Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
САМО ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ НАРОДИ РАДОСТТА НА ЕДНИТЕ Е НЕЩАСТИЕТО НА ДРУГИТЕ!

БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ ЗА МАКЕДОНИЯ СА КАТАСТРОФА, РАЗПЯТИЕ И НОВО РОБСТВО

ПЕТЪР НОВОСЕЛСКИ


Ушите ни се проглушиха от честванията на т. нар. освобождение, от Балканските войни. Цяла България и особено Пиринският дял на Македония са обхванати от всякакъв род активни мероприятия, познати от близкото ни минало. Всички институции в областта са заангажирани по един или друг начин. Още преди тържествата се появиха някои, които дори искаха България и Македония заедно да честват Балканските войни.

Заедно!?
От името на българите аз, като македонец, разбира се, не мога да говоря. Ако мислят, че тези войни са достойни за тържество, честване и радост, ако ги смятат за освобождение, те - разбираемо - ще празнуват. Какво обаче донесоха на нас, македонците, Балканските войни? Защо бихме ги празнували ние?
Те за нас донесоха подялбата на Македония. Донесоха масово прогонване на стотици хиляди македонци от родните им огнища: Кукуш и Мелник на практика бяха унищожени, маса хора бягаха от серските села, от Струмица и Крушево... губейки роден край и имот; мнозина бяха убити или мъчени, прекъсваха се вековни връзки. Нещастията и трагедията на тези войни, за които нито една книга на света не би била достатъчно голяма да я опише, са накарали македонците още по време на войните да ги обявят за катастрофа за Македония, за нейно разпятие, за ново робство. Едва ли би могъл да се намери македонец, какъвто и да би се чувствал той, за когото подялбата на Македония да не е нещо зло, нещо, за което трябва да се плаче. Поне в миналото такива македонци нямаше! Днес е друго време и друго племе и има македонци, които скачат като маймуни по разните тържества и се радват, на какво ли се радват убогите ... на сълзите на майките и кръвта на бащите си може би?! О, времена, о, нрави!
Не е ли истинска гавра да се иска от Македония и македонците да празнуват над гроба на Македония?! И това да го прави институт, нарекъл цинично себе си „македонски”...
Защо да празнуваме ние, македонците в България? За това, че сме влезли в България ли? И какво добро ни донесе това? Терора на Иван Михайлов, жестоките преследвания на македонците от комунистическия режим, дискриминацията и отричането ни днес, третирането ни като врагове и предатели... кое точно? Защо да бъдем щастливи, че сме се озовали в България, когато самите българи в мнозинството си днес съжаляват, че са се родили в нея? Че живеем в страна, която от нашите данъци финансира антимакедонска политика и пропаганда, финансира асимилацията ни?!

Не, македонците няма да празнуват, те ще тъгуват, ще бъдат в траур. Няма да празнуват нито Република Македония, нито македонските организации по света, нито тези в Егейска Македония и Албания. Няма да празнуват и македонските организации в България. А българите, ако смятат тези войни и техните резултати за празник – нека празнуват. Тяхно право е. Това само още веднъж показва, че ние сме различни народи, щом радостта на едните е нещастието на другите.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

Македонија Пее

ТРГНАЛО МИ ЛУДО МЛАДО

Тргнало ми лудо младо
за Солунски пазар
и на моме проговара
рачај, порачувај.

Рачај, порачувај моме,
што да ти донесам,
срмено елече, моме,
или ѓерданче.

Купи лудо, купи младо,
што ти срце сака,
што ти срце сака лудо,
што го нема тука.СЕ СОБРАЛЕ КОМИТИТЕ

Се собрале комитите
Ќе ми одат суво поле
напред оди војводата
војводата Јордан Пиперка.

ќе ми фаЌат мете ризи
Ќе ми го чекат Алил Паша
што ја грабил руса Стојна
руса Стојна од мало црско.

Проговара војводата
да слеземе долу Брезово
да го венчаме Алил Паша
за невеста остра сабја.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting