Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Размисли

ОБЕДИНИТЕЛИ ИЛИ РАЗЕДИНИТЕЛИ?

СТАНИМИР КОВАЧЕВ


„Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат”. Това гласи член 5 (1). По-нататък, в глава IV, озаглавена „Президент на републиката” се изброяват правата и задълженията на президента и на вицепрезидента: „Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.” (Член 92 (1)

Но каква е истината в побългарената нашенска демокрация? Според мен щом като президентът олицетворява единството на нацията и е избран пряко от народа, то би трябвало и след изтичане на мандата му да изпълнява посочената функция. Т. е. един кандидат за президент трябва вътрешно в себе си да реши, че ако бъде избран, то до края на живота си да остане да принадлежи на всички български граждани, да работи за тях и за страната. Но така ли е?

Най-напред „синият” и „романтичен” Петър Стоянов, едва станал от президентския стол, се втурна да реанимира заглъхващия СДС. Не успя. И се върна в ролята на (бивш) президент. Неговият наследник – Георги Първанов, беше по-енергичен. В първите години мълчеше и беше щастлив, че неговата партия държи властта. Но когато на последните избори БСП (БКП) получи як шут по задните си части и изхвърча от властта, Първанов се разприказва, започна да критикува всички и всичко, да създава дрязги и скандали. Целта бе ясна: да замаскира поразиите, които сътвориха неговите хора заедно с царя и някои други. Към края на мандата му лъсна истинският му лик – тръгна да си прави своя партия. По този начин той най-грубо потъпка Конституцията на Република България. Но член 103 (1) не бе приложен спрямо него. (Този член разрешава да се търси отговорност от президента за нарушение на Конституцията.)

Ако погледнем малко встрани от описаното събитие, ще си припомним, че след избирането на Първанов за президент се разбра, че е бил агент на ДС. В началото той отрече този факт, но след като бе притиснат, призна, че е работил за ДС, но...” “за националната сигурност”, и че се гордее със своята дейност. А тази дейност, както стана ясно, се състояла в това, че той, като историк, работил съзнателно и старателно против Македония и против македонците изобщо. А защо изчезнаха 39 страници от досието му, така и до днес никой не обясни.

Някъде през 2002 или през 2003 (аз едва сега разбрах) бил учреден орден „100 години Илинденско въстание”. Предполагам не без участието и на президента. Да учредиш държавна награда с името на въстание на чужд народ, избухнало и опожарило чужда земя, не българска, а намираща се в Османската империя, само по себе си е чисто престъпление. Още повече, че от историята знаем, че българските върховисти са допринесли за ранното избухване на въстанието, предопределило неговия неуспех. И с това се изчерпва българският принос към Илинден 1903. А, да, и с това, че България е затворила границите си по време на бунта, за да не си разваля отношенията с Турция. Но следва продължение.

През месец май т. г. се разбира, че с посочения орден (да не би пък да беше медал?) Първанов е наградил някакъв престъпник – наркотрафикант. По телевизионните екрани се видя една светкавична среща на Първанов (вече не президент) с журналисти, които го питаха защо е наградил един престъпник. Неговият отговор бе ясен: не бил длъжен да разследва цялата биография на наградения, а го е наградил за неговата родолюбива дейност. На въпрос каква е тя, бившият президент отговори, че въпросната личност е издала съчиненията на ... Иван Михайлов.

И така кръгът се затваря: един от първите фашисти в България, изверг, касапин, главатар на терористична организация пише съчинения; друг престъпник му издава написаното; прест..., извинете, президент дава награда за родолюбива дейност. Това си е чисто откритие в историята на човечеството – клането и тровенето на хора, краденето на история да се окачествяват като родолюбие!

По-нататък краят бе предизвестен: агентът на ДС Първанов се опита да оглави БСП, но след като бе освиркан на конгреса на посочената партия, за малко изчезна от хоризонта. За колко малко – никой не знае. Уверен съм, че пак ще изплува отнякъде като призрак, но дано не е чак за много лошо.

Не е зле да си припомним член 95 (2) от Конституцията на Република България: „Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии.” Но, както се видя от казаното дотук, и „синият”, и „червеният” президент никога не са късали пъпната си връв със своята партия, а това, че „олицетворяват единството на нацията”, си е чист параван, зад който прозират техните партийни интереси. Не зная, но ми се струва обидно за всички, гласували за тях, избраникът им от върха да слезе в низините и пак да се набърка в дребнавите партийни боричкания. Що за президент на цяла държава е такъв индивид и как е представял страната си в международните отношения!? Със задни мисли ли!? Мистерия!

Размислите ми не спират дотук. Защото и двамата държавни мъже винаги са били против нас, македонците, и никога не са криели своите аспирации към Вардарския дял на Македония. За какво единство на нацията може тогава да става въпрос? Или под „нация” се разбира само българският етнос? Какво направиха двамата президенти в името на единството да признаят македонското малцинство, да се регистрира ПИРИН, да се включат чувстващите се македонци в България в нейното развитие и процъфтяване, а не да се чувстват като престъпници в страната, в която по волята на съдбата са се родили?

Омразата към част от българските граждани и отричането им е голяма пречка за единството. Та нима никой не проумява същността на смехотворните твърдения, че македонски етнос няма, затова македонците нямат право да си регистрират етническа партия? Та двете неща взаимно се изключват! А защо турците и ромите си направиха партии? На много партии членовете са само българи – те етнически ли са?

При всяка промяна във властта ние, македонците, сме изостряли своето внимание: дали пък няма да настане някаква промяна към нас? И прекалено скоро е идвал и отговорът: не! Така и при избирането на настоящия президент се поослушахме какво ще стане и получихме отговор от програмната му реч: той заговори като солист за славното минало, за българщината и т. н. Аман! От думите за това славно минало на човек вече може да му стане тъмно пред очите, та нито да види, нито да почувства, нито да помисли за бъдещето. А от тази „българщина” остава само горчилката на въпроса: тези, които не са българи, а живеят в България, хора ли са?

Умишлено не спрях мислите си на друг български президент в периода на незнайно защо наречената демокрация – Желю Желев. В началото и той ясно се изрази, че македонци няма. После внимателно продума, че щом като има хора, които се определят като македонци, нужно е да им се признае това право. Гласът му потъна във воя на антимакедонската глутница. Все пак Желев си остана президент, не тръгна на война да спасява някого или нещо, или пък да става партиен секретар.

Освен писаните закони, съществуват и други, неписани, морални. Става въпрос за привилегиите на бившите президенти – охрана, коли, офиси, много пари... Не ги нито оспорвам, нито обсъждам. Само си мисля, че когато бивш държавник слезе надолу по йерархичната стълбица, би трябвало да се откаже от всичко онова, което народът чрез плащаните данъци му дава в повече, за да работи за Република България, а не за себе си или за някаква партийка.

Но тъй като моралът в нашето общество е дефицитен, хубаво ще бъде Конституцията да бъде прегледана и там, където нещата опират до съвест, да се изработят точни правила – ако щете дори забрани. А опре ли въпросът до нов върховен закон, нека той да бъде в духа на днешното време и да признае очевадното – македонското малцинство. Не сме врагове на тази страна, а искаме да бъдем равноправни граждани. И да се премахне възможността разединители да олицетворяват единството на народа!

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Оглас:
Стипендии за учебната 2012/2013 година

Согласно информацијата од интернет страницата www.ukim.edu.mk, Владата на Република Македонија доделува стипендии за студенти кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров и во учебната 2012/2013 за запишување на државните универзитети во Македонија и тоа: Универзитетот во Штип, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола, Државниот универзитет во Тетово и на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
Потребни документи за аплицирање:
1. CV и мотивационо писмо;
2. Извод од матичната книга на родените;
3. Фотокопија од свидетелството за завршено средно образование, со превод и објаснување кои оценки се соодветни на оценките во македонскиот образовен систем (т.е. одличен, мн. добар, добар, доволен).
Дополнителни информации за условите за кандидирање, како и за роковите за аплицирање, заинтересираните кандидати можат да ги добијат во Редакцијата на весникот, на тел. број:073/ 88 63 36.

Редакционната колегия на в. „Народна воля” честити академичното звание на проф. д-р Георги Попатанасов, като му пожелава много здраве, бодър дух и творчески успехи!

Македонија пее

СЕ ПОСВРШИ СЕРБЕС ДОНКА

Се посврши сербес Донка. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
сербес Донка на Јаничкови. (2)

Се собрале комшиите. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
комшиите, другарките. (2)

Аирлија! Сербес Донке. (2)
Трала, лала, лала лала, ла,
аирлија свршувачка! (2)

Не викајте аирлија! (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
покудете на мајка ми.
Трала, лала, лала, лала, ла,
на мајка ми, на татко ми.

Не го сакам свршеникот. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
тук го сакам мојто либе.
Трала, лала, лала, лала,ла,
мојто либе, калеш Ѓорѓи.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting