Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Честитка од Хилари Клинтон:

САД ОСТАНУВААТ ПАРТНЕР И ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

(Преземено од МИА)


„Соединетите држави се партнер и пријател на Македонија. На овој посебен ден го потврдуваме партнерството меѓу нашите народи“.Ова, меѓу другото, се наведува во честитката на американскиот државен секретар Хилари Клинтон по повод 8 Септември, Денот на независноста на Македонија, упатена во име на претседателот Барак Обама и американскиот народ.

„Оваа годишнина не само што нуди можност за граѓаните на Македонија да погледнат назад во нивната заедничка историја и наследство, но исто така и напред кон иднината во која вашата земја е силна, просперитетна и разновидна демократија, целосно интегрирана во евроатлантските структури. Соединетите држави остануваат посветени во помагањето на Македонија да ги зајакне своите мултиетнички и демократски институции. Во соработка со вашите лидери и граѓанското општество, ние ќе работиме со вас за подобрување на образованието, на промовирање на слободата на медиумите и владеењето на правото и зајакнување на демократските основи кои се од витално значење за енергично, инклузивно мултиетничко општество“, се наведува во честитката на американскиот државен секретар Хилари Клинтон, по повод 21 годишнина од македонската независност во која посакува мир и просперитет на сите граѓани на земјата во наредната година

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Скръбна вестП О Ч И Н А

КРУМ ВАГАЛИНСКИ

На 25 август 2012 година почина Крум Йовчев Вагалински - поет, журналист, дългогодишен сътрудник на в. „Народна воля” и член на редакционната колегия на вестника.
Роден на 7. II. 1934 година в село Дреново (Дренково), Благоевградско. Работил като кореспондент, учител, читалищен организатор, редактор и завеждащ отдел във вестник „Пиринско дело”. Свои стихове печатал в „Пиринско дело” и централни вестници и списания. Стихосбирката му „Човешко слънце” излиза през 1968 година.
Във вестник „Народна воля” е публикувал стихове и публицистични материали под псевдонимите Александър Македонски, Биляна Вардарска и Пиринка Егейска. В цялото му творчество личи като червена нишка ярката му позиция на гражданин и патриот по редица наболели въпроси на днешния ден.
Редколегията на вестник „Народна воля” и Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН изказват своите съболезнования на близките на починалия, споделяйки тяхната болка, и ги уверяват, че ще вървят неотклонно по пътя, по който мина достойно животът на човека, твореца, гражданина и родолюбеца Крум Вагалински!

Да бъде светла паметта му!
Родината ще го помни вечно!


ЧОВЕШКО СЛЪНЦЕ

Тишина... трева... два метра място
и една могилка прясна пръст,
глуха като сянката на бряста
и печална като дървен кръст.

От гората тръгва тежка вечер,
тежка вечер като вест за смърт.
Мамо, мамо, никога ли вече
няма да те видя втори път?

Зная, мамо, никой се не връща,
ако се е слял веднъж с пръстта.
Зная. И от пустата ни къща
искам да избягам по света.

Но не мога крачка да прекрача,
ако поглед не извърна пак,
а ако извърна – ще заплача.
И вървя. И сам не зная как.

И се вглеждам в тази тиха вечер,
сякаш че се вглеждам в твойта
смърт...
Исках да избягам надалече,
а се връщам все на своя път.


(Из стихосбирката “Човешко слънце”)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting