква корелација со критериумите за членство.
Ова го нагласи претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов на денешниот состанок на шефови на држави и влади учеснички во мисијата ИСАФ (Македонија, Црна Гoрa, Босна и Херцеговина, Грузија), во Чикаго, откако состанокот го отвори американскиот претседател Барак Обама, заедно со генералниот секретар на Алијансата Андерс Фог Расмусен.
Читај
Робертсон:
СРАМНО ШТО МАКЕДОНИЈА НЕ ДОБИ ПОКАНА ВО ЧИКАГО
(Преземено од МИМ)


Срамно е што Македонија не доби покана на Самитот во Чикаго. Постојаната блокада на македонското членство во НАТО е неоправдана, оценува поранешниот генерален секретар на Алијансата Џорџ Робертсон.
- Македонија ги исполни сите критериуми за членство и игра непропорционална улога во мировните трупи на НАТО операциите. Самото тоа значи членство. Во 2001-ва Македонија се соочи со реален предизвик за Европа, но и за светот. Со свои сили обезбеди да се надмине еден конфликт со договор што е пример за многу генерации, вели Робертсон во изјава за емисијата „Порта“ на МТВ.
Читај
Култура
ФОНДАЦИЈА „ТРИФУН КОСТОВСКИ” ОДБЕЛЕЖА 14 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(Преземено од „Утрински Весник”)


Фондацијата „Трифун Костовски“ вчера одбележа 14 години од своето основање во Македонската академија на науките и уметностите со проекција на филмот „Портрет на акад. Петар Хр. Илиевски“ (живот и дело) и со промоција на книгата „Македонија во делата на странските патописци - 1905 -1908“ подготвена од Александар Матковски.
За значењето и за најновите проекти на Фондацијата, говореше претседателот на Управниот одбор Томе Серафимовски, информирајќи дека истата, во соработка со телевизија Телма почна со серијата „Филмски портрети на академици“ каде што спаѓа и споменатиот филм за академик Петар Хр. Илиевски, истакнат класичен филолог и универзитетски професор. Веќе бил изработен и филм за животот и делото на академик Ѓорѓи. Д. Ефремов, поранешниот раководител на Истражувачкиот центар за генетско инженерство и биотехнологија.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (6) од акад. Блаже Ристовски:
И МАКЕДОНЦИВЕ СЕ НАРОД И МЕСТОТО НИВНО Е МАКЕДОНИЈА
(Преземено од весник "Вечер")


“Нашата цел на Македонското востание не е никаква тајна, таа е ослободувањето на Македонија, таа земја на славните словенски просветители и учители св. Кирил и Методија, која со векови страда под турското ропство. Затоа секој што не се бори за нејзиното ослободување, туку си прави своја сметка, за него нема место во востанието.”
Во Правилата точно е деклариран и односот кон Бугарското Кнежевство. Во членовите 186 и 187 се вели: “Македонскиот востанички комитет ќе ја извести и владата на Кнежевството Бугарија дека Македонците не ќе имаат друго мешање со Кнежевството освен братска помош од тие словенски наши браќа. Македонскиот востанички комитет ќе се претставува од наши делегати, а Кнежевството при Комитетот може да испрати свои делегати.”
Читај
Груевски:
МАКЕДОНИЈА ПРВА ВО ЕВРОПА ПО ПАРАМЕТАРОТ ЦЕНТРАЛЕН РЕГИСТАР, СЛЕДЕН ПРЕДИЗВИК ПРВА ВО СВЕТОТ
(Преземено од МИА)


Работата и реформите во Централниот регистар придонесоа Македонија од страна на Светската банка според параметарот централен регистар втора година по ред да биде рангирана на првото место во Европа и на шесто место во светот. По тој основ Македонија е и пред својот учител Норвешка од која користеше искуства и помош при формирањето. Следен предизвик ќе биде во наредните години Македонија да го заземе првото место во светот.
Тоа го оцени премиерот Никола Груевски на одбележувањето на 10 годишниот јубилеј од основањето на Централниот регистар.
Читај
Марко Китевски, годишен добитник на наградата “Гоце Делчев” за наука
ФОЛКЛОРОТ Е МЕЃУ НАЈСИЛНИТЕ АРГУМЕНТИ ЗА НАШЕТО ПОСТОЕЊЕ
Ивана Нолчева


Книгите „Преданија и легенди“ и „Говорни народни умотворби“ (деветти и десетти том) се дела за кои фолклористот и научен советник во Институтот за македонска литература Марко Китевски ја доби годинашната државна награда „Гоце Делчев“ за најдобро научно дело во 2011 година. Главна преокупација на Китевски му е македонскиот фолклор со сите негови богатства што ги истражувал во период од цели четири децении. Автор е на голем број научно-истражувачки трудови од областа на фолклорот и добитник е на најголеми државни награди и признанија.
Какво богатство крие обемниот антологиски избор, едицијата „Македонски народни умотворби“?
- Тука е објавено најубавото што го создал македонскиот народ низ вековите, од половината на 19 век до денес. Консултирани се сите позначајни зборници, весници, списанија и други публикации објавувани во Македонија, но и во центри надвор од земјава, во време кога кај нас не постоеле услови за тоа. Застапени се и народни умотворби од моите архивски истражувања и од собирачката дејност.
Читај
Економија
ТРИ ЕКОНОМСКИ ПРОЕКТИ НА СРЕДБАТА ГРУЕВСКИ - ЏИАБАО
(Преземено од МИА)


Три проекти, од областа на енергетиката, инфраструктурата и изградбата на индустриски парк, беа во фокусот на денешната работна средба меѓу премиерот Никола Груевски и неговиот кинески колега Вен Џиабао во Пекинг.
Детално беа презентирани предностите и условите кои се од големо значење за одлуката кинеските компании своите бизниси за покривање на потребите на европскиот пазар да ги лоцираат во Република Македонија и тука да инвестираат.
За овие проекти Груевски изминативе два дена разговараше и со претставници на кинески фирми и стопански комори.
Читај
Непознати факти за војводата
СОФИЈА ЗАБРАНИЛА ВЕСНИК ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТО НЕ ПИШУВАЛ ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ СЕ БУГАРИ
Блаже Миневски


Пред 74 години во Бугарија бил подготвен весник за Гоце Делчев со сведоштва и спомени на луѓе што го познавале или работеле со него во македонската револуционерна организација. Според прилозите во весникот, може да се види дека станува збор за мошне важен документ за националните позиции на македонската интелигенција меѓу двете светски војни. Весникот има десет страници голем формат (70 х 50 см), а во него се објавени важни материјали и сведоштва за Македонија и за македонскиот народ. Единствениот оригинален печатарски отпечаток од весникот за Гоце, кој требало да биде објавен во Софија, бил спасен од Митко Зафировски, еден од уредниците на весникот, кој успеал да го зачува, а потоа некако и да го донесе во Скопје.
Читај
Престъпление е един век след въоръжен сблъсък да се увеличават жертвите от него
ВОЙНИТЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВИТЕ - НАЙ-ЯРЪК ИЗРАЗ НА ПЪЛНОТО ЧОВЕШКО БЕЗУМИЕ
Бойко Тихов


Една от актуалните теми в момента е 100-годишнината от Балканската война от 1912 година. Според българските историци тя е справедлива, а според другите балкански страни е грабителска, завоевателна. Сърбия и Гърция твърдят, че за тях е освободителна, а за другите – не. Издигат се лозунги по онова време, че се води война за освобождението от турско робство на братята българи, на братята сърби, на братята християни. Истината, както винаги, е друга и по-сложна.
Не е нужно с неоправдано лекомислие и престъпна небрежност след един век да увеличаваме броя на жертвите от Балканската война. Нужни са скромност и търсене на истината. Даже милиарди да се хвърлят за шумотевица, някои лъжи няма да станат истина. А загиналите биха били по-доволни, ако техните потомци на Балканите живеят в мир, стабилност, разбирателство и по-добре. Защото войните между държавите са най-ярък израз на пълното човешко безумие. Останалото е демагогия. Нали?
Читај
Да харизваш това, което не си успял да заграбиш
ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ... ДЕМОКРАТИЧЕН ФАШИЗЪМ?!
Биляна Вардарска
(Продолжува од минатиот број)Понятието „свобода” за македонците в България не съществува. Една корумпирана държава винаги разполага с достатъчно средства, за да обезличава македонците и чрез задкулисни методи.
Тези похвати са добре известни на македонците. И особено на онези, които са патили от тях.
Всички вие от истински демократични общества, какво бихте казали, че един човек – в случая Стоян Георгиев (Томовичен) – е лежал в затвора четири години за това, че се е чувствал македонец? И след тези четири години според всички писани и неписани закони, какво мислите, че е станало?
Читај
Писмо в редакцията
МОЛЯ ЗА ПОЯСНЕНИЕ
Александър Сандев - Пловдив


УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ, мои близки от Благоевград ми изпратиха някаква книжка. Отпред пише „академичен клуб”, но сред изброените имена не можах да видя нито едно име на академик (надявам се да не греша), а пък и вътре няма нищо академично. Направи ми впечатление, че имената на тези, които правят въпросното издание, са ми познати от вестник „Народна воля”. Затова Ви моля за пояснение: има ли връзка това произведение с в. „Народна воля”, а ако има, каква е тя? И защо има такава голяма разлика в редакторската и в коректорската работа и в оформлението?
Читај
Скръбна вест
ПОЧИНА [СТОЯН МИЛАДИНОВ ТАСЕВ]

На 3 май 2012 година у дома си почина известният македонски активист Стоян Миладинов Тасев, роден на 04.02.1938 г. в град Сандански (тогава Св. Врач).
Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН и редколегията на вестник „Народна воля” изказват своите съболезнования на семейството и близките на починалия.
Стоян Тасев ще ни липсва с неговата непоколебимост в борбата и отдаденост на македонската кауза, с неговата твърда вяра в крайната победа.
Да бъде светла паметта му!
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


„НАРОДНА ВОЛЈА“ ПОДАРУВА
Почитувани читатели,

„Народна волја“ во соработка со Културен центар „КУЛТУРА 365“ од Охрид за своите читатели подготви подарок, а тоа е книгата
„НАШИОТ ХОЛАНДСКИ ПРИЈАТЕЛ
А. ДЕН ДОЛАРД“
од македонскиот писател Мишо Јузмески

Доколку сакате да ја збогатите домашната библиотека со ова дело, испратете барање на следнава адреса:
КЦ „КУЛТУРА 365“
ул. „Цар Самоил“ 34
6000 Охрид, Р. Македонија


Книгата ќе биде испорачана по пошта за што е потребно да приложите поштенски марки во вредност од 3 лева (за испорака во Бугарија) или 60 денари (за Реп. Македонија).

Напомена: на една адреса може да биде испорачан само еден примерок од книгата!

Македонија пее

КАЈ СЕ МАЈКО ТВОИТЕ ЧЕДА

Празни куќи всело ноќта паѓа
А пред куќи седи мајка стара
И од тажни мисли душа пече
А низ старо лице солза тече

Никој нема да и стигне
Прагот мајчински да го мине
Никој неа да ја праша
Како и е дал е жива и здрава

Рефрен:
Кај се мајко твојте чеда
Толку долго што ги чекаш
Каде кој по светот ти е
За нив душа ти се кине

Колку срце мајко ти е жедно
Да ти дојдат сите твои чеда
Пак да биде полна твојата куЌа
Љубов да ти згрее тажна душа

Никој нема да ти стигне
Праг на куќа мајко да ти мине
Никој мајко да те праша
Како ти е дал си жива и здрава
Рефрен:...


САДЕ ТИ СЕ ЧУДАМ ЦВЕТО

Саде ти се чудам Цвето,
како сама спиеш,
еј, пиле мори Цвето, в шарена одаја.
еј, јагне мори Цвето, в шарена одаја.

Како сама спиеш Цвето,
во шарена одаја,
еј, пиле мори Цвето, на железен кревет,
еј, јагне мори Цвето, на железен кревет.

Ај, викни ме Цвето мори,
кај тебе да дојдам,
еј, пиле мори Цвето, до тебе да бидам,
еј, јагне мори Цвето, усти да ти пијам.


Поезия

Б Е З И З Х О Д И Ц А

Македонецът отново
не очаква нищо ново
от свирепите вулкани
с обезхлебващи закани -
те така го рекетират,
че през него фокусират
интегралните си свойства
подслушвателни устройства;
а всевластният Месия
в крайна сметка е от тия,
гдето лъжеха народа,
че са знаме на възхода,
а пък му сервират мъка,
при това и многоръка,
за да може да го граби
в потресаващи мащаби;
а гримирани с катрани,
щракат български капани.

Но Европа се преструва,
че не вижда и не чува.Д У Ш А   М А К Е Д О Н С К А

В история без милост и без брод,
дори и робски мрак да наследява,
душата на един голям народ
по-слънчева в страданието става.

Когато през съдбата търси брод
и през трагични бездни преминава,
душата на един голям народ
голямата история създава.


АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ

П Е С Е Н

Няма сила, гдето да отнеме
песента на волни ветрове –
зазвъняла като бойно стреме
гордо македонците зове.

Песента за теб, Пирине, пея –
моят глас ще проглуши светът,
че в душата истината зрее –
чака ни трънлив и дълъг път!М И Н А   В Р Е М Е

На Пею Яворов

Мина време, много мина,
робски мрак навред снове.
Не издържам - ще замина,
знаме, пушка ме зове.

Не издържам - ще замина
по села и градове.
С Гоце, с Яне из Пирина
ще се бием с врагове.

Че народът много чака
и спасители зове.
Пушки пукат, падат в мрака,
падат върли врагове.

Ах, народе македонски,
ще дочакаш ден желан!
Твойто име с гордост носим!
Твойто знаме - в мъжка длан!


ПЕТЪР ХРИСТОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting