Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Култура

МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

(Преземено од МИМ)


Меѓународниот ден на мајчиниот јазик 21 февруари оваа година е посветен на употребата на информациски и комуникациски технологии за заштита и промоција на јазиците и јазичната различност. Генералниот директор на УНЕСКО Ирина Бокова во годишната порака вели дека новите технологии обезбедуваат нови начини за следење, истражување и учење на јазиците и дека успехот од електронското издание на Атласот на УНЕСКО за загрозените јазици во светот покажува колку е моќен интернетот за следење на состојбата на јазиците и повеќејазичноста и за подигнување на свесноста на глобалната јавност за тоа прашање.
- Информациските и комуникациските технологии можат да бидат особено корисни за промоција на мајчините јазици. Мора да ја искористиме силата на напредокот за да ги зачуваме разновидните претстави на светот и да ги промовираме сите извори на знаење и форми на изразување. Тие се нишките од кои е исткаена таписеријата - приказна на човештвото, истакнува Бокова.
Во светот денес се зборуваат меѓу 6.000 и 7.000 јазици, но на околу 3.000 им се заканува исчезнување. Според статистиката, во последните три века изумреле или драматично се намалил бројот на јазиците, посебно на американскиот и на австралискиот континент.
Околу 200 земји во светот се пред предизвикот да ги зачуваат „малите“ јазици и да се погрижат тие да се употребуваат заедно со светските јазици. Половина од денешните јазици ги зборуваат помалку од 10.000 лица, а четвртина од јазиците ги зборуваат помалку од илјада лица.
На 30-тата сесија на Генералната конференција на УНЕСКО во ноември 1999 година, 21 февруари е прогласен за Меѓународен ден на мајчиниот јазик, а во февруари 2000 година е промовиран како Ден на лингвистичка и културна разновидност и мултилингвизам.
Покрај Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, на 26 септември се одбележува и Денот на европските јазици. Во 1998 година стапи во сила Европската повелба за заштита на регионалните и малцинските јазици со која, исто така, се потенцира лингвистичката разновидност и мултилингвизмот.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е МАКЕДОНЕЦ И ЗА ТОА НЕМА ПАЗАРЕЊЕ
Читај
САМО ЕДНА Е ВО СВЕТОТ НА НАРОДИТЕ И ДРЖАВИТЕ – НАШАТА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА!
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 116 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting