Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Мултимилијардерот од Индија

СУБРАТА РОЈ ЌЕ ГРАДИ „ЛАС ВЕГАС” ВО МАКЕДОНИЈА

(Преземено од Вечер)


Мултимилијардерот Субрата Рој ќе гради „Лас Вегас“ во Македонија. Во изјава за индискиот весник „Фајненшл хроникал“, првиот човек на компанијата “Сахара Индија Паривар“ изјавува дека планира во Македонија да изгради комплекс од казина, хотели и центри за забава.

- Концептот на дизајнот, што го направивме за „Лас Вегас““, ќе го предложиме на македонската влада во септември и структурниот дизајн на почетокот на следната година. Откако ќе биде одобрен, се надеваме дека ќе почнеме со работа за година и пол, вели Рој.

Мултимилијардерот, кој по престојот во средината на јуни во земјава најави голема инвестиција во Македонија, одбил за весникот да каже колку точно ќе чини планираниот проект.

Импресиониран од луѓето во Македонија, но и од самата земја, Рој истакна дека планира да инвестира во нешто огромно.

- Планирам да започнам и направам бизнис што би овозможил големо производство кое и ќе се извезува. Сакам мојот бизнис овде да привлече и многу туристи, а ќе помогнам и со вработувањето, изјави тогаш индискиот бизнисмен.

Покрај најавениот „Лас Вегас“ проект, Индијците покажаат интерес за инвестирање во туризмот, земјоделството и рударството.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


Македонија пее

ЦРНО МУ БИЛО ПИШАНО

Црно му било пишано
на Александро Турунџе,
шеснајст годишен војвода -
на седумнајста го фатија.

Бог да убие кодошот,
кодошот Митре Гинката,
што го предаде Турунџе,
тој неустрашен бунтовник.

Тој го предаде Турунџе,
за сто и пејсет жолтици,
тој го предаде Турунџе,
на тие клети душмани.

Го турија во зандани,
во тие темни долапи,
со тежки франги на раце,
и дробен синџир на гуша.

Го изведоа на Ат-пазар,
му ја кажаја бесилката,
цела се Битола расплака,
за Александро Турунџе.


ДОМАЌИНЕ ДОБРИ ГОСТИ ТИ ДОЈДОА

Домаќине добри гости ти дојдоа
добар абер домаќине донесоа.

Од Солуна домаќине до Стамбола
овци ти се домаќине објагниле.

Овци ти се домаќине објагниле
половина домаќине облизниле.

Жена ти се домаќине породила
ти родила домаќине машко дете.


Поезия

ЧАСТИЦА ВЕЧНОСТ

Огромен дъб,
впил корени дълбоко
във каменната гръд на
планината -
митичен великан,
възправен върху билото
над пропасти и урви,
омълнен от светкавици и бури,
покрит със белези
и рани
на много векове.

На ранина
най-първо него слънцето
целува,
на заник той последен го
изпраща
зад синкавите призрачни била
на хоризонта.
И после
цяла нощ очаква изгрева.
И ден след ден
препускат все така
в безспирен бяг –
сезон подир сезон,
година след година,
изнизват се столетия.
А той стои все там,
на билото –
частица вечност.

Кажи ми
как да бъда като тебе,
дъбе непокорен -
да ме привлича само светлината,
да ме привличат само сините
далечини
на хоризонтите,
да се залюбя с облаците само,
да ме целуват полудели от любов
светкавици,
да устоя на всички ветрове.


ПЕТЪР МИЦКОВ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting