Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
БЪЛГАРСКИЯТ МЕТОД ЗА ПРИСВОЯВАНЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПЕСНИ ВЕЧЕ СЕ ПРАКТИКУВА И В ГЪРЦИЯ

КРАЖБИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ НА МАКЕДОНИЯ ОТ СЪСЕДИТЕ Й ПРОДЪЛЖАВАТ

JAН ПИРИНСКИ


Когато някоЙ се осмелява и си позволява да посяга, да краде и присвоява чужда национална принадлежност, той унизява себе си, народа си, достойнството си и достойнството на своя народ. Да се присвояват чужди национални ценности означава, че нямаш вяра в истинската си национална идентичност. Но съседите на Македония продължават да крадат и грабят от историческото богатство на македонския народ. Още от далечното минало те най-безочливо и нагло са присвоявали негови ценности с единствената коварна цел да го ликвидират окончателно и завинаги.

Гърция, въпреки всеизвестните филипики (гневни речи на Демостен, отправени към Филип Втори, в които го нарича варварин, а не грък), присвоява делото и на бащата, и на сина - Александър Македонски, а заедно с това и македонската култура, която счита като дял от гръцката история. В миналото българската държава не само че е заграбвала територии с македонско население, но се е стремяла да извърши и тотално задушаване на всичко, което е македонско. Особено когато в Македония се настанява Българската екзархия. На няколко пъти в. "Народна воля" публикува историческото обръщение - писмо на Скопския митрополит Теодосий (чието светско име е Васил Попилиев Икономович, а е известен още и като Васил Гологанов) до Негово всепребодобие г. Дионисий в София, изпратено на 22. VI. 1891 г. Скопие. Ето какво му пише той: "Ще бъда искрен, драги брате во Христа, и открито ще ти кажа: ние, македонците, не страдаме толкова от турците, да ни е жив падишахът, колкото от гърците, българите и сърбите, които като орли на мърша се спуснаха върху нашата многострадална страна и искат да я разкъсат." И още, той пише: " Екзархията със своята църковна и просветна дейност тук, в Македония, върши всъщност най-мизерната задача, изземва името на един народ и го заменя с друго, изземва му майчиния език и го заменя с чужд, изземва му всички национални белези и ги заменя с чужди." Скопският митрополит Теодосий заявява, че македонците не желаят Българската екзархия в Македония. А какво може да се каже за абсурдните претенции на България, че славянската писменост е българска? Както е известно, тази азбука се създава върху говора на македонското население в Солунско и няма нищо общо с българските "чертици и знаци", които използвали българите. Знае се, че българите на времето са ползвали гръцката писменост. Известен е например случаят с българина Васил Априлов, който се е чувствал до определена възраст дори и като грък.

Дълги години българите казваха и пишеха, че солунските братя Кирил и Методий са написали славянската азбука. След това решиха да я присвоят и започнаха да я наричат вместо славянска - българска. И както се знае, тя вече за българския народ не е славянска, а чисто българска. А защо извършиха тази подла и груба фалшификация? То е ясно защо! Нужна им бе някаква аргументация, макар и лъжлива, чрез която да внушат на българския народ, че той е велик и талантлив, творец на азбука и писменост, които използват всички славянски народи. Добре е да се споменат и популярните глупости на днешния пишман историк Божидар Димитров, който пък реши да прикачи към великата българска история и Кирил и Методий, та дори и Александър Македонски!! Щуротии и дивотии колкото щеш.

По времето, когато Пиринският дял на Македония получи автономия и в училищата тук се изучаваше македонски език и македонска история (тогава аз бях ученик в гимназията в Сандански, където изучавах македонки език и история), нямаше никакви проблеми населението свободно да се определя като македонско. Но след несъгласието на Тито да бъде послушен привърженик на болшевишката диктатура, Сталин развали приятелството си с Югославия, а това значеше автоматично и България да прекъсне връзките си с нея. Тази нова политическа ситуация наложи македонските учители да напуснат Пиринския дял на Македония и да се завърнат в Народна република Македония, а българските управници забраниха на населението да се декларира като македонско. Тогава се забрани да се пеят македонски песни. Държавна сигурност дебнеше навсякъде. И който бе хванат, че слуша или пее македонски песни, съответно получаваше тяхното "възмездие". След политическите промени и падането на комунистическия режим, в България се пое нова тактика. Започнаха да се пеят масово македонските песни, да се изменят текстовете им с българско съдържание и да се провъзгласяват, че са български.

Тази нова българска метода относно македонските песни - масово да се пеят в България – започнаха да прилагат и гърците. Навсякъде - особено из района на Драма - се пеят македонски песни, но на гръцки език. Свободно македонски песни може да се слушат и по гръцки радиа.

Разбира се, песните не трябва да имат граници и е редно да се харесват и пеят от всеки, независимо какъв е по националност. Достатъчно е човек да ги харесва, да му допадат и да изпитва приятна наслада от тях. Но когато проявяваш пристрастие да присвояваш чужди национални творения, и то със зла цел да ги правиш свои, на своя народ, тогава това се нарича наглост и дебелоочие. Какво може да се каже за Сърбия? Тя владееше Вардарския дял на Македония и правеше всичко възможно да асимилира македонското население. Изграждането на Югославия създаде условия всички народи в нея да получат правото на отделни републики във Федерацията. Така македонците във Вардарския дял на Македония имаха щастието да се радват на осъществената си мечта. След настъпилите промени вече не е възможно сърбите отново да владеят Вардарския дял на Македония. Ако идеята за създаване на Балканска федерация навремето се бе осъществила, то Македония днес щеше да се простира в пълната си цялост и сега нещата щяха да имат друго съдържание и значение.

Може ли да се повярва, че България ще смени политиката си към Република Македония и ще признае малцинствата в страната, особено след коментарите относно интервюто на г-н Мендерес Кунгюн в предаването "Неделя 150" по Българското национално радио? Коментаторите Калфин, Кунева, Цветков, Кошлуков фактически не признават, че в България има национални малцинства. Този факт още веднъж доказва, че българската политика и за в бъдеще ще продължава с отричането на македонското малцинство в България и ще насърчава плагиатството към националните ценности на Република Македония.

Единственият изход за съседите на Република Македония да се отърват от мъчителни халюцинации и кошмарни миражи за величие е да издигат на отговорните държавни функции личности с демократични и европейски възгледи.

Става въпрос за държавници, освободени от абсурдния шовинизъм, които да прилагат идеи и принципи на истинска и пълна кохезия както в международните си отношения, гарантиращи приятелство и мир на Балканите, така и в отношенията между отделните етноси в собствените си държави.

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


Македонија пее

ВО ИЛЈАДА ДЕВЕТСТО И ТРЕТАТА ГОДИНА

Многу крвја многу солзи
земја натопија.
Многу лисја гора смени,
машка снага испи,
но по таја борба тешка
слобода ми блесна.

Во илјада деветсто и третата година
се создаде република,
прва на Балканот,
Македонска Република,
во славно Крушево.

Претседател први беше,
тој Никола Карев,
со македонски војводи,
сите илинденци,
Даме Груев, Питу Гули
и Јане Сандански.

За слобода загинаа,
славните војводи,
на македонците они,
завет оставија,
да се борат за слобода,
за Македонија.


БОЈОТ ЗАПОЧНАЛ ГОРЕ КРУШЕВО

Бојот започнал горе Крушево
горе Крушево, на Мечкин Камен.

Таму се бие тој славен јунак,
тој славен јунак, тој Питу Гули.

жените плачат децата пиштат,
а крв се лее, на Мечкин Камен.

Тој Питу Гули славен јунак беше,
славно загина за Македонија.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting