Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Видео обраќање на премиерот Груевски по повод 100 дена Влада

ДЕЛАТА ЗБОРУВААТ ЗА РАБОТАТА НА ВЛАДАТА

(По македонскиот печат)


"Не со зборови, туку со дела, така работи оваа Влада", рече премиерот Никола Груевски во неговото видео обраќање на Фејсбук по повод отчетот за 100 дена Влада.
Тој најмногу се задржа со објаснување за подобрување на економската состојба, новите инвестиции кои имаат за цел да отворат и нови работни места и смета дека во изминатиот период успеале да ги постигнат зацртаните краткорочни цели кои биле утврдени со нивната програма.


"Создавањето на поволна бизнис клима и унапредувањето на позициите на компаниите се наши стратешки цели. Владата донесе серија мерки кои се од исклучително значење, за фирмите и компаниите. Целосно е укинат данокот на добивка за фирмите кои остваруваат приход до 3 милиони денари на годишно ниво. Намалена е стапката на ДДВ за туристичките услуги од 18 на 5 отсто. Тоа придонесе бројот на странски туристи да се зголеми за 25 отсто, а вработувањата во туризмот да бидат зголемени за 40 отсто. Намалена е стапката на ДДВ за сурово масло, донесена е одлука за намалување на царините на шеќерот и за спортски реквизити. Во првата кредитна линија од 100 милиони евра помогнавме на многу компании во тешката криза да се снајдат. Донесена е мерка за поевтинување на зелениот картон при што особена корист ќе имаат транспортерите. Продолжува модернизацијата на земјата преку инвестиции во инфраструктура и градежништво. Македонија се гради, тоа е тренд кој продолжува. По аеродромот во Охрид, пуштен е во употреба новоизградениот аеродром "Александар Велики" во Скопје. По обезбедени 84 едноподни, стигна првата пратка од 69 двокатни автобуси, а со доставата на нови 83 автобуси следната година и уште 68 автобуси годината по неа, комплетно ќе се обезбедат потребите за јавен превоз", рече Груевски во обраќањето.
Тој вети дека Владата ќе продолжи да работи, да остварува и дека ќе се ангажира да се подобри ситуацијата со медиумските работници.

Груевски нагласи дека добро е што започнале преговори со Здружението на новинари за остварување на подобри стандарди од заеднички интерес но, тој смета дека ситуацијата во новинарството иако не е идеална била многу подобра од други земји кандидати или членки на ЕУ.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2012 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2011 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2012 година!


Побързайте

Историята на Македония

Все още има екземпляри от излязлото от печат второ преработено и допълнено издание на "Историята на Македония" от професор Георги Радулов. Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева. Купете си я, преди да са се изчерпали и последните бройки!
Справки на тел.: 02/ 870 76 36.

Важно! Важно! Важно!

Македонија над се

На вниманието на читателите на в. Народна воля" предлагаме книгата "Македонија над се" от Стоян Георгиев (Томовичин).
Запознайте се с живота на един храбър син на Македония, устоял с чест високото си национално достойнство.
Който иска да я прочете, може да я намери в Интернет, стига да напише в Гугал "томовичин" или "tomovichin".

Македонија пее

КАЖИ, МОМЕ, ВИСТИНАТА

Кажи, моме, вистината,
љубиш ли ме, мамиш ли ме,
ил' сос мен' се подиграваш
да ти мине времето.

Сношти мина покрај вази,
тебе, моме, не те видов,
срце ми се растрепери,
почна солзи да ронам.

Сечи, моме, руси коси,
прави скала да се качам,
да ти видам бело лице
и рудото ти грло.

Ах, да можам да разберам
була ли си, ил' Гркиња,
ил' си, моме, Македонка,
та си толку убава.


ЛАЖИ, ЛАЖИ, ВЕРЕ

Лажи, лажи Вере,
лажи, кого лажиш,
само мене Вере,
немој да ме лажиш.

Јас си имам Вере,
леле, јас си имам,
јас си имам Вере,
до три болести.

Прва болест Вере,
леле, прва болест,
прва болест Вере -
струмички меани.

Втора болест Вере,
леле, втора болест,
втора болест Вере -
в туѓина ќе одам.

Трета болест Вере,
леле, трета болест,
трета болест Вере -
изгорев за тебе.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting