Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из живота на ОМО „Илинден” - ПИРИН

ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ АНТИДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПОПЪЛЗНОВЕНИЯ


По случай 12 септември - определен за Ден на геноцида върху македонците (на която дата през 1924 г. по заповед на главореза Ванче Михайлов вместо обещаното обединение в името на автономна Македония започва физическото изтребление на цвета на македонската нация), членове и симпатизанти на ОМО „Илинден” – ПИРИН, Дружеството на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Св. пророк Илия”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Илинден”, КПД „Цар Самуил” на 16 септември т. г. поставиха цветя и венец на Паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

Пред събраните около 50 души, представители от почти всички структури на Пиринския дял на Македония, а така също от гр. Шумен и от гр. Стамболийски, след падане на колене и едноминутно мълчание Димитър Иванов произнесе слово за жертвите на организирания геноцид от михайловистките банди със съдействието на държавните институции в България.

За разлика от други години този път, може би поради лошото време, нямаше „охрана” от полицията и виеща глутница вълчета от страна на неовърховистите, изпратени от Каракачанов. Положените цветя и венецът не бяха стъпкани веднага, а останаха свежи, за да напомнят на минаващите за жертвите, до смърт верни на Татковината и идеите на Гоце.

Димитър Иванов

На 16 септември т. г. в клуба на ОМО “Илинден” - ПИРИН в Благоевград се проведе заседание на Централния съвет на партията. Главни теми бяха предложението в парламента за промяна в Закона за политическите партии, като се увеличи броят на изискваните за регистрация членове и учредители, заедно с множество други нарочни затруднения пред регистрацията на политически партии. Председателството на ПИРИН е реагирало писмено до всички възможни международни институции и се надява и този път, както предишния, да се намесят отвън и да спрат антидемократичните попълзновения на българския политически връх. ПИРИН е реагирала и на изказванията на българския министър Младенов и на някои от българските евродепутати, с които се отрича македонското малцинство. Реакцията е направена заедно с Виножито, Австралийско-македонския комитет по правата на човека и Международното македонско движение по правата на човека и е изпратена до голям брой медии и институции на Балканите и в Европа. Обсъждани бяха и текущи партийни проблеми. НВ

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Скръбна вестП О Ч И Н А

КРУМ ВАГАЛИНСКИ

На 25 август 2012 година почина Крум Йовчев Вагалински - поет, журналист, дългогодишен сътрудник на в. „Народна воля” и член на редакционната колегия на вестника.
Роден на 7. II. 1934 година в село Дреново (Дренково), Благоевградско. Работил като кореспондент, учител, читалищен организатор, редактор и завеждащ отдел във вестник „Пиринско дело”. Свои стихове печатал в „Пиринско дело” и централни вестници и списания. Стихосбирката му „Човешко слънце” излиза през 1968 година.
Във вестник „Народна воля” е публикувал стихове и публицистични материали под псевдонимите Александър Македонски, Биляна Вардарска и Пиринка Егейска. В цялото му творчество личи като червена нишка ярката му позиция на гражданин и патриот по редица наболели въпроси на днешния ден.
Редколегията на вестник „Народна воля” и Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН изказват своите съболезнования на близките на починалия, споделяйки тяхната болка, и ги уверяват, че ще вървят неотклонно по пътя, по който мина достойно животът на човека, твореца, гражданина и родолюбеца Крум Вагалински!

Да бъде светла паметта му!
Родината ще го помни вечно!


ЧОВЕШКО СЛЪНЦЕ

Тишина... трева... два метра място
и една могилка прясна пръст,
глуха като сянката на бряста
и печална като дървен кръст.

От гората тръгва тежка вечер,
тежка вечер като вест за смърт.
Мамо, мамо, никога ли вече
няма да те видя втори път?

Зная, мамо, никой се не връща,
ако се е слял веднъж с пръстта.
Зная. И от пустата ни къща
искам да избягам по света.

Но не мога крачка да прекрача,
ако поглед не извърна пак,
а ако извърна – ще заплача.
И вървя. И сам не зная как.

И се вглеждам в тази тиха вечер,
сякаш че се вглеждам в твойта
смърт...
Исках да избягам надалече,
а се връщам все на своя път.


(Из стихосбирката “Човешко слънце”)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting