Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Економија

„ИЛОВИЦА” ПОД КОНЦЕСИЈА, ПЛАНИРАНА ИНВЕСТИЦИЈА ОД 700 МИЛИОНИ ЕВРА

(Преземено од МИА)


Минатата недела е потпишан договорот за давање на рудникот „Иловица“ под концесија. Конкретните активности за експлоатација се очекува да почнат многу скоро, а според инвестицискиот план на „Еуромакс“, вложени ќе бидат 500 до 700 милиони евра.

Како што рече министерот за економија Ваљон Сарачини „Иловица“ располага со 120 тони злато и 700.000 тони бакар што е само 30 отсто од вкупното концесиско поле.

- Ако продолжат истражувањата и во останатите 70 проценти од концесиско поле, постои голема веројатност да се најдат и други резерви на злато и бакар, истакна Сарачини на прес-конференција по повод промовирањето на новиот закон за минерални суровини.

Првиот човек на општина Босилово пред извесно време изјави дека овој проект ќе биде многу значаен за целиот микро регион бидејки се најавува една од најголемите инвестиции од осамостојувањето на државата.

-Ќе се работи за една доста голема инвестиција од некои можеби и 700 милиони евра, мегутоа зборуваме за еден подолг период кога капацитетот би работел оптимално. Тука се очекуваат и голем број вработувања директни,а и секако индиректни, вели Љупчо Колев - градоначалник на општина Босилово

Големи очекувања од отварањето на рудникот имаат и жителите на селата Иловица и Штука. Велат сето ова ќе значи многу за сите, а пред се за младите.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


109 години от величествената Илинденска епопея на свободолюбивия македонски народ

Македонија пее

А БРЕ МАКЕДОНЧЕ

А бре Македонче
каде се спремаш?
Борба те чека,
борба за слобода!
За Македонија,
за Македонија
земја поробена!
Моми накитени,
момци наредени
во борба влагаат,
в борба за слобода
Нека разберат
крвави фашисти:
македонско име
нема да загине!

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting