КОЙ ЩЕ ПРИЕМЕ ДОГОВАРЯНЕ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО ПО БЪЛГАРСКА КРОЙКА, КОЙ?
ТОВА НЕ Е САМО ГОВОР НА ОМРАЗА - ТОВА Е ШОВИНИСТИЧНА ИСТЕРИЯ!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Мъчителният и илюзорен санстефански блян на България и ламтежът й към Република Македония са всеизвестни. Този изблик на абсурдността се демонстрира открито. Задръжки няма. Няма и не може да има. Защото в националното и политическото й пространство битуват отявлени индивиди, прекомерно дрогирани с мегаломански миражи. Жалко, но този срамен за България факт винаги вещае зло и за двата народа.
А къде са българските демократични и трезво мислещи прогресивни сили? Те трябва да сложат край на тези глупави авантюри, на злокобните амбиции за хегемония. Народите трябва да живеят в мир и спокойствие. Да изграждат истински добросъседски отношения на равноправна и справедлива основа. Очакваме и ще приветстваме тези наши български приятели, за да сътворим заедно - веднъж и завинаги! - здраво, стабилно, приятелско съжителство на Балканите.
Очакваме този велик ден!
Читај
Во американскиот Конгрес
МАКЕДОНИЈА ДОБИ СВОЈА ЛОБИ - ГРУПА
(По македонскиот печат)


Конгресна група за поддршка на Македонија и на македонските Американци ќе му се спротистави на моќното грчко лоби во редовите на американскиот Конгрес. Групата за поддршка на Македонија деновиве (15.04.2011г.) ја формира републиканката Кендис С. Милер од Мичиген, која е веќе докажан пријател на нашата земја. Ова е прва група за поддршка на Македонија во Конгресот, во која ќе членуваат и републиканци и демократи.
Иако таквите резолуции немаат обврзувачки карактер за надворешната политика, тие многу придонесуваат за креирање на политиките. Со групата за поддршка Македонија конечно добива свој силен претставник во Конгресот.
Читај
По следите на един отричан геноцид
ХОЛОКОСТЪТ И БЪЛГАРИЯ
Любомир Марков
(Продолжува од минатиот број)На 1 март 1941 г. българският премиер Богдан Филов сключва договор с Рибентроп, превръщайки България в съюзник на Хитлер. Можела ли е България да се противопостави? Имала ли е избор? Разбира се, че е имала – имала е избора да застане против злото или да застане на негова страна. Избрала е второто. И днес напразни са опитите това да се оправдае. И не е вярно, че Борис бил постъпил така, за да защити държавата и нейните граждани от ужасите на войната. Добре известно е, че България влезе на страната на фашизма във войната, изкушена от обещанията за завладяване на Македония. Така отново „първородният грях” на българския национализъм стана причина за падението и унижението на държавата, правейки я съучастник в безбройните престъпления на фашизма.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
Проф. Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Не бива обаче най-после да забравяме, че старата история на Македония е покрита с дълбок мрак, и следователно ние не можем да знаем всички фактори, които са съдействували за бързото елинизуване на македонците.
Против това мнение, според което македонците трябва да се свържат по-тясно с илирите, се изказва Керст, понеже в историческо време двата народа се намират в непрекъсната вражда, причината на която Керст търси в различните държавни и културни отношения на тия народи. Тия разлики, разбира се, съществуват; вярно е също, че според Полибия във II в. пр. Хр. македонските боляри не разбирали илирийски. Ала това нищо не доказва против приетото от нас мнение, защото в историята имаме примери за непримирима вражда, и то тъкмо между близко сродни народи.
Читај
Мелник. Македонците отбелязаха 96 години от подлото убийство на Яне Сандански
С ПОЧИТ И ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА СВОЯ ГЕРОЙ
Любомир Марков


На 17 април 2011 г. в гр. Мелник отново се събраха македонци от цяла Пиринска Македония и България, поклонници пред делото на великия македонски революционер Яне Сандански, да уважат паметта му с македонски песни и хора.
Вече реагира, и то много достойно, Асоциацията на европейските журналисти в България. И още много реакции се очакват.
И така напук на своите отрицатели, македонците в България пак почетоха паметта на своя герой и показаха, че са цивилизовани хора. Цял ден Мелник гледа и слуша македонския събор. Пък нека някой казва, че македонците ги няма!
Читај
Предизвикани размисли
ОТ КАКВО СЕ РАЖДА ОМРАЗАТА?
Горан Костов


Има неща, които, колкото и да съм се старал и да се старая, никога не съм успял да си ги обясня. Никога не съм намерил отговор на въпроса: от какво се ражда омразата? Разбира се, има много отвратителни понятия в човешкия живот, които си остават неясни, колкото и усилия да се прилагат, за да се изяснят. Например като злобата, грандоманията, фанатизма, жестокостта, жаждата за величие, умението (или наглостта) да се вижда сламката в чуждото око, а да не се забелязва гредата в собственото, и т.н. Откъде се появяват те и защо? Към тези размисли ме подтикнаха неща, писани в български вестник.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

АНДОНОВ МЕТОДИЯ – ЧЕНТО. Пръв председател на Президиума на АСНОМ. Роден през 1902 година в Прилеп. По занятие търговец, почитан в града заради своята честност и патриотизъм. Приел и защитавал македонската национална кауза. Като виден гражданин включен в политическия живот на Прилеп. На изборите през 1938 година като самостоятелен кандидат на листата на опозицията получил най-много гласове. Не бил избран за депутат поради държавната великосръбска манипулация с изборната система. Един от организаторите на Илинденските демонстрации в Прилеп (1939), за които бил затворен в тъмницата Велика Кикинда. През 1940 година се застъпил за въвеждане на майчиния език при обучението в училищата и пак бил затворен и интерниран в Банна Баща. По време на окупацията отказал да работи с българските окупационни власти.
Читај
Евроазиски економски форум во Истанбул
“ШИШЕЏАМ” ПЛАНИРА ДА ЈА ЗГОЛЕМИ ИНВЕСТИЦИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Турската компанија "Шишеџам" ја разгледува можноста да ја прошири првобитната намера за инвестиција во Македонија од 50 милиони евра на 150 милиони, со изградба на дополнителни две фабрики за производство на рамно и на автомобилско стакло. Компанијата одлуката ќе ја донесе во наредните два месеца. Како што информира известувачот на МИА од Евроазискиот економски форум ова вчера во Истанбул го кажал македонскиот вицепремиер за економски прашања Владимир Пешевски. Вицепремиерот Пешевски, заедно со директорот на Агенцијата за странски инвестиции, се дел од македонската делегација којашто учествува на 14. Евроазиски економски форум, што ја предводи претседателот на РМ, Ѓорѓе Иванов.
Читај
Да го памтим минатото
МАКЕДОНИЈА 18 ГОДИНИ ЧЛЕНКА НА ОН
(Преземено од МИМ)


Република Македонија на денешен ден пред 18 години со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација. Со тоа беше потврден меѓународно-правниот субјективитет на државата по изразената референдумска волја на македонските граѓани на 8 септември 1991 година за самостојна и независна Република Македонија.
Сепак, поради противењето и притисоците на Грција, која не го прифаќа нашето уставно име, зачленувањето во ОН беше направено под привремената референца Поранешна југословенска Република Македонија.
Читај
Македонците имаат природен историски легитимитет
ШТО И КРОЈАТ НА МАКЕДОНИЈА?
Гордана Димовска


Дури и географската територија не е толку голема колку што е голема нашата историја, култура и традиција. Наследство кое се предава од колено на колено и кое никако не смее да се изгуби или обезвреднува ниту од самите Македонци.
За трагедијата да биде поголема ниту денес не се запрени апетитите за приграбување на туѓо, пак соочување со истата приказна, истите проблеми наследени од минатото заедно со историските и културни богатства. Некој упорно работи и допринесува да се потиснува издигнувањето на чистиот македонски идентитет и разбива чувството за посебен народ со свои уникатни национални белези.
Отсекогаш низ историјата соседите уфрлале свои мисионери да ја придобијат наклоноста на населението, да вметнат свои јазици и го истиснат од употреба македонскиот. Со тоа и да ги реализираат своите национални идеи за голема Грција, Голема Србија, Голема Бугарија,Голема Албанија, со еден збор речено, да уништат се македонско. Дури и да беше двојно поголема со територија, Македонија немаше да ги задоволи нивните апетити. И како сега да не докрајчат?Што и кројат денес на Македонија?
Читај
Позиција
ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ВО БУГАРИЈА - ПРВОАПРИЛСКА ШЕГА
Проф. Стефан Влахов-Мицов


Човековите права во Бугарија се како пенисот на комарецот - мора да постојат, ама никој не ги видел. Тој недостиг е стара традиција, поврзана со суштината на бугарското општество, а не со привремените идеолошки или политички режими. Правата се регулираат преку законите, кои треба да бидат во интерес на сите граѓани. Отсекогаш, впрочем, бугарското општество било следено од конфликти, дури и кога не постоела бугарската држава. За влошувањето на човековите права во Бугарија во последните две години има и политички причини. Тука управува влада на малцинството на ГЕРБ, која се смета за десноцентристичка и умеренонационалистичка формација. За да си ја задржи власта, таа смета на парламентарна поддршка на крајно националистичката партија „Атака“. Поинаку кажано, националистичкиот популизам карактеристичен за двете партии, наоѓа опасна правна и законска регулација во навреда на целото општество. Во таква ситуација, не е случајно што годишните извештаи на Бугарскиот хелсиншки комитет (БХК) се се пообемни и се повознемирувачки.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Но iас ке си дозвол'ам да повторам. Она iет: прво, Македониiа да се неутралисат за Бугариiа и Србиiа и да се оддалечит iеднакво од двете држаи и друго, она требит да се обiединит на iазична осноа. Тиiе принципи ке ракоодат изработуаiн'ето на литературниiот наш iазик; они ке ракоодат и праописот. На тиiе два принципа одгоарат: 1, Прилепцко-Битол'цкото наречиiе за литературен iазик, као iеднакво далеко и от србцкиiот и бугарцкиiот iазици, и централно во Македониiа. 2, фонетичниiот праопис со употребените во таiа книга писмени знакои и со мали отстапки на етимологиiата и 3, речничниiот материiал да iет собраiн'е от сите македонцки наречиiа.
Читај
Промоција во МАНУ
ТРИ ТОМА СОБРАНИ ДЕЛА НА МИСИРКОВ
(Преземено од МИМ)


Во Македонската академија на науките и уметностите вчера беа промовирани трите тома собрани дела од Крсте Мисирков подготвени од академикот Блаже Ристовски. Во првиот том се опфатени сите дела на Мисирков напишани на македонски јазик, а во вториот и третиот том се неговите научни трудови, главно пишувани на руски и бугарски јазик.
"Мисирков велеше дека македонската култура, црква и јазик се супстрат на кој постои овој народ. Народите кои исчезнале, исчезнале затоа што немале свој јазик, немале темели. Опстојувањето на македонската нација е опстојување на македонскиот јазик. Мисирков не откри нас, како нација, како култура, како црква, а Блаже Ристовски го откри Мисирков токму како таков", истакна меѓудругото претседателот на МАНУ, Георги Старделов.
Читај
Став на Улрике Марија Кноц
ГЕРМАНСКАТА АМБАСАДОРКА НЕ ВЕРУВА ВО БРЗА ПРОМЕНА НА ПРАВИЛАТА НА ЕУ
(Преземено од МИМ)


Со Лисабонскиот договор остана принципот на едногласно одлучување во Советот на ЕУ за проширувањето на Унијата и не е реално да се очекува дека тоа ќе се промени во блиска иднина, оцени германската амбасадорка во Македонија Улрике Марија Кноц.
- Советот на ЕУ останува институција која одлучува за позициите на Унијата во надворешната политика и тие одлуки се носат со консензус, што значи и една земја може да блокира одлука. Лично, не верувам дека воведувањето на принципот на одлучување со мнозинство гласови во Советот на ЕУ е реална можност во блиска иднина. Тоа значи дека билатералните спорови ќе продолжат и во иднина да бидат пречка за проширувањето, рече Кноц на панел-дискусијата по повод објавувањето на зборникот "Европа по Лисабонскиот договор", што се одржа во Скопје.
Читај
На средба со медијаторот Нимиц
ОБЕДИНЕТАТА МАКЕДОНСКА ДИАСПОРА ПОБАРАЛЕ ПРЕКИН НА ПРЕГОВОРИТЕ
(Преземено од МИМ)


Преговорите за името веднаш да се прекинат, побарала вчера делегација на Обединетата македонска дијаспора на средбата во Њујорк со медијаторот на ОН во македонско-грчкиот дијалог за името амбасадорот Метју Нимиц.
- Резолуцијата на ОН со која се бара од Република Македонија да преговара за нејзиното официјално име е без преседан. Наметнатите преговори за името „де факто“ им го одзедоа основното право на самоопределување на милиони Македонци низ светот, истакнале од организацијата на македонската дијаспора со седиште во Вашингтон.
Според ОМД, преговорите за името меѓу Македонија и Грција се користат за да се прикријат кршењата на човековите права на етничките Македонци кои живеат во Грција, а ги дозволува државата.
Читај
1,5 милијарди евра за проект “Вардарска долина”
МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА, КИНЕСКАТА БАНКА ЗА РАЗВОЈ И КВЕ ВО ЗАЕДНИЧКИ ПРОЕКТ
(Преземено од МИМ)


За изградба на 12 мали хидроцентрали Владата планира да вложи 225 милиони евра. Хидроцентралите ќе се градат по текот на реката Вардар, а сето тоа е дел од проектот “Вардарска долина”. Со таа цел вчера беше потпишан Меморандум за разбирање за проектот “Вардарска долина” помеѓу Владата и Кинеската банка за развој и “Кинеската корпорација за води и електрична енергија (КВЕ)”.
Потпишаниот Меморандум треба да обезбеди информации како ќе се одвива целиот процес, односно дека ќе се изготви физибилити студија во наредните 18 месеци, потоа студија за развој и еколошка студија. Проектот е проценет на 1,5 милијарди евра од кои 85 отсто ќе бидат обезбедени од Кинеската банка за развој, а останатите ќе бидат финансирани од Владата.
Читај
Изјава на унгарскиот претседател Пал Шмит
УНГАРИЈА ЌЕ ГО СТАВИ НА МАСА НАШИОТ ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕУ
(Преземено од МИМ)


Република Унгарија на следната седница на Советот на ЕУ ќе го стави на дневен ред добивањето датум за пристапни преговори на Македонија во Европската унија изјави унгарскиот претседател Пал Шмит по средбата со македонскиот колега Ѓорге Иванов, одржана вчера во Будимпешта. Тој целосно ја поддржа Македонија во спорот со Грција, наведувајќи дека не е фер една држава да биде отстранета од целиот процес само заради тоа прашање. Иванов по средбата изјави дека Македонија очекува датумот за преговори да го добие во следните три месеци до кога трае и претседавањето на Унгарија со ЕУ.
Претходно и премиерот Виктор Орбан вети дека Унгарија ќе направи се` што е во нејзина моќ за да се надмине состојбата статус кво во однос на евроинтеграцијата на Република Македонија и ова прашање ќе го држи на високо ниво во разговорите со своите европски партнери.
Читај
Нова македонска медија во Албанија
ИЗЛЕЗЕ ПРВИОТ БРОЈ НА МАКЕДОНСКИОТ ВЕСНИК “ИЛИНДЕН” ВО ТИРАНА
(Преземено од МИМ)


Излезе првото издание на весникот “Илинден” во Тирана на македонски јазик. Весникот ќе се печати на 12 страници, А-4 формат, во тираж од 1.000 примероци, еднаш месечно а издавач е Македонското друштво „Илинден“ - Тирана.
Весникот ќе изобилува со информативни содржини од животот, работата и положбата на Македонците во главниот град на Република Албанија, како и во областите Голо Брдо и Гора, Мала Преспа, Врбник, Драч, Маќелара, Корча, Поградец, Елбасан. Весникот “Илинден” е достапен за целокупната јавност преку web-страницата www.ilinden-tirana.com
 
Георги Димитров
СЕ ЧУВСТВУВАМ НЕРАЗДЕЛНО СВРЗАН СО СУДБИНАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
(Преземено од МН)


Братски поздрав на делегатите на Четвртиот конгрес на Македонскиот народен сојуз.
Се чувствувам неразделно сврзан со судбината на македонскиот народ и како бугарски пролетерски револуционер, и како син на семејство кое потекнува од Разлог — долината на историското Илинденско востание.
Бугарскиот пролетаријат животно е заинтересиран за национално ослободување на Македонија. Националното угнетување на македонскиот народ е извор на јакнењето на угнетувањето на работниците и селаните во Бугарија, Југославија и Грција. Поделена и оплјачкана Македонија претставува јаболко за раздор меѓу балканските империјалисти и извор за постојана опасност од воени судрувања и немири на Балканот.
Читај
Лично! Строго поверително!
СТАТИСТИКА ИЛИ ФАРИСЕЙСТВО?
Биляна Вардарска


И много, и твърде разнообразни са факторите, които са определяли основните характеристики на човешкия прогрес – неговата същност, основни направления и темпове на развитие – от целеустременото стимулиране до преднамереното забавяне. И въпреки всички трудности, той е вървял напред. И след хилядолетия на средновековен мрак е изгряло слънцето на Ренесанса.
Смайващи са откритията, изобретенията и съоръженията, които дават облика и без които е немислима съвременната цивилизация, населяваща земното кълбо. Гениите на прогреса отдавна са заслужили нейното дълбоко уважение и преклонение.
Читај
За съвестта, наглостта и истината...
В МАКЕДОНИЯ ЗНАЯТ, ЧЕ ИМА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
Петър Новоселски
(Продолжува од минатиот број)Във Вардарска Македония в състава на Кралството на сърбите, хърватите и словенците (по-късно преименувано на Кралство Югославия), в официална употреба бил наложен сръбският (или по-точно сърбохърватският). Той е бил език на администрацията и на образованието и се употребявал във всички сфери на обществената комуникация. Македонският език бил сведен до диалектен език за домашна употреба. Въпреки това македонският език намира своята по-изтъкната употреба под формата на регионална литература. Той става език на театралната сцена: пишат се и се изпълняват драми на македонски език. Тази форма се съобразявала с театралната традиция да се пишат и сценично да се поставят фолклорни драми на народен говор на голям брой театрални сцени в тогавашна Югославия. Тази активност в Македония започва с драмата „Ленче Кумановче” (1928 г.), по-късно преименувана на „Бегълка”, от Васил Ильоски, написана на кумановски говор, но става по-забележителна с изпълнението на драмата „Печалбари” (1935 г.).
Читај
За прозрачност и спазване на принципите
ДА ПРЕКЪСНЕМ ПОРОЧНИЯ КРЪГ В ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

Асоциацията на европейските журналисти – България /АЕЖ/ изразява загриженост във връзка с отказа на българското посолство в Скопие да допусне македонската телевизия „Слънце” да заснеме репортаж на българска територия.
Сдружението на журналистите в Македония се обърна към АЕЖ-България с молба за съдействие, след като Посолството на Р България в Македония е отхвърлило без обяснения молбата на македонската телевизия “Слънце”, неин екип да пристигне в България, за да заснеме събитие, организирано от ОМО „Илинден” - ПИРИН и други македонски организации, което ще се състои на 17 април 2011 край град Мелник.
Читај