Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ПРЕСТЪПЕН Е СТРЕМЕЖЪТ КРИМИНАЛНИ СЛУЧАИ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ОПАСНИ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТИ
РАВЕНСТВОТО ПРЕД ЗАКОНА - ГЛАВНО УСЛОВИЕ ЗА ДЕЙСТВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ
ГОЦЕ ЙОНКОВ


В тазгодишния си юлски брой в. "Народна воля" помести материал под заглавие "Етническият мир в България се поддържа преди всичко от малцинствата". Тогава никой не предполагаше, че съвсем скоро този извод ще се потвърди. В края на септември т. г. възникна ситуация, за която се появиха множество тълкувания. В пловдивското село Катуница бе убит един младеж и първоначално в селото, а след това и в страната напрежението нарасна. Какво точно се случи? Ето някои факти, изнесени от различните медии.
Но няма как. Идва времето, когато всичко изброено ще стане реалност. Но защо да работим толкова много и да чакаме толкова дълго, за да дойдат по-добрите дни? А те ще дойдат! И тогава за днешните дни ще се говори като за безвремие, в което се избуявали тъмни сили. И е станало като в приказките – доброто винаги побеждава. Така е!
Читај
Интервју на Никола Груевски: Грција воопшто не се труди да се најде решение
ЦЕЛИОТ ПРИТИСОК СЕ ПРЕФРЛА ВРЗ МАКЕДОНИJА
(По македонскиот печат)


Грција веќе повеќе месеци избегнува средби, а тие што ги има се несуштински. Економската криза дури и создаде многу подобра позиција кај меѓународната заедница. Тие сфатија дека се темпирана бомба во рацете на ЕУ, која ако многу се притисне ќе експлодира. И затоа никој не смее да ги допре или да ги притисне по прашањето за името.
Мислам дека ако не не сакаат во Унијата почесно е да кажат: "Не ве сакаме" или "Решете го проблемот со Грција па јавете ни се". Тоа колку и да не е принципиелно, многу повеќе секој би го почитувал заради искреноста, отколку ваков вид на очигледни неправди со измислување проблеми или нивно пренагласување и пренагласување, и на луѓе кои ги спојуваат денот и ноќта со работа на реформите и напредокот да им говорат дека работат со половина срце. Тоa е крајно нефер.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)5. На антиестествения стремеж на българските ханове да обединяват славяните от несъществуващата българска група съответствали подобен стремеж и желания на славяните от тази «група» да се присъединят към България.
Едва ли някой ще се учуди, че тази нелепица не се потвърждава с нито един цитат от автор, живял в периода VII – X в. Как пък никой не го е забелязал това толкова голямо и необикновено желание?
А как да го забележат, след като славяните нито веднъж не са го показали?
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
Проф. Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Споменахме по-горе, че според Тукидида линкестите, елимиотите и други племена си имали свои собствени царе, но се намирали в съюзно или зависимо отношение към Македония. Абел се е опитал да докаже, че именно Александър I сломил по-раншната независимост на горномакедонските княжества, като се е възползувал от персийските сили във време на Ксерксовия поход. Ала това не може да се докаже; по вероятно е, че подчинението на тия области е станало в разни времена при разни обстоятелства.
След персийската буря Александър продължил завоювателната политика на своите предходници; той завзел Крестония и Бисалтия и стигнал до Струма. Тук в областта на планината Дисорос (Круша планина) при езерото Прасиада (Бутково) Александър почнал да обработва сребърна рудница, която му донасяла дневно един талант сребро.
Читај
Нищо ново...
ЧУТОВНОТО (ОЧАКВАНО) БЪЛГАРСКО МЪЛЧАНИЕ

В края на август вестник "Трета възраст" излезе с материал, в който величаеше един убиец, кръволок и терорист - Иван Михайлов. Главният редактор на в. "Народна воля" Георги Христов (на снимката вдясно) не можа да остане спокоен и безразличен и изпрати писмо на директора на "Трета възраст" Николай Желев. В него той реално обрисува образа на този потънал в кървища "борец за българщината". Както винаги се случва, така и сега последва пълно мълчание. Въобще в България с македонците диалог се води или с ругатни, обиди и лъжи, или с чутовно мълчание. В писмото си г-н Христов умишлено премълча факта, че в Република Македония съществува организация, носеща нелегалното име на И. Михайлов - Радко. Така че, хора, внимавайте: духовните наследници на един злокобен изрод са край нас и очакват своя час. Да не им го даваме!
Предлагаме на нашите читатели писмото (без съкращения), което г-н Христов изпрати на г-н Желев още на 14 септември тази година.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ПАНДУРСКИ ИЛИЯ. Деец на ВМРО, войвода. Роден в Горноджумайско. През 1922 година се включил във Федералната партия и активно се ангажирал в борбата срещу т. нар. автономистка ВМРО на Тодор Александров и нейната милиция. През 1923 г. избягал в Югославия и се поставил в услуга на окупаторската сръбска власт. В Малешевията формирал своя чета, с която продължил борбата против върховистките чети на ВМРО. По нареждане на Иван Михайлов убит в Малешевско през 1925 година.
Читај
Претседателот Ѓорѓе Иванов:
НАШАТА МИСИЈА Е МАКЕДОНИЈА ДА ЈА ВНЕСЕМЕ ВО ГОЛЕМОТО ЕВРОПСКО И ЕВРОАТЛАНТСКО СЕМЕЈСТВО
(Преземено од МИМ)


- Никој и никогаш, со ништо, нема да може да му наштети на нашето уставно име, нашиот идентитет, на тоа што сме. Не ни треба ниту признание, ниту потврда за тоа што сме. Сме биле и ќе бидеме Македонија. Сме биле и ќе бидеме Македонци.
Ова го истакна претседателот Ѓорѓе Иванов денеска во Домот на АРМ на свечената академија по повод 11 Октомври, на која им беше оддадена почит на жртвите од Народноослободителната војна.
- Голем е бројот на оние кои со години нè негирале, ни го проблематизирале името, идентитетот, јазикот. Не ми е јасно како е можно и денес, во 21 век, некој да има такви идеи. Не ми е јасно како некој сè уште не може да го види тоа што е толку јасно и очигледно тука сме, постоиме, знаеме кои сме и што сме, и светот нема проблем со тоа, истакна Иванов.
Читај
Одбележување од денот на трагичната смрт на најголемата македонска музичка звезда
ЧЕТИРИ ГОДИНИ БЕЗ ТОШЕ ПРОЕСКИ
(Преземено од МИА)


- Со традиционалниот маратон од Нова Градишка до Крушево, концерти, спортски натпревари и со емисии посветени на Тоше, се одбележуваат четири години од неговото загинување во сообраќајна несреќа во Хрватска. Денеска, на денот на трагичната смрт на најголемата македонска музичка ѕвезда, Радио-телевизија Србија од 21 часот на својата прва програма ќе емитува специјална емисија за Тоше "Балкан - сеќавање на Тоше". Колеги и пријатели на Тоше од републиките на поранешна Југославија ќе пеат негови песни, во придружба на Симфонискиот оркестар на РТС. Ќе настапат Аки Рахимовски, Калиопи, Хари Варешановиќ, Тони Цетински, Сергеј Ќетковиќ, Александра Радовиќ, Јелена Томашевиќ, Ања Рупел, Антонија Шола, Бора Дугиќ, Нина Радојчиќ, Саша Ковачевиќ, Борис Режак… Во двочасовната програма ќе бидат емитувани документарни материјали, снимени во Скопје и во Крушево, во кои за приватниот и професионалниот живот на Тоше ќе зборуваат неговите пријатели и соработници од Македонија.
Читај
Во Австралија
МАКЕДОНСКИ ПРОЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ ВО МЕЛБУРН
ГОРДАНА ДИМОВСКА


Љубовта кон родната земја, потребата да се себедефинира како посебна етничка група на овој континент претставува мотив повеќе за континуирано афирмирање на македонските национални вредности пред австралиската публика.Тука живее и пулсира македонскиот дух, се чува македонскиот јазик, култура, обичаи и традиција.
Потврда за тоа е и одржувањето на вториот по ред пролетен фестивал на Плоштадот на федерацијата во Мелбурн каде повторно се вееја македонските знамиња. Фестивалот беше организиран од страна на Генералниот конзулат во Мелбурн, Советот на Македонската заедница во Викторија, прилепско, битолско, скопско социјално друштво, координативното тело на Филмскиот фестивал и многу други.
Ни лошото врнежливо време не успеа да ги спречи нашите играорци и музички гости да ги исполнат најубавите македонски ора и песни.
Читај
На официјална посета
ИВАНОВ ГО ОДЛИЧУВА ЕМИРОТ ОД КАТАР СО ОРДЕН "8-МИ СЕПТЕМВРИ"
(Преземено од МИА)


- Mојата земја високо ги цени и вреднува напорите кои Државата Катар под ваше мудро и визионерско водство ги прави во насока на мирот, толеранцијата, соработката и дијалогот во светот како индивидуалнo, така и во рамките на Алијансата за цивилизации на ОН. Сакам да знаете дека Република Македонија ве поддржува во тие споделени визии.
Тоа го истакна претседателот Ѓорѓе Иванов, доделувајќи му орден "8-ми Септември" на емирот од Катар, Шеик Хамад бин Калифа Ал Тани кој на покана на шефот на државата од денеска престојува во дводневна официјална посета на Република Македонија.
Иванов посочи дека поддршката кон Катар македонската држава најдобро ја покажува со успешно следење на примерот преку организирање самити и меѓународни конференции посветени на негувањето и афирмацијата на дијалогот меѓу цивилизациите и религиите.
Читај
Во Албанија
ГРУЕВСКИ НА СРЕДБА СО МАКЕДОНЦИТЕ ОД ГОЛО БРДО
(Преземено од МИА)


Република Македонија ќе стори се што може за да помогне да се подобрат условите за живот на етничките Македонци кои живеат во Албанија во соработка со властите во Тирана. Тие се лојални граѓани на Република Албанија и така треба да биде, но истовремено и како етнички Македонци ги негуваат традицијата, културата, јазикот и врските со Република Македонија. Ние од наша страна ќе се обидеме колку можеме да возвратиме на тоа.
Ова го истакна премиерот Никола Груевски за време на денешната посета на селото Требиште во областа Голо Брдо, Република Албанија, обраќајќи се пред локалното население. Тој посочи оти за подобрување на комуникацијата со локалното населени во пограничните области многу ќе помогне и патот од Џепиште до границата со Албанија кој денеска беше пуштен во употреба од македонската страна на границата.
Читај
Пријателска поддршка
ТУРСКА ДОНАЦИЈА ЗА АРМ ОД 900 ИЛЈАДИ ДОЛАРА
(Преземено од МИА)


Турскиот амбасадор Ѓурол Сокменсуер денеска му ја предаде на министерот за одбрана Фатмер Бесими донацијата од Република Турција во опрема за АРМ, во вредност од 900 илјади американски долари.
Опремата се состои од 18 теренски возила ландровери, од кои 15 за превоз на персонал и три командни, како и 95 полски телефони и два комплета ноќни визери.
Министерот Бесими изразувајќи благодарност потенцира дека од осамостојувањето на Република Македонија, двете земји имаат воспоставено одлична соработка, а Турција дава исклучителна поддршка за развојот на земјата, демократијата и економскиот просперитет, но и за нејзиното полноправно членство во НАТО.
Читај
Нови книги
СО МИСЛАТА ЗА МАКЕДОНИЈА

Блаже Ристовски е славист, филолог, културолог, историограф, фолклорист и литературен историчар, член на МАНУ от 1988 година. Роден на 21.III. 1931 година во село Гарниково, Кавадарско. Создал големо по обем творештво, при што главно ги истражува и ги афирмира националните дејци од ХIХ и ХХ в. : Крсте П. Мисирков, Димитрија Д. Чуповски, Наце Д. Димов, Ѓеорѓија М. Пулевски, Петар Д. Драганов, Марко Цепенков, Кочо Рацин, Васил Икономов, Никола Вапцаров, Тодор Чопов и др..
Неговата последна објавена книга е том 1 на "Избрани дела в десет тома", озаглавен "Мисирков" (Крсте П. Мисирков (1874 – 1926). Прилог кон проучувањето на развитокот на македонската национална мисла".
Читај
Берлускони - Груевски:
МАКЕДОНИЈА ЗАСЛУЖУВА ДА СТАНЕ ЧЛЕНКА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА
(Преземено од МИА)


– Италија искрено ја поддржува Република Македонија на патот на кон ЕУ и НАТО. Македонија заслужува позитивен извештај и препорака за почеток на преговите со ЕУ и заслужува да стане членка на Европската унија, истакнал италијанскиот премиер Силвио Берлускони на денешната средба со премиерот Никола Груевски во Рим.
Зголемувањето на обемот на трговската соработка и зголемувањето на нивото на странски инвестиции од Италија во Македонија се клучни цели околу кои е постигната заемна согласност и за чија реализација двајцата премиери, покрај владиниот ангажман, ќе го вложат и својот личен авторитет.
Читај
Факти
БУГАРСКИ ДОКУМЕНТ ЗА СЛУЧУВАЊАТА ОД 11 ОКТОМВРИ 1941 ГОДИНА ВО ПРИЛЕП
АЛЕКСАНДАР ДОНСКИ


Познато е дека на 11 октомври во Прилеп македонските востаници ја нападнале бугарската полициска станица. Како реакција на тоа бугарската фашистичка полиција сурово се нафрлила врз мирното населние во овој град. Од ваквата постапка на полицијата биле огорчени дури и некои Македонци, кои биле во служба на бугарскиот фашистички режим. Еден од нив бил Коста Црнушанов (подоцнежен фолклорист и публицист), кој во тоа време работел во Министерството за просвета. Во нашата јавност е малку познато дека по повод настаните што следувале по нападот на 11 Октомври, Црнушанов испратил протесно писмо до бугарскиот Министер за просвета. Во ова писмо (кое всушност претставува официјален бугарски документ од тоа време) сликовито се опишани мерките што бугарската фашистичка полиција и војска ги презела против прилепчани непосредно по нападот од 11 октомври.
Читај
Култура
РАДИОЕМИСИЈА НА МАКЕДОНСКИ ВО ЗАДАР
(Преземено од МИМ)


Со познатиот хит "Македонија" на Дадо Топиќ деновиве почна емитувањето на радиоемисијата "Македонска ура" на најслушаната задарска радиостаница Радио 057. Ова, по сплитската, е втора радиоемисија за Македонците во Хрватска на македонски јазик, посветена на македонското национално малцинство во оваа земја.
Мирјана Мајиќ, претседателка на македонското културно друштво "Билјана", кое веќе неколку години постои во Задар, вели дека емисијата е од посебна важност за Македонците, за друштвото и за целата жупанија.
- Целта на емисијата е да ги информираме нашите сонародници за македонските обичаи, за музиката, културата и за нашите активности во друштвото "Билјана". Ние овде ги славиме и македонските и хрватските празници, бидејќи повеќето од нас сме во мешани бракови.
Читај
Анализ
ИЗЛЪГАНИТЕ ЗЛОБНИ КАМИЛЧЕТА И ЛЪЖАТА КАТО ПЕЧЕЛИВША ИНДУСТРИЯ
ПЕТЪР НОВОСЕЛСКИ


Масовата кампания за заблуждаване на българското общество по македонския въпрос и на систематична асимилация на македонците, започната от тоталитарната държава след 1963 г., която обхвана всички сегменти на държавата и обществото, даде своите резултати. Демокрацията завари България с едно мнозинство от манипулирани граждани, които си въобразяваха, че македонци няма.
Пострадаха и македонците. Някои, които цял живот се бяха чувствали македонци, бяха повярвали, че са българи. Други бяха израснали с тази мисъл, набита от училищната скамейка – те смятаха, че трябва да са българи въпреки "простите" си родители, които още твърдяха, че са македонци. Трети – не искаха вече да мислят за тези опасни неща. Те бяха станали всякакви и ... никакви.
Лъжата е превърната в престъпна индустрия.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2012 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2011 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2012 година!


Имајќи неколку слободни денови, во крајот на септември, главниот уредник на "Народна волја" Георги Христов реши да отиде до Р Македонија за да се види со свои пријатели. Кога се врати овде тој со восхит започна да раскажува на свои блиски за новиот изглед на Скопје со спомениците на македонските херои; за впечатливиот свечен дочек на кошаркарите кои се пласираа на четврто место на европското првенство; за срдечните средби со своите пријатели и топлите разговори со нив. Од своето патување во Македонија освен многу спомени г-н Христов донесе и две нови книги од двајца истакнати автори со нивни автографи - на академик Блаже Ристовски - главен уредник на Македонската енциклопедија и Раде Силјан - претседател на Друштвото на писателите на Македонија. Ви нудиме кратки извадоци од двете дела.

ЗА МИНАТОТО, СЕГАШНОСТА И ИДНИНАТА

Раде Силјан е поет, есеист, критичар, преведувач. Роден е на 16 април 1950 г. во Жван, Демирхисарско. Завршил Филолошки факултет – јужнословенска книжевност на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје. Автор е на многу книги. Објавил избрани дела во шест томови. Преведуван е на многу јазици: српски, турски, англиски, романски, бугарски, руски, грчки и др. Добитник е на наградите: "11 Октомври" за животно дело, "Кочо Рацин", "Студентски збор", "Браќа Миладиновци", "Ацо Шопов", "Димитар Митрев", "Велја кутија", "Гоцева повелба", "Кочиќево перо", "Златна фортуна", "Арџесис", "Поет на спокојот". Неговата последна објавена книга со поезија е "Молитвење", излезена од печат годинава.

КЛУЧ ЗА ВЉУБЕНИТЕ ВО ТАТКОВИНАТА

Браќа
Свети браќа

Слезени од небесата
Со душа од памук
Од свила

Со болна прелест
И девствена мисла

Откопајте амајлија
Со векови криена
Во срцето на мојот народ

Најдете клуч
За вљубените во убавината
И во Татковината

Отклучете тешки порти
Да влезе сонце
Во одаите трошни

Браќа
Свети браќа

Најдете клуч
За мојата земја
За МакедонијаНА ПОСНА ВЕЧЕРА

Молитвете
Браќа
Молитвете

Во дното на бокалот
Дробни солзи
Не изтурајте

За животот скржав
И крвта пресна
На посна вечера
Ножеви не вадете

Во песните
Света земја
Не поганете

Оти само земјата
Во песните живее


КРОСНО ОД ПЕПЕЛ

На рана месечина
Демони оро вијат

За спомен на мртвите
Вечен пламен гори

А куќата стара
Ни влез
Ни излез има

Во темелите нејни
Совалки од друго време
Со кросно од пепел
И реси од ветер

За судбата наша
Тагуваат
Бдеат


Македонија пее

ЗАПЛАКАЛО Е МАРИОВО

Заплакало е Мариово, заплакало,
за тој ми Ѓорѓи, Ѓорѓи Сугаре
Каде си Ѓорѓи сега да дојдиш
леле да дојдиш
Од душманите да не куртулиш.

Сега за скоро, јас Ќе дојдам, Ќе пристигнам,
со триесет одбрани момчиња
сите со куси малихери, малихери
сите со наган леволвери.

Слушај бре Ѓорѓи, Ѓорѓи Сугаре послушај,
ако ти сакаш за да куртулиш.
Накачи горе кајчукарите, кај манастирот
ако ти сакаш да куртулиш.

Тогај извикна Ѓорѓи Сугаре провикна
на неговата верна дружина
Клавајте гуњи пушки, леле, пушки,
зашто се камен тешко најдува.

Тогаш извикна Ѓорѓи Сугаре провикна
од Демир Хисарските планини:
слушам ве народ, народ поробен,
леле поробен.
Слушам ви гласој, гласој жалосни.
Колку ми тргна Ѓорѓи Сугаре да оди
во тоа село Паралово
бог да убие шпијуните Параловци
Ѓорѓија што ми го предадоа.

Тогај се Ѓорѓи излага, прелага
накачи горе кајчукарите
кога Ќе види што Ќе види Ѓорѓи Сугаре
од сите страни Ѓорѓи сардисан.

Згрмеа пушки, пушки аскерски, крвави
сета сдружина му ја убија!
Тогај извади наган леворвер Ѓорѓи Сугаре
самиот крвта си ја пролеа, леле пролеа.
жив на душмани не се предаде.


Поезија

БАЛАДА ЗА ПИСМЕНАТА

На великите славянски просветители Климент, Наум и Ангеларий

Подгизнала безкрайна равнина.
Виелица.
И вълчи вой пресипнал.
Посърналата от студа луна
придръпва облачните дрипи.

Реве страхотно старата река,
води понесла някъде из мрака.
А на брега
с вързопче във ръка
три сенки,
впили жаден взор нататък –

далече,
някъде отвъд реката
примамливо блещука светлина.
Родино наша,
майко наша свята,
стаила нежност,
обич,
топлина.

Те коленичат,
с вяра се прекръстват,
молитва шепнат сините уста
за малко сила в
смръзналите пръсти
да победят реката
и нощта.
Не от смъртта,
смъртта за тях е бяла –
страхуват се за Словото сега.
Изправят се.
Отблъскват бавно сала –
играчка за великата река.

Тя сграбчва ги във тъмната
си бездна
понася ги във вечния си бяг.
Но става чудо в тази нощ
беззвездна –
те стигат до спасителния бряг.

Три пламъка,
от Словото родени
и Словото превърнали в мечта.
Дори реката стихва укротена,
отстъпва в тази тъмна
нощ пред тях.

И те успяват с вяра,
с упование
да съхранят светите писмена
и да изпълнят с чудна светлина
завинаги душата на славяните.

ПЕТЪР МИЦКОВС Ъ Н У В А Н Е

Мераци вечни реят
по земята македонска.
И алчни българи
и гърци устрема и днес не спират.
От векове реве
байганьовщината хайванска.
И подли гърци
им пригласят с флейта фарисейска.
Отровни думи им в сърцата
змийски плачат.
Мечти загубени по миналото
в мрака кървав още търсят,
голям подарък санстефански
с ореол сънуват.
Забравили,
че в ново време
днес живеят.
Забравили слепците,
че светът от ден на ден
без граници осъмва.
Усмихнати,
че с мръсни пръсти
в книги и по телевизии
лъжата сеят.
И чакат те от нея
в бъдеще реколта зряла
с песни и хора да жънат.
А чувстваш в редовете писани
до тлъсти хонорари
угоени яловици блеят.

ПЕТЪР ХРИСТОВ
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting