Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Претседателот Иванов: интервју за Љубљански “Дневник”

СПОРЕД ПРАВИЛАТА НА ЕУ

(Преземено од МИМ)


Европската унија треба поенергично да влијае на Грција, со цел да престане блокадата на Македонија на патот кон Европската унија поради ирационалниот спор околу името, оценува претседателот Ѓорге Иванов во интервју за љубљански "Дневник" за време на дводневната посета на Словенија.
- Ние се држиме до договорот, а Грција не презема чекори во вистинскиот правец, со цел да дојдеме до компромис - вели Иванов за "Дневник". Тој додава дека се што бара Македонија од Грција е да се однесува во согласност со правилата на Европската унија, а наш пример за Грција, па и за ЕУ се Словенија и Хрватска.
Македонскиот претседател појаснува дека преку поголем дипломатски ангажман спорот со Грција може да се реши слично како хрватско-словенечкиот договор за надминување на граничниот спор.
- Словенија и Хрватска собраа сили да ги решат несогласувањата, иако Словенија веќе е членка на Европската унија. Од Словенија се бараше да се однесува во согласност со правилата на Европската унија, а од Грција тоа никој не го бара - изјави Иванов за љубљански "Дневник".

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting