Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!

С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО

Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Сякаш по поръчка на 23 юни 2011 г. Агенция "Фокус" публикува изказвания не на друг, а на главния комик на българската историография, сериозно приемания от властите и още по сериозно от себе си малограмотен учен Божидар Димитров. И сега той остава верен на себе си и не пропуска шанса да стане за пеза. Темата е: излизането на "новата" му книга (гледайте да не паднете от смях) "Българите и Александър Македонски". Но за да не помисли някой, че нещо преувеличавам, нека дам думата на самия Божо, който сякаш че за кой ли път е решил да докаже мисълта на Марк Твен: "По-добре да мълчиш и да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да опровергаеш всички съмнения."
"Очевидна е връзката между Александър Македонски и българите." Това каза в интервю за Агенция "Фокус" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод излизането на новата му книга "Българите и Александър Македонски". По думите му - случайно е съвпадението, че книгата излиза от печат точно сега, когато върви спорът във връзка с поставянето на паметниците на Александър Македонски в Скопие и на Филип Македонски в Битола, тъй като тя е била писана през доста дълъг период от време.
"Не настоявам, че съм казал абсолютната истина – просто подхвърлям тези аргументи на другите учени, да ги развият или да ме коригират" – каза Божидар Димитров.
"Известно е, че Александър Македонски при походите са на изток достига до държавата Бактрия. Тази държава е единствената, която му се е опълчила успешно, издържа на неговия първи удар, след това започват жестоки сражения и войни, в които бактрийците доста успешно не само му се противопоставят, но и громят Александровата армия. Съвременната наука отъждествява бактрийците с една от древнобългарските държави под Хиндукуш. Известно е, че там има няколко български държави, една от които е Бактрия. Най-голямата, която в един момент обединява всички български държави, възникнали в планините на Хиндукуш. Александър Македонски "се видял в чудо" (и това е отбелязано от много антични писатели) и намерил един чудесен начин да се разбере с бактрийците. Предложил и техният цар приел – 10 000 Александрови воини да се оженят за бактрийски девойки, т.е. – за български девойки. С течение на времето така се получил един нов народ. Какво става с тези хора? Когато започват българските походи по времето на хан Аспарух и на хан Кубер, единият – по белградско-нишко-скопското направление, другият – към Плиска, Преслав и Тракия, много византийски писатели казват, че българите са използвали като аргумент за своите завоевателни походи това, че те се връщат да вземат земята на дедите си. Т.е. – земите на Александър Македонски. Съществуват четири византийски извора, които отбелязват тези аргументи на българите, на Аспарух и Кубер, особено – на Кубер, който наистина действа в днешна Вардарска и Егейска Македония. Това, което беше най-изумителното за мен, беше, че византийците са съгласни, че това наистина е така. Българите всъщност се връщат в праотеческата си земя по линия на воините на Александър Македонски", каза Божидар Димитров.»
Ха сега де, това национално чудо какви ги е надробило!
Първо лъже, че това е нова книга. Тази нова книга е бая стара. Рекламата й в интернет още стои и все още може да се закупи старото издание за сумата от 5.40 лв. от например сайта "Българска книга". Там тя е поставена още на 11 юли 2001 г. (само преди десет години) със следния смехотворен текст-реклама:
«По същество българската история има собствени достойнства - първо, тя води началото си значително преди тази на Александър Македонски поне от VII в. пр. Хр.; второ, тя се оказва по-жизнена и продължава и днес; трето, срещата между двете армии и култури е равностойна; четвърто, по своята градивност българската култура не отстъпва на най-добрите световни образци.»
Но тук място за чудене няма – човек, способен да напише толкова очевидна и нагла лъжа като "Българите и Александър Македонски", няма никаква причина да спре с лъжите си дотук – защо да не измами още веднъж нещастните си читатели, че второто издание е нова книга.
Защо обаче правя това отклонение от основния замисъл на текста? Защото цитираният случай представлява едно съвършено и класическо потвърждение на онова, което писах в миналия брой. Как историята се извърта и нагажда по принципа на целесъобразността. Цялата логика зад глупотевината на Божо е следната. Щом македонците обичат Александър и античните македонци и не могат да ги накарат да се откажат от тях, след като не могат да ги принудят да се гордеят с прабългарите (напротив, те очевидно изпитват някакъв вид отвращение), тогава, казва си ДС-историкът, да направим прабългарите македонци, та белким кандисаме сегашните македонци, че имат общ произход с българите, че са българи. Не се съмнявам че ДС - историци като Божо са готови и на цигани да се направят само и само да излъжат македонците, че са един народ с тях. А пък истината – нея прабългарски кучета я яли.
Преди да се върна към основната тема, нека съвсем накратко обърна внимание на цитираните Божови глупотевини. Самото понятие българи се споменава за пръв път през IV - V в. сл. Хр. Как тогава българската история водела началото си преди Александър Македонски, живял 7-8 века по-рано? И кои са тези жалки псевдоучени, дето били установили, че българската история била по-стара от тази на Александър (ха, сравняват по старост история на човек с история на народ) от "поне от VII в. пр. Хр.» и що за учен трябва да си, за да не знаеш, че историята на антична Македония започва поне от VIII в. пр. Хр.?! Но да подмина останалите рекламни и архималоумни твърдения, че българската цивилизация била продължила и до днес и че "срещата между двете армии и култури е равностойна», че «по своята градивност българската култура не отстъпва на най-добрите световни образци», а да кажа нещо за издуманото от самия Божо.
Според него древна Бактрия била България и това било доказано. От кого? От мистификатор шарлатани като Петър Добрев или Йоло Донев Гълъба, навярно, защото никой учен не би се подписал под такава опашата лъжа. Но за аркадашите на Божо доста далечно сходство в имената – Бактр – Бългр и това им стига. Всъщност ако се позоваваме на сериозните научни изследвания, би трябвало да заключим, че абсолютно нищо общо няма между прабългарите и бактрийците. Първите са били народ от тюрко-монголско потекло, а вторите – иранци. Но дори и голямата лъжа Божова да беше вярна, пак между Александър и неговите македонци и българите не би имало нищо общо. Защото Александър никога не е заповядвал женитба на 10 000 македонци с бактрийски моми. Чел е Божо в пустата си младост, ама недочел и недоразбрал. Такава женитба е направена с персийки. Така че това, което е очевидно за всеки, освен за лудите и за Божо, е, че нищо общо няма между българите и Александър Македонски.
Колкото повече затъва в тинята на своето невежество, толкова по-голяма уста отваря Божо – също както хипопотама. Византийските извори въобще не твърдят, че прабългарите са използвали като аргумент за своето идване на Балканите, че завладяват земята на прадедите си – тази на Александър (демек Александър е прадядо на прабългарите – а доскоро го правеше грък, май не се усеща, че и българите направи гърци, или пък го влече кръвта?). И много бих искал да узная кои са тези четири византийски извора, които казват това за Кубер, при условие, че за неговата авантюра на науката е известен само един-единствен извор. Що се отнася до уж използваните от прабългарите аргументи, то нека цитираме самия Симеон – "Българите имат навик да изискват чуждото и да не дават" (писмо на Роман Лакапин).
След всички Божови лъжи едва ли може да се повярва, че това второ излизане на "новата" му книга няма нищо общо с издигането на паметници на Александър и Филип в Македония. Май по-скоро ДС - централата пак е решила да отчете някаква дейност по македонския въпрос, а Божко да тури някой и друг лев в джобчето.
Божидар Димитров е просто комичен случай в историята, но той същевременно съвсем простодушно следва принципите на онази част от българската историография, която се е специализирала в областта на националната пропаганда. Доста по перфидно от Божовия опит да направи прабългарите македонци доста официални БГ - учени, сред които доста ДС – муцунки, утвърждават, че населението на антична Македония било тракийско.
Че античните македонци били гърци, не се вижда достатъчно силен аргумент на пропагандата в България. А пък им се вижда и неприемлив – не могат да се съгласят, че цялото население на антична Македония е гръцко, защото така поставят под въпрос собствените си митове, че българите били създадени от смесването на три народа – (пра)българи, славяни и траки, както и онзи толкова важен, че "македонците са българи". Така македонците биха произлезли от смесване на гърци, прабългари и славяни и биха били различни от българите. Да допуснат, че цялото антично македонско население е гръцко, означава да поставят под съмнение българския характер на Македония. А нали точно това им плащат да доказват.
Ето защо, утвърждавайки лъжата, че античните македонци са гърци, същевременно в България се постулира, че те са населявали само една минимална част от Македония – около планината Олимп. Останалото е било постоянно или поне повечето време – тракийско. Пантракийската теория намира тракийско население дори в днешна Албания. Провъзгласяването на античното македонско население за тракийско има и друго предимство – то едновременно отрича връзката на съвременните македонци с древните (и оттам правото им да се наричат така), а, от друга, ги приближава до българите.
Античните извори обаче ни показват, че голяма част от Македония, а не само минимална част, е населена с племена, които изворите наричат македонски, в това число влизат и населението на днешна Пелагония в Р Македония и по-голямата част от Егейска Македония. Друга голяма част е населена с племената на пеоните – в различни времена техни племена са живели по течението на Струма, Брегалница и Вардар. Пантракийската теория просто представя пеонските племена за тракийски, но изворите правят постоянна разлика между тях. Някои племена на запад и север пък в изворите са посочвани като илирийски. Остава една немалка наистина част, която в изворите е наречена тракийска. Именно от нея е бил Орфей (а не е някакъв родопски певец, както глуповато се твърди в България) – бил е вероятно от племето пиери, което някога е живяло край Олимп, преди да се пресели към Пангей. По времето на пребиваването им край Олимп трябва да е живял и Орфей – урната с прахта му е била поставена на стълб недалече от свещения македонски град Дион. Пиерите имали, изглежда ,подчертан култ към музиката и пеенето – музите също така са смятани за пиерийки, или жителки на Пиерия.
Но да се върнем на въпроса. Част от населението на антична Македония наистина е било наричано тракийско до влизането му в македонската държава. Археологическите извори ни посочват доста разлики между тях и същинските траки в Тракия. Но не това е важното. Важното е, че след влизането им в македонската държава, те повече не са наричани тракийци.
Но да кажа нещо за начина на създаване и налагане на тези имена. Въобще не ни е известно тракийците да са наричали себе си по този начин или да са изграждали нещо единно било в политически смисъл, било в религиозен или културен. Името го дават елините на населението от северния бряг на Егейско море до Дунав. Взето е вероятно от името на някое малко племе (както ще направят по-късно римляните с понятието гърци) и е наложено за удобство на гърците, за по-лесно групиране на географията и хората върху голям брой по нещо приличащи си (според гърците) племена. В зората на техните мореплавания те просто нарекли всички племена, намиращи се покрай брега на североизток от тях, траки (по северното егейско и източното черноморско крайбрежие), а онези на северозапад (по балканския адриатически бряг) - илири. От тяхна гледна точка това е било съвсем удобно. По същия начин ще постъпят римляните с елините – вземайки името на племето грайкои и налагайки го в своя език за всички организирани в полиси и(ли) говорещи елински хора. Същите ще вземат името илири, което се е употребявало за една държава в днешна Албания, и ще го използват за обозначение на племената между Адриатическо море и Дунав. Тъй като римляните и елините са народите с писменост, а пък римляните още са и победителите, които създават административната подялба според свое разбиране и слагат имената по свое усмотрение, понятието илири и Илирик се разширява неимоверно много и в един момент дори включва цяла Македония. При всички тези процеси никой не е питал местните хора за нищо. Също както допреди 20 години в България наричаха Югославия и нейните граждани сърби, въпреки че повечето от тези "сърби" бяха хървати, македонци, албанци, словенци, босненци, черногорци, унгарци, роми, турци и др.
Така че само цитирането на имената много малко ни казва за истинската реалност. Националистите много обичат обаче да спекулират с тях и да ги цитират, когато им изнасят.

(Продължава в следващия брой)

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Македонија пее

ВО ИЛЈАДА ДЕВЕТСТО И ТРЕТАТА ГОДИНА

Многу крвја многу солзи
земја натопија.
Многу лисја гора смени,
машка снага испи,
но по таја борба тешка
слобода ми блесна.

Во илјада деветсто и третата година
се создаде република,
прва на Балканот,
Македонска Република,
во славно Крушево.

Претседател први беше,
тој Никола Карев,
со македонски војводи,
сите илинденци,
Даме Груев, Питу Гули
и Јане Сандански.

За слобода загинаа,
славните војводи,
на македонците они,
завет оставија,
да се борат за слобода,
за Македонија.


БОЈОТ ЗАПОЧНАЛ ГОРЕ КРУШЕВО

Бојот започнал горе Крушево
горе Крушево, на Мечкин Камен.

Таму се бие тој славен јунак,
тој славен јунак, тој Питу Гули.

жените плачат децата пиштат,
а крв се лее, на Мечкин Камен.

Тој Питу Гули славен јунак беше,
славно загина за Македонија.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting