Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
139 години от рождението на Гоце Делчев

ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ТИТАНА НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Димитър Иванов


В Благоевград на 4 февруари 2011 г. в 17.00 часа с полагане на цветя пред Паметника на Гоце Делчев бе почетено делото и личността на този непрежалим син на Македония. Организатор на поднасянето на цветята бе общинският комитет, а присъства и членът на Централната контролно- ревизионна комисия Спас Захариев. Слово за Гоце изнесе председателят на общинския комитет Ангел Радонов. Мероприятието бе разрешено от общината и коректно охранявано от полицията.
На 4 и 5. 02. 2011 год. в гр. Прилеп, Р Македония, се проведе честване по случай 139-годишнината от рождението на апостола на Македония - Гоце Делчев. То бе организирано от гражданското движение “НЕ - ИМА”. Програмата започна с полагане цветя на гроба на Гоце Делчев в гр. Скопие. След което в гр. Прилеп започна тематична конференция на тема: “Македонският език през вековете”. Вечерта всички присъстващи се насладиха на хубавите ритми и песни на фолклорната група “Солунчани” и фолклорна група от село Овчарани - Егейска Македония. Присъстваха представители на македонската диаспора от Хърватска, Сърбия, Егейска и Пиринска Македония, Гора и най-многобройната група - от Република Албания начело с кмета на община Пустец Едмонд Темелко. Делегацията от ОМО “Илинден”-ПИРИН бе водена от съпредседателя Ангел Безев.
На 4 февруари 2011 г. в гр. Гоце Делчев бе отбелязан рожденият ден на македонския революционер Гоце Делчев. Поставен бе венец от името на признателните македонци с лента с името на ОМО „Илинден”-ПИРИН на паметника на героя. Присъстваха съпредседателят Иван Сингартийски, членове на Централния съвет на ОМО „Илинден”-ПИРИН и членове и симпатизанти. Тържеството продължи в клуба на партията.
На 4 февруари 2011 г. в с. Коларово, Петричко, в ресторант „Челик” около 50 членове на ОМО ”Илинден”-ПИРИН от Петричка община отпразнуваха рождения ден на титана на македонската революция Гоце Делчев. Празненството бе открито от члена на Централния съвет Крум Филатов. Доклад изнесе Кирил Илиев. Бе направен и малък рецитал със стихотворения за Вапцаров и за Гоце в изпълнение на Йорданка Маркова и члена на ЦС Боряна Илиева.
На 06. 02. 2011г. в гр. Шумен в елитно заведение се проведе тържество в чест на 139 -годишнината от рождението на най-ярката звезда в лавровия венец на безсмъртието – легендарния Гоце Делчев.
За да изразят своята почит и уважение към тази велика личност, възпята с голяма любов в десетки и стотици песни, се събраха около 70 души. Заведението се оказа тясно за всички присъстващи, но не и за виещите се кръшни македонски хора. Както винаги, така и сега виртуозът на йониката Иван Ганчев повиши градуса на настроението. Портретът на Гоце гледаше от стената, развя се червеното знаме с шестнадесетте лъча на слънцето и Владимир Серафимов поведе първото тежко македонско хоро. Заловиха се млади и стари, като всички пееха. Думата бе дадена на оратора, който със своето емоционално слово прикова вниманието на присъстващите. На микрофона да се изявят със своя талант се явиха не един и двама и не случайно заслужиха адмирации, а хорото се виеше без прекъсване. В програмата взеха участие танцьорки от Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен”, които взривиха публиката със своите изпълнения. Залудува кръвта в жилите на младежите от компанията на Васко Аргиров – студент в ШУ „Еп. К. Преславски”, които заедно с танцьорките заиграха “Четворното”, “Елениното” и др. македонски хора. Това накара да се почувстват млади всички по-възрастни, които в ритъма на музиката се върнаха в по-буйните си години. До късно вечерта не спряха песните и танците. Групата на нашите приятели мюсюлмани също ликуваше. Макар и с много перипетии, техният лидер – г-н Кушев, и този път не пропусна да бъде сред македонците. “Исках да изразя моето уважение към Вас и Вашето тържество, затова и съм тук” – каза той.
Участниците в тържеството се разделиха удовлетворени и с пожелание за нова среща в края на месец април.

   НАРОДНА ВОЛЈА
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?!
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЗА ДЕБАТИТЕ, БЛАТОТО И ДОГМАТИТЕ
Читај
ГОЛОГАНОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕМАМЕ ТОЛКУ МАКА ОД ТУРЦИТЕ, КОЛКУ ОД ГРЦИТЕ, БУГАРИТЕ И СРБИТЕ
Читај
ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА НАД МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...
ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

TJ-Hosting
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting