Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Предизвикани мисли

ПРОСТАЩИНАТА КАТО НАЧИН ЗА ВОДЕНЕ НА ДИАЛОГ

Бойко Тихов


В "Български тълковен речник" пише: "Простащина. Качество или проява на простак." И "Простак. Прост, груб, недодялан човек." Неволно в ума ми изплуваха горните понятия, когато в началото на юни т. г. (на 9, ако не са лъжа) гледах предаването на ТV 7 "Пряка демокрация".

В предаването участваше и един представител на македонското малцинство в България. И по традиция, когато – макар и изключително рядко – се появи македонец на синия екран, срещу него се изправя върховист. Той е активно подкрепян от водещия и съотношението става 2 : 1 в полза на враговете на македонеца. (Изключение направи явяването на съпредседател на ПИРИН в предаване на Коритаров, когато водещият запази неутралитет.)А сега силите бяха 3 : 1, защото водещият и върховистът бяха подкрепяни и от "българин от Македония".
Ще се спра само на част от разискваните теми, защото, когато се появи върховист, диалог не може да се води. Върховистът си знае едно и едно си бае: Самуил е български цар, Василий е българоубиец, монахинята Тереза е албанка, а не македонка, Македония винаги е била българска... Е, появяват се понякога и нюанси в монолога на "войводата", но бледи и случайни...
Думата ми тук е за Върховния върховист. Той, когато вземе думата (а по начало не я отстъпва на никого), се държи като върховен бог и всичко знае, от всичко разбира, единствено той е прав и друга истина освен неговата няма и не може да има. Опонентът му губи дар слово, срещайки такава отчаяна бруталност и крещяща простащина. Диалог в такава атмосфера няма и не може да има. На моменти върховистът даже взима думата на водещия (който охотно му я предоставя) и започва стрелящо да задава въпроси: Василий наречен ли е българоубиец? Да или не! Кажи! Кажи! Кажи! Наречен ли е българоубиец? Кажи! Да или не? Кажи! И след като човекът срещу него в почуда и почти с отчаяние каже "Да", ама...", Върховният върховист надменно декларира: "Това е!", и отправя горд и празен поглед над главите на низшите (според него), които бурно го аплодират. В този момент няма как да не се сетя, че в християнството гордостта се смята за голям грях, а гордият човек се оприличава на празен житен клас – докато пълните житни класове свеждат глави под тежестта на зърното, което отглеждат, то празният стърчи над всички класове, но полза от него – никаква. Само вреди. Та и Върховния върховист (а и подчинените му, когато "участват" в дискусия) прилича на празен житен клас, когато се пъчи със слонския си търбух, с партийните си килограми и студен и надменен ДС - поглед.
Повече от ясно е, че когато се намесва липсата на домашно възпитание, когато на преден план излиза простащината, диалог няма и не може да има. И тъй като сред македонците в България не може да се намери (поне сред македонците, които аз познавам, а познавам не малко) такъв нетолерантен, груб и нагъл човек, че да заприлича на върховистите, мисля, че македонците трябва да участват в подобни предавания само когато имат за опоненти нормални и сериозни хора, с които може да се води диалог. Та само върховистите ли са патриоти и само те ли обичат България! Жалко за България, ако патриотите й са само в една (две) партии!
А в предаването, за което говоря, не се случи нищо ново. Върховният върховист (наричан още и Сезираторът, защото, за да всява страх у македонците, постоянно намира за какво да сезира прокуратурата) заплаши Македония, размаха пръст на Турция, не спомена с добро останалите съседи. Представям си как са се разтреперили десетки милиони турци! А за Македония рецептата на върховистите е ясна отдавна: да приемат македонците, че говорят български език; че са българи; че македонската история всъщност е българската история; че Македония винаги е била българска и куп още дивотии. Тогава пред Македония – разбира се, с подкрепата на България – ще се открият от светли по-светли европейски хоризонти, ще потекат реки от мед и масло. Иначе... иначе Македония ще бъде асимилирана от Албания! Това бе и мнението на другия участник в "дискусията" - "българина от Македония"!
Това, че Македония е съвсем друга и чужда държава, суверенна при това, че е членка на ООН и на други международни организации, че не иска да бъде прицел на агресия и асимилация, че иска да живее в мир, разбирателство и сътрудничество със своите съседи – всичко това няма значение за хората със змийско студени сърца и надменно жесток ДС - поглед, за които антимакедонизмът се е превърнал в доходоносен и приятен бизнес! А ние, македонците в България, за тях просто не съществуваме. Но е ясно, че ги караме да сънуват кошмари...
Между другото искам да отбележа и още нещо: и коментираният разговор и други приказки и писания по медиите се появиха в навечерието на църковния празник Свети Дух, обявен от върховистите за ден на Македония. Ох, колко много ги боли, каква непоносима мъка им причинява свободна Македония! Радвам се, че е така!
Радвам се, защото показва, че Македония е жива и здрава! И трябва да стане ясно, че няма и не може да има антимакедонска пропаганда, която да жъне трайни успехи. Бъдещето е наше!

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


Ръководството на ОМО „Илинден" - ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля" честитят 70-годишния юбилей на Димитър Иванов от Шумен - активен деец на партията и кореспондент на вестника, като му пожелават много здраве, вярност към македонската кауза и увереност в нашата победа!
Втора годишна конференција

ДО СИТЕ МАКЕДОНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ И АСОЦИАЦИИ

Предмет: Покана за учество на Втората годишна конференција на иселеничките организации во Република Македонија

Почитувани,
Ми претставува особена чест и задоволство да ве поканам да земете учество на Втората годишна конференција на иселеничките организации, што ќе се одржи на 20 и 21 јули 2011 година во Клубот на пратеници, Скопје, во организација на Агенцијата за иселеништво на Република Македонија

Дневен ред на Конференцијата:
1. Зачувување и негување на македонскиот јазик преку говорење на јазикот во семејствата
2. Зачувување на македонската култура од страна на иселеничките организации преку реализирани проекти, предлози и сугестии за наредниот период
3. Државјанство на Република Македонија - значење
4. Избирачко право
5. Значењето на пописите во земјите во кои живеат иселениците од Македонија за утврдување на поточен број на иселеници од Македонија
6. Унапредување на врските со иселеничките организации преку директни контакти на членовите на организациите со Агенцијата за иселеништво, преку постојните средства за комуникација.
7. Иселенички совет - известување на Привремениот иселенички совет за превземените активности
Молиме присуството на претставниците од Вашата организација да го потврдите во Агенцијата за иселеништво најдоцна до 30 јуни 2011 година, на:

е-маил: info@minisel.gov.mk
тел ++ 389 2 3 118 633
факс ++ 389 2 3 118 549

Директор: Васил Наумов

(Преземено од МИМ, 15.06.2011 г.)

Македонија пее

ВАРДАРЕ, ПИРИН, ЕГЕЈ КАЈ ТИ Е

Мили чеда на мајка разделени
тешка рана на срце,
ај на гради,
Вардаре, Пирин кај ти е,
Вардаре, Егеј кај ти е.

Мајко! Македонијо!
Ајде не плачи,
ден ќе дојде ќе ги гушнеш
Пирин, Планини,
Мајко Македонијо
ајде запеј ти,
ден ќе дојде ќе те носат
води егејски.

Вардаре, Пирин кај ти е,
Вардаре, Егеј кај ти е.

Солзи течат мајчински македонски,
тешки како што ни се е еј векови.
Вардаре, Пирин кај ти е,
Вардаре, Егеј кај ти е.

Мајко! Македонијо!
Ајде не плачи,
ден ќе дојде ќе ги гушнеш
Пирин, Планини,
Мајко Македонијо
ајде запеј ти,
ден ќе дојде ќе те носат
води егејски.

Мајко! Македонијо!


ВОЗОТ БРАЌА ТРГНУВА

Возот браќа тргнува
право за Германија
стари мајки остануват
дробни деца да чуват.

Со либето одиме
пари да спечалиме
пари да спечалиме
куќа да направиме.

Таму ќе не пречекаат
нашите верни другари
ергените ќе пеат
женетите ќе плачат.


Поезија

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ

От бездната на времето изгряло
като усмивка на безсмъртно цвете,
пътува македонското начало
с протегнати ръце към вековете.

И както на света му е известно,
съдбата му остана несразима -
не затова ли хищно и нечестно
коварството ридае, че го има.

И чужда красота изпепелило,
то много химни на смъртта е пяло,
когато македонска кръв е пило
и хляб от македонска пот е яло.

За да разкъсат робските окови,
когато Македония ги вика,
най-свидните й рожби са готови
главите си да сложат на дръвника.

Убиваха ги български злодеи,
убиваха - и в майчини утроби,
за да създава ужасът лакеи
и подли инквизитори на роби.

Съдба от мъченичество и слава,
народ - достоен с врагове да спори,
когато наглостта ги премълчава,
историята почва да говори. -

Поизбърши си, мащехо, сълзите
и погледни вината си в лицето –
кой на кого забоде нож в гърдите
и после му отхапа от сърцето?

Залутана по кървавите дири,
напразни са усилията твои
от хищници, тирани и вампири
да сътвориш съвременни герои!

Герои не се раждат от палачи!
А жертвите, които си затрила,
да премълчиш, Българийо, не значи,
че живият живот си умъртвила!

Лицето на страха сега е друго,
но за да може пак да ни убива,
то повече прилича на влечуго,
което зад привидност се прикрива.

На всеки, който при мираж се връща,
за да й връчи смъртната присъда,
безсмъртна Македония отвръща: -
Но аз съм аз! И винаги ще бъда!

При участ от разпятия и слава
и като вечна истина голяма,
не българската злоба ще решава
дали ни има и дали ни няма!


ФЕНИКС

На Никола Вапцаров

Когато феникс трябва да умира,
а няма кой безумството да спре,
единственото право да избира
е правото достойно да умре.

Когато гръм сърцето му разпръсне,
че не изплакало сълза на роб,
съдбата го орисва да възкръсне
от свойта пепел и от своя гроб!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting