Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
8 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА СУВЕРЕННА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

МАКЕДОНИЯ СЕ ВЪЗРОДИ, ЖИВА Е И ЩЕ ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ!

JAН ПИРИНСКИ


Историческото минало на всеки народ съдържа в себе си своето национално специфично измерение и значение. В хилядолетната си история Македония има напластени безброй превратности. Времена на жестоки погроми, но и събития на величие и на възход. Предците ни завещаха да не забравяме нашата македонска идентичност, да не забравяме националния си дълг към Родината, достойно и гордо да ги носим в сърцата и душите си завинаги.

И днес ние, македонците, сме радостни, че този национален завет и дълг е изпълнен. Този успех го дължим на историческата памет, която македонският народ свидно съхрани през вековете. Затова с чувство на почит и признателност можем да споменем историческите величия на Македония, започвайки от Каран, Филип Втори, Александър Велики, Самуил, до Гоце, Даме, Питу, Яне, до хилядите знайни и незнайни борци, които с героизма си, с пролятата си кръв за НЕЯ, сътвориха най-великото дело – днес Македония се възроди и е жива - избуява и ще бъде вечна!
И именно поради това македонският народ ще бъде винаги признателен на своите генерации, които със своя спонтанен и необикновен стоицизъм и с удивителната си изключителна храброст достойно устояха пред жестоките житейски бури.
Всъщност пределно ясно е, че не случайно се наложиха очакваните превратности и събития на времето в най-новата история на македонския народ. Не случайно, защото той винаги е бил готов да се бори докрай за своето освобождение. И затова като исторически факт можем да отбележим избухването на Илинденското въстание на 2 август 1903 година. (Нека само да споменем, че пак на 2 август, но през 338 г. пр. Хр., в историческата битка край Херонея македонската армия, водена от Филип II и неговия син Александър Македонски, нанесоха най-големия разгром на гръцката армия, от който Гърция не можа да се съвземе векове наред). С този героичен подвиг македонският народ още веднъж категорично доказа на света, че ще продължи борбата си за извоюване на своята свобода, за изграждане на независима своя държава. Известно е, че въстанието бе жестоко потушено, но важен е и фактът, че македонските борци успяха да създадат Крушевската република - първата република на Балканския полуостров. Илинденската епопея на дело потвърди, че Македония е жива и тя ще извоюва своето освобождение. И ето този стремеж за възобновяване на македонската държава се сбъдна на историческото Първо заседание на АСНОМ в манастира "Прохор Пчински" на 2 август 1944 година - Илинден. Тогава Македония обяви своята победа, като възстанови основите на своята държава – този път в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия. Фактически македонската държава се конституира като държавно-правен субект и се включи в общото държавно съжителство в хармония с всички народи и народности, които съставляваха федерацията.
Още в началото на 90-те години на ХХ век поради настъпилите политически промени много комунистически режими рухнаха. На тези събития СФРЮ също не можа да устои. Македонският народ се определи решително за собствена, самостоятелна държава, за каквато се бориха храбрите илинденци.
Вече новата политическа обстановка предостави възможността да се избере за първи път многопартиен парламент на Република Македония. Този парламент на 25 януари 1991 година се обяви за правото си на отцепване от Югославската федерация. Бе решено да се проведе референдум за бъдещето на страната. На 8 септември същата година македонският народ твърдо гласува за самостоятелна, независима Република Македония. Това решение бе епохално и фактически с него ясно и недвусмислено се отговори на всички, които отричат македонската нация, език и култура, че името на македонската държава е Република Македония. След това на 17 септември беше приета и Декларация за независимостта, а на 17 ноември 1991 година беше приета и Конституцията. На 8 април 1993 година страната стана 181-та членка на Организацията на обединените нации. Днес Република Македония е призната от 133 държави по света под нейното конституционно име, а от останалите няколко държави – под временното име.
На 8 септември македонският народ празнува своя национален празник. Празнува 20-та си годишнина от обявяването на своята независимост с амбиция и решителност да продължи прилагането на демократичните принципи в страната, като зачита стриктно основните права и свободи на всеки и правата и свободите на националните малцинства и продължава стремежа си към национално развитие и просперитет.
Налага се и този път да посочим, че аспирациите и мераците на Гърция и България към Република Македония все още продължават.Тази абсурдна политическа ситуация е явно предизвикателство към всички народи на Балканите. Проблемът е достатъчно сериозен и опасен. Къде е Европейският съюз? Къде са демократичните му принципи и амбицията му да гарантира на народите в обединена и свободна Европа мир и спокойствие?

Ние, македонците, ще очакваме Третия си Илинден – когато в Обединена Европа подялбата на Македония ще бъде минало - и ще работим всеотдайно за това!
И нека да са наясно съседите на Македония, че е абсурдно да се иска от македонския народ да им даде най-същественото, което определя основния белег на националната му идентичност!


   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Македонија пее

МИ ЗАПЛАКАЛО СЕЛОТО ВАТАША

Ми заплакало селото, селото Ваташа (2)
тринаесет роса младинци носат
в моклишко горе в долови.

Целото село станало, станало на нога (2)
дајте ги ваму нашите деца
еј вие клети крвници.

Џелати клети не слушат, не слушат народот (2)
митралез огин фрлија погин
во градите машки младински.

жален ми писок пронесе, пронесе, селото (2)
по тие рамни полиња родни,
ридишта голи тиквешки.

Тогај се народ, подигна, подигна иљадно (2)
и тргна смело затре семе
фашистичко клето за навек.


МНОГУ ЧЕДА ЕДНА МАЈКА

Многу чеда една мајка
а во душа пламен гори
баш во гарди оган гори
огнот знае што Ќе стори.

Глас ми свила
земја наша мила
немој да ме заборавите
мили чеда кај и да сте сега
една мисла Македонија.

Како огон што го гори
и во гради што го носи
има нешто Ќе го згаси
да ја сака да ја пази
мајка Македонија.

Глас ми свила
земја наша мила
немој да ме заборавите
мили чеда кај и да сте сега
една мисла Македонија.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting