Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН

ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ


На 4 декември 2011 г. в с. Баня, Разложко, бе проведено заседание на Централния съвет на ОМО "Илинден"-ПИРИН. Две бяха основните теми на това заседание. Едното бяха решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. А другото – бъдещето на македонската борба в страната.

Както е известно, на 17 октомври ЕСПЧ взе отношение по четири жалби на македонски организации в България, като три бяха спечелени изцяло, а по една Съдът взе, меко казано, неочаквано и странно решение. Става дума всъщност именно за най-важната жалба. Тази за регистрацията на ОМО "Илинден"-ПИРИН. В течение на няколко години експерти и специалисти от различни страни категорично се изказаха, че случаят несъмнено ще бъде спечелен, единствената дилема бе дали ще бъде победата пълна (т.е. Съдът да определи как да се изпълни присъдата) или частична (ЕСПЧ отново да присъди само че има нарушение на Европейската конвенция по правата на човека както предишния път). Ето защо присъдата на ЕСПЧ дойде като истинска изненада, и то не само за пиринци, но и за експертите. Решението на съда носеше странния вид: жалбата на пиринци е основателна, но няма нарушение на правата на човека. Как може да бъде една жалба до Съда по правата на човека основателна, ако няма нарушаване на правата на човека?!

Обосновката накратко е следната. Съдът приема и признава, че държавата се е намесила неправилно в целия процес на регистрация на партията, като е отказвала да дава зали, викала е членовете в полицията (което напомня за едно тъмно минало, както се изразяват съдиите), имало е кампания в медиите за заплашване на хората, имало е публични заплахи от страна на политици, самата държава не е направила нищо, за да попречи на тези безчинства (напротив), Софийски градски съд е използвал в отказа за регистрация аргументи, осъдени от самия Европейски съд. Да, но въпреки това, според ЕСПЧ нямало нарушение, тъй като последната инстанция – Върховният касационен съд, не бил използвал подобни аргументи в своя отказ и не личало да се бил повлиял от отрицателната обществена атмосфера. (По последното някои адвокати зададоха уместния въпрос: как ЕСПЧ е преценил, че Върховният касационен съд не се е повлиял, след като присъдата е срещу партията – това, че не са го написали в присъдата, не означава нищо.) И тъй като ЕСПЧ се позовал само на формални пропуски, значи всичко е наред – нарушение няма (тук пък трябва да се забележи, че тези уж пропуски са дело на Софийски градски съд, който, вместо да изиска допълнителни документи по въпросите, които смята за неясни, тъкмо напротив - отказа искането на партията за отлагане, за да достави всички възможни допълнителни и извънредни документи, за да разсее неоснователните съмнения). А трябва да се припомни и че ПИРИН не си подготвиха сами документите, а го направи адвокат от Българския хелзинкски комитет!

С това решение се създава правна възможност и процедура за заобикаляне на Европейската конвенция по правата на човека – по съдържащата се в решението логика всяка държава може да пречи всякак на регистрацията на нежелана партия, само трябва последната съдебна инстанция да се обоснове с формални аргументи, за да се смята, че всичко е ОК. Затова някои наблюдатели поставиха въпроса дали партията не е жертва на общата световна тенденция да се органичават някои права на човека.

По отказа на втората молба за регистрация от 2007 г. ЕСПЧ намира, че основателно не бил приет списъкът с членове, защото бил стар една година. Интересно защо не са взели предвид, че това предложение (за списъка) е дошло от страна на Комитета на министрите, прието е от българската страна, а не е решение на самата партия. Излиза след тази присъда, че самият Комитет на министрите, който е една от институциите в Съвета на Европа, каквато се явява и самият ЕСПЧ, е подвел ОМО "Илинден"-ПИРИН. Това абсурдно становище накара други наблюдатели да коментират, че и ЕСПЧ, подобно на Комитета на министрите, предпочита да си измие ръцете, отколкото отново да се сблъска с реалността, че не може да се наложи над ината на българските власти.

За да бъде абсурдът пълен, ЕСПЧ обсъжда и третия отказ за регистрация на партията – онзи от 2008 г., макар ПИРИН да не се е жалвала за него. (Да припомним – под натиска на Комитета на министрите ПИРИН бе принудена да внесе отново документи за регистрация, но този път по ново основание, в чиято състоятелност и възможност за успех никой в партията не вярваше). Разбираемо беше, че адвокатите на България, нямайки достатъчно аргументи да защитят позицията си, включваха и този случай, за да закърпят тезата си, че уж вината е на партията, защото не изпълнявала условията. Неразбираемо е защо обаче ЕСПЧ въобще коментира нещо, от което никой не се е жалвал. Да не би пък и съдиите да са чувствали, че решението им издиша откъм аргументи, та са се опитали да ги допълнят от несъществуващ случай?!

Всичко това и много друго бе обсъдено от страна на пиринци и бе решено задължително да се обжалва това абсурдно и антидемократично решение. В никакъв случай няма да има прекъсване на борбата, нито пък подобни присъди могат да отчаят или накарат някого да се откаже. Напротив, борбата ще продължи с още по засилени темпове. Жалбата ще бъде внесена в законовия срок, а решение по нея според правилата на ЕСПЧ ще трябва да се очаква до една година.

По втора точка на дневния ред бяха обсъдени различни варианти за промяна, адаптиране и разширяване на бъдещата дейност. Особен акцент бе поставен на проблемите с регистрации на македонски партии и организации. Включване на младежта в македонското движение и разширяване на обхвата и разнообразяване на формите за пропагандиране на истината за македонците в България и техните проблеми бяха други акценти на това обсъждане.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај

Побързайте

Историята на Македония

Все още има екземпляри от излязлото от печат второ преработено и допълнено издание на "Историята на Македония" от професор Георги Радулов. Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева. Купете си я, преди да са се изчерпали и последните бройки!
Справки на тел.: 02/ 870 76 36.

Важно! Важно! Важно!

Македонија над се

На вниманието на читателите на в. Народна воля" предлагаме книгата "Македонија над се" от Стоян Георгиев (Томовичин).
Запознайте се с живота на един храбър син на Македония, устоял с чест високото си национално достойнство.
Който иска да я прочете, може да я намери в Интернет, стига да напише в Гугал "томовичин" или "tomovichin".

Поезия

ЧИСТИ СЪВЕТИ

Все така сте малобройни,
но осмисляте безкрая
и защото сте достойни
за градините на рая,
не просете милостиня
даже при живот в пустиня,
но макар и унизени,
не режете своите вени,
не че подлост и тирани
не превръзват чужди рани,
не че има цяла вечност
до всеобщата човечност
и не считайте за чудно,
че сте остров сред поквара,
а помнете, че е трудно
път през кал да се прокара.


ГЛАС ОТ СТРАСБУРГ

На софийските събратя,
гдето често ме нервират,
непременно ще изпратя
най-беззъбата бълхичка,
а пък там да се разбират
кой кога да гъделичка.


БОГАТА БЕДНОСТ

Вечно има олелия
от безкрайна беднотия,
няма само дефицити
на коварства и бандити.


ОЧАКВАНЕ

Хегемончо гроб ни копа,
както вчера - и сега,
но очакваме Европа
да ни каже Докога?!


НАГРАДИТЕ

Който истината казва,
с обезхлебност се наказва,
а най-хубавите залци
получават оплювалци.


МАКЕДОНСКИ СЕНАТОР

Защото при чужди жени не отиваш,
не лъжеш, не грабиш, дори не убиваш,
не вярвай в онази велика заблуда,
че може да бъдеш подминат от Юда.


ОКТОПОДИТЕ

Те са винаги потребни
и на хората безхлебни,
че в живот без октоподи
кой към пропаст ще ги води.


НОВАТА МАГИСТРАЛА

На поредното "Честито!"
тя отвръща дяволито: -
И по нови магистрали
се пътува към провали!


БЕДСТВИЕ

При неправди и неволи
всички истини са голи,
а когато се обличат,
на метреси ни приличат.


АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting