Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Стефан Влахов-Мицов во новата книга "Хероите и потомците":

ВО БИБЛИЈАТА ЈАСНО СЕ РАЗГРАНИЧУВААТ МАКЕДОНЦИТЕ ОД ГРЦИТЕ

(Преземено од Вечер)


Зошто Македонија е библиска земја? Основниот одговор на тоа прашање е: Затоа што многупати се споменува во Библијата, вели Мицов, во книгата со предговор од претседателот на ДПМ, Раде Силјан

Во морето од книги за Македонија деновиве се појави уште една од познатиот автор Стефан Влахов-Мицов. По "Филозофскиот клуч за македонскиот идентитет" и "Вируси за поматени мозоци", овојпат Мицов говори за "Хероите и потомците", во книга со предговор од претседателот на ДПМ, Раде Силјан. Во 75 текстови во ова дело акцент е ставен на историјата на Македонија и на судбината на Македонците низ вековите, од римско време до 20 век.

"Зошто Македонија е библиска земја? Основниот одговор на тоа прашање е: Затоа што многупати се споменува во Библијата", вели Мицов, не застанувајќи на веќе познатата максима. Тој продолжува: "Сте помислиле ли зошто Апостол Павле ја избира Македонија за да ја проповеда христијанската вера? Во поглавјето "Апостолски дела" на Новиот завет, причината алегорично е објаснета: И на Павле му се јави некое видение: Некој Македонец застана пред него и му се молеше, велејќи: Дојди во Македонија, помогни ни!", опишува Мицов. Тој вели и дека во главата "Апостолски дела" на Новиот завет, во која се раскажува за патувањата на Апостол Павле, "не само што јасно се разграничуваат Македонците од Грците и Грција (Ахаја) од Македонија...". Тој прави и интересна паралела со некогашен Рим и денешна ЕУ.

"И односот на ЕУ спрема денешната македонска држава е ист како односот на Рим спрема Македонците пред две илјади години. Единствено има разлика во тоа што тогашниот Рим сосила ја завладува Македонија, а сегашната ЕУ сака македонската држава сама да се обезличи", коментира Влахов-Мицов во делото оценето од Раде Силјан како книга напишана од автор со голема животна и научна наобразба и опит.

Во Бугарија богатите побогати, сиромашните посиромашни

"Одете во Бугарија и ќе видите дека богатите станаа уште побогати, а сиромашните уште посиромашни, отколку што беа пред 2007 година. Просечната плата и животниот стандард на бугарските граѓани се пониски отколку во Македонија, а бројот на невработени статистиката го крие и таа објавува фалшливи податоци", вели Мицов во краткиот оглед за Бугарија пред и по примањето во ЕУ.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


Честит юбилей!

Бъди жив и здрав!

На 02. 02. 2012 година Костадин Петков от село Микрево, Благоевградско, навършва 80 години. Той е македонски активист и е един от първите дейци, които основават ОМО "Илинден", а след образуването на ОМО "Илинден" – ПИРИН се включва активно във всички мероприятия, организирани от партията.
Редколегията на вестник "Народна воля" и Председателството на ОМО "Илинден" - ПИРИН му честитят 80-годишния юбилей, като му пожелават здраве и още много, много години активен живот.

140 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ ТИТАН ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
• Докато рамото ми крепи пушка, македонските планини са недостъпни за български офицери.
• Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.

Гоце Делчев

Македонија пее

КАДЕ СТЕ МАКЕДОНЧИЊА

Во илјада деветстотини четириесет и осма
Егеј наш македонски солзи пролеа
Од гради топли мајчински дечиња се откинаа
По светот се распрскаа детски игри оставија

Каде сте македончиња
Каде сте кај отидовте
жално плаче мајка егејска
За вас плаче Македонија

Далечна е пролетта четириесет и осмата
Далеку е детството детство минато
Спомен тажен остана за родна куЌа таткова
Зборот тажен мајчински мајка не заборавајте

Каде сте македончиња
Каде сте кај отидовте
жално плаче мајка егејска
За вас плаче Македонија

Во Европа во Канада во Америка и Австралија
Гласот сложно го кренаа македонците
И ние право имаме слободно да живееме
Во наша земја таткова мајка Македонија

Каде сте македончиња
Каде сте кај отидовте
жално плаче мајка егејска
За вас плаче Македонија


ВИНО ПИЈАМ, ЕМ РАКИЈА

Вино пијам, ем ракија, (2)
коња јавам, аџамија. (2)

Коњ ме шета горе-доле, (2)
горе-доле, низ тоа поле. (2)

Ме однесе в ладна меана, (2)
во меана до три моми. (2)

Прва точи, друга носи, (2)
а, третата мене ме гледа. (2)

Па ја качив на кончето, (2)
ја однесов право дома. (2)


Поезия

НОВОГОДИШНО

За първи път, откакто с вас сме заедно,
на срещата ни аз дойдох последен.
Не ме корете –
исках всички да сте сбрани,
да видя как заражда се надежда,

да видя как в очите заблестяват
искри на огън,
топлогривест, чист,
и засиява,
бавно засиява
живителния пламък в болните очи,

да видя, че не хленчите страхливо,
не плюете със злоба към света,
да видя, че сте живи,
живи,
живи,
че гледате след дълга слепота.

Дванайсет след минута ще удари.
Да се изправим всички на крака.
О, как сте хубави, приятели,
другари –
бих искал винаги да е така.

Как искам…
Но във нашата градина
изтъпкани са всичките цветя.
Отива си поредната година.
А новата?
Какво ни носи тя?

Приятели,
да вдигнем чаши,
пълни
със вино като слънцето на моят Юг.
Да ги изпием наведнъж,
до дъно –
надеждите ни да не свършат тук.

Реката утре пак ще ни помъкне,
ще ни търкаля в мътните води,
за да се лутаме без път,
по мръкнало
да търсим брод.
Дали ще победим?

От нас зависи.
Смятат, че сме слаби,
че ни прекършиха
ей тъй –
без бой,
че се предадохме
и липсват само баби
и попове –
да служат упокой.

Пак сметка без кръчмар.
Затуй не ще приседна,
ще бдя накрак,
ще бдя накрак до вас.
Помнете –
тази нощ не е последна –
тя, душеядката, е покрай нас,
и в нас.

И трябват сили,
трябват много сили,
за да прочистим свойте дробове,
от първото дихание попили
горчилка на години–векове.


ПЕТЪР МИЦКОВ

СВЕТЪТ МЪЛЧИ

От векове
лъжата,
угоена,
ръфа
Македония
в сърцето.

Подмолно
угоявана
от българи
и гърци,
тя стана
страшно
много
по-модерна,
по-промита,
по-открита,
по-доволна
от тая
нова
фина
грация.

Сега
преследват
стъпките
на нашите
мисли,
че обичат
майка
Македония.

Притискат
порите
на чувствата,
с които
диша
майката
родина.
Макар
че има
самородно
име
и история -
от хълма
на историята
македонска -
изгряло,
слънце
просветлено
се изправи.

Пред погледа
кръвясал
на историята,
омърсявана
от българи
и гърци
с купени
агенти
историци.

Пред тях
с лице
без грим
и маска –
целуна
на съдбата
живата
голгота
македонска.

И тръгна
по пътеката
житейска на сърцето!


ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting