Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Редакционната колегия на в-к "Народна воля"

ЧЕСТИТИ НОВАТА 2012 ГОДИНА

на всички свои читатели, на македонците в България и по целия свят, на нашите съмишленици, като им пожелава много здраве, успехи в живота, много, много вяра в победата на македонската кауза и ползотворна работа за нашето тържество!
ДА ПРАЗНУВАМЕ С ВЯРА, ЧЕ ИДВАЩИТЕ ДНИ ЩЕ НИ ДОНЕСАТ РАДОСТ В ТРУДНИЯ НИ ПЪТ!
ДА БЪДЕ ЧЕСТИТА НОВАТА 2012 ГОДИНА!
НЕКА БЪДЕ МИРНА, ПЛОДОРОДНА И ЗДРАВА, ИЗПЪЛНЕНА С ПО-ДОБЪР ЖИВОТ И ДАНО ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО ДА СЕ ЦЕНИ ПО-ВИСОКО!

Мина още една година по пътя на времето и се сгуши в страниците на историята. Година, която носеше в себе си радост и печал, надежди и отчаяния, вярност и предателства, признания и разочарования. Година, шарена като самия живот.
Ако ние, македонците, живеещи в България, се обърнем назад, ще си спомним как през януари миналата година башибозуци конфискуваха нашия "Македонски глас" и до днес не е установено кои са били разбойниците, нахълтали в печатницата и в душите на хората. Ще си спомним за фалшификациите при преброяването: как при доброволно заявяване на етническата принадлежност резултатите се приеха за пълни и окончателни и разни амеби изпитаха неистова радост, че македонците сме намалели, без – горките! – да знаят колко е нашият брой! А как да не обърнем внимание и на Европейския съд по правата на човека, който издаде присъда, издържана във великобългарски дух, и издигна в култ икономическите и националистическите интереси на тъмни субекти?
Читај
Претседателот на Република Македонија Иванов:
ГРЦИJА ДА JА ПОЧИТУВА ОДЛУКАТА НА СУДОТ ВО ХАГ
(По македонскиот печат)


Пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг дека Грција ја прекршила Времената спогодба со попречување на македонското членство во НАТО е јасна потврда и и дава дополнителен меѓународен углед на државната политика на Република Македонија водена во изминатиот период, смета претседателот Ѓорге Иванов.
Пресудата, додаде, може да биде позитивен импулс и сметаме на соработката на нашиот сосед Грција во духот на пријателството, разбирањето и меѓусебното почитување.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)И така – наистина ли са били толкова малобройни (пра)българите? Нека директно да кажа, че никъде в историческите източници те не са определени като малобройни. Тази толкова популярна в съвременната наука идея е била напълно непозната за средновековните автори. Те обикновено не коментират броя на (пра)българите, но в редките случаи, когато правят това, дават точно противоположните констатации. Ето и конкретните примери. В Чудесата на св. Димитър Солунски от VII в. във връзка с голямото аварско нападение срещу Солун се казва, че хаганът "събрал всички варварски народи вътре в неговите (територии) заедно с всички славяни, българи и многобройни народи в неизброима войска", а по-късно, че "сам хаганът на аварите заедно с останалите множества, тоест българите и всички споменати народи, подобно на снежен вихър обсадили стените на града".
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Възможно е, че Пердика не е стоял пасивен зрител при противоатинското движение между халкидските градове. И ние виждаме, че когато в 433 г. Филип се съюзил с елимейския княз Дерда (син на Аридея, брата на Александър I) против брата си Пердика, атинците скъсали с последния и се присъединили към Филипа и Дерда. Пердика, стреснат от това, почва да работи против Атина и праща пратеници в Спарта, за да я убедят да отвори война на Атина; той привлякъл на своя страна и коринтците, за да въздействува чрез тях на потидейците да отпаднат от Атина.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ

На 4 декември 2011 г. в с. Баня, Разложко, бе проведено заседание на Централния съвет на ОМО "Илинден" - ПИРИН. Две бяха основните теми на това заседание. Едното бяха решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. А другото – бъдещето на македонската борба в страната.
Както е известно, на 17 октомври ЕСПЧ взе отношение по четири жалби на македонски организации в България, като три бяха спечелени изцяло, а по една Съдът взе, меко казано, неочаквано и странно решение. Става дума всъщност именно за най-важната жалба. Тази за регистрацията на ОМО "Илинден" - ПИРИН.
Читај
Поглед във времето от 41 до 27 година преди Христа
МАКЕДОНКАТА КЛЕОПАТРА - ВЛАДЕТЕЛКАТА НА ЕГИПЕТ
СТАВРО КЛИСУРСКИ


Интересно как книгата "Антоний и Клеопатра" се е промъкнала през българската националистическа цензура. Авторка е Колийн Маккълоу (неин е бестселърът "Птиците умират сами"). Ако човек чете внимателно, ще научи много за епохата на Древния Рим и за Македония и Гърция като две отделни държави с население от два отделни етноса. Книгата е от 750 страници, но ще се постарая да извадя само няколко цитата, които, надявам се, ще бъдат интересни за много хора. Както се вижда, авторката на "Антоний и Клеопатра" напълно поддържа тезата, че Клеопатра е с македонска кръв в жилите си и че македонците нямаме нищо общо с гърците. Ако някой националвърховист, който може да чете правилно, се запознае с книгата, ще се вбеси и ще кресне, че тя е антибългарска. Защото се знае, че всичко, което противоречи на великобългарския шовинизъм, се определя като антибългарско. Но хубаво е, че има хора, които виждат обективната истина и я отразяват. А Македония със своя път през вековете и със следите, които е оставила в световната история, дава богат материал да се напишат много и много книги...
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ПИНДЖУР СТРАШО. Един от организаторите на въоръженото въстание на македонския народ през 1941 г., народен герой. Роден през 1915 г. в село Ваташа, Кавадарско. Като ученик в Крагуевац се включил в прогресивното македонско движение. Член на КПЮ от 1934 г. Член на ръководството на студентската организация на Белградския университет, секретар на македонското студентско дружество "Вардар" при същия университет и член на МАНАПО (Македонски национален покрет - Македонско национално движение), поради което бил затворен. По време на окупацията инструктор на ПК на КПЮ за Македония. Член на Бюрото на ПК на КПЮ и на Главния щаб на партизанските отряди на Македония. През 1942 година от Военния български съд осъден (в негово отсъствие) на смърт. Вършейки партийна дейност през декември 1942 г. във Велес, паднал в ръцете на българската полиция. Измъчван до крайно изтощение. На 4 януари 1943 г. убит в затвора.
Читај
Претседателот на Република Македонија Иванов:
ОДЛУКАТА НА СУДОТ ВО ХАГ НАЈАВТОРИТЕТЕН ДОКАЗ ЗА НАШАТА ПОЛИТИКА
(Преземено од МИА)


Република Македонија во Хаг извојува една голема дипломатска и правна победа. Победа која значи потврдување на кредибилитетот на нашата надворешна политика, на нашето однесување во меѓународното општество. Вака го почна традиционалното годишно обраќање претседателот Ѓорѓе Иванов денеска во Собранието на Република Македонија пред претставниците на законодавната, извршната и судската власт, на верските заедници и на дипломатскиот кор.
Меѓународниот суд на правдата го даде одговорот, кој како што рече Иванов, е најавторитетен доказ за нашата политика.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (2) од акад. Блаже Ристовски:
И РУСКИОТ ГРОФ БУЛГАРИ НЕ ЈА ГЛЕДАЛ МАКЕДОНИЈА ЗАЕДНО СО ГРЦИЈА, БУГАРИЈА ИЛИ СРБИЈА
(Преземено од весник "Вечер")


Но македонското прашање како национално јавно се претстави на меѓународната сцена дури во 70-тите години на XIX век. Внатре, во границите на Турската империја, тоа навистина назреа, се развиваше континуирано и се изрази во јавноста уште од 40-тите години. Меѓутоа, поради петвековното турско владеење над христијанското население на Јужниот Балкан, Европа малку знаеше за различните народи и нивните етнокултурни граници на овој простор. Тие беа третирани (и внатре и надвор) главно како православни христијани.
Треба да се има предвид дека се до 30-тите години на XIX век се уште не постоеше некаква претстава за етнографската карта на овој дел од Балканот.
Читај
Основоположник на Охридската архиепископија
ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
(Преземено од МИМ)


"Македонската историја ги памети сите нејзини добродетели, но таа ќе беше посиромашна доколку во неа не беше врежано името на свети Климент Охридски, основоположник на Охридската архиепископија, градител на Охридската книжевна школа и создавач на кирилското писмо и на старословенската култура". Ова се наведува во честитката на претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, упатена до архиепископот охридски и македонски, господин господин Стефан, по повод одбележувањето на Денот на свети Климент, прв словенски писател и просветител.
По тој повод, во Собранието беше врачена и годишната награда "Свети Климент Охридски", што ја добија професор доктор Драги Митревски, во областа на образованието, а од областа на културата и уметноста наградата ја поделија академик и писател Луан Старова и ликовниот уметник Никола Фиданоски.
Читај
Претседателот на Република Македонија Иванов:
МАКЕДОНИЈА ПОСВЕТЕНО Е ВКЛУЧЕНА ВО ИНИЦИЈАТИВИТЕ ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ
(Преземено од МИА)


- Алијансата на цивилизациите, дијалогот меѓу цивилизациите, се токму оние нешта кои предолго ни недостигаа. Затоа, мојата земја, Република Македонија, свесна за својата уникатна реалност, подготвена е да ги сподели своите драгоцени искуства во овие области и е толку активно и посветено вклучена во овие иницијативи, истакна претседателот Ѓорге Иванов, обраќајќи се на четвртиот форум на Алијансата на цивилизациите што денеска и утре се одржува во катарската престолнина Доха.
Говорејќи на панел дискусијата "Како културниот диверзитет влијае на развојот", шефот на државата, јави известувачот на МИА, рече дека денес, повеќе од кога било, неопходно е да се организираат средби на највисоко ниво, на кои ќе може да се спознаат вредностите на нашите култури, но и предизвиците со кои се соочуваат.
Читај
Коментира поранешниот медијатор во грчко-македонскиот спор, Робин О'Нил:
ХАГ И ГО РАСЧИСТИ ПАТОТ НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО
(Преземено од МИА)


Зацврстување на регионалната соработка и понатамошно обезбедување на отворена врата на НАТО за членство на земјите кои тоа го сакаат и можат, главните предизвици на Алијансата по Самитот во Лисабон, како и најважните потреби на мисијата ИСАФ во Авганистан. Ова беа темите на кои во Скопје, дискутираа шефовите на дипломатиите на земјите-членки на Јадранската повелба.
Заеднички е констатирано дека ваквата соработка, претставува многу корисен пример за регионот, кој доби голема придобивка со членството на Хрватска и на Албанија во НАТО и со де-факто припадноста на Македонија во Алијансата, но и со придвижувањето напред на БиХ и на Црна Гора.
Читај
Проф. д-р Оливиер Ребелник:
СО ПРЕСУДАТА НА ХАГ ГРЦИЈА ГО ЗАГУБИ СВОЈОТ ОБРАЗ
(Преземено од МИА)


Пресудата на Меѓународниот суд на правдата дека Грција ги прекршила своите обврски согласно Спогодбата од 1995 година со тоа што ја попречила можноста Македонија да стане членка на НАТО е многу јасна. Пресуда на меѓународното право секогаш има и меѓународно политичко значење и важност и затоа ЕУ и НАТО сега треба да и извршат притисок на Грција да ги промени своите гледишта. Ова го изјави проф.д-р Оливиер Ребелник, експерт по меѓународно право.
На прашањето дали Грција може да го повтори ветото од Букурешт на самитот на НАТО во Чикаго во 2012 година и повторно да ја блокира Македонија, тој укажува оти пресудата од Хаг треба да има влијание, но и оти организации како НАТО имаат свои правила за прифаќање на членство.
Читај
На изборното собрание
АКАДЕМИК ВЛАДО КАМБОВСКИ ИЗБРАН ЗА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ
СУНЧИЦА УНЕВСКА


Концептот што Камбовски го најави како одредена новина ја потенцира работата на науката во функција на општеството и на неговиот развој.
Професорот по кривично право, д-р Владо Камбовски, е новиот претседател на МАНУ, кој ќе ја наследи оваа функција од академик Георги Старделов. Камбовски беше единствениот предложен кандидат за оваа функција и беше избран на тајно гласање со 26 гласови за. Тој е деветтиот претседател на највисоката научна институција во нејзината 44-годишна историја.
Читај
А. ден Долард ја чувствуваал Македонија како втора Татковина
КОН ИСТОК И НАЗАД СО ОРИЕНТ ЕКСПРЕС
МИШО ЈУЗМЕСКИ


А. ден Долард (Зволе, 7 февруари 1901 – Хундерло, 26 јуни 1994) е псевдоним на холандскиот писател и новинар Корнелис Јоханес Георг (Боб) Спулстра Помладиот. Тој бил еден од најпопуларните холандски писатели и објавил 50 книги од различен вид: поезија, романи, раскази, драми. Голем дел од животот го минал во патување, а Македонија му дала инспирација за неколку негови книги. Овој пат го претставуваме романот "Ориент Еспрес", кој се смета за едно од неговите најдобри дела. Книгата била воведена како задолжителна лектира во холандските училишта и сите холандски ученици морале да ја прочитаат, со што се запознавале со македонската историја. "Ориент Експрес" и другите негови книги биле забранети во Југославија и во Бугарија, зашто авторот во нив изнесувал факти кои не биле пријатни за владите во Белград и Софија.
Читај
Безсмъртието на Никола Вапцаров не може да бъде разстреляно!
КОШМАРИТЕ НА ОНЕЗИ, ПРИ КОИТО ИДВА "КАТО НЕЧАКАН И НЕИСКАН ГОСТЕНИН"
Биляна Вардарска
(Продолжува од минатиот број)Според отговора на М. Р. няма никакви факти и доказателства, че Никола Вапцаров е имал лична сметка в швейцарска банка, която го е правила милиардер. Има не малко публикации, според които семейство Вапцарови е живяло бедно и оскъдицата е била постоянният му спътник.
Такива са противоположните становища за милиардерството на Никола Вапцаров.
Що се отнася до тези и други факти, аз нямам никаква възможност да се убедя непосредствено дали има разлика между досиетата на Велко Палин и казаното от В. К. , ето защо моят неизменен принцип:
- Нека неопровержимият факт да каже истината! – в случая е принуден да мълчи.В противен случай читателят остава с убеждението, че някому се прави продиктувана услуга.
Читај
Из дейността на ОМО "Илинден" - ПИРИН
СЛОВО ЗА ВАПЦАРОВ

Драги приятели, македонци и почитатели на Никола Вапцаров,
Събрали сме се днес да почетем един колос - Никола Вапцаров, роден тук през далечната 1909 г.
Нашата почит се отнася към дееца, който с живота и смъртта си се нареди сред онези, които доказаха, че може да се живее и умира достойно.
Нашето възхищение е към поета, сътворил стихове, незабравими по своята красота, сила и дълбока човечност.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

Побързайте

Историята на Македония

Все още има екземпляри от излязлото от печат второ преработено и допълнено издание на "Историята на Македония" от професор Георги Радулов. Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева. Купете си я, преди да са се изчерпали и последните бройки!
Справки на тел.: 02/ 870 76 36.

Важно! Важно! Важно!

Македонија над се

На вниманието на читателите на в. Народна воля" предлагаме книгата "Македонија над се" от Стоян Георгиев (Томовичин).
Запознайте се с живота на един храбър син на Македония, устоял с чест високото си национално достойнство.
Който иска да я прочете, може да я намери в Интернет, стига да напише в Гугал "томовичин" или "tomovichin".

Поезия

ЧИСТИ СЪВЕТИ

Все така сте малобройни,
но осмисляте безкрая
и защото сте достойни
за градините на рая,
не просете милостиня
даже при живот в пустиня,
но макар и унизени,
не режете своите вени,
не че подлост и тирани
не превръзват чужди рани,
не че има цяла вечност
до всеобщата човечност
и не считайте за чудно,
че сте остров сред поквара,
а помнете, че е трудно
път през кал да се прокара.


ГЛАС ОТ СТРАСБУРГ

На софийските събратя,
гдето често ме нервират,
непременно ще изпратя
най-беззъбата бълхичка,
а пък там да се разбират
кой кога да гъделичка.


БОГАТА БЕДНОСТ

Вечно има олелия
от безкрайна беднотия,
няма само дефицити
на коварства и бандити.


ОЧАКВАНЕ

Хегемончо гроб ни копа,
както вчера - и сега,
но очакваме Европа
да ни каже Докога?!


НАГРАДИТЕ

Който истината казва,
с обезхлебност се наказва,
а най-хубавите залци
получават оплювалци.


МАКЕДОНСКИ СЕНАТОР

Защото при чужди жени не отиваш,
не лъжеш, не грабиш, дори не убиваш,
не вярвай в онази велика заблуда,
че може да бъдеш подминат от Юда.


ОКТОПОДИТЕ

Те са винаги потребни
и на хората безхлебни,
че в живот без октоподи
кой към пропаст ще ги води.


НОВАТА МАГИСТРАЛА

На поредното "Честито!"
тя отвръща дяволито: -
И по нови магистрали
се пътува към провали!


БЕДСТВИЕ

При неправди и неволи
всички истини са голи,
а когато се обличат,
на метреси ни приличат.


АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting