ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!

Редакционният колектив на вестник "Народна воля"
ЧЕСТИТИ 80-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР НА ВЕСТНИКА ГЕОРГИ ХРИСТОВ (ЯН ПИРИНСКИ),
като му пожелава много здраве, дълголетие, радост от живота и още успехи в борбата за тържеството на македонската кауза.

Македонци като Георги Христов – скромни, добри, смели и всеотдайни, обичащи хората и разбирателството - са гаранция, че мирът на Балканите ще бъде запазен, а ние, македонците, ще пребъдем във времето и в историята!
 
ДНЕС СЪЩЕСТВУВА РЕАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ. НУЖНИ СА САМО ВОЛЯ И РЕШИТЕЛНОСТ
ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ИЗГРАДИМ СЪВМЕСТНО ИСТИНСКО ДОБРОСЪСЕДСКО СЪЖИТЕЛСТВО
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Известна е трагичната съдба на цялото човечество през изминалите векове. Тя се характеризира с непрекъснати конфликти и войни между народите. Тази жестока действителност обхваща и народите на Балканите. Днес ние, съвременниците, вече стъпили в ХХl век, знаем причините за нещастната човешка участ. Ето защо на нас сега ни трябват само готовност, воля и решителност, за да изградим истинско демократично преустройство на обществото.
Ето защо днес, вече от позицията на осемдесетгодишния си опит, призовавам всички демократични и прогресивни сили в съседните страни да поемем заедно отговорната общополезна за всички ни мисия и положим максимални усилия за осъществяването на вековните стремежи на нашите народи да живеят завинаги в истинско приятелско съжителство и мир. Днес имаме най-подходящия исторически шанс да превърнем тези мечти на нашите предци в реалност.
Читај
Еврокомисарката Сесилија Малстром изјави:
НЕМА ПОВТОРНО ВИЗОВ РЕЖИМ ЗА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Нема повторно да се воведе визниот режим за Македонија е ставот на Европската комисија, изјави на 24 мај о. г. еврокомесарката Сесилија Малстром. Одлуката важи и за Србија и за останатите држави од Западен Балкан.
Советот на министри на Унијата на 9 и 10 јуни во Луксембург треба да го усвои предлогот на ЕК, кој го поднесе комесарката Малстром пред министрите за внатрешни работи на земјите-членки на 12 мај.
Читај
По следите на един отричан геноцид
ХОЛОКОСТЪТ И БЪЛГАРИЯ
Любомир Марков
(Продолжува од минатиот број)В Македония еврейски общности се появяват още в античността. Известно е, че когато пристига в Македония, апостол Павел открива такива в Солун и Бер. Зад стените на трудно превземаемия Солун еврейската колония оцелява през цялото средновековие. Но основната част от еврейската общност в Македония е създадена през ХVl век, когато испанските владетели прогонват евреите от своите владения. Голяма част от тях се преселва в Османската империя, като някои идват в Македония. Особено големи общини са създадени в Солун и Битола. Дори в македонските народни песни търговската част на Солун често е свързвана с еврейското население.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
Проф. Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Македония по известни причини е една от тия страни, които в археологическо отношение са още много малко изследвани. Поради това не може да се каже много нещо за предисторическата култура на племената, които са населявали Македония в тая епоха.
В Солунското поле са констатирани доста плоски могили със значителен размер (напр. при Платанаки, Топшин и пр.) , които са произлезли чрез натрупване на поселищните пластове един върху друг. Втора група представят конусообразните могили, които са вероятно гробни могили.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден" - ПИРИН
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ГОЦЕ И ЯНЕ
Стефан Терзиев и Димитър Иванов


По повод 96 години от подлото убийство на страшилището за върховизма – Яне Сандански, и 108 години от гибелта на любимеца на почти всички народи, населяващи нашата Татковина – Гоце Делчев, по покана на шуменската секция към ОМО "Илинден" - ПИРИН се събраха българи, македонци, руснаци и турци, за да изразят своето уважение към двамата великани на македонското национално освободително движение.
При тържествена обстановка, с портретите на двамата апостоли и развятото знаме с шестнадесетлъчевото слънце, присъстващите притаиха дъх, за да чуят емоционалните слова за Яне и Гоце, възпети в десетки и стотици песни.
Желаещите да изявят своя талант заставаха пред микрофона, а хорото се виеше почти без прекъсване.
На раздяла повечето питаха: "Кога ке се съберем пак?"
"Благодарим, че се отзовахте на поканата. Бъдете живи и здрави. За Илинден пак ке се съберем заедно!" – отговаряха организаторите.
Читај
По повод на публикация
НОВ БЪЛГАРСКИ КУРШУМ СРЕЩУ ЯНЕ ОМРААЗАТА
Стойко Стойков


В броя от 30 април до 6 май 2011 г. на в. "Уикенд" на с. 77 е публикувана статия против Яне Сандански, озаглавена "Яне Сандански корумпиран от турците". Не бих обърнал внимание на драсканиците в този вестник, прочут рекордьор по несериозност и сензационалистичност на поднасяната информация дори в един такъв силно развит пазар на масовата манипулация, какъвто е българският, ако написаното не бе част от една тенденция за едновременно очерняне на войводата и негово побългаряване. Стремежът е хем да се отрече Сандански, хем да не се позволи македонците да го имат за свой герой.
Яне Сандански е погребан от хиляди местни хора, верни на паметта му. И до днес гробът му е център, на който се събират македонците, за да заявят, че ги има и ще ги има. Нещо, което българските националисти също не могат да простят на Яне. Нито на последователите му. Ето защо се опитват, отново и отново, да убият неговия авторитет и да го демакедонизират. Напразно! И глупаво!
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ЖИНЗИФОВ (КСЕНОФОН) РАЙКО. Възрожденец, поет, разказвач, преводач. Роден във Велес през 1839 година. Учил във Велес и в Битола. През 1856 година помощник на Димитър Миладинов, докато той учителствувал в Прилеп, а след това и в Кукуш. През 1858 година в Одеса посещавал Духовната семинария, а през 1860 година – студент в Историко-филоложкия факултет в Москва, където Константин Миладинов му осигурил стипендия. Като студент публикувал много материали, статии и обсъждания за Македония в списанията "Братски труд" и "Периодическое списание" и във вестници и списания.
Читај
Успешна посета на нашиот претседател на Линдау
ПОДДРШКА ОД ПАНЕВРОПСКАТА УНИЈА ЗА ПРИЕМ НА МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ
(Преземено од МИМ)


Европратеници и претставници на европски институции со кои денеска се сретна преседателот Ѓорге Иванов во Линдау, Германија, на маргините на Самитот на Паневропската унија (ПЕУ), се оптимисти дека Македонија наскоро ќе биде членка на Европската унија.
- Сите се оптимсти и сите ја гледаат Македонија наскоро како членка на Унијата, затоа што таа таму и припаѓа. Ова е извонредна можност да оствариме контакти со членови на Паневропската унија кои се големи пријатели на Македонија и секојпат настојуваат да ја кажат вистината за Македонија. Средбите со членовите на Европскиот парламент беа во функција на запознавање со настаните околу изборите, прашањето за името, за перспективите на Македонија и за се што правиме за да се приближиме кон Европа и како тие, како и досега, можат да ни помогнат во тоа, изјави претседателот Иванов.
Читај
Омаж за Гане Тодоровски во МАНУ
ЕДНА ОД НАЈЗНАЧАЈНИТЕ ЛИЧНОСТИ ВО СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА НАУКА, КУЛТУРА И ЛИТЕРАТУРА
(Преземено од МИМ)


Во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) денеска се одржа омаж посветен на животот и делото на академик Гане Тодоровски, една од најзначајните личности во современата македонска наука, култура и литература.
Гане Тодоровски е роден на 11 мај 1929 година во Скопје. Беше академик, македонски поет, преведувач, професор, есеист, литературен критичар, историчар, публицист и добитник на голем број значајни награди. Почина лани на 22 мај во Скопје.
Академик Георги Старделов, претседател на МАНУ, зборувајќи за животот и делотo на Тодоровски рече дека томови историја не можат да го заменат тоа што тој го кажал за Македонија.
Читај
Македонски јазик ќе се учи на интернет
НЕВИДЛИВА УЧИЛНИЦА ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГРЦИЈА
(Преземено од МИМ)


Дури и географската територија не е толку голема колку што е голема нашата историја, култура и традиција. Наследство кое се предава од колено на колено и кое никако не смее да се изгуби или обезвреднува ниту од самите Македонци.
За трагедијата да биде поголема ниту денес не се запрени апетитите за приграбување на туѓо, пак соочување со истата приказна, истите проблеми наследени од минатото заедно со историските и културни богатства. Некој упорно работи и допринесува да се потиснува издигнувањето на чистиот македонски идентитет и разбива чувството за посебен народ со свои уникатни национални белези.
Отсекогаш низ историјата соседите уфрлале свои мисионери да ја придобијат наклоноста на населението, да вметнат свои јазици и го истиснат од употреба македонскиот. Со тоа и да ги реализираат своите национални идеи за голема Грција, Голема Србија, Голема Бугарија,Голема Албанија, со еден збор речено, да уништат се македонско. Дури и да беше двојно поголема со територија, Македонија немаше да ги задоволи нивните апетити. И како сега да не докрајчат?Што и кројат денес на Македонија?
Читај
Позиција
ДА ГИ КАСТРИРАМЕ ИСТОРИСКИТЕ МИТОВИ
Проф. Стефан Влахов-Мицов


Популарно е сфаќањето дека ако во денешната реалност се јави човек од античноста, тој ќе умре од стрес од тоа што ќе го види. По тој повод ќе се пошегувам, дека ако човекот е слеп и само слуша што си зборувам, нема да разбере дека се јавил во друго време. Впрочем, и технолошкиот напредок со кој се фалиме, во голема мера е мит. Во својата прекрасна книга "Еден ден во древен Рим" италијанскиот палеонтолог и документарист Алберто Анџело не ослободува од такви илузии.
Колкумина од нас, на пример, знаат дека Рим во времето на императорот Трајан (вториот век по Христа) броел 1,5 милиони луѓе, а во времето на Септимиј Север имал точно 46.602 "небодери" со височина од 21 метар, односно колку седумкатни згради. И уште неколку бројки: 40 триумфални порти, 28 библиотеки, 11 големи терми и околу 1.000 заеднички бањи (само еден од базените во термите на Трајан ги имал размерите на плоштадот "Сан Марко" во Венеција), два плоштада за натпревар со двоколки (едниот од нив собирал 400.000 луѓе), четири театри (едниот од нив за 25.000 луѓе), два амфитеатри (Колосеумот за 70.000 души) итн.
Читај
Годишно собрание на Македонската Академија
КАКВА МАКЕДОНИЈА ЌЕ ГРАДИМЕ, ТАКВА ЌЕ ИМАМЕ!
(Преземено од МИМ)


На годишното собрание на Македонската академија на науките и уметностите, нејзиниот претседател академик Георги Старделов во отчетот за работата во изминатата година најави формирање на врвен научен институт за фундаментални мултидисциплинарни истражувања. За годинава Старделов најави во рамките на одбележувањето на дваесет годишнината од создавањето на Република Македонија да се одржи голем научен собир посветен на овој јубилеј.
"Научниот собир, истакна Старделов, очекуваме сестрано да го расветли ова пресвртничко раздобје од нашата нова историја, да ги побара и пронајде одговорите на драматичните прашања: што ние направивме, а што не успеавме да направиме; во што успеавме, а во што не, зашто по 8 септември 1991 година се зависеше само од нас самите, од нашиот ум и од нашата колективна енергија да се соочиме со големите предизвици што ова, секако, базично раздобје во новиот македонски летопис ги постави пред нас, свесни при тоа, дека каква Македонија ќе градиме, таква Македонија ќе имаме!"
Читај
Интервју на Робин О Нил за програма "Порта" на МТВ
О НИЛ: ПО 20 ГОДИНИ, МАКЕДОНИЈА ТРЕБА ДА ПОБАРА ОД ОН РЕЗОЛУЦИЈА ЗА КОРИСТЕЊЕТО НА ИМЕТО
(Преземено од МИМ)


По 20 години, период во кој името Република Македонија не предизвика меѓународни или домашни проблеми со Грција или други земји, зошто да не се бара резолуција и потврда од ОН за користењето на името, вели амбасадорот Робин О Нил, првиот медијатор во грчко-македонскиот спор, во интервју за програмата "ПОРТА" на МТВ.
О Нил истакнува дека приоритетните цели на меѓународната политика на Македонија се: да е во добри односи со соседите, вклучувајќи ја Грција, како и целосно и еднакво место во заедницата на европските држави, што значи членство во ЕУ и НАТО.
- Името на државата не треба да игра некоја улога во ова, но за жал не е така, нагласува британскиот амбасадор..
Читај
Петерле: Евроинтерграција на Македонија битна и за ЕУ
СЛОВЕНЕЧКИОТ ЕВРОПРАТЕНИК ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Македонија да ја задржи динамиката на реформи во процесот на евроинтеграцијата, за што има силна поддршка во Европскиот парламент, порача вчера словенечкиот европратеник Алојз Петерле по средбата со вицепремиерот задолжен за европски прашања, Васко Наумовски.
- Многу е битно Македонија да ја зачува оваа динамика на процесот на евроинтеграции и тоа што Владата се уште има силни амбиции да го комплетира овој процес. Сите ние, не само Македонија туку и ЕУ, ја гледа потребата за една добра динамика со јасна перспектива за зачленување на Македонија. Се надевам дека по изборите настаните ќе се развиваат во таа насока, рече Петерле.
Читај
Григорис Валианатос, член на грчкиот Хелсиншки комитет
ГРЦИЈА САМАТА СЕ ФАТИ ВО ЗАМКА!
(Преземено од МИМ)


Григорис Валианатос е член на грчкиот Хелсиншки комитет, новинар и борец за човекови права. Еден од ретките во Грција што верува и отворено, без страв кажува дека Република Македонија има право на своето уставно име, бидечќи во неа живеат Македонци кои говорат македонски јазик. Доста често е мета на навреди од грчките националисти поради неговите либерални ставови.
Господина Валиантос, како според вас стојат работите меѓу двете земји во однос на проблемот со името?
Видете, работите се закочени. Прашањето е која е реалноста. Јас сум новинар и секогаш кога ме прашуваат, повторувам, на ТВ, на радио, во текстовите, дека се сметам себе си, задолжен да ја пренесам реалноста во грчката јавност. Што велат извештаите на меѓународните организации и каква е климата. Треба да им кажеме на Грците дека постојат толку многу држави од ООН што ја признаваат Република Македонија, постојано бројот се зголемува и треба да им кажам на посебно на Грците, но и на Македонците дека постојат 2 работи што се завршени.
Читај
Викиликс:
ГРЦИЈА БИЛА КАЗНЕТА ПОРАДИ ВЕТОТО КОН МАКЕДОНИЈА ВО БУКУРЕШТ ВО 2008 Г.
(Преземено од МИМ)


Грција била казнета поради наложеното вето на средбата на НАТО во Букурешт во 2008 година врз барањето на Македонија за членство во Алијансата, при што гневот на администрацијата на Џорџ Буш тогаш го забавило присоединувањето на Грција кон американската програма за безвизни патувања, пишува во дипломатски допис на Викиликс.
Kaко што објави денеска весникот "Та неа", казната за Грција од Кабинетот на Буш дошла во октомври 2008 година, и тоа се случило во момент кога седум други земји биле примени во таа програма за безвизни патувања.
Читај
Култура
ВО ШВЕДСКА ОСНОВАНО МАКЕДОНСКО ПОЕТСКО ДРУШТВО "ДЕНИЦИЈА"
(Преземено од МИМ)


Во Малме, Шведска во Македонското друштво "Македонија"се одржа основачко собрание на Македонското поетско друштво "Дениција". Формирањето на оваа нова асоцијација во редовите на македонската заедница во Шведска е резултат на повеќегодишното ангажирање околу традиционалната манифестација Ден на македонската поезија во Шведска.
Друштвото е резултат на созревањето на потребата поетите од македонско потекло да дадат нови импулси кон презентацијата на македонската литература и култура во Скандинавија и кон натамошното унапредување на шведско-македонските книжевни контакти и соработка.
Читај
Книгите имат судбина како луѓето
ЕФТИМ КЛЕТНИКОВ, ПРИРЕДУВАЧОТ НА НОВАТА ЗБИРКА ПОЕЗИЈА "ГОЛЕМАТА МАЈКА"
Билјана Богдановска


Ефтим Клетников e приредувачот на новата збирка поезија "Големата мајка", книга посветена на митот за Големата мајка, за жената како битие задолжено за продолжување на животот, митот кој живее во сите нас...
За што е наменета книгата, за учебник или како пријатно четиво?
Секоја книга има своја намена. Намената на книгата е да се чита.
Ова е книга на поезија, митска поезија, посветена на еден голем мит, митот за Големата мајка или таканареченио женски принцип на постоењето, на жената. Жената која е едно битие, поврзана со раѓањето, со плодноста, со обновата на животот, за разлика од машкиот принцип, кој е повеќе склон кон војни, кон деструкција. Женскиот принцип е повеќе наклонет кон креација, збогатување, плодност. Тоа е еден од митовите, кој е најжилав и кој низ сите трaнсформации до ден денес се задржал во нашата свест. Јас би рекол, последната голема трансформација е отелотворена во ликот на Богородица. Тоа е една космичка мајка на божественоста.
Читај
Лично! Строго поверително!
СТАТИСТИКА ИЛИ ФАРИСЕЙСТВО?
Биляна Вардарска


На въпроса защо БКП променя отношението си по македонския въпрос беше отговорено, че тя е правела отстъпки пред Съюза на Югославските комунисти в името на единството на световното комунистическо движение.
На въпроса защо толкова много хора са се самоопределили като македонци при двете преброявания през 1946 и 1956 година отговорът гласеше:
- Но тогава ние не знаехме какво да правим с този край. (Тоест - Пиринска Македония.)
Както виждате, тук и дума не може да става за насилие, но не може да става и дума за истинска свобода. Истинската свобода не е продукт на незнанието.
Читај
80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ (ЯН ПИРИНСКИ) - ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК "НАРОДНА ВОЛЯ" И ЧЛЕН НА ЦС НА ОМО "ИЛИНДЕН" - ПИРИН!
Бойко Тихов


Братски поздрав на делегатите на Четвртиот конгрес на Македонскиот народен сојуз.
Се чувствувам неразделно сврзан со судбината на македонскиот народ и како бугарски пролетерски револуционер, и како син на семејство кое потекнува од Разлог — долината на историското Илинденско востание.
Бугарскиот пролетаријат животно е заинтересиран за национално ослободување на Македонија. Националното угнетување на македонскиот народ е извор на јакнењето на угнетувањето на работниците и селаните во Бугарија, Југославија и Грција. Поделена и оплјачкана Македонија претставува јаболко за раздор меѓу балканските империјалисти и извор за постојана опасност од воени судрувања и немири на Балканот.
Читај