МАКЕДОНИЯ Е ПРИЗНАТА С КОНСТИТУЦИОННОТО СИ ИМЕ ОТ 133 ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА
ПРЕГОВОРИ ИЛИ ФАРС И ДЕМАГОГИЯ?
ЯН ПИРИНСКИ


Всеизвестно е, че при изграждането на новата македонска държава Народна република Македония, включена в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия, Гърция не реагира за името Македония, приемайки историческата реалност. Но след разпадането на федерацията Гърция реши, считайки създалата се политическа ситуация за подходяща, да приложи своята известна шовинистическа доктрина.
Република Македония е призната от 133 страни по света под нейното конституционно име. Очаква се тя да бъде призната от още няколко държави. Разбира се, най-доброто е взаимно с Гърция да се реши въпросът. Но това едва ли ще стане. Остава единствено само Македония да защити правото си, а то е болезнено ясно: ние сме македонци със своя история и култура. Държавата на македонския народ се нарича Република Македония!
Читај
Претседателот Иванов: Во 2012 ќе се поместиме од статус кво ситуација!
ДЕВАЛВИРАЊЕТО НА ХАШКАТА ПРЕСУДА ЗНАЧИ ПОТКОПУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ПОРЕДОК
(По македонскиот печат)


Минатата година за Република Македонија беше година на јубилеи и успеси, а заврши со дипломатско-правен успех кој во очите на меѓународната заедница го потврди кредибилитетот на нашата надворешна политика, рече претседателот на државата Ѓорѓе Иванов на приемот на дипломатскиот кор во Битола на 16 јануари 2012 г. Иванов очекува во 2012 година Грција да ги напушти некоректните максималистички позиции и да се поместиме од статус кво ситуацијата на македонските интеграции.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)И така стигаме до приказката, според която (пра)българите поради десетки (измислени) причини са се претопили в славяните. Но не просто са се претопили и изчезнали, както е логично да се очаква, ами тяхното претапяне довело до създаване на нов народ. Сякаш са се явявали пречка за това, която е трябвало да бъде отстранена. И наистина са били такива, но не за неслучили се процеси през IХ в., а за българските националисти от XIX в.
Какви доказателства се привеждат за тяхното претапяне.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Ала наскоро (431 г.) Формион се върнал в Атина с войската си; за обсада на Потидея останали само 3 000 души.
Към края на лятото 430 г. пелопонески пратеници, които отивали за Персия, за да придумат персийския цар да помага на Спарта с пари, се отбили при Ситалка, за да го склонят да се откаже от съюза си с Атина и да помогне на потидейците. При Ситалка се намирали тогава и атински пратеници, които убедили Садока да им предаде лакедемонските пратеници. И действително, когато последните щели да се качат на кораба да преминат Хелеспонта, те били уловени и предадени на атинските пратеници, които ги закарали в Атина; там те били наказани със смърт.
Читај
Жалби
БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА

• В началото на януари 2012 г. Дружеството на репресираните македонци в България с председател Стоян Герасимов внесе жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу България. Причината е отказът на българските съдилища да регистрират сдружението, мотивирани с незаконни и антидемократични аргументи. Това е поредната организация на македонското малцинство в България, която не може да се регистрира в страната поради антимакедонската политика на държавата.
• ОМО "Илинден" - ПИРИН внесе своите аргументи, с които обжалва решението на ЕСПЧ от октомври 2011 г. във връзка с отказа на българските власти да регистрират партията. Съгласно правилата на Съда решението на разширения състав на ЕСПЧ трябва да бъде дадено до девет месеца.
 
Некомпетентност или умишлено убиване на истината?
КАК И ЗАЩО СЕ РАЖДАТ МИТОВЕТЕ
П. Петканчев


Преди известно време вестник "Уикенд" помести думи, казвани някога от Иван Славков, касаещи Радио-телевизионния център - Благоевград. Направи ми впечатление, че в един и същи брой двама автори разказват едно и също, като че ли искат да ни внушат нещо точно определено. Постарах се да проверя истинността на разказаното за онези години и се уверих, че интуицията ми не ме е подвела. Уверете се сами.
Разбира се, че е от ясно по-ясно. Но се разбира ясно и друго: антимакедонската пропаганда е бедствие за всички български граждани, а е манна небесна за не малък брой националисти и членове на репресивни специални служби. Въобще за хора, страдащи от хронична недостатъчност на съвест и морал. Жалко, нали?
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

АЛЕКСОВСКИ БОРИС – КАРЧЕ. Революционер, член на АСНОМ. Роден през 1918 г. в Кичево. В работническото и комунистическото движение се включил през 1938 г. Активно участвал в организирането на Народноосвободителната и антифашистката война като партиен функционер. Член на Първия областен комитет на КПМ. След формирането на Първата македонско-косовска бригада – политически комисар на чета и на батальон. След освобождението заемал много отговорни политически и държавни длъжности, между които и съюзен и републикански депутат. Починал в Скопие през 2002 година.
Читај
Никола Груевски:
РАЗГОВОРИТЕ ВО ЊУЈОРК ПОКАЖАА ДЕКА ГРЦИЈА НЕ САКА РЕШЕНИЕ
(Преземено од в.„Дневник")


Последната рунда разговори околу надминување на проблемот со името што го наметна Грција пред 15-20 години практично ги потврди моите претходни претпоставки дека Атина ќе се обиде само да купува време и да ја игра онаа игра "плеј гејмс" со која ќе сака да се претстави дека таа прави се, прави многу напори да се реши проблемот, додека ние сме тие тврдите и непопустливи што не сакаме да го решиме проблемот, изјави денеска премиерот Никола Груевски.
- Од информациите што ги добив беше јасно дека медијаторот Нимиц сакаше да дојде во Скопје и во Атина во текот на февруари. Тој дури и понуди два датума, мислам дека едниот беше 4 февруари, а вториот 15 февруари, но од другата страна не наиде на експанзивност.
Читај
Жан-Клод Мињон:
ПРОБЛЕМОТ СО ИМЕТО Е СМЕШЕН И ДОАЃА ОД НЕКОЕ ДРУГО ВРЕМЕ
(Преземено од МИА)


Жан-Клод Мињон, новиот претседател на Парламентарното Собрание на Советот на Европа денеска во Стразбур истакна дека паневропската асамблеја треба поактивно да се вклучи во решавањето на проблемот со името.
Прашањето за името, според Жан-Клод Мињон припаѓа на таканаречените замрзнати конфликти меѓу земјите членки на СЕ. Според францускиот пратеник, кој доаѓа од редовите на Народните партии, проблемот со името е "смешен" и "тој доаѓа од некое друго време".
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (3) од акад. Блаже Ристовски:
ВО ХIХ ВЕК НАУКАТА НЕ ЗНАЕЛА НИШТО ЗА БАЛКАНСКИТЕ ЈАЗИЦИ И НАРОДИ
(Преземено од весник "Вечер")


Истиот однос Европа го имаше и кон Србите. Благодарејќи на дејноста на Српската православна црква во Австрија, се прават напори да се омеѓат и етничките граници на "Србите" не само во Австрија, туку и во Турција. Благодарејќи на периферната положба и особениот интерес на Австрија и Русија, беше подготвено Првото српско востание на Караѓорѓе и беше создадена првата современа српска држава, но претставата за нејзините етнички граници речиси не се протегаа надвор од Белградскиот пашалак.
Читај
Македонскиот народ е горд на Киро Глигоров - комеморативна седница во Собранието на Република Македонија
ПОЧИНА КИРО ГЛИГОРОВ - ПРВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, денес на 03 јануари 2012 година со своето обраќање на комеморативната седница во Собранието на Република Македонија, му оддаде последна почит на првиот претседател на независна и самостојна Република Македонија, Киро Глигоров.
Почитувани присутни,
Дами и господа,
Драги пријатели,
Вчера со голема жал ја примивме веста за смртта на поранешниот претседател на Република Македонија, Киро Глигоров. Во овие тешки мигови на загуба би сакал да упатам изрази на искрено сочувство до семејството на претседателот Киро Глигоров, како и до сите граѓани на Република Македонија. Низ неговиот живот и работа, тој одбележа еден исклучително важен период за нашата земја.
Читај
Интервју со Ѓурол Сокменсуер, амбасадор на Турција:
ХАГ ТРЕБА ДА ВИ ГИ ОТВОРИ ВРАТИТЕ ЗА НАТО ВО ЧИКАГО
(Преземено од Дневник)


Напорите на Турција за членство на Македонија во НАТО се започнати веднаш по објавувањето на одлуката на Меѓународниот суд на правдата и поднесена е иницијатива до генералниот секретар на НАТО, САД и до другите членки на алијансата во корист на Македонија. С` до одржувањето на самитот нашите напори ќе продолжат со зголемен обем, вели во интервју за "Дневник" Ѓурол Сокменсуер, турски амбасадор во Македонија. Пресудата од Хаг, вели турскиот амбасадор, е показател за тоа колку била праведна одлуката на Турција за поддршка на Македонија. Турција како голем пријател на Македонија беше единствената држава која преку соопштение ја поздрави одлуката на судот во Хаг.
Читај
Стефан Влахов-Мицов во новата книга "Хероите и потомците":
ВО БИБЛИЈАТА ЈАСНО СЕ РАЗГРАНИЧУВААТ МАКЕДОНЦИТЕ ОД ГРЦИТЕ
(Преземено од Вечер)


Зошто Македонија е библиска земја? Основниот одговор на тоа прашање е: Затоа што многупати се споменува во Библијата, вели Мицов, во книгата со предговор од претседателот на ДПМ, Раде Силјан.
Во морето од книги за Македонија деновиве се појави уште една од познатиот автор Стефан Влахов-Мицов. По "Филозофскиот клуч за македонскиот идентитет" и "Вируси за поматени мозоци", овојпат Мицов говори за "Хероите и потомците", во книга со предговор од претседателот на ДПМ, Раде Силјан. Во 75 текстови во ова дело акцент е ставен на историјата на Македонија и на судбината на Македонците низ вековите, од римско време до 20 век.
Читај
А. ден Долард ја чувствуваал Македонија како втора Татковина
КОН ИСТОК И НАЗАД СО ОРИЕНТ ЕКСПРЕС
Мишо Јузмески
(Продолжува од минатиот број)И весниците не нуделе појасна слика. Повеќето новинари своите написи ги создавале врз основа на податоците од конзулатите или новинските агенции на балканските држави. Ако некогаш дојделе во Македонија, најчесто времето го минувале во кафеаните или канцелариите на локалните власти. Поради себични интереси или заблуденост, се ставале во улога на гласноговорници на една или друга заинтересирана страна во спорот за Македонија. Со тоа забуната станувала целосна и ретко кој знаел што точно се случува.
Ден Долард знаел дека вистината може да ја пронајде од другата страна на македонските ридови, која била невидлива од седиштата на Ориент Експрес.
Читај
Парламентът осъди насилствената асимилация, извършвана над мюсюлманите в България
КОГА ЩЕ ДОЙДЕ НАШИЯТ РЕД?
ПЕТЪР ДЕЛИЛАКИЕВ


По предложение на лидера на ДСБ Иван Костов Народното събрание на 11 януари със 112 гласа "за" и трима "въздържали се" прие "Декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани". Проектът е внесен още на 28.10.2009 г. Но през декември миналата година опитът да бъде вкаран в дневния ред на парламента е блокиран от ГЕРБ и "Атака".
Трябваха 21 години, за да се приеме такава полукастрирана декларация. Колко ли ще им трябват, за да признаят същото и по отношение на нас, македонците? И ще има ли някога в тази държава наказан престъпен политик и държавник? Или ще продължим да оставяме всичко на последния Божий съд!
Читај
Безсмъртието на Никола Вапцаров не може да бъде разстреляно!
КОШМАРИТЕ НА ОНЕЗИ, ПРИ КОИТО ИДВА "КАТО НЕЧАКАН И НЕИСКАН ГОСТЕНИН"
Биляна Вардарска
(Продолжува од минатиот број)А ние – обикновенитемакедонци – да се радваме, че го имаме! По тази тема толкова. А сега - по втората. Естествено, логично и закономерно е там, където е на особена почит македонският главорез Ванче Михайлов, големите и истински патриоти на Македония да са неудобни за България – и отношението към тях е отрицателно и оплювателно, а побългаряването им не модифицира това отношение, а прибавя едромащабно кощунство към него. И няма нищо изненадващо в това, че свидни рожбички на все още нормално непроходилата българска демокрация с брутално нахалство нахлуват в най-съкровените чувства на Никола Вапцаров, за да го представят такъв, какъвто никога не е бил – непочтен и нечестен към нежния пол.
Читај