Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Преброяване с предизвестени резултати

ПОД ВЛАСТТА НА СТРАХА И ОМРАЗАТА

Ставро Клисурски


Когато през септември миналата година бяха уволнени няколко служители на Националния статистически институт, защото в документите за предварителното преброяване бяха сложени графи за реално съществуващи малцинства, стана ясно, че истинско преброяване няма да има. Ще има стъкмени резултати, за да радват всички българи, които мразят различните от тях. И макар че нашата Партия за икономическо развитие и интеграция на населението (ПИРИН) и преди, и по време на събитието предупреждаваше за добрите условия за манипулиране и фалшифициране на резултатите, никой не й обърна внимание.

След преброяването през февруари т. г. стана ясно, че то е бошлав работа. Това пролича още с обявяването на резултатите и продължи по-късно с коментари.
Да видим каква бе реакцията на в. "24 часа" от 22 юли т. г. – ден след съобщението на НСИ. На първа страница горе в нещо като надзаглавие пише "Според окончателните данни от преброяването". Още тук – под главата на вестника – се започва с манипулирането: не може да има точни окончателни данни, след като се дава възможност на някои въпроси да се отговори по желание!
Следва заглавие "Ромите намалели с 55 000". И настава "всеобща" радост: "Ромите у нас са намалели с около 55 000 души през последните 10 години, показват окончателните данни от преброяването, обявени вчера... Така според данните на НСИ се разбива митът, че българите ще останат малцинство в България..." Българите не са застрашени! Ще ги има и в бъдеще! И за какво беше необходимо да се правят толкова усилия и да се харчат милиони за едно преброяване, което не казва нищо ново!? Изглежда има хора, които ги тресат страшни кошмари за идните дни, след като добре знаят какви са ги дробили и сега треперят да не би да се наложи да ги сърбат. Те и да искат, не могат да проумеят, че малцинствата нямат за цел да завладяват или да окупират България, не се и стремят към това, а искат само зачитане, уважение и права и свободи, каквито се дават навсякъде по света, където държавите са толерантни, справедливи и нормални. Но дали България спада към тях?
Малко по-нататък от кумова срама се пояснява: "Отговорът за етническата принадлежност беше доброволен при преброяването." Е, след като отговорът е доброволен и не всички са отговорили на въпроса, за каква окончателност и категоричност може да става дума!?
Обръщайки на 2-ра страница, погледът ни спира подзаглавие "Към 1 февруари българите сме 7 364 570". След известно учудване разбираме, че това е бройката на гражданите на България, а не само на етническите българи. Разбира се, че на някои индивиди главите им са пълни не с разум, а с расизъм, и няма начин той неволно да не се излее.
Няма как да не се покаже, че броят на българските граждани намалява – след последното преброяване от 2001 г. "сме се стопили с 564 331 души"!
Все пак се дават и някакви данни за хора, които не са - о, ужас! – българи: "В България живеят и 1 162 евреи, 2 556 каракачани, 6 552 арменци,
9 978 руснаци и 1654 македонци."
И пак идва ред на някаква глупотевина. Долу на втора страница на споменатия вестник има таблица, озаглавена "Население по етническа група и възраст". В нея е отразено, че общо за страната 53 391 човека не са се определили етнически. А на трета страница пък, пак долу, срещу таблицата, пише: "53 391 българи не са се самоопределили." Ето че пак всички граждани на България са станали чисти българи! Да, но нека се има предвид, че има хора, които биха се срамували да ги наричат така и би трябвало да се проявява уважение към техните чувства. Защото, предполагам, сред тези 53 391 човека българите са най-малко...
И отиваме към следващата тъпотия. На трета страница горе вдясно в каре, подписано ("24 часа") четем: "...Резултатите от преброяването са пълен крах за незаконната ОМО "Илинден". Като македонци са се определили едва 814 души, от които 258 имат българския за майчин език, а останалите смятат за такъв македонския." Видяхте ли? Имало и македонски език!
Но да караме подред. Резултатите от преброяването са пълен крах, но за днешната българска националистическа (неовърховистка, шовинистическа, великобългарска - както искате го разбирайте ) власт, а не за "незаконната ОМО "Илинден"! Изглежда на господата или не им е ясно, че в България има много организации и дружества на македонци, които са български граждани, а не е само ОМО "Илинден"; или с удоволствие промиват мозъците на своите читатели, като ги заблуждават и манипулират. България вече плати (и с наши пари, разбира се, защото ние сме почтени данъкоплатци) на македонски организации за нарушавани права на македонците и, както вървят нещата, скоро отново ще плаща. А на господата от "24 часа", изглежда, не им е известно (по-скоро си дават вид, че не им е известно), че всички македонски дружества и организации години наред се борят за регистрация срещу българското беззаконие и развиват легална дейност, като членовете им са лоялни български граждани. Така че да наричаш незаконно едно сдружение е най-малкото неправилно! Ако някой не получи инсулт или инфаркт от пренапрежение, би могъл за яснота да употреби думата "нерегистрирана" за македонска формация, а не да загатва, че македонците едва ли не са заплаха за националната сигурност на България. Други са опасните!!
А направиха ли ви впечатление числата? Македонците според "24 часа" са... "едва 814 души"! А вече научихме – и пак от същия вестник! – че македонците сме 1 654! Повече от ясно е, че на някои от злоба и омраза им причернява пред очите и не могат да виждат. Но не! Навярно господата са разгърнали резултатите от следващото преброяване (което може би ще бъде след 10 – 15 години) и оттам са взели бройката на македонците. Все пак са благородни за това, че ни дават да дишаме поне още малко години, преди да ни изтрият от официалната статистика. Казвам от статистиката, защото в действителност още много векове ще бъдем живи и здрави и ще надживеем всички расисти, нацисти, националисти, върховисти, комунисти, живковисти и други нечовешки и неодухотворени създания от този род.
А само преди няколко дни – на 18 август т. г. – вестник "Труд" пак изпя антимакедонска ария. Солото е на някоя си Димитрана Александрова. Тя скача от тема на тема и от територия на територия и от цялото й писание поради липса на единен център стават ясни няколко неща – че мрази прочувствено македонците, че малко е чела правдива история и не знае обикновени факти от миналото, че й липсва компетентност по темите, които разисква. Но нека се спрем съвсем накратко на сътвореното от нея: "Колко точно са македонците в Македония не се знае.защото там в началото на годината преброяване нямаше. При българското преброяване пък само 1 654 граждани се определиха като македонци – три пъти по-малко отколкото преди 10 г."
Защо в Македония не е имало преброяване, не е моя работа да коментирам. Македония е суверенна страна и аз като български гражданин, на когото не липсват първите 17 години, зная, че нямам право да се бъркам в чужди дела, най-малкото пък в работите на чужда държава. Що се касае до българското преброяване, то авторката все още не е узнала, че то не може да претендира за окончателност и изчерпателност, щом има доброволност за отговор при някои от въпросите. Би трябвало да се казва "според част от отговорите", "може да се приеме", "според ориентировъчни данни", " би могло да приемем" и други подобни. А след като набляга на намаления брой на македонците, бих искал да я запитам задочно.
- Госпожо (или госпожице, или мадам), къде бяхте преди пет-шест години, когато представители на властта, придружени от полиция, ни посещаваха по домовете ни, на работните ни места или ни викаха в полицията и ни тормозеха, караха ни да подписваме подли декларации, заплашваха ни с отнемане правото ни на учение, отнемане на правото ни на труд, обричайки и нас, и децата ни на глад – къде бяхте тогава да издигнете своя глас в защита на законността и демокрацията, срещу полицейския и административния произвол, срещу потъпкването на човешкото ни достойнство, в защита на нашите права и свободи, гарантирани от международни документи, ратифицирани и от България, да въстанете срещу насаждания демоничен страх у лоялни български граждани!? Къде бяхте? Или ви е по-удобно да мълчите, както всички хора на перото мълчат, когато става въпрос за македонци и за изстъпления срещу нас? Ако вие бяхте подложена на унижения и обиди, ако бяхте познали какво е страх за хляба и за бъдещето, бихте ли била пак така смела, както сте сега, когато пеете в хор с националистическата (неовърховистката) глутница? И ако бяхте македонка, бихте ли посмели при преброяването да се пишете македонка? Не разбирате ли как и защо намаляват македонците в България? Не се ли срамувате, че сте рупор, и то могъщ, благодарение на медията, в която работите, на страха, манипулацията и жестокостта? Задавали ли сте си някога тези или подобни въпроси и отговаряли ли сте им честно пред своята съвест?
Но да продължим. "Македонската държава не е преставала да съществува от 640 г. преди Христа. Даже и под турско робство името й се е помнело – имало свидетелства на пътешественици, а през ХIХ век започнали борбите за независима македонска държава. Македонските братя Кирил и Методий издигнали солунския македонски говор в пръв славянски литературен език." Интересно дали споменатата списвателка, която оспорва годините на Македония, може да отговори на един простичък въпрос: когато е писала, или най-малко чела, че България е на 1 300 години, дали се е питала: през двата века византийско и петте века турско време имало ли е българска държава? Подчертавам – държава! Защо някои хора не си гледат българската история? Защото се създава впечатление, че не я знаят както трябва, а са тръгнали да оправят Македония! Някой да ви е канил или викал на помощ!? Нужно е да се чете повече, тогава ще се знае, че вече и български историци признават, че в българската история има много митове и легенди и че Солунските братя нямат нищо общо с България! Те дори не са стъпвали в България!
Споменах за историята, затова ще цитирам още нещо: "Всъщност българите могат да се чувстват отмъстени за размножаването на македонците и кражбите на история – те се връщат като наказание върху съчинилите ги политически доктринери." И понеже се споменава за "кражби на история", бих запитал: кой краде история? Някои българи ли, които побългаряват личности, родени в Македония, работили във и за Македония, писали за Македония, воювали за свободата и независимостта на Македония и дали живота си за Македония; някои българи ли, които си присвояват македонските въстания, македонските традиции, обичаи и ритуали, македонските песни и какво ли още не... Или македонците крадат история, понеже нямат никакви претенции към нито един български книжовник, писател, поет, възрожденец, революционер, към българската територия и въобще към каквото и да било българско? Осъзнайте се! В злобата и омразата си към Македония, в неистовата си жажда да заграбите всичко македонско забравяте за собствената си история, за своята култура, за собствената си страна, вторачили взор само в Македония. Та тя ли е панацеята за някои българи, с която ще решават всички проблеми на България, проблеми, от които страдат всички български граждани независимо от какъв етнос са! Нещата вече опират дотам много етнически българи, надъхани с омраза, да се страхуват от безобидните етнически малцинства в България, както се страхуваха от главорезите на Иван Михайлов или пък от зловещата Държавна сигурност! Абсурди!
И не сме съчинени. Някои си въобразяват, че останалият свят извън тях е създаден по техен образ и подобие. Ако човек е съвестен и чете историята не така, както Дяволът чете Евангелието, сам ще се изненада като види колко много е бил заблуждаван и лъган. Че е бил превърнат в зомби. Но за да се осъзнае, човек трябва да е надраснал демагогията и да е станал обективен съдник. А това е трудно, много трудно. И трудността идва оттам, че никой не търси, не разрешава и не допуска да се води диалог по болезнени въпроси. Ако се допусне свободен диалог, антимакедонизмът бързо ще започне да губи позиции. И представяте ли си колко съдби тогава ще бъдат прекършени и колко кариери ще се окажат кухи?
Пак в същия брой на "Труд" (от 18 август) има заглавие: "Македонците чезнат като лански сняг". Ееееей, слава богу! Щом чезнем като сняг, значи ни има! И сме много! Защото чезнем, но не изчезваме. И нямаме такива намерения. Още дълги времена ще помагаме на недотам читави елементи да печелят пари на наш гръб, да правят главоломни кариери от пясък, да пишат нови и все по-нови истории, да се гмуркат и живеят все по-назад в епохите, защото за тях в бъдещето няма място.
Но нека видим само увода на последното писание: "Броят на хората, самоопределящи се като македонци, е намалял тройно за последните 10 г. – 1 654 души се възприемат за такива, показват данни от преброяването през тази година. През 2001 г. 5 071 са попълнили в графата за етнос географското наименование. При преброяването през 1992 г. 10 000 са се определили като македонци." И тук нищо ново. И няма да има ново. Борбата срещу македонците е стара и ще бъде продължителна. И тежка. И подла.

Защото в нея е включена цялата държавна машина с всички средства, с които разполага – пропагандни, репресивни, демагогски, манипулационни и т. н. Но какво пък – през многовековната си история сме видели какво ли не. И сме преживели. И пак ще ни има. И пак ще ни броят. И ще ни отричат. И ще ни потискат. Но ще ни има! Здрав народ сме! Ненапразно нито един македонец не е казал за своя народ думи, каквито изрече преди време голям български писател и голям националист за неговия си народ. Спомняте си ги, нали?

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Македонија пее

МИ ЗАПЛАКАЛО СЕЛОТО ВАТАША

Ми заплакало селото, селото Ваташа (2)
тринаесет роса младинци носат
в моклишко горе в долови.

Целото село станало, станало на нога (2)
дајте ги ваму нашите деца
еј вие клети крвници.

Џелати клети не слушат, не слушат народот (2)
митралез огин фрлија погин
во градите машки младински.

жален ми писок пронесе, пронесе, селото (2)
по тие рамни полиња родни,
ридишта голи тиквешки.

Тогај се народ, подигна, подигна иљадно (2)
и тргна смело затре семе
фашистичко клето за навек.


МНОГУ ЧЕДА ЕДНА МАЈКА

Многу чеда една мајка
а во душа пламен гори
баш во гарди оган гори
огнот знае што Ќе стори.

Глас ми свила
земја наша мила
немој да ме заборавите
мили чеда кај и да сте сега
една мисла Македонија.

Како огон што го гори
и во гради што го носи
има нешто Ќе го згаси
да ја сака да ја пази
мајка Македонија.

Глас ми свила
земја наша мила
немој да ме заборавите
мили чеда кај и да сте сега
една мисла Македонија.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting