Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОКОГА С АТАВИЗЪМ И С НАГЛИ АСПИРАЦИИ КЪМ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ?
О, ЖАЛКИ БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТИ - МИРАЖ Е САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ!
ЯН ПИРИНСКИ


Изминаха вече доста години, откакто в България болшевишката диктатура рухна. Българският народ очакваше, че след настъпилата политическа промяна ще заживее в истинско демократично общество, с висок стандарт на живот, достойно и щастливо. Но това не се получи. Защото тази демокрация създаде и много негативи. Добре е, че България поне успя да стане членка на Европейския съюз. Ние, македонците, също се надявахме, че след членството на България в Евросъюза тя ще зачете и нашите права и свободи. Но уви, това не стана!
Достатъчно глупаво е днес, в началото на двадесет и първи век, когато вече имаме създадена единна общност на Стария континент, на която членки са Гърция и България, те да продължават с мегаломанските си абсурди! Това говори доколко те са имали (и имат) право да са членове на тази общност! Който иска велика, необятна страна, нека с радост да я приеме - това е обединена, демократична и свободна Европа! Но за това е нужен акъл! И то съвременен!
Читај
Премиерот Груевски со покана до раководството во Атина ситуација!
СПРЕМНИ СМЕ ДА СЕ СРЕТНЕМЕ, КОГА И КАДЕ САКАТЕ
(По македонскиот печат)


Ако кажат во Атина утре, утре одиме во Атина, да разговараме, да се надмине спорот и да се најде решение. Ако кажат во Брисел, одиме во Брисел. Ако сакаат во Скопје, во Скопје. Kаде ќе одлучат, во кој состав ќе одлучат, на кој начин, битно е ден порано да се седне да се разговара за да се најде решение наместо да се испраќаат вакви негативни пораки и клевети. Ова е пораката што премиерот Никола Груевски вчера (12.07.2012 г.) ја испрати до грчките власти, како доказ за подадена рака за добрососедство кон Атина.
- Тоа е наш интерес, тоа прашање да биде надминато, да имаме пријателски односи со нашиот јужен сосед, да си помагаме наместо да си одмагаме и да се бориме низ европските и светските институции за да се надмудруваме - одговори Груевски на новинарско прашање како гледа на владините иницијативи и конкретните чекори во врска со односите со Грција.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Самият Новакович констатира следното:
„Изобщо този славянски клон е имал най-нещастна съдба и от всички славяни под турска власт най-много е изостанал. Без всякаква народна самостоятелност и съзнание той живее лишен от свои народни старейшини, водачи и наставници ... едва напоследък в някои общини народното съзнание се е пробудило дотолкова, че населението иска богослужение на разбираем език.” Т.е. до 60-те години на ΧΙΧ в. населението в тази част от Македония няма национално съзнание, а това ясно се вижда и в неговите песни, събрани от същите краища. Българщината трябва тепърва да се създава с агитация, насърчение, дипломатическа закрила и пари.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Ала олинтийците не мислели да изпълнят честно договора; те били решили да използват обстоятелствата, за да установят властта си в Македония. Като не намерил помощ от Олинт, Аминта бил свален от илирийците, и на престола се качил Аргей, вероятно член от линкестийския княжески род (385 г.). Ала след две години Аминта подпомогнат от тесалийците, а може би и от елимейския княз Дерда, отново спечелил Македония: за Аргея вече не се говори. Види се, че бил сключен мир с илирите (и линкестите?), и Аминта се оженил за Евридика, дъщеря на Сира, който бил зет на линкеста Арабая. С тая женитба Аминта преследвал може би целта да се отърве от илирийската опасност.
Читај
Невероятно, но факт!
АНТИМАКЕДОНИЗМЪТ СЕ НАБУТА В КЬОРСОКАК
ГОЦЕ ЙОНКОВ


Една шепа македономразци – неовърховисти и националисти, неизвестно защо наречени експерти, се събраха на съвещание ли, на събеседване ли, на изслушване ли, или на някакво си нещо на тема „Накъде върви Република Македония?” А Република Македония е пък съсед на България, суверенна държава, призната от над 130 държави по света под конституционното си име. Това бръщолевене на дипломатичен език се нарича намеса във вътрешните работи на чужда държава, на обикновен език се окачествява като простащина и провокация, проявени от безумие. Всъщност е ярък израз на безсилието на болни мозъци, набутали се в кьорсокак.
Както казах в началото, спрях се съвсем накратко на редове от мненията на някои от участниците в срещата. Не отговорих на въпроса как би реагирала България, ако в Скопие, Белград или Букурещ се проведеше обсъждане „Накъде върви Република България?” с тон, думи и разсъждения, каквито се чуха в София. А и умишлено не обърнах внимание на думите на някои субекти, които не казват нищо ново, а както винаги пак дърдорят едно и също, но не забравят да лаят – като мъници, които обичайно вдигат много шум, за да помислят околните, че са много страшни, а не уплашени и отчаяни...
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

АНГЕЛОВСКИ ТОДОР – ДАСКАЛОТ. Един от организаторите на НОБ в Битолско. Партизански командир. Роден през 1908 г. в село Лавци, Битолско. След завършването на гимназията в Битола и Учителската школа в Прилеп учителствувал в околия Гниляне в Сърбия и в селата Карбинци, Гавата, Ротино и Цапари в Македония. Член на КПЮ от 1939 г. Активно се включил в подготовката за въоръжено въстание. По време на окупацията стъпил в редовете на ПО „Пелистер”, по-късно в отрядите „Яне Сандански” и „Гоце Делчев” като военен и политически ръководител. От май 1943 г. комендант на Втора оперативна зона. През 1943 г. попаднал във фашистка блокада. За да не се предаде жив на българския окупатор, сам си отнел живота.
Читај
Официална посета на Република Македонија
ГЕНЕРАЛНИОТ СЕКРЕТАР НА ОН БАН КИ-МУН ПРИСТИГНА ВО ОХРИД
(Преземено од МИА)


Генералниот секретар на Обединетите Нации Бан Ки-мун вечерва пристигна на аеродромот „Свети Апостол Павле“ во Охрид, со што ја започна официјалната посета на Република Македонија.
Првиот човек на светската организација на охридскиот аеродром го пречекаа министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, македонскиот амбасадор во САД Зоран Јолевски, заедно со посредникот на ОН во спорот за името со Грција Метју Нимиц, кој исто така денеска допатува во Македонија.
Делегацијата и високиот гостин веднаш се упатија кон резиденцијалната вила „Билјана“ каде што Бан Ки-мун ќе биде пречекан од претседателот Ѓорѓе Иванов, кој во негова чест приредува свечена вечера на која ќе присуствуваат и сопругите на двајцата политичари.
Читај
Медијаторот на Обединетите Нации во грчко-македонските разговори за името во Скопjе:
НИМИЦ СЕ СРЕТНА СО ГРУЕВСКИ. ПОПЛАДНЕ И СО ИВАНОВ
(Преземено од МРТ)


Аспектите и можната динамика за надминување на спорот, кој Грција го наметна во однос на името на Република Македонија биле тема на денешната средба во Скопје на премиерот Никола Груевски со Метју Нимиц, медијаторот на Обединетите Нации во грчко - македонските разговори за името.
Како што соопшти владината прес-служба, премиерот Груевски на средбата ја повторил посветеноста и конструктивноста на Македонија за надминување на спорот и подготвеноста за динамичен дијалог.
- Премиерот Груевски ја истакна својата посветеност во процесот, потенцирајќи го конструктивниот пристап на македонската страна и подготвеноста за продолжување на динамичен дијалог, а во интерес на изнаоѓање на решение.
Читај
Кривична пријава против лидерот на ВМРО-НП и поранешен премиер
СМК БАРА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ
(Преземено од Вечер)


Претседателот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров, вчера поднесе кривична пријава против лидерот на ВМРО-НП и поранешен премиер Љубчо Георгиевски за кривично дело загрозување на територијалната целина на државата од член 307 на Кривичниот законик на Република Македонија.
Тој во периодот на 2001 година, како претседател на Владата на Република Македонија со мандат од 1998 до 2002 година, преземал дејства за отцепување на територијата на Република Македонија и дел од таа територија да ја припои кон Република Албанија.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (9) од акад. Блаже Ристовски:
МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ НИ СРБИ, А УШТЕ ПОМАЛКУ БУГАРИ
(Преземено од весник "Вечер")


Драганов со особено задоволство ја прифатил темата што специјално за него ја распишал Ламански на конкурсот на Петербуршкото словенско благотворно друштво: “Проучувањето на Македонија во етнографски, дијалектолошки, историски и археолошки однос”, а во тие рамки и посебно: “Карактеристика на говорите на словенското население во современата Македонска провинција”. Оваа тема Драганов веднаш почнува да ја обработува и осознава дека сите претенденти на Македонија “истовремено и исклучувајќи се еден со друг ја сметаат Македонија за своја земја, и присоединувањето нејзино кон својата сопствена митрополија го сметаат како обврска на некакво историско право”.
Читај
Култура
ОТКРИЕН Е СПОМЕНИК НА ГАЈДАЏИЈАТА ПЕЦЕ АТАНАСОСКИ ВО ПРИЛЕП
(Преземено од Дневник)


На официјалното отворање на Фестивалот на народни песни и инструменти, во центарот на Прилеп беше откриен споменик на починатиот гајдаџија Пеце Атанасоски.
- Неговото дело е бесмртно, оти ги постави темелите на фестивалот, чија цел е одржување на раскошното народно творештво - рече прилепскиот градоначалник Ристески при откривањето на споменикот.
На 38. издание на Фестивалот, кој ја негува изворната народна песна и ги одржува богатите фолклорни традиции, ќе свират на гајда, тапан, тамбура, кавал и други инструменти околу 250 учесници од земјата и од странство.
Читај
Премиерот Никола Груевски:
УНАПРЕДУВАЊЕТО НА ВРСКИТЕ СО ДИАСПОРАТА Е МЕЃУ ПРИОРИТЕТИТЕ НА ВЛАДАТА
(Преземено од МИА)


Трета годишна конференција на иселеничките организации денеска и утре се одржува во Скопје. Конференцијата, на која се присутни претставници на иселенички организации од Европа, Австралија, Северна и Јужна Америка, денеска ја отвори премиерот Никола Груевски.
- Ваквите собири и манифестации имаат додадена вредност и претставуваат силен поттик да останеме единствени, непокорни, силни и истрајни пред предизвиците со кои се соочуваме денес, да ги потврдиме и промовираме нашата традиција и нашиот македонски идентитет и македонски јазик, рече премиерот Груевски и додаде дека интерес на Владата и натаму ќе остане зачувувањето и унапредувањето на врските и соработката со нашата дијаспора.
Тој им оддаде признание на иселениците кои низ разни форми и дејствувања работеа на зачувување на врските со својата држава, на зачувувањето и промовирањето на националниот и културниот идентитет на Македонците во светот, како и промоцијата на државните интереси на Република Македонија.
Читај
Михаел Шпинделегер - Мирослав Лајчак:
МЕСТОТО НА МАКЕДОНИЈА Е ВО ЕУ И НАТО, ИМЕТО ДА НЕ ЈА БЛОКИРА ИНТЕГРАЦИЈАТА
(Преземено од МИА)


Австрија и Словачка силно ја поддржуваат интеграцијата на Македонија во ЕУ и НАТО. Веруваат дека земјата предолго чека за почеток на преговорите со ЕУ и затоа ќе лобираат во Европската унија за донесување одлука за старт на преговорите со Македонија до крајот на годината. Спорот за името не треба да претставува пречка за тоа, истакнаа на заедничка прес-конференција во Скопје вицепремиерите и шефови на дипломатиите на Австрија и на Словачка, Михаел Шпинделегер и Мирослав Лајчак по средбата со македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски.
- Веруваме дека 2012 треба да биде година на Македонија. Веруваме дека Македонија предолго чека. По седум години кандидатски статус веќе е време по препораките на Европската комисија да се преземат следните чекори. Затоа ќе лобираме во Европската унија за донесување одлука за почеток на преговорите со вашата земја до крајот на годината, рече австрискиот вицеканцелар и министер за европски прашања и надворешни работи Михаел Шпинделегер.
Читај
Инвестиција на “Џевахир холдинг” вредна околу 300 милиони евра
ВО ОПШТИНА АЕРОДРОМ ЗАПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА ВИСОКОКАТНИЦИТЕ
(Преземено од МИА)


Со свечено поставување камен-темелник денеска во општина Аеродром официјално започна изградбата на кулите и трговскиот центар на „Џевахир холдинг“, инвестиција вредна околу 300 милиони евра.
На простор од 33.000 метри квадратни ќе се гради станбен комплекс од четири висококатници со 42 ката, секоја висока по 130 метри, со вкупно 1.376 стана и објект што ќе претставува деловен и трговски центар со површина од 24.000 метри квадратни. Се планира градежниот простор да изнесува 280.000 метри квадратни и да обезбеди простор за живеење за околу 5.000 луѓе. Според најавите на турскиот инвеститор Ибрахим Џевахир објектот се очекува да биде готов за три години.
На поставувањето на камен-темелникот присуствуваа претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, премиерот Никола Груевски, повеќе членови на Владата, градоначалници...
Читај
Економија
„ИЛОВИЦА” ПОД КОНЦЕСИЈА, ПЛАНИРАНА ИНВЕСТИЦИЈА ОД 700 МИЛИОНИ ЕВРА
(Преземено од МИА)


Минатата недела е потпишан договорот за давање на рудникот „Иловица“ под концесија. Конкретните активности за експлоатација се очекува да почнат многу скоро, а според инвестицискиот план на „Еуромакс“, вложени ќе бидат 500 до 700 милиони евра.
Како што рече министерот за економија Ваљон Сарачини „Иловица“ располага со 120 тони злато и 700.000 тони бакар што е само 30 отсто од вкупното концесиско поле.
- Ако продолжат истражувањата и во останатите 70 проценти од концесиско поле, постои голема веројатност да се најдат и други резерви на злато и бакар, истакна Сарачини на прес-конференција по повод промовирањето на новиот закон за минерални суровини.
Читај
Шиела баба лен
СОФИСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ФАНТАЗМАГОРИИ
ДИМИТАР МИРЧЕВ


И така, се собрало минатиот петок во Софија, едно старо кафе-друштво, нам добро познато, малку помлади малку не толку млади, главно пензионери, академици, амбасадори, историчари, пратеници, новинари други, за да промуабети нешто за тоа- што да и предложат на бугарската влада (наводно рекле - на бугарската политичка елита), какви мерки, какви потези и проекти, притисоци и рамки, мотивации и понуди да се лансираат- за да се ребугаризира Македонија. А и за тоа како национално да се преосвестат Македонците? Ова според „Утрински“, кој дава убав преглед на расправата на тема „Kаде оди Македонија?“, имало за цел - божем да не притиснат со „црвен картон“, пред преговорите за влез во Унијата.
Читај
Култура
“ТАНЕЦ” ВООДУШЕВИ НА БАЛКАНСКИОТ ФЕСТИВАЛ НА НАРОДНИ ПЕСНИ И ИГРИ
(Преземено од МИМ)


Со извонредна изведба на македонските ора и песни, ансамблот за народни песни и игри „Танец“ ја воодушеви публиката на летната сцена Долни сарај, во рамки на свеченото отворање на 51. издание на Балканскиот фестивал на народни песни и игри. Љубителите на фолклорот не го криеа своето задоволство од беспрекорните изведби на професионалните играорци и многупати ги наградија со громогласни и стоечки аплаузи.
Претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Велјаноски, кој е покровител на оваа манифестација, во своето обраќање пред присутните, рече дека посебно го радува тоа што Балканскиот фестивал станува препознатлив не само во Охрид и Македонија, туку и надвор од нашата држава.
Читај
Една съдба, която ни вълнува!
КОЛКО ПЪТИ Е УБИВАН НИКОЛА ВАПЦАРОВ?!!!
ПИРИНКА ЕГЕЙСКА


И като стигнем до това логично прозрение, съвсем естествено е да се попитаме:
- Ако Никола Вапцаров не е добър като Българин, тогава като какъв е бил добър?
Всеки, който е чел внимателно неговите „Песни за Родината”, може безпогрешно да си отговори на този въпрос.
Времената обаче са различни.
В началото на писмото си до Особата майката ги определя като „тежки”. А когато те са тежки и за царските величия, рано или късно историята ще им каже:
- Вашият мандат изтече! Събирайте си багажа!
Читај
Да харизваш това, което не си успял да заграбиш
ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ... ДЕМОКРАТИЧЕН ФАШИЗЪМ?!
Биляна Вардарска
(Продолжува од минатиот број)Демократичният фашизъм продължава да изпълнява това решение на Политбюро и никой не смее да се отклони от него – дори и при наличието на стотици партии. Дори само този факт ни убеждава, че живковизмът още не е изметен от политическия живот на българското общество.
Масовият страх е постигнал върховната си цел – масова парализа на истината. Всеки, който се опита да я произнесе или защити, рискува да бъде съсипан. А това, че съществуват някакви правозащитни обединения е преди всичко демагогия, а не добронамереност.
А на какво ли не е способна тази демагогия?
Така стигаме до една огромна тема – темата за досиетата.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


109 години от величествената Илинденска епопея на свободолюбивия македонски народ

Македонија пее

А БРЕ МАКЕДОНЧЕ

А бре Македонче
каде се спремаш?
Борба те чека,
борба за слобода!
За Македонија,
за Македонија
земја поробена!
Моми накитени,
момци наредени
во борба влагаат,
в борба за слобода
Нека разберат
крвави фашисти:
македонско име
нема да загине!Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting