Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Стејт департмент:

В МАКЕДОНИЈА ГЕНЕРАЛНО СЕ ПОЧИТУВААТ РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРАВА И СЛОБОДИ

(Преземено од МИМ)


Македонската Влада генерално ги почитува религиозните права и слободи, како според законот, така и во пракса, се вели во извештајот за состојбата со религиозните слободи во светот што го објави Стејт департментот, пренесува Гласот на Америка на македонски јазик. Нема промени во статусот за почитување на религиозните слободи и права во изминатиот шестмесечен период, се вели во извештајот.
Извештајот констатира дека имплементацијата за регистрација на процедурите за религиозните организации е подобрена, иако, како што наведува некои групи имаат поплаки за политичко влијание врз процесот за нивно регистрирање.
Американската државна секретарка Хилари Клинтон презентирајќи го извештајот во Вашингтон, рече дека репресиите и кршењето на човековите права ширум светот ги "охрабрува екстремистите и го подгрева секташкото насилство".
Во полугодишниот извештај на Стејт департментот за религиозните слободи во светот, се посочува дека Бурма, Кина, Еритреја, Северна Кореја, Саудиска Арабија, Судан и Узбекистан се најголеми прекршители на религиозните слободи и права и важат како држави "за кои постои голема загриженост".
Американската влада санкционираше шест од осум држави и ги означи како држави "за кои има голема загрижност". Саудиска Арабија и Узбекистан се ослободени од тие санкции.
Извештајот на Стејт департментот ја истражуваше слободата на религиозно изразување во 198 држави и територии од јули до декември минатата година.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Македонија пее

ВЕЧНА ДА СИ МАКЕДОНИЈО

Во песните те опеваме
Љубов и среќа посеавме
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен:
Еј да живееш Вечна да си
никој по патот да не те плаши
чекор по чекор среќна да си
Македонијо. Македонијо.

По светот одев прошетав
ко птица пак си долетав
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен: .................

Топло сонце те грее
ширум по светот се пее
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен: .................


ВОЗОТ БРАЌА ТРГНУВА

Возот браќа тргнува
право за Германија
стари мајки остануват
дробни деца да чуват.

Со либето одиме
пари да спечалиме
пари да спечалиме
куќа да направиме.

Таму ќе не пречекаат
нашите верни другари
ергените ќе пеат
женетите ќе плачат.


Сатира

ПЪТНИЦИ

Когато се закръглят като нули
нищожества от черния елит,
едни издигат вавилонски кули,
а други ги зареждат с динамит.

Но кой ли няма истинска химера!
И влюбени в бедрата й без срам,
едни отиват в каменната ера,
а други идват с камъни от там!

НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ

И от ляво, и от дясно
сме заклещени на тясно,
за да бъде на кирия
всеки български калджия.

ВЪЗМОЖНОСТИ

Гдето всичко е възможно,
там и простото е сложно,
за да може всяка мъка
да разплаква дребосъка.

ОТЧАЯНИЕ

"Няма хлебец за попара,
няма истина и вяра!"
"За какво ти е тогава
тази шибана държава?!"

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting