Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из дейността на ОМО "Илинден" - ПИРИН

С МИСЪЛ ЗА БЪДНИНАТА, С ПОЧИТ КЪМ МИНАЛОТО

ДИМИТЪР ИВАНОВ


На 16 юни т. г. в пиринската местност Попови ливади се проведе заседание на Председателството на ОМО „Илинден”-ПИРИН в пълен състав. Обсъдени бяха текущи проблеми и въпроси, предстоящото отбелязване на празника на партията Илинден, проблемите с регистрации на македонски партии и организации в България, финансови въпроси, положението в партията, бъдещата дейност на ПИРИН, проблеми на македонското малцинство в България и др. Набелязани бяха различни мерки и поставени задачи за изпълнение, както и въпроси за допълнително обмисляне.На 5 юни т. г. от 11 часа в село Тешово, Гоцеделчевско, се състоя вече традиционният събор в чест на македонския войвода Атанас Андонов Шабанов-Тешовалията и по повод 107 години от неговото убийство. Организатор бе ОМО „Илинден”-ПИРИН. Присъстваха към 120 души от структурите на партията в Гоцеделчевско, Разложко и Банско. Доклад за живота и делото на войводата прочете съпредседателят на ОМО „Илинден”-ПИРИН Иван Сингартийски. Присъстваха и съпредседателят Ангел Безев и членът на ЦКРК Бутраков. Поднесени бяха венци от разложани и гоцеделчевци.След това бяха запалени свещи в църквата за всички загинали за свободата на Македония. Съборът продължи с тържество на площада и на църковните чардаци. Изпети бяха много македонски песни и изиграни много хора. Изпълнител бе мъжка фолклорна група към ОМО „Илинден”-ПИРИН - Разлог. Изразено бе желание следващата година да бъде направен и курбан.НВ

Македонците от Шумен на 04.05.2012 година се поклониха пред героизма и себеотрицанието на двата колоса на македонското революционно движение от по-новата история - Гоце и Яне, възпети още приживе в десетки и стотици песни с много любов и уважение от признателните македонци. Сред тържествена обстановка пред събралите се около 100 човека на Шуменското плато оратори огласяха цялата околност със слова на македонски език. Разиграна бе и томбола. Веселието продължи до късно следобед с много песни и хора.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


Оглас:
Стипендии за учебната 2012/2013 година

Согласно информацијата од интернет страницата www.ukim.edu.mk, Владата на Република Македонија доделува стипендии за студенти кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров и во учебната 2012/2013 за запишување на државните универзитети во Македонија и тоа: Универзитетот во Штип, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола, Државниот универзитет во Тетово и на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
Потребни документи за аплицирање:
1. CV и мотивационо писмо;
2. Извод од матичната книга на родените;
3. Фотокопија од свидетелството за завршено средно образование, со превод и објаснување кои оценки се соодветни на оценките во македонскиот образовен систем (т.е. одличен, мн. добар, добар, доволен).
Дополнителни информации за условите за кандидирање, како и за роковите за аплицирање, заинтересираните кандидати можат да ги добијат во Редакцијата на весникот, на тел. број:073/ 88 63 36.

Редакционната колегия на в. „Народна воля” честити академичното звание на проф. д-р Георги Попатанасов, като му пожелава много здраве, бодър дух и творчески успехи!

Македонија пее

СЕ ПОСВРШИ СЕРБЕС ДОНКА

Се посврши сербес Донка. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
сербес Донка на Јаничкови. (2)

Се собрале комшиите. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
комшиите, другарките. (2)

Аирлија! Сербес Донке. (2)
Трала, лала, лала лала, ла,
аирлија свршувачка! (2)

Не викајте аирлија! (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
покудете на мајка ми.
Трала, лала, лала, лала, ла,
на мајка ми, на татко ми.

Не го сакам свршеникот. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
тук го сакам мојто либе.
Трала, лала, лала, лала,ла,
мојто либе, калеш Ѓорѓи.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting