Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ТОВА Е ПЪТЯТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ИСТИНСКИ СВОБОДНО И ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО
ДЪРЖАВИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е НУЖНО ДА СПАЗВАТ ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА
JAН ПИРИНСКИ


Правата и свободите на всеки човек, а така също и на националните малцинства, трябва да се почитат и спазват задължително съгласно приетите международни документи. Изключително голямо нравствено значение има Международната харта за правата на човека, приета от Организацията на обединените нации, и Рамковата конвенция за зачитане на националните малцинства. Тези международни документи са ценни общочовешки постижения, които трябва да намерят реално приложение в съвременното общество.
Ако Европейският съюз желае да се подсигури мир и стабилност в този регион на Балканите, то приемането на Република Македония в Съюза е наложително. И то без никакви натрапващи условия. Само и единствено като Република Македония. От нейното членство ще има полза не само македонският народ, но и идеята за осъществяването на демократична и обединена Европа.
Читај
Груевски на Генералното собрание на ОН:
НИЕ ЗНАЕМЕ КОИ СМЕ И КАКО ЌЕ ЖИВЕЕМЕ!
(По македонскиот печат)


Ние знаеме кои сме и како ќе живееме. Ние сме Македонци, зборуваме македонски, а нашата држава се вика Република Македонија, истакна премиерот Никола Груевски во денешниот говор на 66. сесија на Генералното собрание на Обединетите Нации, јави известувачот на МИА.
Промените во Уставот од 1993 година и промената на знамето ја покажаа нашата повеќе од добра волја. Но, нашата одговорност и зрелост не би сакале да биде сфатена како слабост, или пак да биде предмет на континуирана злоупотреба од било кого, затоа што од друга страна не смееме да заборавиме на достоинството и гордоста, нагласи, меѓу другото, Груевски.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Дотук според мита за създаване на (славяно) български народ през средновековието излиза, че антични македонци хем е нямало, хем са били гърци, хем не са населявали Македония (освен една околия около Олимп, която според българските схващания географски дори не спада към Македония). След това в Мизия и Македония са се населили (пра)българи (за Мизия е вярно, за Македония – по-скоро легенда) – в Тракия няма как да се измисли подобно нещо – и за нея прабългарският въпрос се подминава.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
Проф. Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)И Аминта бил принуден да признае върховната власт на Персия. Херодот разказва, че Мегабаз изпратил седем видни персийци при Аминта, за да искат вода и земя за Дария. Аминта дал исканото, с което се признал за васал на Персия, и след това поканил пратениците на гощавка. При гощавката персите пожелали да им доведат и жени, защото според персийския обичай и жените участвали в пиршествата. Аминта отговорил, че това не е македонски обичай, но за да угоди на новия си господар, пратил да повикат жени. Когато последните седнали между тях, пратениците, които били вече пияни, почнали да ги закачат. Синът на Аминта, Александър, който присъствувал на тая сцена, не можал да претърпи това, ами отпратил баща си от гощавката и казал на пратениците да пуснат жените да се измият, след което те пак щели да се върнат при тях.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден" - ПИРИН
ОТБЕЛЯЗАН БЕ ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ
СЛОВО ПРОЧЕТЕ ЧЛЕНЪТ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА ДИМИТЪР ИВАНОВ ОТ ШУМЕН

На 11 септември т. г. от 11 часа в Благоевград организирано от ОМО "Илинден" - ПИРИН бе отбелязан Денят на геноцида срещу независимото македонско действие и мисъл – 12 септември, и бяха почетени жертвите на убийствата, извършени под ръководството на Иван Михайлов със съдействието на българските власти, на този ден през 1924 г. Около 50 – 60 членове на партията положиха цветя пред Паметника на Гоце Делчев в града и с минута мълчание почетоха невинно убитите. Слово прочете Димитър Иванов от Шумен. Запалени бяха свещи за помен в църквата с мемориала на Делчевия род.
Читај
Мнение
МОЖЕ ЛИ ЛЪЖАТА ДА Е ПО-СИЛНА ОТ ИСТИНАТА?
БОЙКО ТИХОВ


Вековечен е стремежът на човека да се добере до истината. Или да я скрие, убие, промени, фалшифицира, моделира по свое виждане и за своя угода. И за да не стане това, измислено е понятието обективна истина. Но и то не помага. Този, който иска да лъже, представя своето виждане за обективно и единствено правилно. И ако има достатъчно власт, използвайки страха, налага го безогледно и безскрупулно.
Но нека не се забравя, че Гьобелсовата пропаганда уверяваше в нацистката победа до последната секунда на фашисткия крах. И не е зле в днешните много трудни за България дни да се вникне добре в думите на Захари Стоянов: "Няма успех там, гдето има лъжа, употребена тя с каквато и да е цел; развращава се населението."
А успехи желаят да има абсолютно всички граждани на България. Но ... как да наречем тези, които издигат в култ лъжата и манипулацията, прераснали и в омраза!? И къде е тяхното място?
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

МИЛЕСКИ МИРКО – УРОШ. Народен герой. Роден през 1923 г. в с. Поповец, Кичевско. Завършил гимназия в Охрид и Белград. Член на КПЮ от 1941 г. През 1943 г. постъпил в току-що формирания Кичевско-Мавровски отряд. Още в първите борби изпъкнал със своите храброст и съобразителност. В борбите на Букович за освобождението на Кичево – политически комисар на чета. Неговата чета водила цял ден ожесточена борба с германците и балистите. Неприятелят бил далеч по-мощен и по-многоброен. Цялата чета загинала на 1.Х. 1943 година.
Читај
20 години од независноста на Македонија. Груевски:
СОЗДАДОВМЕ НЕЗАВИСНА И ДЕМОКРАТСКА ДРЖАВА, СОЗДАДОВМЕ УНИКАТЕН СИСТЕМ ШТО Е КАПИТАЛ ЗА ИДНИНАТА
(Преземено од МИМ)


Од денеска па натаму сите ние во еден здив треба да речеме ова е нашата Македонија, ова е нашата победа. Тоа што го гледате околу себе е нашиот долг кон институциите на државата и кон делото на хероите со чија жртва е создадена оваа држава и тоа треба со гордост да го кажуваме. Ова го потенцира премиерот Никола Груевски во обраќањето синоќа на плоштадот "Македонија" по повод 20 годишнината од независноста на Македонија.
- Во овие 20 години создадовме независна и демократска држава. Поминавме низ бавна и мачна транзиција.
Читај
Ричард Ховит, известувач на Европскиот парламент за Македонија:
ЛИЧНО ЌЕ СЕ ЗАЛОЖАМ ЗА РЕШЕНИЕ ЗА СПОРОТ СО ИМЕТО
СЛАЃАНА ВАСОВИК БОЖИНОВСКА


Г-не Ховит, која е целта на вашата посета?
Јас сум нов на оваа задача, дојдов пред да биде објавен извештајот за напредокот. Апсолутно сум посветен да ја завршам добро работата, што како краен исход значи да и помогнам на земјава да стане членка на ЕУ. Со силна страст ја продолжувам оваа задача. Сериозно разбирам дека ни претстојат големи предизвици, а исто така постојат и потешкотии, но возможно е да се направи напредок поради кој сакам да работам со Владата, со сите политичари, со партиите, со луѓето од бизнисот, со невладините организации, со луѓето во оваа земја, како да му се пристапи на тоа. Немам намера да седам во позадина и да судам, туку ќе бидам вклучен како актер и ќе работам со охрабрување и со дијалог тоа да се случи.
Читај
Кошаркарите ја поврзаа целата нација
ДЕСЕТИЦИ ИЛЈАДИ ЛУЃЕ ГИ ПРЕЧЕКАА КОШАРКАРСКИТЕ ХЕРОИ ОД ЛИТВАНИЈА
ГОРДАН АДАМОВСКИ


Македонија го дочека својот спортски момент на вистината.
"Вие сте нашиот медал", порача од плоштадот "Македонија" пресреќниот селектор на кошаркарската репрезентација Марин Докузовски кога виде дека десетици илјади луѓе од целата земја дојдоа да се поклонат на своите јунаци. Иако на крајот останавме без медал, македонските кошаркари ја направија горда оваа земја, која не' пропушти да им се реваншира.
Народната веселба почна околу девет часот, кога триесетина двокатни автобуси од пред салата "Борис Трајковски" тргнаа кон аеродромот "Александар Велики", полни со граѓани облечени во национални дресови, со знамиња, капи, шалови, со бојосани лица. Песната тргна и не запре.
Читај
Оптимизам
НОВА МАКЕДОНСКА ГЕНЕРАЦИЈА СЕ РАЃА
ЈАСНА ФРАНГОВСКА


Прво, одбележавме две децении независност, собирајќи десетици илјадници луѓе на градскиот плоштад, споделувајќи го чистото и благородно чувство на заедничка радост од конечно освоената сувереност.
Без инциденти, без алкохолизирани непријатности, без скршени билборди и настрадан друг градски инвентар и, што е најважно, без никакви партиски обележја.
Потоа, заминавме на Европското кошаркарско првенство и секоја поединечна победа - над Грција, Хрватска, Словенија, особено над домаќинот Литванија, ја прославивме заеднички, споделувајќи го новото чувство на гордост поради постигнатите резултати - повторно без инциденти, без алкохолизирани непријатности, без партиски нишани и со врвна толеранција едни кон други.
Читај
Конференција "20 години независна Република Македонија"
ДИЈАСПОРАТА Е НАШИОТ НАЈВАЖЕН АМБАСАДОР
(Преземено од МИМ)


Македонија може економски да зајакне и побрзо да се интегрира во евро-атлантските структури доколку се обедини на сите нивоа, внатре во државата, но и со својата дијаспора, како и со квалитетно образование и вложување и залагање на секој поединец, сметаат учесниците на конференцијата "20 години независна Република Македонија - постигнувања и перспективи на современата македонска држава" што во Скопје ја организира Министерството за надворешни работи.
- Македонската независност е огромен патриотски подвиг. Остварена е со сопствени сили. Успеавме да докажеме дека имаме државотворен капацитет, знаење, мудрост и храброст трајно да ја обезбедиме оваа вредност. Македонската држава е реалност и таква ќе биде за навек.
Читај
Од Македонија во Србија и обратно со лична карта
СО ДОГОВОР НАЈАВЕН ЗА ПОЧЕТОКОТ НА ОКТОМВРИ
(Преземено од МИМ)


Македонија и Србија ќе потпишат договор за поминување на граничните премини на двете земји само со биометриски лични карти. Ова го најави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по средбата со српскиот колега Ивица Дачиќ, што ја имаше вчера во Белград на маргините на дводневниот Србија - ЕУ форум.
- Со колегата Дачиќ се договоривме во рамки на пограмата на форумот "ЕУ - Западен Балкан", што ќе се одржи на почетокот од идниот месец во Македонија, да потпишеме договор за поминување на граничните премини само со биометриска лична карта, информира министерката.
Читај
Вашингтон подготвен да помогне, но решението кај Скопје и Атина
ВОЛЕРС: НЕМА ПРОМЕНА ВО СТАВОТ НА САД ЗА ИМЕТО
(Преземено од МИА)


- Ставот на САД околу спорот со името не е променет. Ние ја признаваме Република Македонија под нејзиното уставно име. Но, со оглед на значењето на прашањето го поддржуваме процесот за негово решавање што се води под покровителство на ОН и ќе поддржиме секакво решение до кое ќе дојдат Македонија и Грција, изјави новиот американски амбасадор во Македонија Пол Волерс, кој денеска му ги предаде акредитивните писма на македонскиот претседател Ѓорге Иванов.
Според него, САД се подготвени да дадат совет и поддршка за решавање на овој спор, доколку тоа биде побарано од нив, но оти сепак, како што рече, тоа не е прашање кое треба да го решава друг, туку тоа треба да го сторите самите.
Читај
Стејт департмент:
В МАКЕДОНИЈА ГЕНЕРАЛНО СЕ ПОЧИТУВААТ РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРАВА И СЛОБОДИ
(Преземено од МИМ)


Македонската Влада генерално ги почитува религиозните права и слободи, како според законот, така и во пракса, се вели во извештајот за состојбата со религиозните слободи во светот што го објави Стејт департментот, пренесува Гласот на Америка на македонски јазик. Нема промени во статусот за почитување на религиозните слободи и права во изминатиот шестмесечен период, се вели во извештајот.
Извештајот констатира дека имплементацијата за регистрација на процедурите за религиозните организации е подобрена, иако, како што наведува некои групи имаат поплаки за политичко влијание врз процесот за нивно регистрирање.
Читај
НИЦА НА КОСОВО
8 СЕПТЕМВРИ ОДБЕЛЕЖАН И ВО ГОРА НА КОСОВО ИЗВЕШТАЈ ЗА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


И во областа Гора на Косово викендов се одбележа 8 септември - Денот на независноста на Македонија. Во организација на Македонско-горанската заедница на Косово, Горанското друштво во Македонија, Сојузот на Македонците со исламска религија и Светскиот Македонски Конгрес, во Брод на Гора беше одржан турнир во мал фудбал. Своевидна атракција беа моторџиите од Македонија, од Скопје и од Тетово, кои преку граничниот премин Стрезимир-Рестелица со македонски знаменца продефилираа преку Рестелица, Крушево, Глобочани, Драгаш, се до Брод и оттаму назад преку Призрен до македонско-косовската граница на Генерал Јанковиќ - Блаце.
Читај
Лично! Строго поверително!
СТАТИСТИКА ИЛИ ФАРИСЕЙСТВО?
Биляна Вардарска


Неповторимо ярка изява на македонското национално съзнание на Никола Вапцаров има и в доклада, който той изнася при учредяването на Македонския литературен кръжок и който най-после трябва да бъде публикуван, а не да бъде извращаван и интерпретиран според изискванията на фарисейския живковизъм или демократичния фашизъм.
В биографията на Вапцаров действително има много неща, които с непоклатимо право можем да наречем "български".
Читај
20 г. независима Македония
ПРИЕМ НА МАКЕДОНСКОТО ПОСОЛСТВО

На 7 септември т. г. в София македонското посолство организира отбелязването на 20-годишнината от обявяването на независимостта на Р Македония. Сред поканените бе и ОМО "Илинден"-ПИРИН. Нейна делегация, водена от члена на Централния съвет и главен редактор на в. "Народна воля" Георги Христов, с участието на членовете на Централния съвет Страхил Топалски и Васил Стойчев и партийни членове, уважи македонския юбилей. Присъстваха и председателят на Дружеството на репресираните македонци в България – Стоян Герасимов, и други представители от македонското малцинство в България, както и различни делегации на посолства и на български институции и организации.
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Македонија пее

ВЕЧНА ДА СИ МАКЕДОНИЈО

Во песните те опеваме
Љубов и среќа посеавме
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен:
Еј да живееш Вечна да си
никој по патот да не те плаши
чекор по чекор среќна да си
Македонијо. Македонијо.

По светот одев прошетав
ко птица пак си долетав
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен: .................

Топло сонце те грее
ширум по светот се пее
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен: .................


ВОЗОТ БРАЌА ТРГНУВА

Возот браќа тргнува
право за Германија
стари мајки остануват
дробни деца да чуват.

Со либето одиме
пари да спечалиме
пари да спечалиме
куќа да направиме.

Таму ќе не пречекаат
нашите верни другари
ергените ќе пеат
женетите ќе плачат.


Сатира

ПЪТНИЦИ

Когато се закръглят като нули
нищожества от черния елит,
едни издигат вавилонски кули,
а други ги зареждат с динамит.

Но кой ли няма истинска химера!
И влюбени в бедрата й без срам,
едни отиват в каменната ера,
а други идват с камъни от там!

НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ

И от ляво, и от дясно
сме заклещени на тясно,
за да бъде на кирия
всеки български калджия.

ВЪЗМОЖНОСТИ

Гдето всичко е възможно,
там и простото е сложно,
за да може всяка мъка
да разплаква дребосъка.

ОТЧАЯНИЕ

"Няма хлебец за попара,
няма истина и вяра!"
"За какво ти е тогава
тази шибана държава?!"

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting