Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Томас Верфус:

МАКЕДОНИЈА ЌЕ ГО ДОБИЕ СЛУЧАЈОТ ПРЕД МЕЃУНАРОДНИОТ СУД ВО ХАГ ПИСАТЕЛИ НА МАКЕДОНИЈА

(Преземено од МИМ)


Македонија ќе го добие случајот против Грција за прекршување на билатералната Привремена спогодба со попречувањето на македонскиот прием во НАТО на Самитот во Букурешт, оценува Томас Верфус, холандски аналитичар и претседател на Асоцијацијата на новинари при Меѓународниот кривичен суд во Хаг, во изјава за програмата „ТВ интервју“ на МТВ.
- Судот секогаш се труди да донесе фер одлука, но одлуките секогаш се темелат на меѓународното законодавство. Негова задача е да го интерпретира меѓународното право. Понекогаш на страната што губи не и се допаѓа резултатот. Но, како што реков во случајот со Македонија, шансите да победи се големи, нагласи Верфус.
Одговарајќи на прашањето, каков став ќе има судот за Привремената спогодба од 1995 каде во членот 11 се вели дека Грција нема да ја попречува интеграцијата на Македонија во меѓународни организации и институции, Верфус со коментар: „Договорите мора да се почитуваат, тоа е многу стар и важен принцип на меѓународното право“.
- Државите мора да ги почитуваат нивните обврски. Има само неколку отстапки. Обврските од договорот може да бидат заменети од резолуциите на Советот за безбедност. Тоа се случи во случајот Либија против Велика Британија и САД. Дополнително, договорот не може да е спротивен или да ги крши јус когенс или интернационалните закони од кои не може да биде одвоен. Ниту една од овие отстапки се разбира не се однесуваат на спорот Македонија и Грција.Мислам дека судиите ќе го практикуваат правото на почитување на договорот и Македонија ќе го добие случајот, истакнува холандскиот аналитичар.
За тоа што значат одлуките на Меѓународниот суд на правдата и дали се тие обврзувачки, како и дали судот ќе го има предвид признанието на 130 земји во светот на Македонија под уставното име Верфус со став: „Одлуките на Судот се однесуваат само на засегнатите страни. Овој случај не е за името на вашата земја, туку само на тоа што Грција го прекршила договорот. Бидејќи спорот не е за името, така не е важно колку земји ве признале со уставното име.”

   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 17 април 2011 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 96-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 11.00 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима), КПД„Илинден”, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров”, Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”,КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.

Македонија пее

КОГА ПАДНА НА ПИРИНА

Кога падна на Пирина,
ранет Јане Сандански,
долетеа три сокола
и на Јане збореа:

“Ај Јане со нас појди,
ние лек Ќе најдеме.
Мајка Македонија
за таков јунак лек Ќе најде. (2)

Први сокол Ќе те носи
долу крај Вардарот.
Втори сокол Ќе те носи
дур’ на Белото Море.
Трети сокол Ќе те носи
горе, в Пирин Планина.
Белким ти Ќе оздравиш,
Македонија да ослободиш.” (2)

“Ојте вие три соколи,
в срце луто сум ранет,
остајте ме тук’ да умрам,
лек ме не лекува.
Македонија други Ќе роди
Ќе ја ослободат.
Мајка Македонија,
други Ќе роди, Ќе ја ослободат.”


СОЛУНСКИТЕ ГЕМИЏИИ

Солун пролетта деветсто третата
силни гемии се потопени
кај што грмат експлозиите
таму гинат Македонците.

Сами решија за својата судбина
со нив имаа една заклетва
ропски веќе не се живее
храбро треба да се загине.

Македонијо на глас запеј ти со нас
Македонијо и ти чеда погледни
прегрни ги твојте синови
солунските гемиџии.

Младост убава не ја сетија
Живот дадоа и не се жалеа
да ја чуе цела Европа
вистината за Македонија.

Над Бело Море галеб летеше
абер носеше за мачениците
под Пиринот и крај Вардарот
бие гласот на непокорот.

Македонијо на глас запеј ти со нас
Македонијо и ти чеда погледни
прегрни ги твојте синови
солунските гемиџии.


О Б Я В А
Продаваме селскостопанска земя общо 60 декара в село Марикостиново, Петричко.
За справки:
- мобилен телефон 0877 592 504, домашен 0431/ 831 48, гр. Казанлък – Ангелина;
- мобилен телефон 0897 410 702, домашен 0431/ 870 10, гр. Казанлък – Мария.

Поезија

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Посвещавам на светлата
памет на моите братя
Борислав и Любомир Мицкови


Аз съм внук на орли,
построявали сини гнезда
на възбог,
в поднебесната вис
с много слънце.
Аз съм внук на орли,
неиздъхнали тихо в гнездата си
покорéни и покóрни.

Аз съм син на орли,
родени във сини гнезда
с много слънце,
люляни във слънчеви люлки,
и със първия мах на крилата си
летели към слънцето.
Аз съм син на орли,
умирали в полет –
непокóрни и непокорéни.

Аз съм внук на орли.
Аз съм син на орли.
За полет свободен роден съм.

Но отрано отрязаха мойте крила,
хищни люде
заграбиха синята люлка,
хищни пръсти
отнеха ми слънцето.

Как копнея по него сега,
всяка клетка във мене копнее,
полудява от страстния зов
на вечния химн на простора.

Аз те нося в сърцето си,
моя люлко под синята вечност
с много слънце.
Покорéн не значи покóрен.
В мен пулсира кръвта на орли
и корените на крилата ми са живи.
Ще израстат отново моите крила –
могъщи, здрави
и верен на завета на дедите си
ще полетя във синия простор –
законно мое право на наследник.
И ако трябва да умра за него,
като орел ще падна –
в полет,
непокóрен и непокорéн.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting