Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Резултати од изборите во Македонија на 05. 06. 2011 година

ДИК: ВМРО-ДПМНЕ ОСВОИ 56 ПРАТЕНИЦИ, СДСМ 42, ДУИ 15, ДПА 8, НДП 2

(По македонскиот печат)


Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ на вчерашните предвремени парламентарни избори освои 53 пратеници, а исто така ги освои и трите пратенички места од дијаспората. СДСМ доби 42 мандати, ДУИ 15, ДПА 8 и НДП 2. Ова се првичните официјални резултати добиени од оригиналните записници од општинските избирачки комисии што денеска на прес-конференција ги објави претседателот на ДИК Борис Кондарко.

Нова Демократија на вчерашните избори освоила 19.958 гласови, ПОДЕМ - 4.395, СДУ - 2.270, ДУА - 4.517, Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ 438.135, ВМРО-Народна Партија - 28.217, ДУИ - 115.095, ДПА - 66.315, Достоинство - 8.846, Коалицијата предводена од СДСМ - 368.487, НДУ- 469, ЛДП - 16.551, СДПМ - 1.807, Демократска десница - 1.517, Европска партија - 130, ПДП - 277, НДП - 29.966 и Обединети за Македонија - 17.080.
Во првата изборна единица ДУИ освоила два мандати, ДПА - еден, СДСМ - осум и ВМРО-ДПМНЕ - девет. Во втората ДУИ има три мандати, ДПА - еден, СДСМ - седум и ВМРО-ДПМНЕ - девет. Во тројката ВМРО-ДПМНЕ освоила 12 пратеници, а СДСМ осум. Во четвртата изборна единица СДСМ доби девет мандати и ВМРО-ДПМНЕ 11. Во петката СДСМ освои осум мандати, ВМРО-ДПМНЕ - девет, ДУИ - два и ДПА - еден. Во шестата изборна единица ДУИ освои осум мандати за новиот собраниски состав, ВМРО-ДПМНЕ - три, СДСМ - два, ДПА - пет и НДП - два.
Одѕивот од вчерашното гласање во шесте изборни единици во Македонија изнесува 63,48 отсто, а на гласање излегле 1.156.085 граѓани. Во првата изборна единица одѕивот на гласањето е 67,37 отсто, во втората изборна единица 60 отсто, во третата 71, 66 отсто, во четвртата изборна единица на гласање излегле најмногу граѓани - 72,51 отсто, во петтата изборна единица одѕивот е 61,53 отсто и во шестата 49, 29 отсто.
Важечки ливчиња се 1.094.999, неважечки 31.983, а бројот на неупотребени ливчиња на вчерашното гласање изнесува 665.449.
Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ ги освои и трите пратенички места во дијаспората. Одѕивот на гласањето во трите изборни единици во дијаспората е 56,67 отсто или на гласање излегле 4.088 македонски државјани со право на глас кои живеат во странство. За време на гласањето на дијаспората, што се одржа на 4 јуни, Нова демократија освоила 34 гласови, ПОДЕМ - 14, СДУ - 242, Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ 2.686, ВМРО-НП - 50, ДУИ - 432, ДПА - 59, Достоинство - 74, Коалицијата предводена од СДСМ - 308, Европската партија - 27, ПДП еден и Обединети за Македонија 36.
Кондарко информираше дека согласно Изборниот законик тече 48-часовниот рок за евентуалните приговори до ДИК од страна на политичките партии за вчерашното гласање, а исто така од моментот кога тој ги објави првичните официјални резултати тече и 48. часовниот рок за приговори за нив. Тој соопшти дека 24 по завршувањето на гласањето секој граѓанин, како избирач, има право до ДИК да поднесе евентуален приговор за неправилности на постапката на гласање. Исто така, Кондарко соошти дека во законот има одредби во кои случаи ДИК може по службена должност да реагира.

ДИК е надлежна во прв степен да одлучува за приговорите од гласањето и резултатите, а откако ќе истече 48-часовниот рок за жалби и ќе биде донесена првостепената одлука надлежен за второстепената постапка е Управниот суд кој исто така треба да одлучи во рок од 48 часа.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


Ръководството на ОМО „Илинден" - ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля" честитят 70-годишния юбилей на Димитър Иванов от Шумен - активен деец на партията и кореспондент на вестника, като му пожелават много здраве, вярност към македонската кауза и увереност в нашата победа!
Втора годишна конференција

ДО СИТЕ МАКЕДОНСКИ ИСЕЛЕНИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ И АСОЦИАЦИИ

Предмет: Покана за учество на Втората годишна конференција на иселеничките организации во Република Македонија

Почитувани,
Ми претставува особена чест и задоволство да ве поканам да земете учество на Втората годишна конференција на иселеничките организации, што ќе се одржи на 20 и 21 јули 2011 година во Клубот на пратеници, Скопје, во организација на Агенцијата за иселеништво на Република Македонија

Дневен ред на Конференцијата:
1. Зачувување и негување на македонскиот јазик преку говорење на јазикот во семејствата
2. Зачувување на македонската култура од страна на иселеничките организации преку реализирани проекти, предлози и сугестии за наредниот период
3. Државјанство на Република Македонија - значење
4. Избирачко право
5. Значењето на пописите во земјите во кои живеат иселениците од Македонија за утврдување на поточен број на иселеници од Македонија
6. Унапредување на врските со иселеничките организации преку директни контакти на членовите на организациите со Агенцијата за иселеништво, преку постојните средства за комуникација.
7. Иселенички совет - известување на Привремениот иселенички совет за превземените активности
Молиме присуството на претставниците од Вашата организација да го потврдите во Агенцијата за иселеништво најдоцна до 30 јуни 2011 година, на:

е-маил: info@minisel.gov.mk
тел ++ 389 2 3 118 633
факс ++ 389 2 3 118 549

Директор: Васил Наумов

(Преземено од МИМ, 15.06.2011 г.)

Македонија пее

ВАРДАРЕ, ПИРИН, ЕГЕЈ КАЈ ТИ Е

Мили чеда на мајка разделени
тешка рана на срце,
ај на гради,
Вардаре, Пирин кај ти е,
Вардаре, Егеј кај ти е.

Мајко! Македонијо!
Ајде не плачи,
ден ќе дојде ќе ги гушнеш
Пирин, Планини,
Мајко Македонијо
ајде запеј ти,
ден ќе дојде ќе те носат
води егејски.

Вардаре, Пирин кај ти е,
Вардаре, Егеј кај ти е.

Солзи течат мајчински македонски,
тешки како што ни се е еј векови.
Вардаре, Пирин кај ти е,
Вардаре, Егеј кај ти е.

Мајко! Македонијо!
Ајде не плачи,
ден ќе дојде ќе ги гушнеш
Пирин, Планини,
Мајко Македонијо
ајде запеј ти,
ден ќе дојде ќе те носат
води егејски.

Мајко! Македонијо!


ВОЗОТ БРАЌА ТРГНУВА

Возот браќа тргнува
право за Германија
стари мајки остануват
дробни деца да чуват.

Со либето одиме
пари да спечалиме
пари да спечалиме
куќа да направиме.

Таму ќе не пречекаат
нашите верни другари
ергените ќе пеат
женетите ќе плачат.


Поезија

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ

От бездната на времето изгряло
като усмивка на безсмъртно цвете,
пътува македонското начало
с протегнати ръце към вековете.

И както на света му е известно,
съдбата му остана несразима -
не затова ли хищно и нечестно
коварството ридае, че го има.

И чужда красота изпепелило,
то много химни на смъртта е пяло,
когато македонска кръв е пило
и хляб от македонска пот е яло.

За да разкъсат робските окови,
когато Македония ги вика,
най-свидните й рожби са готови
главите си да сложат на дръвника.

Убиваха ги български злодеи,
убиваха - и в майчини утроби,
за да създава ужасът лакеи
и подли инквизитори на роби.

Съдба от мъченичество и слава,
народ - достоен с врагове да спори,
когато наглостта ги премълчава,
историята почва да говори. -

Поизбърши си, мащехо, сълзите
и погледни вината си в лицето –
кой на кого забоде нож в гърдите
и после му отхапа от сърцето?

Залутана по кървавите дири,
напразни са усилията твои
от хищници, тирани и вампири
да сътвориш съвременни герои!

Герои не се раждат от палачи!
А жертвите, които си затрила,
да премълчиш, Българийо, не значи,
че живият живот си умъртвила!

Лицето на страха сега е друго,
но за да може пак да ни убива,
то повече прилича на влечуго,
което зад привидност се прикрива.

На всеки, който при мираж се връща,
за да й връчи смъртната присъда,
безсмъртна Македония отвръща: -
Но аз съм аз! И винаги ще бъда!

При участ от разпятия и слава
и като вечна истина голяма,
не българската злоба ще решава
дали ни има и дали ни няма!


ФЕНИКС

На Никола Вапцаров

Когато феникс трябва да умира,
а няма кой безумството да спре,
единственото право да избира
е правото достойно да умре.

Когато гръм сърцето му разпръсне,
че не изплакало сълза на роб,
съдбата го орисва да възкръсне
от свойта пепел и от своя гроб!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting