Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ПРЕСТЪПЕН Е СТРЕМЕЖЪТ КРИМИНАЛНИ СЛУЧАИ ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ОПАСНИ ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТИ

РАВЕНСТВОТО ПРЕД ЗАКОНА - ГЛАВНО УСЛОВИЕ ЗА ДЕЙСТВАЩА ДЕМОКРАЦИЯ

ГОЦЕ ЙОНКОВ


В тазгодишния си юлски брой в. "Народна воля" помести материал под заглавие "Етническият мир в България се поддържа преди всичко от малцинствата". Тогава никой не предполагаше, че съвсем скоро този извод ще се потвърди. В края на септември т. г. възникна ситуация, за която се появиха множество тълкувания. В пловдивското село Катуница бе убит един младеж и първоначално в селото, а след това и в страната напрежението нарасна. Какво точно се случи? Ето някои факти, изнесени от различните медии.

Научихме, че в Катуница живее един циганин - Кирил Рашков, неизвестно защо наречен "цар Киро", че има 5-6 къщи като палати, няколко скъпи коли, злато и имоти. И се чувства като господар на селото. Стига дотам, че започва освен да тормози хората край себе си, да ги плаши и с убийство. И когато един младеж е прегазен с кола и убит, недоволството срещу Рашков и неговия клан избухва в масово недоволство, на което стана свидетел цяла България. Следва опожаряване на няколко къщи на богатия циганин. Намесват се и полиция, и политици, и висши държавници.
Първи премиерът заяви, че това е криминален случай, а не етническа проява. След това на екрана на Би Ти Ви цъфна надпис, че в село Катуница има етнически сблъсъци. Не закъсня и президентът да се включи в хора с думите, че се поражда етническо напрежение.
В това време се разбира, че Кирил Рашков още по Тодор-Живково време бил осъждан и вкаран в затвора, но дошла демокрацията и той излязъл оттам. По-късно бил заловен, че произвежда нелегално алкохол, бил задържан лично от сегашния главен секретар на МВР, но и самият той, както каза по телевизията, днес не знае какво е станало с делото.
Да видим кое е тук етническото. Има един човек, който нарушава законите, забогатява нечестно, самозабравя се, почва да тормози съселяните си и, както сега се разследва, по всяка вероятност стига до убийство чрез свой подчинен. Дотук няма нищо етническо.
Жителите на Катуница, според видяното и чутото от телевизионните канали, се оплаквали на местните управници, на по-горни инстанции, но никой не им обърнал внимание. И тук няма нищо етническо.
Но има много въпроси. Да изредим някои от тях.
Защо никой – нито управляващи, нито полиция - не е обърнал внимание на сигналите и жалбите?
Защо, когато богатството на Рашков става явно, никой не се е запитал откъде идва то и по какъв начин е придобито?
Защо данъчните служби не са се задействали да проверят дали Рашков си плаща редовно данъците в необходимия размер?
Къде е била прокуратурата да вземе необходимите мерки? Кой е трябвало да я размърда? Не граничи ли това с пълно овчедушие и тотална бюрокрация?
Както се вижда, и в тези въпроси няма нищо етническо. Етническото го видяха президентът и псевдопатриотите от ВМРО и "Атака", подкрепени от много вестници и телевизии. (Дали им е чиста и спокойна съвестта на някои журналисти!?) И започнаха да се събират хора по площадите из цялата страна, издигайки лозунги "Циганите – на сапун!". Някъде биха цигани. (Е, това не мога да го разбера! Да биеш човек само защото не е българин, без да го познаваш, без да си предизвикан, без причина! Трябва или да си садист, или луд! А расистите и фашистите нормални ли са!?)
Сега вече етническото напрежение нарасна. Никой не се запита: как така един български гражданин може толкова години да си разиграва коня безнаказано? Дали този "цар" не е давал рушвети на управници, полицаи и прокурори – и то от долу до най-високо ниво, от които е зависело безнаказано да богатее и вилнее и по този начин – с банкноти и подаръци – им е затварял очите и запушвал ушите!? И те ли са били цигани? Едва ли. Кое му е тук етническото?
Етническото се крие на друго място: в омразата на някои индивиди (преди всичко отчаяни и диви националисти или кадри на Държавна сигурност) към различните от тях. Етническото се крие в стремежа на престъпни и черни души, които искат да направят България "чиста" държава, населена само с българи. Затова "Циганите – на сапун!", македонците да бъдат застрелвани по улиците (както призова преди време един субект от Варна, явно носещ в себе си Иван-Михайловата отрова), които останат живи, да си ходят в Македония, турците да си ходят в Турция, а след това ще дойде редът на евреи, арменци, гагаузи и т. н. И тогава... ех! ... тогава държавата ще бъде оградена отвсякъде с много яки, много дебели и много високи стени, за да не може пиле да прехвръкне, а самолетите ще бъдат сваляни с ракети и така ще се запази чиста българската нация – без примеси, без малцинства. И ще се сбъднат гламавите лозунги "Да върнем България на българите" и "Не искаме да се чувстваме чужденци в собствената си родина". Лично аз мисля, че ако един гражданин се чувства чужденец в собствената си родина, то нито той заслужава родината си, нито пък тя ще заплаче за него!
А за да има мир и спокойствие в една държава, мисля, че е нужно да има справедливи, добри и задължителни закони, да има работещи институции, да има пълно и безусловно разбиране, подчинение и спазване на законите. Защото равенството пред законите гарантира пълна и ползотворна, работеща демокрация. Останалото е демагогия!
И за да не се пораждат етнически напрежения, мисля, че е нужно да се направи нещо много просто: на всички малцинства да се даде това, което имат българите - правото свободно да изявяват и отстояват своята идентичност; правото да изучават своя език и осигуряване на възможност за това; правото да развиват своята култура; правото да се сдружават и да участват в политическия живот на страната! И още нещо: да се ликвидират екстремистките националистически формирования, да се отнеме възможността на ДС –агентите да управляват мислите, делата и живота на българските граждани. И да бъде гарантирано пълното равенство пред законите! Никакви привилегии за никого! Ако някои използват някакви предимства, да бъдат осъдени и тези, които им ги дават, като се види какви облаги трупат и самите те!
Толкова много ли искаме!? Е, за някои ще е много трудно да приемат, че има хора, които се чувстват различни от тях; че има хора, които са мирни и добронамерени; че има хора, които не се побират в измислените рамки на статистиката; че има хора, които знаят откъде идват и накъде отиват и не вярват на гнусна и подла пропаганда; че има хора, които искрено желаят да живеят в разбирателство и взаимопомощ както със съседите в блока, на улицата, в селото, така и с комшиите си по гранична бразда.

Но няма как. Идва времето, когато всичко изброено ще стане реалност. Но защо да работим толкова много и да чакаме толкова дълго, за да дойдат по-добрите дни? А те ще дойдат! И тогава за днешните дни ще се говори като за безвремие, в което се избуявали тъмни сили. И е станало като в приказките – доброто винаги побеждава. Така е!

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај

Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2012 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2011 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

"Народна волja" - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2012 година!


Имајќи неколку слободни денови, во крајот на септември, главниот уредник на "Народна волја" Георги Христов реши да отиде до Р Македонија за да се види со свои пријатели. Кога се врати овде тој со восхит започна да раскажува на свои блиски за новиот изглед на Скопје со спомениците на македонските херои; за впечатливиот свечен дочек на кошаркарите кои се пласираа на четврто место на европското првенство; за срдечните средби со своите пријатели и топлите разговори со нив. Од своето патување во Македонија освен многу спомени г-н Христов донесе и две нови книги од двајца истакнати автори со нивни автографи - на академик Блаже Ристовски - главен уредник на Македонската енциклопедија и Раде Силјан - претседател на Друштвото на писателите на Македонија. Ви нудиме кратки извадоци од двете дела.

ЗА МИНАТОТО, СЕГАШНОСТА И ИДНИНАТА

Раде Силјан е поет, есеист, критичар, преведувач. Роден е на 16 април 1950 г. во Жван, Демирхисарско. Завршил Филолошки факултет – јужнословенска книжевност на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје. Автор е на многу книги. Објавил избрани дела во шест томови. Преведуван е на многу јазици: српски, турски, англиски, романски, бугарски, руски, грчки и др. Добитник е на наградите: "11 Октомври" за животно дело, "Кочо Рацин", "Студентски збор", "Браќа Миладиновци", "Ацо Шопов", "Димитар Митрев", "Велја кутија", "Гоцева повелба", "Кочиќево перо", "Златна фортуна", "Арџесис", "Поет на спокојот". Неговата последна објавена книга со поезија е "Молитвење", излезена од печат годинава.

КЛУЧ ЗА ВЉУБЕНИТЕ ВО ТАТКОВИНАТА

Браќа
Свети браќа

Слезени од небесата
Со душа од памук
Од свила

Со болна прелест
И девствена мисла

Откопајте амајлија
Со векови криена
Во срцето на мојот народ

Најдете клуч
За вљубените во убавината
И во Татковината

Отклучете тешки порти
Да влезе сонце
Во одаите трошни

Браќа
Свети браќа

Најдете клуч
За мојата земја
За МакедонијаНА ПОСНА ВЕЧЕРА

Молитвете
Браќа
Молитвете

Во дното на бокалот
Дробни солзи
Не изтурајте

За животот скржав
И крвта пресна
На посна вечера
Ножеви не вадете

Во песните
Света земја
Не поганете

Оти само земјата
Во песните живее


КРОСНО ОД ПЕПЕЛ

На рана месечина
Демони оро вијат

За спомен на мртвите
Вечен пламен гори

А куќата стара
Ни влез
Ни излез има

Во темелите нејни
Совалки од друго време
Со кросно од пепел
И реси од ветер

За судбата наша
Тагуваат
Бдеат


Македонија пее

ЗАПЛАКАЛО Е МАРИОВО

Заплакало е Мариово, заплакало,
за тој ми Ѓорѓи, Ѓорѓи Сугаре
Каде си Ѓорѓи сега да дојдиш
леле да дојдиш
Од душманите да не куртулиш.

Сега за скоро, јас Ќе дојдам, Ќе пристигнам,
со триесет одбрани момчиња
сите со куси малихери, малихери
сите со наган леволвери.

Слушај бре Ѓорѓи, Ѓорѓи Сугаре послушај,
ако ти сакаш за да куртулиш.
Накачи горе кајчукарите, кај манастирот
ако ти сакаш да куртулиш.

Тогај извикна Ѓорѓи Сугаре провикна
на неговата верна дружина
Клавајте гуњи пушки, леле, пушки,
зашто се камен тешко најдува.

Тогаш извикна Ѓорѓи Сугаре провикна
од Демир Хисарските планини:
слушам ве народ, народ поробен,
леле поробен.
Слушам ви гласој, гласој жалосни.
Колку ми тргна Ѓорѓи Сугаре да оди
во тоа село Паралово
бог да убие шпијуните Параловци
Ѓорѓија што ми го предадоа.

Тогај се Ѓорѓи излага, прелага
накачи горе кајчукарите
кога Ќе види што Ќе види Ѓорѓи Сугаре
од сите страни Ѓорѓи сардисан.

Згрмеа пушки, пушки аскерски, крвави
сета сдружина му ја убија!
Тогај извади наган леворвер Ѓорѓи Сугаре
самиот крвта си ја пролеа, леле пролеа.
жив на душмани не се предаде.


Поезија

БАЛАДА ЗА ПИСМЕНАТА

На великите славянски просветители Климент, Наум и Ангеларий

Подгизнала безкрайна равнина.
Виелица.
И вълчи вой пресипнал.
Посърналата от студа луна
придръпва облачните дрипи.

Реве страхотно старата река,
води понесла някъде из мрака.
А на брега
с вързопче във ръка
три сенки,
впили жаден взор нататък –

далече,
някъде отвъд реката
примамливо блещука светлина.
Родино наша,
майко наша свята,
стаила нежност,
обич,
топлина.

Те коленичат,
с вяра се прекръстват,
молитва шепнат сините уста
за малко сила в
смръзналите пръсти
да победят реката
и нощта.
Не от смъртта,
смъртта за тях е бяла –
страхуват се за Словото сега.
Изправят се.
Отблъскват бавно сала –
играчка за великата река.

Тя сграбчва ги във тъмната
си бездна
понася ги във вечния си бяг.
Но става чудо в тази нощ
беззвездна –
те стигат до спасителния бряг.

Три пламъка,
от Словото родени
и Словото превърнали в мечта.
Дори реката стихва укротена,
отстъпва в тази тъмна
нощ пред тях.

И те успяват с вяра,
с упование
да съхранят светите писмена
и да изпълнят с чудна светлина
завинаги душата на славяните.

ПЕТЪР МИЦКОВС Ъ Н У В А Н Е

Мераци вечни реят
по земята македонска.
И алчни българи
и гърци устрема и днес не спират.
От векове реве
байганьовщината хайванска.
И подли гърци
им пригласят с флейта фарисейска.
Отровни думи им в сърцата
змийски плачат.
Мечти загубени по миналото
в мрака кървав още търсят,
голям подарък санстефански
с ореол сънуват.
Забравили,
че в ново време
днес живеят.
Забравили слепците,
че светът от ден на ден
без граници осъмва.
Усмихнати,
че с мръсни пръсти
в книги и по телевизии
лъжата сеят.
И чакат те от нея
в бъдеще реколта зряла
с песни и хора да жънат.
А чувстваш в редовете писани
до тлъсти хонорари
угоени яловици блеят.

ПЕТЪР ХРИСТОВ


ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting