Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОКОГА НА ГЪРЦИЯ ЩЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ФАРИСЕЙСТВА И ДА НАЛАГА ШОВИНИЗЪМ В ОБЩНОСТТА?
ДА СЕ ЗАПАЗЯТ ПРОГРЕСИВНИТЕ ИДЕИ И ПРИНЦИПИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ЯН ПИРИНСКИ


Политическата стратегия на Европейския съюз, изградена върху прогресивните идеи и принципи за свободна, демократична и обединена Европа, е разумната алтернатива, чрез която народите веднъж и завинаги ще се отърват от злочестата ретроградност. Основно тя се застъпва и за ликвидиране на политическите граници между държавите, стриктно спазване на правата на човека и националните права на малцинствата съгласно приетите международни документи, в това число на Международната харта за правата на човека на ООН и Рамковата конвенция за зачитане правата на националните малцинства.
Да се надяваме, че Европейският съюз разбира много добре, че македонският народ няма да допусне гавра с неговото национално достойнство. Няма да позволи на никого да му нарежда и да му диктува да си сменя името. Всеки, който се опълчи против общочовешкото изконно и свещено право на самоопределение, е подлец и враг на свободата, справедливостта и прогреса. Ето защо името на народа завинаги ще остане македонски, а държавата - Република Македония.
Читај
Видео обраќање на премиерот Груевски по повод 100 дена Влада
ДЕЛАТА ЗБОРУВААТ ЗА РАБОТАТА НА ВЛАДАТА
(По македонскиот печат)


"Не со зборови, туку со дела, така работи оваа Влада", рече премиерот Никола Груевски во неговото видео обраќање на Фејсбук по повод отчетот за 100 дена Влада.
Тој најмногу се задржа со објаснување за подобрување на економската состојба, новите инвестиции кои имаат за цел да отворат и нови работни места и смета дека во изминатиот период успеале да ги постигнат зацртаните краткорочни цели кои биле утврдени со нивната програма.
Груевски нагласи дека добро е што започнале преговори со Здружението на новинари за остварување на подобри стандарди од заеднички интерес но, тој смета дека ситуацијата во новинарството иако не е идеална била многу подобра од други земји кандидати или членки на ЕУ.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Производни на дотук описаните тъ... еории за стремежа на тюркското българско ханство да обединява славяните от несъществуваща българска група и съответния "стремеж" на същите славяни да се присъединяват към България логично ражда и следващите абсурди. А именно България като покровител и защитник на славяните срещу злата Византия и мирното присъединяване на славяните и особено (разбира се) на тези в Македония към България.
Читај
Исторически истини от български учени
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
Проф. Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)лед смъртта си Александър I оставил четири сина: Пердика, Алкета, Аминта и Филип; освен това споменува се и друг син - Менелай, когото някои автори означават като незаконороден; той е баща на Аминта II. Менелай и Алкета се явяват като клетводатели в договори между Пердика и атинците, значи още в 423 г. живеели при двора на Пердика. Колкото се отнася до другия Александров син Аминта, споменат у Синкела, предполага се, че стои по погрешка вмсто Менелай.
Времето на царуването на Пердика различно се предава от старите автори. Вярно е само известието на Никомеда от Акант и Анаксимена, които му дават 41 год. (454 – 413 г. пр. Хр.).
Предполага се, че Александър при смъртта си дал на по-младите си синове отделни княжества в Македония, а най-старият Пердика II получил върховната царска власт и по-голямата част от страната, главно долня Македония от Олимп до Струма.
Читај
Заседание на Председателството на ОМО „Илинден" - ПИРИН
ОБСЪДЕНИ БЯХА АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ

На 18 ноември 2011 г. вечерта в местността Попови ливади в Пирин бе проведено заседание на Председателството на ОМО "Илинден"-ПИРИН. Присъстваха съпредседателите Ангел Безев, Ботьо Вангелов, Иван Сингартийски и Стойко Стойков. Основна тема на продължилите повече от два часа разговори бе регистрацията на партията, решенията на Европейския съд по правата на човека по македонските дела, резултатите от изборите и бъдещата дейност. Решено бе да се проведе заседание на Централния съвет на ПИРИН на 4 декември и в същия ден да бъде почетен големият македонски поет и революционер Никола Вапцаров в гр. Банско.
Изказани бяха различни мнения по отношение на регистрацията на партията и бяха набелязани възможности за постигане на тази цел. Констатирано бе, че македонците в България имат нужда от партия, която да се застъпва за техните интереси, но също така са необходими съществуващите организации.
Читај
Битола. Втора конференция на македонците от Балканския полуостров
ПРАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ НАЙ-ГРУБО СА НАРУШАВАНИ В БЪЛГАРИЯ
СТОЯН ГЕОРГИЕВ (ТОМОВИЧИН)


Първата конференция на македонците от съседни държави на Република Македония бе организирана, за да се разгледа въпросът доколко са защитени националните им права в тези страни. Тя се състоя на 30. ХI. 1997 година на Попова шапка. Дискутираха представители на македонското малцинство от Република Албания, Република Гърция и Република България.
Констатирано бе, че македонците в тези държави имат много по-малко права (човешки и малцинствени) по отношение на тези, които Република Македония гарантира на малцинствата на нейна територия – сръбско, албанско, турско, влашко, ромско и т. н.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

КАРПОШ ВОЙВОДА. Водач на народно въстание през ХVII век. Старейшина на голяма хайдушка дружина, която първо действала в планината Деспот, а след това в Нишката, Лесковачката, Вранянската, Брезовичката и Пиротската каза. Застанал начело на въстанието, което през октомври 1689 г. избухнало в Североизточна Македония – в пространството между Кюстендил и Скопие. Непосредствен повод за въстанието била Австро-турската война, а причина – тежкото икономическо и социално положение на народа. Главна крепост на въстанието била Крива паланка. Не са познати причините поради които лично Карпош, който от султана получил званието башбог, което означавало, че станал командир на всички турски стражи от Щип, Радовиш, Велес, Дойран, Сер, Неврокоп, Разлог, Петрич и Мелник, се обърнал срещу турската управа.
Читај
Јосиповиќ - Иванов
БИЛАТЕРАЛНИТЕ СПОРОВИ ДА НЕ ЈА ПОПРЕЧУВААТ ИНТЕГРАЦИЈАТА ВО ЕУ
(Преземено од МИА)


Хрватска ќе продолжи да ја поддржува Македонија во евроатлантските интеграции. Како идна членка на ЕУ нема да поставува пречки на патот на Македонија без оглед на отвореното билатерално прашање со Грција. Односите меѓу двете држави се на одлично ниво, но постои уште многу простор за соработка во економијата, меѓу другото преку инфраструктурно поврзување, раст на трговската размена. Ова го оценија македонскиот и хрватскиот претседател, Ѓорге Иванов и Иво Јосиповиќ, по денешната средба во Загреб.
Шефот на македонската држава, кој престојува во дводневна официјална посета на Хрватска, побара Јосиповиќ да се заложи за примена на позитивниот пример во надминувањето на хрватско-словенечкиот спор во решавањето на македонскиот билатерален спор со Грција.
Читај
Магистер Александар Донски пред в-к "Народна волја"
НАД ПЕДЕСЕТ АНТИЧКИ АВТОРИ ТВРДЕЛЕ ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ НЕ БИЛЕ ГРЦИ!

Деновиве во издание на Македонското Литературно Друштво "Григор Прличев" од Сиднеј и ЕМАРИ од Штип излезе од печат книгата под наслов "СТАРОГРЧКИ И ДРУГИ АНТИЧКИ СВЕДОШТВА ЗА ПОСЕБНОСТА НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ" од магистер Александар Донски од Институтот за историја и археологија при Универзитетот "Гоце Делчев". Книгата е објавена во две посебни изданија – на македонски и на англиски. Ја користиме оваа прилика за разговор со авторот.
Г-дине Донски за што станува збор во оваа книга?
- Јас секогаш се трудам насловите на моите книги јасно да ја одразуваат нивната содржина. Така е и сега. Во книгава објавувам сведоштва од педесет и осум (главно старогрчки) антички автори кои сосема јасно сведочеле дека античките Македонци не биле Грци. Цитатите од делата на овие автори се автентично пренесени и истите се проследени со соодветни коментари.
Читај
Најнова книга: "Македонски преродбенски ХIХ век" (1) од акад. Блаже Ристовски:
НЕ Е МОЖНО БУГАРИЈА И МАКЕДОНИЈА ДА ИМАЛЕ ЕДЕН ЈАЗИК (БУГАРСКИ!)
(Преземено од весник "Вечер")


Денеска Македонците се третираат како словенски народ со словенски јазик, но, како и кај сите европски народи, во нивната етногенеза се инкорпорирани повеќе етнокултурни составки и влијанија од разни етноси и култури што во разните историски периоди живееле, доаѓале или поминувале на овие простори.Така, на пр., во нашата етногенеза се вклучуваат и античките Македонци, и Пајонците, и Илирите и Дарданците и други, но тие не го претставуваат основниот супстрат.
Се смета дека вонајголемиот процент денешното население во Македонија потекнува и преку сложени историски процеси се амалгамирало од Словените (главно од гранката на Славините) што веројатно почнуваат да се доселуваат во овие краишта во продолжителен период, главно од V до почетокот на VII век.
Читај
Договор за социјално осигурување
КАНАДСКИ ПЕНЗИИ СТИГНАА ВО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Приближно 200.000 иселеници во Канада ќе можат да ги остварат своите права од пензиско и инвалидско осигурување. Тоа им го овозможува Договорот за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Канада што денеска стапува во сила.
Договорот ќе се применува на сите лица кои во Република Македонија или Канада навршиле периоди на осигурување или престој кои се земаат предвид при остварувањето на правото на пензија согласно со прописите на Македонија или Канада, кои се однесуваат на остварувањето на правото на самостојна пензија. Со Договорот се уредува собирање на периоди на осигурување навршени во двете држави со што се овозможува лицето да оствари право на пензија.
Читај
На официјална посета
МАКЕДОНСКИТЕ И АЛБАНСКИТЕ ГРАЃАНИ ЌЕ ЈА ПОМИНУВААТ ГРАНИЦАТА САМО СО ЛИЧНА КАРТА
(Преземено од МИА)


Македонските и албанските граѓани набргу ќе ја поминуваат границата само со лична карта, најави премиерот Сали Бериша денеска од Скопје, по средбата со премиерот Никола Груевски. Според Бериша, ќе се направи се за да се поврзат што повеќе двете земји, па спомена дека за две години дистанцата меѓу Скопје, Дебар и Тирана ќе се намали за 103 километри, а таа преку Струга за еден час. Бериша најави можност и за нееднаква царинска унија меѓу Албанија, Македонија и други земји во регионот по примерот на Европската унија, но ниту една од овие најави не беше потврдена од страна на премиерот Груевски. Место тоа, македонскиот премиер само му даде поддршка на Бериша за добивањето статус кандидат за ЕУ на Албанија, а Бериша му возврати со поддршка за членство на Македонија во НАТО, заеднички оценувајќи дека иднината на двете земји е во евроатлантските интеграции.
Читај
Бис за Тешкото во Талин
МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ПРОДИРА ВО СВЕТСКИ РАЗМЕРИ
(Преземено од МИА)


"Македонската култура продира во светски размери, а ние како Министерство за култура изминатиов период направивме многу за меѓународна промоција на културата, преку проекти и настани. Ќе се трудиме и во иднина да продолжиме во оваа насока бидејќи имаме што да покажеме, имаме што да претставиме пред светската јавност", изјавила прексиноќа министерката Елизабета Канческа-Милевска по завршувањето на концертот на ансамблот "Танец" во концертната сала "Нокиа" во Талин, Естонија. Поводот за гостувањето беше повеќе од убав - Денови на македонската култура се одржаа во Талин, кој е европска престолнина на културата за 2011 година.
Во преполната сала, пред повеќе од 2.000 гости, сите изведби на "Танец" биле наградени со бурни аплаузи.
Читај
Европа со характер?!
МАКЕДОНИЈА ВО ЕУ ПО ПРИМЕРА НА РОМАНИЈА И БУГАРИЈА
(Преземено од МИА)


Европската унија треба да ја признае Македонија како членка што е можно побрзо и со малку контрола како што се Романија и Бугарија. Ако имаат малку карактер, оние кои носат одлуки во ЕУ ќе го сотрат грчкото противење и ќе ја информираат Атина дека нејзиниот глуп став кон името на Македонија претставува закана за безбедноста во регионот и нема повеќе да се толерира.
Грција, како и другите балкански земји, ќе мора да се фокусира на сопствените проблеми, бидејќи слабостите на Грција влијаат и врз Европа. Опширната анализа за состојбите на Балканот и подобрувањето на слабостите во регионот го довела до овој заклучок реномираниот професор по меѓународни односи на Универзитетот Џон Хопкинс" и поранешен висок разузнавачки аналитичар на ЦИА, Дејвид Канин.
Читај
За состојбата на македонското малцинство во соседните земји на Република Македонија
ДЕКЛАРАЦИЈА НА ВТОРАТА КОНФЕРЕНЦИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БАЛКАНОТ

1. Светот има искуство кое може да го применува за доследно решавање на прашањата на малцинствата.
Меѓународните асоцијации кои се бават со прашањата на човековите права, со прашањата на правата на малцинствата и со следење на почитувањето на меѓународните акти кои ги регулираат овие прашања треба да ја изменат нестандардната практика за примена на сопствените стандарди. Народите и државите ќе ја изгубат довербата во нив ако стандардите се применуваат селективно, двојно и лицемерно.
2. Конференцијата ги повикува меѓународните асоцијации доследно да ги применуваат сопствените декларации, резолуции и други акти кои се однесуваат на меѓународно регулирање на прашањата на човековите права и прашањата на правата на малцинствата.
Читај
Постигнат договор Русија, Белорусија и Казахстан
УДРЕН ТЕМЕЛОТ НА ЕВРОАЗИСКА ЕКОНОМСКА УНИЈА
(Преземено од МИА)


Русија, Белорусија и Казахстан постигнаа договор за евроазиска економска унија. Рускиот претседател Дмитри Медведев и неговите колеги Александер Лукашенко и Нурсултан Назарбајев потпишаа изјава за основање на Унијата.
Изјавата за основање е потпишана денеска во Кремљ, а Унијата треба да биде формирана до 2015 година. Предвидено е и формирање комисија, слична на Европската комисија, која би почнала со работа веќе во 2012 година. Претседател на Комисијата би требало да биде рускиот министер за индустрија Виктор Кристенко. Унијата би имала седиште во Москва.
Читај
Интервју
ЖАН БЕСЕЈ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА БОРДОТ НА ДИРЕКТОРИТЕ НА АПАВЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛ
(Преземено од МИА)


Отворивте истражувачки центар во Македонија. Која е целта на оваа инвестиција и што ќе работи лабораторијата?
Апаве интернационал работи во повеќе сегменти. Првиот е техничка инспекција, како основна активност. Правиме техничка инспекција на опрема под притисок, електрична и опрема за подигање.
Другите четири сегменти се градежништво (безбедност при градба), консалтинг во делот на решавање технички проблеми во менаџментот и организацијата и професионална обука на вработени. Одлуката да градиме ваков центар во Македонија ја донесов пред 1,5 година, кога му реков на техничкиот директор на претставништвото во Македонија-Апаве Југоисточна Европа (ЈИЕ), Слободан Поповски, да направи лабораторија за испитување без разорување, која ќе биде една од најдобрите од овој тип во светот. За многу кратко време тој обезбеди цела научна експертиза потребна за реализација на проектот, техничка подготовка и инженерски тим и за кратко време ја реализиравме инвестицијата. Резултатот може да го видиме денеска. Проектот е завршен над 90%.
Читај
Култура
ИНСТИТУТОТ ЗА МАКЕДОНСКА ЛИТЕРАТУРА ОДБЕЛЕЖА 30 ГОДИНИ
(Преземено од МИМ)


Институтот за македонска литература вчера прослави 30 години од своето основање, со Свечена академија што се одржа во Ректоратот на Универзитетот "Свети Кирил и Методиј". Пред присутните претставници на надлежните министерства, на институции од областа на општествениот и на културниот живот, беше презентиран досегашниот значаен развоен пат на Институтот, а беа потенцирани и неговите понатамошни планови за реализација на домашни и меѓународни проекти.
На професорот на Универзитетот во Хрватска, д-р Горан Калоѓера му беше доделено звањето Doctor Honoris Causa, а благодарници за придонес во афирмација на дејноста на Институтот за македонска литература добија поголем број институции, стручни лица од земјава и од странство, како и 13 македонски медиуми.
Читај
Анализ
ИЗЛЪГАНИТЕ ЗЛОБНИ КАМИЛЧЕТА И ЛЪЖАТА КАТО ПЕЧЕЛИВША ИНДУСТРИЯ
Петър Новоселски
(Продолжува од минатиот број)Когато дядо ти каже, че неговият дядо е бил македонец и че не си българин, цялата скъпа българска пропаганда умира. Вероятно именно защото българската пропаганда няма шанс в реалния свят, извън контролираните български медии, в които македонски историци не се канят, именно затова мисля, някои тук мечтаят да принудят някак си Македония да наложи със сила българския модел на манипулация – да не изрича исторически истини, да не нарича нещата с истинските им имена (например българска окупация) и да подмени учебниците си по история и – ех! - ако може Гърция да накара македонците да се откажат от името Македония и македонци. Гладно камилче плява сънува.
Читај
Безсмъртието на Никола Вапцаров не може да бъде разстреляно!
КОШМАРИТЕ НА ОНЕЗИ, ПРИ КОИТО ИДВА "КАТО НЕЧАКАН И НЕИСКАН ГОСТЕНИН"
Биляна Вардарска


Времето тече през всичко и неумолимо го променя – от изгрева до залеза, а и след него, за да издигне в абсолютна доминанта глобалната относителност. Но това съвсем не означава, че не съществуват вечни и неоспорими истини. Има ги много. И се налагат с безспорната си очевидност. Като тази например – субектът не може да избира нито родителите си, нито епохата, в която да се роди, нито заложбите, които да определят смисъла или безсмислието на живота му, или с една дума – цялата му съдба.
Предпочитанието на сътворението е било да създаде света като трагедия, за да може Каин да види сметката на брат си Авел, Йосиф да бъде продаден от братята си, да има разпятието и възкресението на Голгота, за да забогатеем духовно с Божествена и Човешка комедия, да тръпнем катарзисно, когато лековерният Отело удушва невинната Дездемона…
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2012 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2011 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2012 година!


Побързайте

Историята на Македония

Все още има екземпляри от излязлото от печат второ преработено и допълнено издание на "Историята на Македония" от професор Георги Радулов. Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева. Купете си я, преди да са се изчерпали и последните бройки!
Справки на тел.: 02/ 870 76 36.

Важно! Важно! Важно!

Македонија над се

На вниманието на читателите на в. Народна воля" предлагаме книгата "Македонија над се" от Стоян Георгиев (Томовичин).
Запознайте се с живота на един храбър син на Македония, устоял с чест високото си национално достойнство.
Който иска да я прочете, може да я намери в Интернет, стига да напише в Гугал "томовичин" или "tomovichin".

Македонија пее

КАЖИ, МОМЕ, ВИСТИНАТА

Кажи, моме, вистината,
љубиш ли ме, мамиш ли ме,
ил' сос мен' се подиграваш
да ти мине времето.

Сношти мина покрај вази,
тебе, моме, не те видов,
срце ми се растрепери,
почна солзи да ронам.

Сечи, моме, руси коси,
прави скала да се качам,
да ти видам бело лице
и рудото ти грло.

Ах, да можам да разберам
була ли си, ил' Гркиња,
ил' си, моме, Македонка,
та си толку убава.


ЛАЖИ, ЛАЖИ, ВЕРЕ

Лажи, лажи Вере,
лажи, кого лажиш,
само мене Вере,
немој да ме лажиш.

Јас си имам Вере,
леле, јас си имам,
јас си имам Вере,
до три болести.

Прва болест Вере,
леле, прва болест,
прва болест Вере -
струмички меани.

Втора болест Вере,
леле, втора болест,
втора болест Вере -
в туѓина ќе одам.

Трета болест Вере,
леле, трета болест,
трета болест Вере -
изгорев за тебе.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting