ПРЕСТЪПЕН Е СТРЕМЕЖЪТ КРИМИНАЛНИ СЛУЧАИ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ОПАСНИ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТИ
РАВЕНСТВОТО ПРЕД ЗАКОНА - ГЛАВНО УСЛОВИЕ ЗА ДЕЙСТВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ
ГОЦЕ ЙОНКОВ


В тазгодишния си юлски брой в. "Народна воля" помести материал под заглавие "Етническият мир в България се поддържа преди всичко от малцинствата". Тогава никой не предполагаше, че съвсем скоро този извод ще се потвърди. В края на септември т. г. възникна ситуация, за която се появиха множество тълкувания. В пловдивското село Катуница бе убит един младеж и първоначално в селото, а след това и в страната напрежението нарасна. Какво точно се случи? Ето някои факти, изнесени от различните медии.
Но няма как. Идва времето, когато всичко изброено ще стане реалност. Но защо да работим толкова много и да чакаме толкова дълго, за да дойдат по-добрите дни? А те ще дойдат! И тогава за днешните дни ще се говори като за безвремие, в което се избуявали тъмни сили. И е станало като в приказките – доброто винаги побеждава. Така е!
Читај
Интервју на Никола Груевски: Грција воопшто не се труди да се најде решение
ЦЕЛИОТ ПРИТИСОК СЕ ПРЕФРЛА ВРЗ МАКЕДОНИJА
(По македонскиот печат)


Грција веќе повеќе месеци избегнува средби, а тие што ги има се несуштински. Економската криза дури и создаде многу подобра позиција кај меѓународната заедница. Тие сфатија дека се темпирана бомба во рацете на ЕУ, која ако многу се притисне ќе експлодира. И затоа никој не смее да ги допре или да ги притисне по прашањето за името.
Мислам дека ако не не сакаат во Унијата почесно е да кажат: "Не ве сакаме" или "Решете го проблемот со Грција па јавете ни се". Тоа колку и да не е принципиелно, многу повеќе секој би го почитувал заради искреноста, отколку ваков вид на очигледни неправди со измислување проблеми или нивно пренагласување и пренагласување, и на луѓе кои ги спојуваат денот и ноќта со работа на реформите и напредокот да им говорат дека работат со половина срце. Тоa е крајно нефер.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)5. На антиестествения стремеж на българските ханове да обединяват славяните от несъществуващата българска група съответствали подобен стремеж и желания на славяните от тази «група» да се присъединят към България.
Едва ли някой ще се учуди, че тази нелепица не се потвърждава с нито един цитат от автор, живял в периода VII – X в. Как пък никой не го е забелязал това толкова голямо и необикновено желание?
А как да го забележат, след като славяните нито веднъж не са го показали?
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
Проф. Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Споменахме по-горе, че според Тукидида линкестите, елимиотите и други племена си имали свои собствени царе, но се намирали в съюзно или зависимо отношение към Македония. Абел се е опитал да докаже, че именно Александър I сломил по-раншната независимост на горномакедонските княжества, като се е възползувал от персийските сили във време на Ксерксовия поход. Ала това не може да се докаже; по вероятно е, че подчинението на тия области е станало в разни времена при разни обстоятелства.
След персийската буря Александър продължил завоювателната политика на своите предходници; той завзел Крестония и Бисалтия и стигнал до Струма. Тук в областта на планината Дисорос (Круша планина) при езерото Прасиада (Бутково) Александър почнал да обработва сребърна рудница, която му донасяла дневно един талант сребро.
Читај
Нищо ново...
ЧУТОВНОТО (ОЧАКВАНО) БЪЛГАРСКО МЪЛЧАНИЕ

В края на август вестник "Трета възраст" излезе с материал, в който величаеше един убиец, кръволок и терорист - Иван Михайлов. Главният редактор на в. "Народна воля" Георги Христов (на снимката вдясно) не можа да остане спокоен и безразличен и изпрати писмо на директора на "Трета възраст" Николай Желев. В него той реално обрисува образа на този потънал в кървища "борец за българщината". Както винаги се случва, така и сега последва пълно мълчание. Въобще в България с македонците диалог се води или с ругатни, обиди и лъжи, или с чутовно мълчание. В писмото си г-н Христов умишлено премълча факта, че в Република Македония съществува организация, носеща нелегалното име на И. Михайлов - Радко. Така че, хора, внимавайте: духовните наследници на един злокобен изрод са край нас и очакват своя час. Да не им го даваме!
Предлагаме на нашите читатели писмото (без съкращения), което г-н Христов изпрати на г-н Желев още на 14 септември тази година.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ПАНДУРСКИ ИЛИЯ. Деец на ВМРО, войвода. Роден в Горноджумайско. През 1922 година се включил във Федералната партия и активно се ангажирал в борбата срещу т. нар. автономистка ВМРО на Тодор Александров и нейната милиция. През 1923 г. избягал в Югославия и се поставил в услуга на окупаторската сръбска власт. В Малешевията формирал своя чета, с която продължил борбата против върховистките чети на ВМРО. По нареждане на Иван Михайлов убит в Малешевско през 1925 година.
Читај
Претседателот Ѓорѓе Иванов:
НАШАТА МИСИЈА Е МАКЕДОНИЈА ДА ЈА ВНЕСЕМЕ ВО ГОЛЕМОТО ЕВРОПСКО И ЕВРОАТЛАНТСКО СЕМЕЈСТВО
(Преземено од МИМ)


- Никој и никогаш, со ништо, нема да може да му наштети на нашето уставно име, нашиот идентитет, на тоа што сме. Не ни треба ниту признание, ниту потврда за тоа што сме. Сме биле и ќе бидеме Македонија. Сме биле и ќе бидеме Македонци.
Ова го истакна претседателот Ѓорѓе Иванов денеска во Домот на АРМ на свечената академија по повод 11 Октомври, на која им беше оддадена почит на жртвите од Народноослободителната војна.
- Голем е бројот на оние кои со години нè негирале, ни го проблематизирале името, идентитетот, јазикот. Не ми е јасно како е можно и денес, во 21 век, некој да има такви идеи. Не ми е јасно како некој сè уште не може да го види тоа што е толку јасно и очигледно тука сме, постоиме, знаеме кои сме и што сме, и светот нема проблем со тоа, истакна Иванов.
Читај
Одбележување од денот на трагичната смрт на најголемата македонска музичка звезда
ЧЕТИРИ ГОДИНИ БЕЗ ТОШЕ ПРОЕСКИ
(Преземено од МИА)


- Со традиционалниот маратон од Нова Градишка до Крушево, концерти, спортски натпревари и со емисии посветени на Тоше, се одбележуваат четири години од неговото загинување во сообраќајна несреќа во Хрватска. Денеска, на денот на трагичната смрт на најголемата македонска музичка ѕвезда, Радио-телевизија Србија од 21 часот на својата прва програма ќе емитува специјална емисија за Тоше "Балкан - сеќавање на Тоше". Колеги и пријатели на Тоше од републиките на поранешна Југославија ќе пеат негови песни, во придружба на Симфонискиот оркестар на РТС. Ќе настапат Аки Рахимовски, Калиопи, Хари Варешановиќ, Тони Цетински, Сергеј Ќетковиќ, Александра Радовиќ, Јелена Томашевиќ, Ања Рупел, Антонија Шола, Бора Дугиќ, Нина Радојчиќ, Саша Ковачевиќ, Борис Режак… Во двочасовната програма ќе бидат емитувани документарни материјали, снимени во Скопје и во Крушево, во кои за приватниот и професионалниот живот на Тоше ќе зборуваат неговите пријатели и соработници од Македонија.
Читај
Во Австралија
МАКЕДОНСКИ ПРОЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ ВО МЕЛБУРН
ГОРДАНА ДИМОВСКА


Љубовта кон родната земја, потребата да се себедефинира како посебна етничка група на овој континент претставува мотив повеќе за континуирано афирмирање на македонските национални вредности пред австралиската публика.Тука живее и пулсира македонскиот дух, се чува македонскиот јазик, култура, обичаи и традиција.
Потврда за тоа е и одржувањето на вториот по ред пролетен фестивал на Плоштадот на федерацијата во Мелбурн каде повторно се вееја македонските знамиња. Фестивалот беше организиран од страна на Генералниот конзулат во Мелбурн, Советот на Македонската заедница во Викторија, прилепско, битолско, скопско социјално друштво, координативното тело на Филмскиот фестивал и многу други.
Ни лошото врнежливо време не успеа да ги спречи нашите играорци и музички гости да ги исполнат најубавите македонски ора и песни.
Читај
На официјална посета
ИВАНОВ ГО ОДЛИЧУВА ЕМИРОТ ОД КАТАР СО ОРДЕН "8-МИ СЕПТЕМВРИ"
(Преземено од МИА)


- Mојата земја високо ги цени и вреднува напорите кои Државата Катар под ваше мудро и визионерско водство ги прави во насока на мирот, толеранцијата, соработката и дијалогот во светот како индивидуалнo, така и во рамките на Алијансата за цивилизации на ОН. Сакам да знаете дека Република Македонија ве поддржува во тие споделени визии.
Тоа го истакна претседателот Ѓорѓе Иванов, доделувајќи му орден "8-ми Септември" на емирот од Катар, Шеик Хамад бин Калифа Ал Тани кој на покана на шефот на државата од денеска престојува во дводневна официјална посета на Република Македонија.
Иванов посочи дека поддршката кон Катар македонската држава најдобро ја покажува со успешно следење на примерот преку организирање самити и меѓународни конференции посветени на негувањето и афирмацијата на дијалогот меѓу цивилизациите и религиите.
Читај
Во Албанија
ГРУЕВСКИ НА СРЕДБА СО МАКЕДОНЦИТЕ ОД ГОЛО БРДО
(Преземено од МИА)


Република Македонија ќе стори се што може за да помогне да се подобрат условите за живот на етничките Македонци кои живеат во Албанија во соработка со властите во Тирана. Тие се лојални граѓани на Република Албанија и така треба да биде, но истовремено и како етнички Македонци ги негуваат традицијата, културата, јазикот и врските со Република Македонија. Ние од наша страна ќе се обидеме колку можеме да возвратиме на тоа.
Ова го истакна премиерот Никола Груевски за време на денешната посета на селото Требиште во областа Голо Брдо, Република Албанија, обраќајќи се пред локалното население. Тој посочи оти за подобрување на комуникацијата со локалното населени во пограничните области многу ќе помогне и патот од Џепиште до границата со Албанија кој денеска беше пуштен во употреба од македонската страна на границата.
Читај
Пријателска поддршка
ТУРСКА ДОНАЦИЈА ЗА АРМ ОД 900 ИЛЈАДИ ДОЛАРА
(Преземено од МИА)


Турскиот амбасадор Ѓурол Сокменсуер денеска му ја предаде на министерот за одбрана Фатмер Бесими донацијата од Република Турција во опрема за АРМ, во вредност од 900 илјади американски долари.
Опремата се состои од 18 теренски возила ландровери, од кои 15 за превоз на персонал и три командни, како и 95 полски телефони и два комплета ноќни визери.
Министерот Бесими изразувајќи благодарност потенцира дека од осамостојувањето на Република Македонија, двете земји имаат воспоставено одлична соработка, а Турција дава исклучителна поддршка за развојот на земјата, демократијата и економскиот просперитет, но и за нејзиното полноправно членство во НАТО.
Читај
Нови книги
СО МИСЛАТА ЗА МАКЕДОНИЈА

Блаже Ристовски е славист, филолог, културолог, историограф, фолклорист и литературен историчар, член на МАНУ от 1988 година. Роден на 21.III. 1931 година во село Гарниково, Кавадарско. Создал големо по обем творештво, при што главно ги истражува и ги афирмира националните дејци од ХIХ и ХХ в. : Крсте П. Мисирков, Димитрија Д. Чуповски, Наце Д. Димов, Ѓеорѓија М. Пулевски, Петар Д. Драганов, Марко Цепенков, Кочо Рацин, Васил Икономов, Никола Вапцаров, Тодор Чопов и др..
Неговата последна објавена книга е том 1 на "Избрани дела в десет тома", озаглавен "Мисирков" (Крсте П. Мисирков (1874 – 1926). Прилог кон проучувањето на развитокот на македонската национална мисла".
Читај
Берлускони - Груевски:
МАКЕДОНИЈА ЗАСЛУЖУВА ДА СТАНЕ ЧЛЕНКА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА
(Преземено од МИА)


– Италија искрено ја поддржува Република Македонија на патот на кон ЕУ и НАТО. Македонија заслужува позитивен извештај и препорака за почеток на преговите со ЕУ и заслужува да стане членка на Европската унија, истакнал италијанскиот премиер Силвио Берлускони на денешната средба со премиерот Никола Груевски во Рим.
Зголемувањето на обемот на трговската соработка и зголемувањето на нивото на странски инвестиции од Италија во Македонија се клучни цели околу кои е постигната заемна согласност и за чија реализација двајцата премиери, покрај владиниот ангажман, ќе го вложат и својот личен авторитет.
Читај
Факти
БУГАРСКИ ДОКУМЕНТ ЗА СЛУЧУВАЊАТА ОД 11 ОКТОМВРИ 1941 ГОДИНА ВО ПРИЛЕП
АЛЕКСАНДАР ДОНСКИ


Познато е дека на 11 октомври во Прилеп македонските востаници ја нападнале бугарската полициска станица. Како реакција на тоа бугарската фашистичка полиција сурово се нафрлила врз мирното населние во овој град. Од ваквата постапка на полицијата биле огорчени дури и некои Македонци, кои биле во служба на бугарскиот фашистички режим. Еден од нив бил Коста Црнушанов (подоцнежен фолклорист и публицист), кој во тоа време работел во Министерството за просвета. Во нашата јавност е малку познато дека по повод настаните што следувале по нападот на 11 Октомври, Црнушанов испратил протесно писмо до бугарскиот Министер за просвета. Во ова писмо (кое всушност претставува официјален бугарски документ од тоа време) сликовито се опишани мерките што бугарската фашистичка полиција и војска ги презела против прилепчани непосредно по нападот од 11 октомври.
Читај
Култура
РАДИОЕМИСИЈА НА МАКЕДОНСКИ ВО ЗАДАР
(Преземено од МИМ)


Со познатиот хит "Македонија" на Дадо Топиќ деновиве почна емитувањето на радиоемисијата "Македонска ура" на најслушаната задарска радиостаница Радио 057. Ова, по сплитската, е втора радиоемисија за Македонците во Хрватска на македонски јазик, посветена на македонското национално малцинство во оваа земја.
Мирјана Мајиќ, претседателка на македонското културно друштво "Билјана", кое веќе неколку години постои во Задар, вели дека емисијата е од посебна важност за Македонците, за друштвото и за целата жупанија.
- Целта на емисијата е да ги информираме нашите сонародници за македонските обичаи, за музиката, културата и за нашите активности во друштвото "Билјана". Ние овде ги славиме и македонските и хрватските празници, бидејќи повеќето од нас сме во мешани бракови.
Читај
Анализ
ИЗЛЪГАНИТЕ ЗЛОБНИ КАМИЛЧЕТА И ЛЪЖАТА КАТО ПЕЧЕЛИВША ИНДУСТРИЯ
ПЕТЪР НОВОСЕЛСКИ


Масовата кампания за заблуждаване на българското общество по македонския въпрос и на систематична асимилация на македонците, започната от тоталитарната държава след 1963 г., която обхвана всички сегменти на държавата и обществото, даде своите резултати. Демокрацията завари България с едно мнозинство от манипулирани граждани, които си въобразяваха, че македонци няма.
Пострадаха и македонците. Някои, които цял живот се бяха чувствали македонци, бяха повярвали, че са българи. Други бяха израснали с тази мисъл, набита от училищната скамейка – те смятаха, че трябва да са българи въпреки "простите" си родители, които още твърдяха, че са македонци. Трети – не искаха вече да мислят за тези опасни неща. Те бяха станали всякакви и ... никакви.
Лъжата е превърната в престъпна индустрия.
Читај