Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ВЗАИМНОТО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ - ГАРАНЦИЯ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО

ЗА ДОБРОТО - ПОЧИТ И ПРИЗНАНИЕ, ЗА АБСУРДИТЕ - САМО ПОРИЦАНИЕ

ЯН ПИРИНСКИ


За истински добросъседски отношения на държавите, населяващи Балканския полуостров, може да се говори само тогава, когато те окончателно и завинаги разчистят наслоените помежду си от миналото проблеми. За да се случи това, нужна е обща отговорност, която да подсигури запазването като цяло националните интереси на всички страни пропорционално и справедливо. В противен случай винаги може да се очакват неприятни изненади.

Като пример за изблик на гореказаното можем да посочим всъщност Балканската конференция в София на 8 юни тази година, която бе организирана и проведена от България. На тази конференция на министър-председателя Бойко Борисов му бяха зададени въпроси от македонски журналисти, на които той отговори по своя маниер и начин при подобни срещи с медиите. Разбира се, ние, македонците, които живеем в Пиринския дял на Македония и по села и градове из цялата страна, с внимание следим всичко, което засяга добрите отношения между Република България и Република Македония. Но нека най-напред да представим изказването на македонския премиер Никола Груевски по повод на една съществена част от изказването на българския премиер Бойко Борисов. Ето какво казва Груевски: „Спорът за името е двустранен, но ние сме готови да чуем становищата по този въпрос и от други държави, защото може да се намери решение, което ще бъде приемливо за гражданите на Македония. Искам да поздравя онази част от изказването на Борисов, в което изтъква, че Македония трябва да стане членка на НАТО. Това е становище за почит.”
Това изявление на българския премиер Бойко Борисов наистина е за поздравление и ние, македонците, го приемаме като изключително важно, като аргумент за добросъседство и искрено го приветстваме, надявайки се, че тази позиция на Република България ще остане докрай.
Както споменах и по-горе, македонски журналисти всъщност питат Бойко Борисов за следното: „Дали България е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС и защо „се меша” в спора между Македония и Гърция.” Борисов отговаря нервно: „Ние не се „мешаме“ в никакъв спор. Ние се „мешаме“ само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава „се мешаме“. България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите. И сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим - в кое се „мешаме“. В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици ли се мешаме? Не се мешаме никъде. Ние искаме да сме братя, да се уважаваме и да се обичаме.“
Нека обърнем внимание на думите на премиера „ние първи ви признахме”. Да, това е вярно. Признахте Република Македония и за това тя ви е благодарна. Но с това постоянно повтаряне, “първи ви признахме”, всъщност вие прикривате един много съществен факт, като не казвате истината за останалото. Защото след това оспорихте езика (като отказахте да подписвате договорите на македонски и български), упорито отричате македонското малцинство в България и не криете, че не признавате македонската нация.
Разбира се, както вече подчертах, ние, македонците, приветстваме Борисов за поддръжката от Република България за членство на Република Македония в НАТО и ЕС, но от останалата част на неговото изказване съдим, че някои може би го манипулират, като му поднасят невярна информация по отношение на Македония. Защото в България има определени среди, които в миналото са печелили изключително много с антимакедонската политика и които желаят тя да продължи и за в бъдеще. Ето защо тези хора изкуствено създават напрежение между Македония и България, измисляйки всякакви провокации и лъжи, като манипулират не само общественото мнение в страната, но и самото правителство, поднасяйки му невярна информация.
Това едно - другото, което е също вярно и няма как да се прикрие, е, че Бойко Борисов вече много пъти изпада със своето поведение, изказвания и действия в неудобно, по-точно казано в жалко състояние. Знае се, че той назначи по приятелска линия Божидар Димитров за министър в правителството си. И добре, че бързо се усети да го освободи, иначе досега щеше да има много изненади, много гафове. Не случайно доста български интелектуалци явно се подиграват на Божидар Димитров за неговите пристрастия да се покаже като най-всезнайко по всякакви въпроси. Не може да се забрави захласът на Борисов по най-новата българска „патриотка” Спаска Митрова - захлас, та чак поставя под въпрос междудържавните отношения с Р Македония. Ужас! А какво може да се каже за изказването му: „И сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България.” Българският премиер вероятно не е гледал филма, за да прави такива неверни изказвания. Ето какво казва режисьорът на филма „Трето полувреме” Дарко Митревски пред македонското електронно издание МКД. Мк.:
„Комплексите на Бойко Борисов, свързани с фалшифицирането (от десетилетия) на историята на страната, която води той, нямат нищо общо с моя филм. От една страна е точно това, че България е била член на Оста и е била страна с пронацистки режим по време на Втората световна война, страна, отговорна за смъртта на 11 000 евреи от Македония и Тракия в газовите камери на концлагера „Треблинка”. Това не са данни, които аз ги обявявам за първи път. Това са данни, които може да откриете на интернет страниците на Мемориалния музей на Холокоста, Центъра „Симон Визентал”, израелския музей „Яд Вашем”... Защо тогава премиерът Бойко Борисов не ги посочва тях, а мен? Или не може по магарето и удря по самара! Това говори за неговия характер, а не за мен. От друга страна, „Трето полувреме” не е хитлеристки филм. А какъв филм е, Бойко Борисов не може да знае, защото не го е гледал. И тук свършва неговата компетентност да говори на тема филми. Това, което ме забавлява, е неговото болезнено възклицание: „Къде намерихте тази тема?” С други думи, Борисов не отрича това, което се е случило - той само се сърди, че съм решил да снимам филм на тази тема. Или казано по-различно - не е виновен царят, че е гол, а детето, което казало, че царят е гол. И, за да няма объркване - когато казвам царя, не мисля за Бойко Борисов. Мисля за военния престъпник Борис Трети”, се казва в реакцията на Митревски. Изданието коментира, че филмът от самото начало е предизвикал „хормонални реакции в България”, коментира в своя защита Дарко Митревски.”
Цял свят знае, че България е била съюзник на нацистка Германия, т. е. член на фашистката коалиция по време на Втората световна война. И днес да се скрива този факт, да се нарича окупацията освобождение, говори само за това, че има хора, които оправдават фашистките престъпления. Какви са тези хора, преценете сами. В целия свят, където народите са стенели под фашисткия ботуш, е имало съпротивителни, партизански движения. Имало е партизани и в Македония. Те срещу кого са воювали, ако не срещу фашизма и фашистите? И е крайно време да се спре с престъпните изявления на български „историци”, че македонците наричали българите фашисти. Не, господа! За нас, македонците, фашисти са били управниците на България, а не българският народ. И той е понесъл тежестта на фашистката лудост! Не ни приписвайте думи, които не сме казвали. А вие разкажете какво са правили фашистите в Македония, разкажете за партизанските действия там и за многото жертви, разкажете за задигането и пращането в България на културни, исторически, черковни и други ценности. Не намесвайте българския народ. Фашизмът е най- отвратителното човешко творение и за него са виновни определени лица, а не народите! Не водете Гьобелсова пропаганда!
По отношение на отправените намеци от българския премиер за Самуил и Кирил и Методий какво може да се каже. Според изследвания на македонски учени, Самуил е бил по народност евреин или арменец. Преобладава мнението, че е бил арменец. Той вдига въстание на територията на Македония, която е в пределите на Византия. Според исторически извори, в българската история има разминавания и различия между годините на падане на България под византийско робство и въстанието на Самуил. По какъв начин Самуил се превръща в българин!? Не е ли правилно този въпрос да се остави за изследване на истински историци и те да потърсят това, което може да обедини двата народа, а не това, което да ги разделя и озлобява?
Що се отнася до Кирил и Методий, нещата са от ясни по-ясни. Братята са родени в Солун, който никога не е бил български град, затова и те са наречени Солунските братя, което название дивите български шовинисти забраниха, а внедриха друго – светите братя, което въобще не ги индивидуализира! Работили са за укрепване и разширяване на политическото и религиозното влияние на Византия. Създали са за своя мисия славянския език (а не българския) на база наречието на солунските славяни, а не на някакъв тюркски говор. И най-важното: Солунските братя Кирил и Методий никога не са стъпвали на територията на България! Никога!
Но е ясно и защо българският премиер подмята подобни недомислици. Неговият приятел и отявлен националист Божидар Димитров му е промил мозъка и му е внушил фантасмагории за „българските” величия.
А за посланика какво да кажем? Вместо да вини Република Македония Бойко Борисов трябваше незабавно да поиска Плевнелиев да уволни този човечец. Защо?! Защото едновременно унизи България и внесе безпричинно напрежение между двете страни. Къде се е чуло и видяло делегация начело с посланик да си подвие опашката и да избяга, защото някакви хора нещо викали към нея? И то дори без да потърсят съдействие от полицията на страната домакин, ако случайно са се почувствали застрашени. Нека само се подсетим как ВМРО-БНД организирано скандираха при посещението на предишния македонски президент Цървенковски. Не към посланик, а към цял президент. Той не се нацупи и не побягна. Защото, да изразяват мнението си, е демократично право на всички хора. А некадърният посланик изложи страната си и побягна. Сега вече става ясно, че всеки един човек, само да поиска, може да прогони българска делегация откъдето си поиска. Стига само да реши малко да се развика в нейна посока и българската делегация ще оклюма нос, ще провеси уши и ще си иде. А след това страната домакин ще узнава от медиите на съседите, че се е случил скандал (както стана в случая). Но не смятам, че този посланик е направил това от глупост, неопитност или страхливост. Направил го е съвсем съзнателно, търсел е повод, за да стане междудържавен скандал - ето за това не се е обърнал към организаторите на събитието или полицията, а чевръсто си е отишъл, потривайки радостно ръце, за да изпрати съобщение до своето правителство и българските медии. Причина да мисля така е личността на посланика - това е бившият български посланик в Страсбург, който с използване на ориенталска дипломация и болшевишки хватки успя да постигне затварянето на случая с нерегистрацията на ОМО “Илинден”-ПИРИН в Комитета на министрите. Очевидно като награда за този му срамен успех е назначен в Македония, логично с все същата цел - да воюва срещу македонската нация. И както виждаме, той го прави. Поставянето на такъв посланик (а към това трябва да се допълни и почти целият дипломатически корпус, набран от антимакедонските структури на ДС) ни най-малко не говори за желание за добросъседство, г-н Борисов. Ако от такива хора черпите информация, то напълно ясна става неадекватната ви реакция.
След тази шумотевица по случай изказването на Бойко Борисов българските медии веднага поставиха в действие традиционната си антимакедонска пропаганда. Бяха повикани необузданите македономразци Божидар Димитров и вече носещият званието акад. Георги Марков и подобни на тях да дадат коментари по този повод. Появиха се и български писания с препоръка Македония да се нарича Югозападна България. Това не е ли явна аспирация към всичко, което е македонско, манифестирайки, че ни няма, че все, що е македонско, е българско!? Вие в Европа ли сте, или в Азия!? Абсурди, абсурди безкрай!
Разбира се, нека да сме открити, ясни и недвусмислени и си кажем истината право в очите. Защото и сега в изказването си Борисов ни казва, че България никога не е правила нищо лошо срещу Македония. Македонците отлично знаят какво им е сторено в миналото. Знаят и днес какви са стремежите и аспирациите на съседите им към Република Македония, към македонската история, фолклор, територия, култура и т. н., и т. н. Защото всичко, което правят съседите им, е явно, а делата им са най-вярната аргументация за това.
Нима непризнаването ни като македонци днес в България вече толкова години след рухването на болшевизма и нежеланието ви да регистрирате македонската партия ОМО „Илинден” - ПИРИН и другите македонски организации и сдружения - нима и сега това е добро дело, което извършвате към нас, македонците!?
Всъщност, ако искаме да живеят народите ни в спокойствие и мир, единственият изход е да положим усилия, сили и кураж и всички останали от миналото нерешени проблеми между страните ни да се разчистят безусловно. И, разбира се, реципрочно и открито, със запазване на националните интереси и достойнство на всяка една от страните. За осъществяването на тази прекрасна идея днес имаме необходимата политическа даденост - обединена и свободна Европа.

Изводът е: доброто бъдеще на нашите народи зависи от разумните ни дела, от намирането на конкретни и общоприемливи взаимни постановки, които да бъдат основен фундамент и гарант на националната чест и достойнство на всяка страна. Безпощадно и категорично да се направи спешна операция и премахне шовинистичният тумор, който е основният враг на разбирателството ни. Да заживеем като свободни хора в спокойствие и мир!

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Оглас:
Стипендии за учебната 2012/2013 година

Согласно информацијата од интернет страницата www.ukim.edu.mk, Владата на Република Македонија доделува стипендии за студенти кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров и во учебната 2012/2013 за запишување на државните универзитети во Македонија и тоа: Универзитетот во Штип, Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола, Државниот универзитет во Тетово и на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
Потребни документи за аплицирање:
1. CV и мотивационо писмо;
2. Извод од матичната книга на родените;
3. Фотокопија од свидетелството за завршено средно образование, со превод и објаснување кои оценки се соодветни на оценките во македонскиот образовен систем (т.е. одличен, мн. добар, добар, доволен).
Дополнителни информации за условите за кандидирање, како и за роковите за аплицирање, заинтересираните кандидати можат да ги добијат во Редакцијата на весникот, на тел. број:073/ 88 63 36.

Редакционната колегия на в. „Народна воля” честити академичното звание на проф. д-р Георги Попатанасов, като му пожелава много здраве, бодър дух и творчески успехи!

Македонија пее

СЕ ПОСВРШИ СЕРБЕС ДОНКА

Се посврши сербес Донка. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
сербес Донка на Јаничкови. (2)

Се собрале комшиите. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
комшиите, другарките. (2)

Аирлија! Сербес Донке. (2)
Трала, лала, лала лала, ла,
аирлија свршувачка! (2)

Не викајте аирлија! (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
покудете на мајка ми.
Трала, лала, лала, лала, ла,
на мајка ми, на татко ми.

Не го сакам свршеникот. (2)
Трала, лала, лала, лала, ла,
тук го сакам мојто либе.
Трала, лала, лала, лала,ла,
мојто либе, калеш Ѓорѓи.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting