Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Од Македонија во Србија и обратно со лична карта

СО ДОГОВОР НАЈАВЕН ЗА ПОЧЕТОКОТ НА ОКТОМВРИ

(Преземено од МИМ)


Македонија и Србија ќе потпишат договор за поминување на граничните премини на двете земји само со биометриски лични карти. Ова го најави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска по средбата со српскиот колега Ивица Дачиќ, што ја имаше вчера во Белград на маргините на дводневниот Србија - ЕУ форум.
- Со колегата Дачиќ се договоривме во рамки на пограмата на форумот "ЕУ - Западен Балкан", што ќе се одржи на почетокот од идниот месец во Македонија, да потпишеме договор за поминување на граничните премини само со биометриска лична карта, информира министерката.
На средбата, рече Јанкулоска, станало збор и за евентуалното отворање на нови гранични премини меѓу Србија и Македонија, а била поздравена и соработката на двете министерства.
Во своето излагање на форумот на тема "Надминување на кризата и движечките напори кон Европската унија" Јанкулоска ги образложи напорите на Македонија за спречување на злоупотребата на визната либерализација и ги посочи сите акции кои ги има спроведено Министерството за внатрешни работи во таа насока.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Македонија пее

ВЕЧНА ДА СИ МАКЕДОНИЈО

Во песните те опеваме
Љубов и среќа посеавме
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен:
Еј да живееш Вечна да си
никој по патот да не те плаши
чекор по чекор среќна да си
Македонијо. Македонијо.

По светот одев прошетав
ко птица пак си долетав
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен: .................

Топло сонце те грее
ширум по светот се пее
за тебе мајко стара
за тебе земјо најубава

Рефрен: .................


ВОЗОТ БРАЌА ТРГНУВА

Возот браќа тргнува
право за Германија
стари мајки остануват
дробни деца да чуват.

Со либето одиме
пари да спечалиме
пари да спечалиме
куќа да направиме.

Таму ќе не пречекаат
нашите верни другари
ергените ќе пеат
женетите ќе плачат.


Сатира

ПЪТНИЦИ

Когато се закръглят като нули
нищожества от черния елит,
едни издигат вавилонски кули,
а други ги зареждат с динамит.

Но кой ли няма истинска химера!
И влюбени в бедрата й без срам,
едни отиват в каменната ера,
а други идват с камъни от там!

НИЕ, МАКЕДОНЦИТЕ

И от ляво, и от дясно
сме заклещени на тясно,
за да бъде на кирия
всеки български калджия.

ВЪЗМОЖНОСТИ

Гдето всичко е възможно,
там и простото е сложно,
за да може всяка мъка
да разплаква дребосъка.

ОТЧАЯНИЕ

"Няма хлебец за попара,
няма истина и вяра!"
"За какво ти е тогава
тази шибана държава?!"

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting