Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
20 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” В БЛАГОЕВГРАД

НЕПРИМИРИМ БОРЕЦ И ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА КАУЗА

ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Неизбежните политически процеси наложиха фаталното рухване на болшевишката диктатура в България. Настъпилите промени в страната за нас, македонците, бяха една изстрадана надежда, че българската демокрация ще защити нашите национални идеали. Но напразно! Нашите очаквания не намериха политическа реалност. И ние продължаваме и до днес да се борим за нашите права и свободи.

В интерес на истината трябва да подчертая, че благодарение на политическите промени в България стана възможно без проблеми да се регистрира и редовно и свободно да се отпечатва вестник „Народна воля”. И така, от април 1992 година вестникът започна да излиза като месечник в Благоевград, Пиринския дял на Македония, разбира се, вече вписан в българския каталог за вестници и списания.
Още с първата поява на „Народна воля” на българския медиен пазар великобългарските ”патриоти”, помрачени от ненавист и злоба, надигнаха бесен вой, оклеветявайки вестника като някакъв неочакван враг на българския народ. Пишман журналисти, верни и послушни глашатаи на Държавна сигурност, лепейки лъжи и клевети, призоваваха полицията и Прокуратурата да забранят вестника, а тези, които работят в него, да бъдат осъдени. Техните призиви бяха чути от специалните служби, а Прокуратурата нареди да се конфискува изданието, без много да му мисли, че деянието й е незаконно. Тази безсрамна акция на съответните служби тогава бе оповестена с охота и в българските медии, което всъщност остана завинаги като доказателство и аргумент за верността на извършеното престъпление към „Народна воля”.
Необходимо е да подчертая, че основните идейни принципи на вестник „Народна воля” са фиксирани ясно и категорично, а именно: да работи за защита на правата и свободите на македонците и на всяка отделна личност, без разлика на националната й принадлежност, а така също и на малцинствата в страната като цяло; за толерантност и взаимно уважение; за реципрочност в решаването на спорни въпроси между съседите, открито и искрено, зачитайки националното достойнство и самобитност на всяка една от страните, което всъщност е и логичен подход, чрез който се обезпечава благоприятна политическа ситуация, от която може да се очакват позитивни резултати за истински добросъседски и приятелски отношения.
За да се посочи историческата истина за македонския народ, която българските мегаломани тенденциозно изопачават, внушавайки на българския народ миражи и илюзии за велика санстефанска България, винаги като основна цел на вестника е била, е и ще бъде да се разобличават всички фалшификатори на македонската история и с факти и аргументи да се изтъква историческата истина за миналото на македонския народ. През цялото си съществувание на в.„Народна воля”, вече над 31 години, той никога не е изразявал някаква омраза към българския народ, което някои български мошеници имаха наглостта да ни приписват, заблуждавайки българската и световната общественост. Нужно е да подчертая, че вестникът бе, е и ще бъде морално задължен и отговорен да посочва и изобличава без задръжки, открито жалките и недостойни постъпки на някои български държавници, политици и псевдоисторици, които непрекъснато с необуздан цинизъм брутално заявяват, че македонски народ и нация няма, че населението в Република Македония е българско. Поради тази недалновидна политика, която в България се шири, се наложи в. “Народна воля” да се печата и издава именно тук, в Благоевград.
Както посочих и по-горе, появата на “Народна воля” озлоби българските шовинисти. Те не очакваха появата тук на такъв вестник. Побесняха от омраза. Те, горките, не бяха навикнали някои да им посочва подлите и нечисти дела и веднага се нахвърлиха като подивели върху него. В атака се юрнаха някои български вестници, радиа и телевизии, които яростно и открито заявяваха своята омраза към в. “Народна воля”.
Вече от няколко години насам в. “Народна воля” няма проблеми, поне засега, от българските медии. Изглежда се укротиха или може би политическата реалност им наложи да се замислят, че е нужно да понасят мнението и на другомислещите по проблемите, които изданието обсъжда.
Но от специалните тайни служби и от страхливци за мен като главен редактор на вестника проблемите продължиха. Многократно бях задържан при мреминаване на границата с Република Македония за щателни проверки и чакане с часове, за копиране на мои лични неща: адреси, телефони и прочее. (Имам подписани документи от митничарите за това.) Неволно научих за готвен атентат срещу мен. Бях подложен на дълготраен и многократен тормоз от неизвестни лица със заплахи по телефона към мен и семейството ми за убийство. На писмената ми молба полицията не отговори, но тормозът престана. Нека да е ясно, че аз не се плаша от идиоти.
Днес пропагандата против Република Македония не стихва. Поради този факт в. “Народна воля” ще продължи и в бъдеще да посочва безотговорната и непочтена антимакедонска българска пропаганда и вярваме, че ще помогнем за разумното обуздаване, от страна на българските власти, на развихрилите се в България недоброжелатели на добрите отношения между двете държави.
По случай 20-та годишнина на в. “Народна воля” в Благоевград ние, от редколегията, изказваме нашата голяма и искрена благодарност към всички, които са помагали и ни помагат със съвети и с доброжелателна критика, с материали или финансово вестника и им пожелаваме дълъг живот, отлично здраве, щастие и много успехи. Специални поздравления на основните финансови спонсори, нека бъдат живи и здрави и продължат своята патриотична и благородна дейност.
Необходимо е да се знае, че идейните параметри на нашата концепция и борба не спират само до защита на националните права на македонците, където и да живеят те, до правото на македонския народ да нарича своята държава Република Македония, а народа македонски, до осъждане на алчните шовинистически аспирации на някои от съседите към Република Македония. Ние се обявяваме и против войните и конфликтите в света, против милитаризма, против националшовинизма, който считаме като рак в снагата на народите. Ние сме пропити с мислите и идеите на Гоце Делчев, който казва: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.” Ние сме за всемирна свобода, за човеколюбие, за алтруизъм, за ново преустройство на човешкото общество, в което като основа да бъде хуманността и съществуването на политически условия в егида на свободата и справедливостта.
Уверяваме нашите македонски братя и сестри, че ние, от редколегията, и за в бъдеще ще останем верни на своята национална кауза, винаги ще защитаваме нашите права и свободи, като издигаме още по-високо знамето на истинското приятелство между съседите, за мирно съжителство и просперитет.
Вестник “Народна воля” навърши 20 години в Благоевград и над 31 години от своето създаване. Години, с които на дело доказа отговорната си мисия: да воюва за правата на македонците в България, да изобличава безсрамната българска антимакедонска пропаганда, да проповядва идеи за добросъседство, приятелство и мир, да води справедлива битка в интерес за доброто на всички страни на Балканите, в името на разума, правдата и свободата на народите.
Вестник „Народна воля” ще продължи да води последователна борба за създаване на необходимите политически условия в обществото, които да дадат възможност за взаимно ползотворно съжителство между етносите в страната; ще работи за изграждането на демократична политическа платформа, която да подсигури и нужната кохезия на толерантност, на взаимно уважение и единство между хората; ще действа за прилагане на истински демократични и прогресивни общочовешки принципи, които да гарантират просперитет и благоденствие на бъдещите поколения.

Редакционният колектив на в. „Народна воля” благодари на своите верни читатели и вярва, че заедно с тях ще пренесе през бездната на времето идеалите, за които мечтаха и загинаха милиони достойни македонски синове, светли личности, за да пребъдем като македонци, за да пребъде и Македония!

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


ПОКАНА
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 22 април 2012 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 97-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени. Съборът ще започне в 11.00 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, Македонско християнско братство „Пророк свети Илия”, КПД „Илинден”, КПД “Никола Вапцаров”, КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.

Нова книга
“НАШИОТ ХОЛАНДСКИ ПРИЈАТЕЛ А. ДЕН ДОЛАРД”

Во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, од печат излезе новата книга од писателот Мишо Јузмески под наслов „Нашиот холандски пријател А. ден Долард“.
Книгата е плод на долгогодишното истражување на авторот на животот и делото на холандскиот писател и вљубеник во Македонија, А. ден Долард, а нејзиното излегување се поклопува со 111 годишнината од неговото раѓање. Преку текстот во книгата, меѓу другото, читателот се запознава со содржината и значењето на двете најзначајни книги за Охрид и за Македонија од холандскиот автор.
Книгата е достапна во КЦ „Култура 365“ на ул.„Цар Самоил“ во Охрид кадешто и оваа година ќе биде отворена изложбата за животот и делото на холандскиот писател и новинар А. ден Долард.

Македонија пее

ДУШМАНИ ЕДНАШ ЗАПАМЕТЕТЕ

Крвопис ние војската
ослепената самоилова
тука се и гробовите
од јунаците Илинденците. (2)

Рефрен:
Душмани еднаш запаметете
сме постоеле и Ќе постоиме
нашата мила Македонија
не одгледала за да ја браниме. (2)

Крвопис ние Ваташа
за дечињата тринаесмината
другари што изгинаа
по затворите од Сверовите. (2)

Рефрен:...

Крвопис ние Пиринот
до ден денешен не ослободен
истото е и со Егејот
бело морскиот Македонскиот. (2)

Рефрен:...


ЗАЈДИ, ЗАЈДИ, ЈАСНО СОНЦЕ

Зајди, зајди јасно сонце,
зајди, помрачи се,
и ти јасна ле, месечино,
бегај удави се. (2)

Црнеј горо, црнеј сестро,
двајца да црнејме,
ти за твојте лисја ле, горо,
јас за мојта младост. (2)

Твојте лисја, горо сестро,
пак Ќе ти се вратат,
мојта младост горо ле, сестро,
нема да се врати. (2)


Нови стихове

С В А Т Б А

„Мojта свадба без песна ќе биде...”
Народна песнаВреме е.
Време е вече.
Трябва да тръгваме.
Невестата чака отдавна.
Църквата от тъмно е отворена -
сватба ще вдигаме,
сватба голяма,
сватба -
за всичките идни столетия.

Но жениха се бави,
женихът още го няма.
Не ти ли омръзна да чакаш,
гиздава синеока невесто,
и вече не тръпнеш ли цяла,
че сватбата няма да стане?

Вярвай на своя избраник,
синеока красавице,
чакай го -
той е верен на двойната клетва.
Скоро, скоро ще дойде,
много сватбари ще води -
сега ги калесва.

Така му заръчаха старите сватове.
Старите сватове...
Не тъгувай по тях.
Те поляха със своя живот
Твой’та цветна градина,
безименни те обезсмъртяваха,
с твоето име
вървяха към безсмъртието,
за да бъдат завинаги с нас -
дори и от гроба,
дори от отвъдното.

Старите сватове...
Да запалим свещица за тях
и да тръгнем.

Сега всички сватбари са млади,
млади и хубави –
като твоя жених.
Чакай ги,
църквата нека отворена бъде,
всички камбани да бият.
Сватбарите идат.
Сватбата скоро ще почне.


ПЕТЪР МИЦКОВ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting