Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Добросъседство. Спазване на рамковата конвенция за защита на националните малцинства

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ЕВРОПЕЙСКА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА

ЈАН ПИРИНСКИ


Безброй са синовете на Македония, които дадоха живота си за освобождението на своя народ от турското робство. В тази героична борба израснаха силни личности, смели и безстрашни, всеотдайни, готови да мрат за своята Татковина. В жестоката бран македонските революционери трябваше да воюват не само против турското потисничество, но и против гръцките, сръбските и българските мегаломани. Един от най-ярките дейци в тази битка бе Яне Сандански.

Роден в село Влахи, Пиринския дял на Македония, на 18. 05. 1872 година, Сандански поема тежкия, но славен път на борбата за освобождението на македонския народ от вековното турско робство. Целия си живот Яне отдаде на македонското революционно дело! В този исторически момент на Вътрешната македонска революционна организация й бяха необходими ярки личности, смели и безстрашни в борбата, с твърди и ясни позиции относно македонската национална кауза, качества, които Сандански притежаваше. Разбира се, както споменах, това бе толкова необходимо и поради факта, че организацията трябваше да се бори не само против турските поробители, но и против българските върховисти, сръбските чети и андартските банди на гръцкото правителство.
Случаите са безбройни на изпращани въоръжени чети от Върховния комитет в София срещу хората на Вътрешната македонска революционна организация. Яне Сандански лично е участвал в ликвидирането на тези банди на българските върховисти и шовинисти - послушни слуги и агенти на Фердинанда.
Така че революционната дейност на Яне Сандански е богата с героична всеотдайност. Като верен продължител и пръв приемник на Гоце Делчев, той като Гоце застава на твърдите, ясни и категорични позиции на Вътрешната македонска революционна организация.
Яне Сандански проведе почти цялата си революционна дейност в Серския окръг. Освен там работи и в Срумишки и Солунски окръг. И когато се заговори за серската група в македонското революционно движение, не може да не се изтъкне името на нейния бележит вожд Яне Сандански. Той притежаваше вродени дарби като народен организатор и бе доволен и горд, защото в Серския революционен окръг имаше прекрасни революционери - Чудомир Кантарджиев, Павел Делирадев, Александър Буйнов, Георги Скрижовски, Тодор Паница, Таската Серски, Стою Хаджиев, Георги Казепов и мнозина други, чиито имена ще си останат завинаги в историята на македонското освободително движение. Те се бориха за суверенна македонска държава с всичките права на населението, което я населява - борба единствена, отговаряща на интересите на македонския народ.
Целият македонски народ бе наясно, че Вътрешната македонска революционна организация имаше много заклети врагове, които с алчните си апетити се мъчеха да завладеят Македония. Тези изроди разкъсваха измъченото й тяло.
Тук му е мястото да заявим, че българските върховисти, лакеите около Фердинанда, мераклиите за велика санстефанска България убиваха борците за освобождението на Македония.
Тези изверги и убийци бяха Иван Гарванов, генерал Цончев, Христо Татарчев, Александър Протогеров, Христо Матов, Иван Михайлов и други. Днес новоизлюпилите се върховистчета и послушни мекерета и злодеи - духовни наследници на разбойника и убиеца Иван Михайлов, искат да ликвидират македонския народ и нация, наново надигат вой и се нахвърлят най-безогледно и подло на всичко македонско с още по-бясна шовинистическа истерия, на която македонците отговарят по най-достоен и подобаващ начин. Това е историческата истина за българските, сръбските и гръцките “доброжелатели” на македонския народ. И сега - във времето на обединена Европа - положението е същото.
Яне Сандански се бори с тази банда разбойници. В жестоката битка против великобългарския върховизъм той се кали и оформи като виден македонски революционер. С неговото безстрашие, смелост и себераздаване върховистките злосторници не можаха да се примирят и решиха да го убият.
И на 21. 04. 1915 година в Пирин злодейски куршум засяга Яне в главата. Един легендарен борец напусна строя на непокорните, за да заживее с вечно безсмъртните в сърцата на народа.
Изминаха 96 години от гибелта на Яне Сандански. “Костите на Яне Сандански, погребани току под крепостните стени на Роженския манастир, вече са се слели с пиринската пръст, а името му - с народната памет. Историята, тази неподкупна съвест на вековете, даде отговор на много неясни тогава въпроси, заклейми убийците и техните слепи оръдия, възмезди подлеците и прослави народните борци. Историята посочи кой всъщност натиска спусъка на злодейските пушки на Тодор-Александровите убийци под старите пирински буки.
Тя, историята, въздава всекиму заслуженото. На подлеците и фашистките клеветници – презрение, на Яне, гордия Пирински орел – безсмъртие в народната памет.” (Ю.Атанасов).
Ние, потомците на Гоце и Яне, верните им последователи за суверенна, самостоятелна македонска държава, за Балкани и Европа без граници, ще продължим борбата с безскрупулните български върховисти и техните поддръжници, до пълна победа на идеалите и заветите на нашите славни предци.
Ние, последователите на Яне Сандански, сме уверени, че идва времето, когато тези стари предразсъдъци и болни амбиции на нашите комшии ще намерят своето заслужено място на бунището на историята.
Ние вярваме в бъдещето. Вярваме в доброто желание на нашите съседни народи да заживеят в сътрудничество и мир, за зачитане на националните белези и интереси на всички. Вярваме в идеала на Яне, в идването на тържествения ден, когато Македония ще извоюва по цивилизован път правата и свободите си.

И така ще бъде! Ще бъде, защото ние, македонците, носим в сърцата и душите си непокорния бунтовен дух на Яне Сандански. Защото всички сме решени да се борим за извоюване на нашите изконни права. За нас това е свещен завет, който достойно ще отстояваме със всички демократични средства, в името на доброто на всички, в залога на девиза - до пълна справедлива победа.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
На 17 април 2011 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 96-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 11.00 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима), КПД„Илинден”, в. „Народна воля”, бюлетин “Македонски глас”, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров”, Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”,КПД “Цар Самуил” и Сдружение “Победа”.

Македонија пее

КОГА ПАДНА НА ПИРИНА

Кога падна на Пирина,
ранет Јане Сандански,
долетеа три сокола
и на Јане збореа:

“Ај Јане со нас појди,
ние лек Ќе најдеме.
Мајка Македонија
за таков јунак лек Ќе најде. (2)

Први сокол Ќе те носи
долу крај Вардарот.
Втори сокол Ќе те носи
дур’ на Белото Море.
Трети сокол Ќе те носи
горе, в Пирин Планина.
Белким ти Ќе оздравиш,
Македонија да ослободиш.” (2)

“Ојте вие три соколи,
в срце луто сум ранет,
остајте ме тук’ да умрам,
лек ме не лекува.
Македонија други Ќе роди
Ќе ја ослободат.
Мајка Македонија,
други Ќе роди, Ќе ја ослободат.”


СОЛУНСКИТЕ ГЕМИЏИИ

Солун пролетта деветсто третата
силни гемии се потопени
кај што грмат експлозиите
таму гинат Македонците.

Сами решија за својата судбина
со нив имаа една заклетва
ропски веќе не се живее
храбро треба да се загине.

Македонијо на глас запеј ти со нас
Македонијо и ти чеда погледни
прегрни ги твојте синови
солунските гемиџии.

Младост убава не ја сетија
Живот дадоа и не се жалеа
да ја чуе цела Европа
вистината за Македонија.

Над Бело Море галеб летеше
абер носеше за мачениците
под Пиринот и крај Вардарот
бие гласот на непокорот.

Македонијо на глас запеј ти со нас
Македонијо и ти чеда погледни
прегрни ги твојте синови
солунските гемиџии.


О Б Я В А
Продаваме селскостопанска земя общо 60 декара в село Марикостиново, Петричко.
За справки:
- мобилен телефон 0877 592 504, домашен 0431/ 831 48, гр. Казанлък – Ангелина;
- мобилен телефон 0897 410 702, домашен 0431/ 870 10, гр. Казанлък – Мария.

Поезија

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Посвещавам на светлата
памет на моите братя
Борислав и Любомир Мицкови


Аз съм внук на орли,
построявали сини гнезда
на възбог,
в поднебесната вис
с много слънце.
Аз съм внук на орли,
неиздъхнали тихо в гнездата си
покорéни и покóрни.

Аз съм син на орли,
родени във сини гнезда
с много слънце,
люляни във слънчеви люлки,
и със първия мах на крилата си
летели към слънцето.
Аз съм син на орли,
умирали в полет –
непокóрни и непокорéни.

Аз съм внук на орли.
Аз съм син на орли.
За полет свободен роден съм.

Но отрано отрязаха мойте крила,
хищни люде
заграбиха синята люлка,
хищни пръсти
отнеха ми слънцето.

Как копнея по него сега,
всяка клетка във мене копнее,
полудява от страстния зов
на вечния химн на простора.

Аз те нося в сърцето си,
моя люлко под синята вечност
с много слънце.
Покорéн не значи покóрен.
В мен пулсира кръвта на орли
и корените на крилата ми са живи.
Ще израстат отново моите крила –
могъщи, здрави
и верен на завета на дедите си
ще полетя във синия простор –
законно мое право на наследник.
И ако трябва да умра за него,
като орел ще падна –
в полет,
непокóрен и непокорéн.

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting