Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Култура

ОТКРИЕН Е СПОМЕНИК НА ГАЈДАЏИЈАТА ПЕЦЕ АТАНАСОСКИ ВО ПРИЛЕП

(Преземено од Дневник)


На официјалното отворање на Фестивалот на народни песни и инструменти, во центарот на Прилеп беше откриен споменик на починатиот гајдаџија Пеце Атанасоски.

- Неговото дело е бесмртно, оти ги постави темелите на фестивалот, чија цел е одржување на раскошното народно творештво - рече прилепскиот градоначалник Ристески при откривањето на споменикот.

На 38. издание на Фестивалот, кој ја негува изворната народна песна и ги одржува богатите фолклорни традиции, ќе свират на гајда, тапан, тамбура, кавал и други инструменти околу 250 учесници од земјата и од странство.

Учесниците велат дека фестивалот е заштитиник од заборавот на македонскиот фолклор. За најдобрите годинашни изведувачи ќе бидат доделни традиционалните награди на фестивалот.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


109 години от величествената Илинденска епопея на свободолюбивия македонски народ

Македонија пее

А БРЕ МАКЕДОНЧЕ

А бре Македонче
каде се спремаш?
Борба те чека,
борба за слобода!
За Македонија,
за Македонија
земја поробена!
Моми накитени,
момци наредени
во борба влагаат,
в борба за слобода
Нека разберат
крвави фашисти:
македонско име
нема да загине!

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting