Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Филипос Кирицис политиколог и член на антинационалистичкото движение за Грција

МАКЕДОНИЈА ЕРГА ОМНЕС - КОМПРОМИСНО ИМЕ САМО ЗА ГРЦИЈА

(Преземено од МИА)


Многу е невообичаено една земја да и го бира името на својата соседна земја – во интервју за Нетпрес вели Филипос Кирицис, политиколог и член на антинационалистичкото движење во Грција. Македонија за цел свет за биде Македонија, а компромисното име да биде за употреба само за грчката влада – вака според Кирицис би изгледал единствениот разумен компромис во проблемот што Атина го има со нашето уставно и историско име.

- Вие сте политиколог. Каков е вашиот став за прашањето меѓу Македонија и Грција?
- Не верувам дека ке има решение во блиска иднина, се додека оваа десничарска влада на Самарас е на власт. Овде во Грција е зголемен бројот на граѓани што гласаат за фашистите и имаме пораст на моќта на фашистичката група наречена Златна Зора.

- Што мислите за позицијата на грчката влада за сложено име со географска одредница ерга омнес ( за вкупна употреба ), со оглед на тоа што, како што знаете, Македонија е призната под уставното име од 133 држави на светот?
- Мислам дека Македонија никогаш не би прифатила име што ќе биде одобрено од друга земја. Тоа е нешто многу невообичаено во историјата, соседна држава да решава за името на друга соседна држава. Ако има компромис, тој нека биде валиден само за Грција. Ако македонската Влада прифати сложено име, тоа да се користи само од грчката Влада. Цел свет ќе ја нарекува Македонија - Македонија, а грчката влада ќе има име за нејзина употреба. Како што прават со Истанбул на пример. Во цел свет Истанбул е познат како Истанбул, само овде во Грција го нарекуваат Константинопулос. Можеби некој ваков компромис може да се прифати во иднина, но не додека оваа влада е на власт.
Нема поместување ни во однос на почитувањето на човековите права на македонското малцинство во Грција. Кирицис објаснува дека правата на македонското малцинство се кршат од речиси сите аспекти.
Нивните права не се признаваат од грчката влада. Има одлуки на Европскиот суд за признавање на нивните културни организации, но грчката влада не ги признава. Не им го ни признава името што тие го прифаќаат за самите себе. Називите на нивните населени места се само на грчки јазик, иако според меѓународното право тие треба да бидат и на македонски. Солунскиот митрополит ги забранува радио станиците што го користат македонскот јазик и што емитуваат македонски песни.
Иако македонското малцинство преку своите политички претставници побара од грчката влада да ги прифати одлуките на европските судови, грчката влада до денеска одбива да го стори тоа, информира Кирицис во интервјуто за Нетпрес.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

Македонија Пее

ТРГНАЛО МИ ЛУДО МЛАДО

Тргнало ми лудо младо
за Солунски пазар
и на моме проговара
рачај, порачувај.

Рачај, порачувај моме,
што да ти донесам,
срмено елече, моме,
или ѓерданче.

Купи лудо, купи младо,
што ти срце сака,
што ти срце сака лудо,
што го нема тука.СЕ СОБРАЛЕ КОМИТИТЕ

Се собрале комитите
Ќе ми одат суво поле
напред оди војводата
војводата Јордан Пиперка.

ќе ми фаЌат мете ризи
Ќе ми го чекат Алил Паша
што ја грабил руса Стојна
руса Стојна од мало црско.

Проговара војводата
да слеземе долу Брезово
да го венчаме Алил Паша
за невеста остра сабја.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting