Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
20 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” В БЛАГОЕВГРАД
НЕПРИМИРИМ БОРЕЦ И ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА КАУЗА
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Неизбежните политически процеси наложиха фаталното рухване на болшевишката диктатура в България. Настъпилите промени в страната за нас, македонците, бяха една изстрадана надежда, че българската демокрация ще защити нашите национални идеали. Но напразно! Нашите очаквания не намериха политическа реалност. И ние продължаваме и до днес да се борим за нашите права и свободи.
Редакционният колектив на в. „Народна воля” благодари на своите верни читатели и вярва, че заедно с тях ще пренесе през бездната на времето идеалите, за които мечтаха и загинаха милиони достойни македонски синове, светли личности, за да пребъдем като македонци, за да пребъде и Македония!
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов во интервју за австрискиот весник „Де Пресе”: статус кво ситуација!
ГРЦИJА НАМЕРНО ГО СПРЕЧУВА РЕШЕНИЕТО НА ИМЕТО
(По македонскиот печат)


Македонскиот претседател Ѓорге Иванов во интервју за австрискиот весник „Ди Пресе“ истакнува дека Грција намерно го одолговлекува решавањето на прашањето за името, и оти очекува НАТО да ја почитува одлуката на Судот во Хаг и да овозможи прием на Македонија во Северноатлантската воена алијанса.
Многу грчки граѓани секојдневно патуваат во Македонија и ги користат услугите кои кај нас се поевтини. Двете општества немаат никаков проблем во комуникацијата, тој проблем е создаден од грчката политичка елита. Грчки политичари профитираат со користењето на оваа политика кон Македонија, нагласува претседателот Ѓорге Иванов во интервјуто за австриски “Де Пресе”.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продължава от миналия брой)Истинската причина за създаване на държави с българско име през Средновековието (освен първата, разбира се) е проста: България при наследника на Симеон – Петър, става царство (империя) според своята титла. Това е продукт на двоен неуспех и на никого незадоволяващ компромис. Симеон посвещава голяма част от живота си, за да стане византийски император, но напразно. Не да подчини Византия на България, не да създаде българо-византийско царство, а чисто и просто да стане византийски император. Неговият успех би представлявал край на понятието България и българи и днес щяхме да говорим само за българска династия на византийския трон, така, както говорим за аморейска, македонска и исаврийска династии.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Поради това войската ударила на бяг, повличайки със себе си и самия Пердика, който не успял да извести нищо на Брасида. На сутринта последният се видял заобиколен от значителни неприятелски сили. Ала благодарение на хладнокръвието и тактиката си той успял да се отдръпне без големи загуби. Още на същия ден той стигнал в Арниса (на сев. бряг на Островското езеро), първия град в македонска област. Неговите войници, разсърдени от постъпката на Пердика, избивали по пътя добитъка на изостаналите назад обозни кола и ограбвали багажите.
Пердика разбрал, че не ще може да постигне целта си със спартанска помощ; той решил отново да се сближи с Атина, при всичко, че е било в негов интерес да подкрепя пелопонесците, докато добият окончателно надвес над атинците.
Читај
Из дейността на ОМО "Илинден" - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦС НА ПИРИН

На 25 март 2012 г. - Благовещение, в с. Кромидово, Петричко, в заведението на стария македонски активист Илия Бабин се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден” - ПИРИН. За изминалата дейност и събития, свързани с партията, от името на Председателството докладва съпредседателят Стойко Стойков. Той говори за доклада на Гей Макдугъл – независим експерт на ООН, в който на българските власти се препоръчва и започване на диалог с македонците, регистриране на партии и организации, признаване на македонско малцинство и въвеждане на македонски език в училищата. Стойков подчерта голямото значение на този доклад, а присъстващите коментираха конфузното мълчание на българските власти и медии.
Читај
19-ти Дионисиеви чествания
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ
Димитър Иванов


В края на февруари т. г. в градската библиотека „Братя Миладиновци” в гр. Скопие се проведоха за 19-ти път Дионисиевите вечери, организирани от театър „Скръб и утеха” с директор Тихомир Стояновски.
Дионисий - древномакедонски Бог на виното и плодородието - превърнал водата във вино, съживявал мъртъвци, станал символ на ненасилие, на прославяне на живота чрез песни, хора, театър, хляб и вино.
От съседните страни на Р Македония бяха поканени гости от България, Гърция и Албания.
Читај
ООН и комисарят Хамарберг с препоръки до българските власти
МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ НИ ЗАЩИТАВА
Петър Новоселски


На 3 януари 2012 г. в Съвета по правата на човека към Генералната асамблея на ООН в деветнадесетата сесия като точка трета от дневния ред е поставен въпросът за „Укрепване и защита на всички права на човека, граждански, политически, икономически, социални и културни права, в т. ч. правото на развитие”. В рамките на тази точка е предста вен докладът на независимия експерт по правата на малцинствата Гей Макдугъл относно мисията й в България от 4 до 11 юли 2011 г.
Но колкото и да им се иска да спре диалогът на международните институции с тях по македонския въпрос, той ще продължи, докато не ни признаят и не ни дадат правата. И колкото и да не искат – ще трябва да ни включат в него.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ТОШЕВ ПЕРЕ. Войвода, революционер, деец на ВМРО. Роден в село Трояци, Прилепско, през 1865 година. Работил като учител и училищен инспектор, когато се включил в Организацията и станал основател на нейните първи комитети в Прилеп и Скопие и пръв председател на Окръжния комитет в Битола. Участвал в основаването на ТМОРО през 1893 година. Познат е като крайно последователен демократ и искрен македонски патриот. През 1901 – 1902 година бил на заточение в Подрум Кале (Мала Азия). Участвал в Илинденското въстание в окръга на Прилепско и Мариовско. На прилепския конгрес на Битолския революционен окръг (1904 г.) се застъпил за демократизация и децентрализация на ВМРО. Бил участник на Рилския конгрес. Действал и с четата на Сандански. Бил редактор на вестник „Конституционна зора” в Скопие. На път за Прилепско в Тиквешко през 1912 година бил нападнат от турска банда и убит.
Читај
Американски конгресмени:
НА СРЕДБА СО ПОПОСКИ И ГРУЕВСКИ
(Преземено од МИМ)


Премиерот Никола Груевски и министерот за надворешни работи, Никола Попоски, вчера остварија средби со претставници на американскиот Конгрес кои што престојуваат во посета на Македонија во организација на Обединетата македонска дијаспора.
Груевски на средбата ги претстави стратешките приоритети на Владата во доменот на европските и евроатлантските интеграции, образованието, економијата, борбата против корупцијата и организираниот криминал, како и спроведувањето на Охридскиот рамковен договор.
Посебен осврт беше ставен на прашањата поврзани со ЕУ и НАТО интеграциите, при што премиерот ги претстави ставовите, позициите и активностите што се превземаат во контекст на реализацијата на овие надворешнополитички стратешки приоритети на Македонија.
Читај
Маковеј:
МАКЕДОНИЈА ЗАСЛУЖУВА ДА ПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ СО ЕУ
(Преземено од МИА)


Македонија треба да добие датум за почнување на преговори за пристапување кон Европската унија врз основа на постигнатите резултати, смета европратеничката Моника Маковеј.
- Не е фер ниту праведно, државата да се условува со барањето за решавање на името. Точно е дека треба да има коректни односи со соседите, но тоа не е причина процесот за пристапување да не продолжи, односно Македонија повторно да не добие датум за старт на преговорите дополни Маковеј.
Потсетува дека три години по ред Европската комисија дава препорака за почеток на преговори, но Советот не донесува одлука.
Читај
Позиција
ИМЕТО МАКЕДОНИЈА - НОЌНА МОРА ЗА ГРЦИЈА
Гордана Димовска


Во ситуација на економски колапс, безредија, демонстрации и палење на сопствените згради, се чини како на маките и страдањата на јужниот сосед да им нема крај… А барањата на Македонија за зачленување во ЕУи НАТО, без срам и немилосрдно ги оспоруваат и стопираат. Е тука не губат време, па макар и пред ситуација на банкрот. Кога е во прашање Македонија, секогаш изнаоѓаат начини и разработена стратегија, па и поддршка за да го попречат нејзиниот развој.
Сме страдале во минатото и ден денес. Не можам да не го цитирам учителот Димитрија Македонски кој во 1846 година рекол: „Од бога било пишано мојата татковина, да страда од Грците, па тие не ни даваат и денеска мир, иако сите знаат дека Македонија била постара држава и од нивното царство“.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (5) од акад. Блаже Ристовски:
ПРЛИЧЕВ ГИ ПОВРЗА КИРИЛ И МЕТОДИЈ СО ФИЛИП И АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ
(Преземено од весник "Вечер")


Кримската војна и даде уште посилен гласок на словенската идеја на Балканот и веќе во 1857 год. рускиот воспитаник Партенија Зографски ги објави не само првите студии за македонскиот јазик, туку и со конкретен предлог ја прокламира идејата за заеднички литературен јазик на Македонците и Бугарите, но со настојување во основата да бидат сепак западномакедонските говори. Неговите учебници за македонските училишта беа пречекани со восхит во Македонија и со остри реакции од бугарските преродбенски кругови.
Практичен пример за неговиот предлаган јазик претставува првиот учебник, а уште во следната година го објави поправениот и дополнет буквар на Анатолија Зографски (Солун, 1838) под наслов “Началное учение за дицата, напечатено от Архимандрита Партениа Зографскаго”.
Читај
Европратениците најавуваат засилено лобирање во ЕУ и ЕП за Македонија
РИЧАРД ХОВИТ ЈА ДОБИ БИТКАТА ЗА “МАКЕДОНСКИ”
(Преземено од весник "Вечер")


Врз Скопје и Атина се врши притисок да се најде решение за проблемот со името, со што ќе се деблокираат евроинтегративните процеси во Македонија, велат европратениците, кои најавуваат и засилено лобирање во европските престолнини со цел Советот на ЕУ да донесе одлука за почеток на пристапните преговори.
Европскиот парламент вчера во Стразбур ја усвои Резолуцијата за напредокот на Македонија, 582 европратеници гласаа "за" и јасно уште еднаш побараа земјата во најкус рок да добие датум за преговори со ЕУ.
- Статус квото не може да продолжи. Ние се ангажиравме кон земјите од Балканот за да им дозволиме да станат членки на ЕУ. Земјата за која јас сум одговорен, нагласувам, нејзиното зачленување во ЕУ е многу важно. Не само за неа, туку и за другите земји од Балканот и затоа таа не смее да се остави настрана, нагласува известувачот за Македонија британскиот лабурист Ричард Ховит.
Читај
Одбележана 69-годишнината од депортацијата на Евреите
МАКЕДОНИЈА ИМ ОДДАДЕ ПОЧИТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ХОЛОКАУСТОТ
(Преземено од МИМ)


Еврејската заедница во Македонија вчера со повеќе настани одбележа 69 години од депортацијата на 7.144 македонски Евреи во нацистичкиот логор Треблинка. Пред споменикот на македонските Евреи во Тутунскиот комбинат, каде што бил собирниот центар од каде што биле испратени на последното патување во логорот на смртта, цвеќе положија делегации на Еврејската зедница, на Владата, на Собранието, нa политичките партии и голем број други организации.
- Денес се навршуваат 69 години од депортацијата на нашите роднини, сограѓани, комшии и пријатели кои недолжни, на најсвиреп начин беа ликвидирани од страна на најмонструозните злосторници во Втората светска војна – рече претседател на Еврејската заедница во Македонија, Бјанка Суботиќ.
Читај
Груевски - Филе:
ДИЈАЛОГОТ НА ВИСОКО НИВО МОСТ КОН ПРИСТАПНИТЕ ПРЕГОВОРИ СО ЕУ
(Преземено од МИА)


Листа од шест заклучоци и анекс со конкретни обврски кои го дефинираат патоказот за начинот на нивното исполнување во петте клучни области - владеење на правото, реформа на јавната администрација, слобода на медиумите, реформа на изборната легислатива и функционална пазарна економија.
Тоа е резултатот кој произлезе од првата средба во рамки на дијалогот на високо ниво меѓу ЕУ и Република Македонија кој денеска во Скопје го отворија еврокомесарот за проширување Штефан Филе и премиерот Никола Груевски, чија главна цел е да се овозможи натамошен евроинтеграциски напредок на Македонија и нејзина подобра подготвеност за преговорите за членство.
Двајцата на заедничката прес-конференција по разговорите се согласија дека пристапниот дијалог на високо ниво е нова фаза во патот на Македонија кон ЕУ, мост кој неизбежно ќе води кон пристапните преговори со ЕУ.
Читај
Американскиот сенатор Дик Лугар
БАРА ОД ОБАМА ДА СЕ ЗАЛОЖИ ЗА ПРИЕМ НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО
(Преземено од МИМ)


Американскиот сенатор Дик Лугар предлага нов закон со кој се бара од претседателот Барак Обама пред Самитот на НАТО во Чикаго да подготви јасен план за прием на Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Грузија во Северноатлантската алијанса.
Републиканскиот сенатор Лугар, како што е објавено на неговата веб-страница, го предлага законот за да го охрабри натамошното проширување на НАТО и за зацврстување на стратегиското партнерство меѓу САД и сојузниците во Алијансата.
- Проширувањето на НАТО е клучен елемент за зацврстување на стабилноста и политичките реформи меѓу новите демократии од Централна и Источна Европа и од Балканот, вели сенаторот Лугар.
Читај
А. ден Долард ја чувствуваал Македонија како втора Татковина
КОН ИСТОК И НАЗАД СО ОРИЕНТ ЕКСПРЕС
Мишо Јузмески
(Продолжува од минатиот број)Од најугнетени поданици на кралството Југославија (1918-1941), Македонците станаа најверни бранители на социјалистичка Југославија (1944-1991). Секој напад врз неа го сметаа за напад на најголемата светост. Во Македонија за ден Долард јавно не се зборуваше, неговите книги не се преведуваа. Поради неговиот антикомунизам го отфрлија и неговиот македонизам. Сепак тој не беше целосно заборавен.
Истражувајќи ја судбината на романот „Ориент Експрес“ дојдовме до Шерефедин Мустафа. Тој потекнува од Македонија, но одамна живее во Холандија. Работи како преведувач и меѓу другите автори го има преведувано и ден Долард. Од холандски на албански јазик го има преведено романот „Гостилница со потковица“ (De herberg met het hoefijzer), издаден прво во Скопје во 1993, а потоа и во Тирана во 2005 година.
Читај
Да харизваш това, което не си успял да заграбиш
ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ... ДЕМОКРАТИЧЕН ФАШИЗЪМ?!
Биляна Вардарска


Когато „синята идея” възседна буйните талази на собствения си възторг, че се ражда като непреследвана противоположност на тоталитарната система, ликуването й не се нуждаеше от моралните ограничители на достоверността: от нея не се очакваха непосредствени конкретни благодеяния, а красиви обещания и тя ги сееше изобилно в душите на наивниците, от които очакваше да й връчат върховната власт.
И тя сполучи.
В началото като вълшебна музика звучаха думите „свобода”, „демокрация”, „благоденствие”, „за цял народ – почивка на Канарските острови”, „социална справедливост”, защото и богатите наравно с бедните ще затягат коланите...
А после?
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


ПОКАНА
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 22 април 2012 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 97-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени. Съборът ще започне в 11.00 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.

Нова книга
“НАШИОТ ХОЛАНДСКИ ПРИЈАТЕЛ А. ДЕН ДОЛАРД”

Во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, од печат излезе новата книга од писателот Мишо Јузмески под наслов „Нашиот холандски пријател А. ден Долард“.
Книгата е плод на долгогодишното истражување на авторот на животот и делото на холандскиот писател и вљубеник во Македонија, А. ден Долард, а нејзиното излегување се поклопува со 111 годишнината од неговото раѓање. Преку текстот во книгата, меѓу другото, читателот се запознава со содржината и значењето на двете најзначајни книги за Охрид и за Македонија од холандскиот автор.
Книгата е достапна во КЦ „Култура 365“ на ул.„Цар Самоил“ во Охрид кадешто и оваа година ќе биде отворена изложбата за животот и делото на холандскиот писател и новинар А. ден Долард.

Македонија пее

ДУШМАНИ ЕДНАШ ЗАПАМЕТЕТЕ

Крвопис ние војската
ослепената самоилова
тука се и гробовите
од јунаците Илинденците. (2)

Рефрен:
Душмани еднаш запаметете
сме постоеле и Ќе постоиме
нашата мила Македонија
не одгледала за да ја браниме. (2)

Крвопис ние Ваташа
за дечињата тринаесмината
другари што изгинаа
по затворите од Сверовите. (2)

Рефрен:...

Крвопис ние Пиринот
до ден денешен не ослободен
истото е и со Егејот
бело морскиот Македонскиот. (2)

Рефрен:...


ЗАЈДИ, ЗАЈДИ, ЈАСНО СОНЦЕ

Зајди, зајди јасно сонце,
зајди, помрачи се,
и ти јасна ле, месечино,
бегај удави се. (2)

Црнеј горо, црнеј сестро,
двајца да црнејме,
ти за твојте лисја ле, горо,
јас за мојта младост. (2)

Твојте лисја, горо сестро,
пак Ќе ти се вратат,
мојта младост горо ле, сестро,
нема да се врати. (2)


Нови стихове

С В А Т Б А

„Мojта свадба без песна ќе биде...”
Народна песнаВреме е.
Време е вече.
Трябва да тръгваме.
Невестата чака отдавна.
Църквата от тъмно е отворена -
сватба ще вдигаме,
сватба голяма,
сватба -
за всичките идни столетия.

Но жениха се бави,
женихът още го няма.
Не ти ли омръзна да чакаш,
гиздава синеока невесто,
и вече не тръпнеш ли цяла,
че сватбата няма да стане?

Вярвай на своя избраник,
синеока красавице,
чакай го -
той е верен на двойната клетва.
Скоро, скоро ще дойде,
много сватбари ще води -
сега ги калесва.

Така му заръчаха старите сватове.
Старите сватове...
Не тъгувай по тях.
Те поляха със своя живот
Твой’та цветна градина,
безименни те обезсмъртяваха,
с твоето име
вървяха към безсмъртието,
за да бъдат завинаги с нас -
дори и от гроба,
дори от отвъдното.

Старите сватове...
Да запалим свещица за тях
и да тръгнем.

Сега всички сватбари са млади,
млади и хубави –
като твоя жених.
Чакай ги,
църквата нека отворена бъде,
всички камбани да бият.
Сватбарите идат.
Сватбата скоро ще почне.


ПЕТЪР МИЦКОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting