Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Груевски - Филе:

ДИЈАЛОГОТ НА ВИСОКО НИВО МОСТ КОН ПРИСТАПНИТЕ ПРЕГОВОРИ СО ЕУ

(Преземено од МИА)


Листа од шест заклучоци и анекс со конкретни обврски кои го дефинираат патоказот за начинот на нивното исполнување во петте клучни области - владеење на правото, реформа на јавната администрација, слобода на медиумите, реформа на изборната легислатива и функционална пазарна економија.

Тоа е резултатот кој произлезе од првата средба во рамки на дијалогот на високо ниво меѓу ЕУ и Република Македонија кој денеска во Скопје го отворија еврокомесарот за проширување Штефан Филе и премиерот Никола Груевски, чија главна цел е да се овозможи натамошен евроинтеграциски напредок на Македонија и нејзина подобра подготвеност за преговорите за членство.

Двајцата на заедничката прес-конференција по разговорите се согласија дека пристапниот дијалог на високо ниво е нова фаза во патот на Македонија кон ЕУ, мост кој неизбежно ќе води кон пристапните преговори со ЕУ.

- Фокусот на тој мост се реформите кои треба да ја помогнат модернизацијата на земјата што би ја довеле Македонија поблиску до Европската унија. Би сакал да го подвлечам и тоа што го видов кај премиерот, а тоа е чувството на посветеност на овие реформи и на агендата на дијалогот на високо ниво, рече еврокомесарот Филе кој повеќе пати ја употреби придавката „македонски“.

Премиерот Груевски потенцира оти пристапниот дијалог на високо ниво е нова платформа за соработка со Европската комисија која е значајна за Македонија и е со ограничено времетраење. Подвлече оти почетокот на преговорите за членство во Унијата останува примарна цел и заложба на Владата за што напорите ќе продолжат со цел тоа да се случи што е можно поскоро оваа година.

- Македонија и ЕК се партнери во еден историски потфат за нашата земја, а тоа е членството на земјата во Унијата. Тоа е предизвик за нашата генерација политичари за чие што спроведување сите посветено работиме без оглед на ирационалните пречки кои ни се поставуваат на патот. Затоа што членството на Унијата е добро за понатамошниот демократски и економски развој на земјата, за натамошна промоција за заштита на нашите вредности и култура. Тоа ќе биде добро и за Балканот и за ЕУ, посочи премиерот Груевски.

Одговарајќи на новинарско прашање еврокомесарот за проширување ја подвлече високата подготвеност од македонска страна за овој дијалог за кој суштински е разговарано уште во минатата година со претседателот на ЕК Жозе Баросо.

- Покрај листата на цели, денеска разговаравме и за еден обемен документ, табела која претставува оперативна мапа за постигнување на овие цели. Владата се обврза оваа мапа да ја претвори во оперативен патоказ до средината на април. За мај очекувам дека резултатите од оваа работа ќе бидат споделени со нас, а ќе се разговара и за приоритетите за следниот период. Пристапниот дијалог на високо ниво треба да биде искористен токму за она за кое што е и замислен, а тоа е да се има политички дијалог на високо ниво, за развојот на вашата земја, за реформите и за проширувањето, рече Филе.

Тој е дециден дека дијалогот на високо ниво е апсолутно потврда за напредокот на Македонија во процесот на евроинтеграциите, a тој став го дели и премиерот Груевски.

- Она што е важно за проширувањето е да се состават три важни агли на еден триаголник. Првиот е внатрешна политичка дебата и инклузивно учество во рамки на земјата, вториот се реформите, а третиот се соседите. Колку поцврсто работите на еден или два агли толку подобри услови создавате за останатите агли, смета Филе.

Во однос на темите за кои станало збор на денешното отворање на дијалогот со учество и на ресорните министри, шефот на Владата подвлече оти станува збор за области за кои веќе се преземени конкретни активности. Во делот на медиумите тој го посочи воспоставениот дијалог со новинарите кој треба да овозможи баланс помеѓу слободата на медиумите и новинарската одговорност од кој се очекува да произлезат решенија во согласност со европските стандарди. Во делот на владеењето на правото и основните слободи вели дека реформите се доста напреднати, а утврдени се неколку мерки во насока на зајакнување на ефикасноста и независноста на судството. Во однос на изборните реформи посочи оти е веќе формиран Управен комитет на високо ниво, кој заедно со ОБСЕ/ОДИХР и ЕУ работи во насока на адресирање на забелешките од последните избори, а усогласени се и повеќе мерки во насока на зајакнување на пазарната економија.

Во рамки на пристапниот дијалог на крајот на овој месец ќе почне и техничкиот дијалог за поглавјата 23 и 24 од правото на ЕУ, а се однесуваат на правосудството и фундаменталните права, односно на правда, слобода и безбедност кои ќе бидат во фокусот на вниманието и на целиот пристапен процес. За останатите теми од пристапниот дијалог ќе се реализираат експертски состаноци во рамки на поткомитетите основани согласно Спогодбата за стабилизација и асоцијација.

На средбите, како што изјави Филе, воопшто не станало збор за името. Во однос на медиумите, рече дека во анексот се дефинирани како цели декриминализација на клеветата, позитивно досие на резултати во однос на Советот за радиодифузија, како и важноста на професионалноста и етиката во работата на новинарите и медиумите, за што еврокомесарот ја пофали Владата за посветеноста на ова прашање, но и подготвеноста на ЕК преку ИПА фондовите да придонесе кон реформите.

Дијалогот на високо ниво ќе продолжи во мај, а потоа и во септември.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


ПОКАНА
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 22 април 2012 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 97-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени. Съборът ще започне в 11.00 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.

Нова книга
“НАШИОТ ХОЛАНДСКИ ПРИЈАТЕЛ А. ДЕН ДОЛАРД”

Во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, од печат излезе новата книга од писателот Мишо Јузмески под наслов „Нашиот холандски пријател А. ден Долард“.
Книгата е плод на долгогодишното истражување на авторот на животот и делото на холандскиот писател и вљубеник во Македонија, А. ден Долард, а нејзиното излегување се поклопува со 111 годишнината од неговото раѓање. Преку текстот во книгата, меѓу другото, читателот се запознава со содржината и значењето на двете најзначајни книги за Охрид и за Македонија од холандскиот автор.
Книгата е достапна во КЦ „Култура 365“ на ул.„Цар Самоил“ во Охрид кадешто и оваа година ќе биде отворена изложбата за животот и делото на холандскиот писател и новинар А. ден Долард.

Македонија пее

ДУШМАНИ ЕДНАШ ЗАПАМЕТЕТЕ

Крвопис ние војската
ослепената самоилова
тука се и гробовите
од јунаците Илинденците. (2)

Рефрен:
Душмани еднаш запаметете
сме постоеле и Ќе постоиме
нашата мила Македонија
не одгледала за да ја браниме. (2)

Крвопис ние Ваташа
за дечињата тринаесмината
другари што изгинаа
по затворите од Сверовите. (2)

Рефрен:...

Крвопис ние Пиринот
до ден денешен не ослободен
истото е и со Егејот
бело морскиот Македонскиот. (2)

Рефрен:...


ЗАЈДИ, ЗАЈДИ, ЈАСНО СОНЦЕ

Зајди, зајди јасно сонце,
зајди, помрачи се,
и ти јасна ле, месечино,
бегај удави се. (2)

Црнеј горо, црнеј сестро,
двајца да црнејме,
ти за твојте лисја ле, горо,
јас за мојта младост. (2)

Твојте лисја, горо сестро,
пак Ќе ти се вратат,
мојта младост горо ле, сестро,
нема да се врати. (2)


Нови стихове

С В А Т Б А

„Мojта свадба без песна ќе биде...”
Народна песнаВреме е.
Време е вече.
Трябва да тръгваме.
Невестата чака отдавна.
Църквата от тъмно е отворена -
сватба ще вдигаме,
сватба голяма,
сватба -
за всичките идни столетия.

Но жениха се бави,
женихът още го няма.
Не ти ли омръзна да чакаш,
гиздава синеока невесто,
и вече не тръпнеш ли цяла,
че сватбата няма да стане?

Вярвай на своя избраник,
синеока красавице,
чакай го -
той е верен на двойната клетва.
Скоро, скоро ще дойде,
много сватбари ще води -
сега ги калесва.

Така му заръчаха старите сватове.
Старите сватове...
Не тъгувай по тях.
Те поляха със своя живот
Твой’та цветна градина,
безименни те обезсмъртяваха,
с твоето име
вървяха към безсмъртието,
за да бъдат завинаги с нас -
дори и от гроба,
дори от отвъдното.

Старите сватове...
Да запалим свещица за тях
и да тръгнем.

Сега всички сватбари са млади,
млади и хубави –
като твоя жених.
Чакай ги,
църквата нека отворена бъде,
всички камбани да бият.
Сватбарите идат.
Сватбата скоро ще почне.


ПЕТЪР МИЦКОВ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting