Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Добросъседство. Спазване на рамковата конвенция за защита на националните малцинства
БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ЕВРОПЕЙСКА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА
ЈАН ПИРИНСКИ


Не трябва да се тълкуват погрешно нашите критики и обвинения към някои български историци, политици и държавници, които, обременени от илюзорни мегаломански наслоения на абсурдната санстефанска фикс-идея, имат наглостта да отричат и не признават македонската нация, език, история, култура. Защото тези наши констатации и становища, тези критики са в подкрепа за доброто на всички. Те са съществени и взаимно отговорни. Те засягат общите ни витални интереси.
Всъщност, политическата ситуация и днес, както в миналото, за Република Македония е същата, въпреки историческите процеси, които успяха да сътворят Европейския съюз. Гърция и България, приети в него, останаха със старите си националшовинистически мегаломански предразсъдъци. Осъществяването на идеите и принципите на Евросъюза в тези страни налага необходимостта от нови държавни и политически функционери, които да прилагат на дело концепцията на Общността. Друга алтернатива няма!
Читај
Изјави на претседателот Ѓорге Иванов
МАКЕДОНИJА E ПОДГОТВЕНА НА ЕВРОПСКИ НАЧИН ДА ГИ ПРЕМОСТИ РАЗЛИКИТЕ СО ГРЦИJА
(По македонскиот печат)


Македонија е подготвена на европски начин да го реши спорот за името наметнат од Грција, кој ја попречува земјата кон постигнување на стратешките цели - членството во ЕУ и НАТО, изјави во Македонската опера и балет претседателот Ѓорге Иванов во своето обраќање на традиционалниот прием за дипломатскиот кор во земјата.
- Убедени сме дека 2011 ќе биде одлична година за Република Македонија и нејзиниот народ. Откако единственото отворено прашање ќе се реши, не постои сомнеж дека тешките, но во секој случај вредни пристапни преговори со ЕУ ќе започнат, рече амбасадорот Константинеску. На приемот во Македонската опера и балет присуствуваа и шефот на македонската дипломатија Антонио Милошоски, министри во Владата, претставници на меѓународни организации.
Читај
Анализа
ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ, БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНЦИТЕ
Петър Новоселски


Често се говори за право на самоопределение, но не винаги и не за всички е ясно какво е това. Предстоящото преброяване и споровете, които избухнаха по въпроса кой и как може да се самоопределя, правят отново актуален този въпрос.
Никой не се отделя от хубавото и никой не би тръгнал да се цепи от България, ако в нея се чувства щастлив, уважаван и у дома си. Потъпкването на правата на хората, както и калпавото управление (което също е вид на погазване правата на хората) са онова, което истински заплашва сигурността на държавата. И ето ние виждаме едно своебразно самоопределение на българските граждани – които масово бягат от България, за да търсят щастието си там, където биха се надявали, че могат да го намерят. И мнозинството от тези „самоопределящи се с краката си” граждани са от мнозинството.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Такава държавна власт не могла да представя нито аристокрацията, нито демокрацията, защото досегашният опит показал, че тия партии, щом получавали властта, използували я изключително за удовлетворение на личните си интереси. Такава неутрална власт могла да бъде само монархията. Тая мисъл, изказана още от Аристотеля, развил особено Исократ. Той очаква спасението на Гърция именно от монархията; затова той обръща поглед към силната северна монархия, към македонския царски двор, който отдавна вече бил център на гръцка култура; той подбужда Филипа да помогне да се прекъснат постоянните борби между отделните гръцки държавици и да насочи обединените гръцки и македонски сили към обща цел: завоюване на персийската държава; с това щяло да се намери и разрешението на най-важния социален въпрос: да се отърве гръцкото общество от опасността, с която го заплашвал постоянно увеличаващият се безимотен, бездомен пролетариат.
Читај
Размисли
НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е КАТО ГЪРБИЦАТА - НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ!
Горан Костов


От брой 12, декември 2010 г., на в. „Народна воля” научих, както и много други хора, за писмото на комисаря по правата на човека при Съвета на Европа г-н Хамамберг до премиера на Република България, както и за отговора на г-н Борисов. Разбира се, това, че българските медии тъпоглаво премълчаха за тази кореспонденция, вече не учудва никого – те просто спазиха правилото за македонците или да се мълчи, или да се говори с ругатни, с омраза, с клевети, с безумие... И не разбират, че зад всичко това се очертава тяхното безнадеждно безсилие.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ЙОСИФОВСКИ КУЗМАН – ПИТУ. Едно от най-славните имена на НОБ в Македония, неин организатор, член на ЦК на КПМ, организатор на свикването на Първото заседание на АСНОМ, автор на неговите държавотворни документи, народен герой. Роден в Прилеп през 1915 година. След завършването на средното си образование в Прилеп и Битола, студент по право в Белградския университет, където заемал видно място в ръководството на студентското движение. Активно работел за формирането на македонското студентско дружество „Вардар”. Член на МАНАПО. Дълбоко осъзнаващ континуитета на борбата за национална свобода на македонския народ, той говори: „Легендите, които ми разказваше баба ми Заха за Крали Марко, за Дядо Ильо войводата и за Крушевската република за мене бяха фантастичен народен извор. Без този македонски патриотизъм въпрос е дали аз можех да бъда комунист. И не само аз, но и всеки македонец, който е станал комунист.
Читај
Република Македонија веќе е признаена од 131 земји во светот
И ЗИМБАБВЕ, И БОЛИВИЈА ГО КОРИСТАТ УСТАВНОТО ИМЕ
(Преземено од МИМ)


Зимбабве не’ призна под уставното име и со тоа стана 130. држава што не’ ословува како Република Македонија. Признавањето од Зимбабве, кое се случи на 13 I. 2011 г. , дојде заедно со воспоставувањето дипломатски односи меѓу Хараре и Скопје. Со овој потег Зимбабве стана 162. земја со која земјава има воспоставено дипломатски односи.
Признавањето на нашето уставно име од страна на Хараре неофицијално се спомнуваше како причина за средбата меѓу македонскиот премиер Никола Груевски и претседателот на Зимбабве, Роберт Мугабе, на маргините на Самитот ЕУ - Африка во Либија. Средбата што се случи на крајот од ноември предизвика реакции бидејќи Зимбабве се наоѓа под санкции од страна на ЕУ и на САД поради диктаторското владеење на Мугабе.
Читај
Честит јубилеј
10 ГОДИНИ ОД ИЗЛЕГУВАЊЕТО НА В.“МАКЕДОНСКИ ВЕСТИ”

Голем поздрав, Лиле! Редакцискиот колегиум на весникот “Народна волја” и лично јас кaко главен и одговорен уредник те поздравуваме најсрдечно по случај 10 години од излегувањето на Вашиот вестник “Македонски вести”.
Ние, од весникот “Народна волја” најдобро знаеме, колко е тежко, колку многу проблеми има за да се издава весник. И по оваа причина можеме најдобро и најреално да ја разбереме твојата макотрпна работа, за да може да се издржи 10 години на упорит и всеоддаден новинарски труд. За оваа одговорна работа човек требва да има и многу голем дух, многу сили и амбиција, провесионализам.
Читај
Позиција
ДОБРОСОСЕДСКО НАСИЛСТВО
Стефан Влахов-Мицов


Пред неколку месеци бев на гробот на познатиот фолклорен јунак Настрадин Хоџа. Се наоѓа во градот Акшехир во централна Анадолија. Населбата е полна со шеговити споменици на Настрадин Хоџа качен на магаре со лицето свртено кон опашката, како го поткиселува морето со лажица, како ја сече гранката на која седи и тн. Во центарот на Акшехир има нормални гробишта, а на централниот влез во нив е импозантниот гроб на јунакот. Со шеговита насмевка турскиот туристички водич соопшти дека официјални гробови на Настрадин Хоџа има уште во три држави.
Го кажа тоа со весела иронија, без грам шовинистичка ревност. По тој повод се присетив на страшната војна на бугарските медиуми поради фактот што пред неколку години во Прилеп беше поставен споменик на Итар Пејо соперник на Настрадин Хоџа во народните приказни. Македонците ни ги крадат хероите ечеше бугарската пропаганда.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Таква милост кон нашиiо народен iазик требит да имаме и ниiе, ако сакаме да останиме верни на дуот на нашите предедовци. Милоста кон народниiо iазик iет наш долг и наше прао. Ниiе сме должни да милуаме нашиiот iазик, зашчо тоi iет наш, исто така, као шчо ни iет наша таткоината ни. Првите гласои шчо и имаме чуено, сет гласоите на нашите татковци и маiки, гласоите и збороите на нивниiот народен iазик. Преко ниф ниiе добифме нашата прва дуовна храна, зашчо со ниф се осмисл'уаше се, шчо видефме со нашите очи. Со народниiот iазик ниiе освоiуаме психологиiата на нашите татковци и предедовци: и се чиниме нивни дуовни последници, као шчо сме со снагата нивни телесни продолжаачи. Ако се односуаме со презреiн'е кон народниiот наш iазик, ниiе само враiк'аме со неблагодарност на нашите родители за сето нивно дуовно гледаiн'е и воспитаiн'е. Ниiе имаме и прао, осем долгот, да браниме нашиiот iазик и тоа прао ни iет свешчено.
Читај
Македонската култура од Ватикан до Русија
СРЕДБА СО МАКЕДОНСКИТЕ АМБАСАДОРИ НА КУЛТУРАТА ВО СВЕТОТ
(Преземено од МИМ)


Македонските амбасадори на културата во светот - Владо Јаневски, Зафир Хаџиманов, Елена Мисиркова, Иван Поповски и Благој Нацоски, во Министерството за култура се пофалија со минатогодишните ангажмани. Владо Јаневски учествуваше на концертот во Софија за помош на жртвите од земјотресот на Хаити, а Благој Нацоски беше инволвиран во два настани во Италија: одбележувањето 15 години дипломатски односи со Ватикан и 100 години од раѓањето на Мајка Тереза.
"Одбележувањето 15 години дипломатски односи со Ватикан беше комплетно во моја организација, ги искористив моите контакти и познанства и се потрудивме да го направиме на највисоко ниво. Можам да кажам дека настанот се уште се памети", рече познатиот тенор Нацоски. Пред режисерот Иван Поповски е година во која ќе се случат денови на Македонската култура во Руската Федерација.
Читај
Убиени од фашистичките окупатори
ЧЕСТВУВАЊЕ ЗА СЕДУМ ПАДНАТИ ПАТРИОТИ
(Преземено од МИМ)


Во календарот на настаните кои ги одбележуваат и чествуваат, а кои се поврзани со значајни настани и личности Организацијата на македонците потомци од Егејскиот дел на Македонија – ОМПЕМ по повод зверското убиство на седумте млади патриоти од леринско, кои на 17.01.1944 беа убиени од страна на бугарските окупатори.ОМПЕМ и боречката организација од Ресен на 67 годишнината од убиството на седумте млади леринчани на возраст од 17 до 20 години, го посетија спомен обележјето на денот на нивното загинување на местото Маркова Нога.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Брат ми Трендафил беше добар бербер па се преселивме во Скопје. Ни овде не ни беше лесно. Бараа да земеме државјанство. Синот на Трендафил, Никола, го бараа да оди војска. Ако не одиш војска ти го земаа станот. Два пати стан ни дадоа, два пати ни го зедоа. Го молевме, главниот да не го зема внукот во војска за да помага како машка глава во Мичурин, каде живеевме во една стара зграда. Ја викавме Чеганската зграда. Во кујната спиевме 14 души и тоа ни го зедоја. Не дозволуваа, ние, Егејците да бидеме на едно место. Поради тоа многу од нашите заминаа во Австралија и во Канада. Да не беа тие притисоци, тука ќе бевме сите, поблиску до границата со родниот крај.
Читај
Во пресрет на новата рунда преговори, Генералниот секретар на ОН, Бан Ки Мун, со порака
НЕМА РОКОВИ, НО ВРЕМЕ Е ЗА ОДЛУКА ЗА СПОРОТ СО ИМЕТО
(Преземено од МИМ)


Нема рокови за решавање на спорот за името меѓу Грција и Македонија, но сметам дека е време за одлуки, порача генералниот секретар на Обединетите нации, Бан Ки Мун, во пресрет на новата рунда преговори на девети февруари во Њујорк.
- Задоволство ми бидеше да го видам импулсот што се создаде по директните разговори минатата година меѓу двајцата премиери. Сега е време да се оди кон одлуки, со што ќе се реши прашањето на заемно прифатлив начин. Двајцата лидери ги уверив во цврстата поддршка од ОН за да се постигне таа цел, вели Бан Ки Мун.
Грчките медиуми објавија дека на помош за решавање на долгогодишниот спор ќе пристигне и американската државна секретарка Хилари Клинтон, која на почетокот на февруари се очекува да го посети регионов.
Читај
Благодарност на големиот Европеец и пријател на Македонија
ХАБСБУРГ: ОСТАНЕТЕ ОПТИМИСТИ
(Преземено од МИМ)


Ото фон Хабсбург ни ги отвораше вратите и нé застапуваше онаму каде што не можевме да влеземе и во ниту еден момент не остави простор за двоумење.
Македонија има право да го носи своето име. Борејќи се со силата на аргументите, тој на разни начини ја откриваше апсурдноста на спорот поврзан со правото да се има сопствено име. Со овие зборови шефот на македонската држава Ѓорге Иванов му изрази благодарност на големиот Европеец и пријател на Македонија, Ото фон Хабсбург, доделувајќи му Орден за заслуги за Македонија. Наградата ја прими неговиот син Георг фон Хабсбург, кој е амбасадор за европски прашања во Владата на Република Унгарија.
- Кога ги гледам сите тешкотии со кои се соочувате во поглед на вашиот прием во ЕУ и во НАТО, и денес татко ми ќе ви порачаше да останете оптимисти. Бидете горди на вашата пребогата традиција, култура и вредности на вашата земја - рече амбасадорот Хабсбург.
 
Претседателот Ѓорге Иванов за надворешно-политичките приоритети на Македонија
ЗАВРШИ ЛИДЕРСКАТА СРЕДБА ВО ЈАСЕН
(Преземено од МИМ)


Во Јасен нa 21.I.2011 г. попладнево заврши средбата на претседателот Ѓорге Иванов и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, на СДСМ Бранко Црвенковски, на ДУИ Али Ахмети и на Нова демократија Имер Селмани.
На средбата, како што изјави по нејзиното завршување претседателот Иванов, се расправало за надворешно-политичките приоритети на Македонија, со акцент на интеграциите во НАТО и ЕУ и спорот за името, за препораките и приоритетите од Извештајот на Европската комисија, за одбележувањето на двата важни годинашни јубилеја - две децении од назависноста и 10 години од Рамковниот договор, како и за одржувањето на претстојниот попис.
За прашањето за името, кое, како што рече Иванов, веќе две децении не оптоварува и се користи за блокирање на македонските евро и евроатлантски интеграции, на средбата биле разменети мислења и споделени информации за актуелностите во спорот.
Читај
Став
ВРАТИТЕ НА НАТО И НА ЕУ ЗА НАС СЕ ШИРУМ - ЗАТВОРЕНИ
Ристо Никовски


Факт е дека не по наша вина и за резил на НАТО и на ЕУ, нивните врати за нас остануваат затворени. Не треба да се залажуваме дека е поинаку. Вашингтон и Брисел тоа секако нема директно да ни го соопштат. Би морале да ги објаснат причините што, и за нив, се неодржливи, недостојни и срамни. Затоа ја користат техниката - ти кажувам ќерко, слушај снао.
Кога некој ти поставува услови што не можеш да ги прифатиш или исполниш, ти става до знаење што (не)сака. Или, најавува употреба на сила. Така, впрочем, почна и Првата светска војна. Виена беше свесна дека, по атентатот во Сараево, Белград не може да го исполни ултиматумот и војната беше неизбежна.
Читај
Македонија доби кредит од Меѓународниот монетарен фонд
ММФ ЈА ОДОБРИ ОТВОРЕНАТА КРЕДИТНА ЛИНИЈА ЗА МАКЕДОНИЈА ВО ИЗНОС ОД 480 МИЛИОНА ЕВРА
(Преземено од МИМ)


Бордот директори на Меѓународниот монетарен фонд ја одобри отворената кредитна линија за Македонија во износ од 480 милиони евра. Македонија е прва земја членка на ММФ што го користи овој нов инструмент наменет пред се за земји со здрави политики, а кои немаат потреба од финансирање, но се соочуваат со ризици што би можеле да доведат до таква потреба.
Кредитната линија е со времетраење од две години, во првата година ќе бидат достапни 400 милиони евра, со дополнителни 80 милиони евра во втората година. Таа дава сигурност на земјите дека доколку дојде до негативни случувања тие ќе имаат доволно средства кои ќе може да ги повлечат за да ја зачуваат стабилноста. Склучувањето на кредитната линија помага и во зајакнување на довербата и овозможува полесен пристап до средства на пазарите на капитал. Покрај сигурноста, користа од оваа кредитна линија е и испраќањето сигнал до инвеститорите дека ММФ верува во квалитетот на економските политики и тоа може да помогне во процесот на емитување еврообврзница, односно да ја спушти нејзината цена.
Читај
Никола Вапцаров живя, твори, бори се и загина като македонец!
“ПРЕОТКРИВАНЕТО” НЕ СЕ СЪСТОЯ
Биляна Вардарска
(Продолжува од минатиот број)И той е елиминиран – все едно какви са причините – субективни или обективни.
Другите двама решават да се явят, но...
Но... „Бойка си спомня, че видяла как, че преди да влязат да свидетелстват, с Багряна и Щъркелов е извършена неправомерна от юридическа гледна точка манипулация... Докато чакат в двора, прокурорът разговарял дълго със свидетелите... Очевидно им е оказал явен натиск. Предупредени са, че процесът повдига тежки обвинения към подсъдимия и няма смисъл да бъдат обстоятелствени в показанията си, а да отговарят кратко...”
Едва ли им е казал само това, след като са разговаряли дълго – можем само да се досещаме, но няма да бъдем далече от истината.
Читај
Из дейността на ПИРИН
ПРОВЕДЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ

На 16 януари 2011 г. в клуба на ОМО „Илинден” - ПИРИН в гр. Гоце Делчев се проведе заседание на Централния съвет на партията. То бе посветено на предстоящото преброяване. Водещ бе съпредседателят Иван Сингартийски.
Докладва съпредседателят Стойко Стойков. Бяха набелязани мерки и срокове за тяхното изпълнение с цел да се помогне на демократичността и истинността на преброяването.Партията има твърдото намерение да информира съответните български и европейски институции за нередности при преброяването.
Като втора точка бяха разгледани някои нови аспекти в спора, воден от Гърция срещу Р Македония за името. Бе взето решение да се излезе с позиция във връзка с проверката на подписката на РЗС от страна на ДАНС. В точка “Разни” бяха разгледани множество по-малки въпроси и набелязани редица планове за изпълнение.
 
Възможност да заявим, че ни има, че съществуваме, че сме македонци!
ГРАЖДАНИ НА ЕС, МАКЕДОНЦИ!

Започва ново преброяване на населението в Р България. То е възможност да заявим честно кои сме и какви се чувстваме.
За онези от нас, които се чувстват и самоопределят като македонци, това е уникален шанс. Възможност да заявим, че ни има, че съществуваме, че сме македонци! Възможност да опровергаем официалната лъжа, че македонски народ, нация, малцинство – няма.
Сега ни дават думата и всеки един от нас има възможност да каже истината!
Ние сме лоялни граждани, но сме и македонци.
Ние сме македонци, както бащите си, както дедите си.
И не се страхуваме да заявим това.
Читај
139 години от рождението на Гоце Делчев
ЛЕГЕНДА НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

На 04.02. се навършват 139 год. от рождението на най-ярката звезда в лавровия венец на безсмъртието – Гоце Делчев. За този велик син на Македония е писано много. И това не е изненадващо, като се има предвид каква удивителна личност е той. Всичко за тази личност предизвиква уважение и възхищение, а подвигът й – неувяхваща признателност и неизменно преклонение.
Когато споменаваме името на Гоце Делчев, пред нас се изправя образът на герой с кристална морална чистота, на човек, роден от страданията и копнежа на своя народ за свобода и останал толкова близко до болките на своите поробени братя, че е неделим от тях и в своя кратък живот, и в своето безконечно безсмъртие.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting