Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОКОГА НА ГЪРЦИЯ ЩЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ФАРИСЕЙСТВА И ДА НАЛАГА ШОВИНИЗЪМ В ОБЩНОСТТА?

ДА СЕ ЗАПАЗЯТ ПРОГРЕСИВНИТЕ ИДЕИ И ПРИНЦИПИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ЯН ПИРИНСКИ


Политическата стратегия на Европейския съюз, изградена върху прогресивните идеи и принципи за свободна, демократична и обединена Европа, е разумната алтернатива, чрез която народите веднъж и завинаги ще се отърват от злочестата ретроградност. Основно тя се застъпва и за ликвидиране на политическите граници между държавите, стриктно спазване на правата на човека и националните права на малцинствата съгласно приетите международни документи, в това число на Международната харта за правата на човека на ООН и Рамковата конвенция за зачитане правата на националните малцинства.

Поради прогресивната си концепция Европейският съюз става стожер на световната демокрация. И именно на това се дължи фактът, че в него вече членуват 27 страни с население повече от 500 милиона жители. Той всъщност е трета световна сила по население след Китай и Индия. Създаването на единна обща валута на общността дава прекрасна възможност за всестранен икономически, социален и паричен просперитет и стабилност. Но днес поради световната криза, заради непредвидени мерки да се запази еврото от лабилност, поради слабия контрол при приемането на нови членки в еврозоната, не отговарящи на изискванията, на несъобразно предоставени средства в помощ на някои страни и по други съществени причини финансовата ситуация става критична.
Гърция със своите нечестни постъпки и хитрости създаде сериозни проблеми на всички страни в Европейския съюз. Но не само в това направление. Тя явно и нагло ерозира основните идеи и принципи на Евросъюза. С лъжи и манипулиране на други членки в общността ги въвлича на своя страна да изпълняват нейни прищевки и фарисейски игри. Имам предвид и случая с последния доклад на Европейската комисия за напредъка на Република Македония за членство в Съюза, където определението "македонски" не е включено поради гръцките лисичи маниери и измами. Гърция демагогства, и то безогледно. И това не е само мое заключение, това е истината, която вече видяха и някои лидери, които веднага дадоха своите изявления за Гърция. Позовавайки се на някои световни медии, а така също и на български информационни агенции и печат се запознаваме със следното: "Ден след края на срещата в Брюксел, където бяха взети съдбоносните за ЕС решения, френският президент Никола Саркози заяви, че приемането на Гърция в еврозоната е било грешка. В интервю за френската телевизия той каза, че Атина не е била готова да се присъедини към страните с единна валута. Причината за това били подаваните от гръцките власти на неверни данни за икономическото състояние на страната." Ето - това е Гърция!...
Но Гърция винаги е била галеното детенце на Европа. Защото тя, както се разбира и от казаното от френския президент, е заблудила за икономическото си състояние и така, със заблуда, влиза в еврозоната. Аз питам: може ли страна, която лъже, да бъде приета не само в еврозоната, но и като членка на Европейския съюз? Но ако се направи всъщност реален анализ на въпроса, дали тя навремето е отговаряла на всички критерии, изисквани за членство в Евросъюза, отговорът според идеите и принципите, върху които е изградена общността, ще бъде отрицателен. Гърция изобщо не е трябвало да бъде приета за членка на Европейския съюз и по още други причини, които пряко засягат конструкцията за изграждане на свободна, демократична и обединена Европа.
Вече 20 години Гърция - пред очите на Европа и света - непрекъснато демонстрира своя закоравял шовинизъм, заявявайки абсурдното си желание Република Македония да смени името си. Но виждат ли това някои от високите отговорни функционери на Европейския съюз, които днес упражняват натиск над Република Македония да смени името си на държавата и народа, угаждайки на кобните мераци на Гърция да ликвидира един цял народ и държава? Нима това е истинската политическа платформа на Европейския съюз? Нима?!?...
Но тук има един много важен политически елемент, който се отнася както за Гърция, така и за останалите съседи на Македония. Това е така нареченият Букурещки мирен договор от 1913 година, когато Македония е поделена между няколко балкански страни. Тогава историческите събития не дадоха възможност на македонските дейци за обединена Македония да участват при решаването на нейното съществувание и тя бе вандалски разпокъсана. Оттам идват днешните шовинистически настроения и амбиции на съседите към Македония, като считат, че тя е тяхна собственост. Оттам идват днешните аспирации и мъчителни бълнувания и на великобългарските шовинисти да владеят Македония и те не ги крият, макар и членове на Европейския съюз.
Нима отговорните висши представители на Евросъюза не знаят за ужасната мъчителна голгота на македонското население, след като след Букурещкия договор Гърция наложи тотално фашистки методи на геноцид върху македонците. Те не знаят ли колко македонци има избити и принудени да напуснат своите родни огнища, за да спасят живота на своите семейства? Гърците заграбиха тяхната покъщнина, техните имоти и издадоха законови разпоредби, в които открито заявяват, че който от избягалите не се декларира като грък, не може да посети Гърция. Те веднага смениха имената на всички македонски села и градове, на реки и планини, на местности. Днес Гърция отрича да има македонско малцинство в страната си. Тя дори не е ратифицирала и Рамковата конвенция за правата на националните малцинства, Тя не зачита и Международната харта за правата на човека на ООН. А нима те не са идеи и решения, които европейската общност изцяло приема и зачита като свои? Това са истини, които Европейският съюз е длъжен да знае. И когато се опитват днес гърците да наложат една гнусна и очебийна нечовешка бруталност - македонците да сменят името на народа и държавата си, ние, македонците, ей така смирено ли да гледаме как Европейският съюз явно ги поддържа? Кой и какво очаква от нас? Какво да мислим за този Европейски съюз? Какво? Само и единствено че той не е това, за което пледира, и ние, македонците, не можем да му вярваме, след като той явно защитава Гърция в нейните коварни намерения да ни ликвидира като народ и държава на света.
Въпреки това Република Македония се надява, че подкрепата от Евросъюза към Гърция по натрапения въпрос от нея, Македония да смени името си, няма да продължи. Обнадеждаващи са спонтанните реакции на френския президент и особено на германската канцлерка Ангела Меркел, че заради гафовете на Гърция, които брутално стовари на Европейския съюз, тя може да бъде отстранена от общността.
Да, така трябва, защото само по този начин ще се запазят прогресивните идеи и принципи на Европейския съюз. Гърция нагло ги нарушава. Тя нарушава човешките права и тези на малцинствата. Република Македония е призната от над 130 държави по света под конституционното си име. Гърция е против, повличайки и Евросъюза в глупавите си прищевки и де факто Съюзът й става глашатай! Докога?!

Да се надяваме, че Европейският съюз разбира много добре, че македонският народ няма да допусне гавра с неговото национално достойнство. Няма да позволи на никого да му нарежда и да му диктува да си сменя името. Всеки, който се опълчи против общочовешкото изконно и свещено право на самоопределение, е подлец и враг на свободата, справедливостта и прогреса. Ето защо името на народа завинаги ще остане македонски, а държавата - Република Македония.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2012 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2011 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2012 година!


Побързайте

Историята на Македония

Все още има екземпляри от излязлото от печат второ преработено и допълнено издание на "Историята на Македония" от професор Георги Радулов. Книгата има общо 570 страници. Цена - 15 лева. Купете си я, преди да са се изчерпали и последните бройки!
Справки на тел.: 02/ 870 76 36.

Важно! Важно! Важно!

Македонија над се

На вниманието на читателите на в. Народна воля" предлагаме книгата "Македонија над се" от Стоян Георгиев (Томовичин).
Запознайте се с живота на един храбър син на Македония, устоял с чест високото си национално достойнство.
Който иска да я прочете, може да я намери в Интернет, стига да напише в Гугал "томовичин" или "tomovichin".

Македонија пее

КАЖИ, МОМЕ, ВИСТИНАТА

Кажи, моме, вистината,
љубиш ли ме, мамиш ли ме,
ил' сос мен' се подиграваш
да ти мине времето.

Сношти мина покрај вази,
тебе, моме, не те видов,
срце ми се растрепери,
почна солзи да ронам.

Сечи, моме, руси коси,
прави скала да се качам,
да ти видам бело лице
и рудото ти грло.

Ах, да можам да разберам
була ли си, ил' Гркиња,
ил' си, моме, Македонка,
та си толку убава.


ЛАЖИ, ЛАЖИ, ВЕРЕ

Лажи, лажи Вере,
лажи, кого лажиш,
само мене Вере,
немој да ме лажиш.

Јас си имам Вере,
леле, јас си имам,
јас си имам Вере,
до три болести.

Прва болест Вере,
леле, прва болест,
прва болест Вере -
струмички меани.

Втора болест Вере,
леле, втора болест,
втора болест Вере -
в туѓина ќе одам.

Трета болест Вере,
леле, трета болест,
трета болест Вере -
изгорев за тебе.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting