Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Колко мъка има по този свят...

БАЙ ГАНЬО (НА)ПРАВИ ПРЕБРОЯВАНЕ

Самуил Ратевски


Дългоочакваното преброяване дойде. А когато читателят чете тези редове, то вече ще е отминало. Пълни резултати ще трябва да чакаме към лятото. Частични още през март. Също така през март ще трябва да очакваме и официалната позиция на македонските организации в България. Макар че едва ли можем да се съмняваме каква ще бъде тя. Те още през септември миналата година ясно я заявиха. Нека си припомним.

През септември 2010 г. се проведе пробно преброяване на населението. В електронния му вариант фигурираше подграфа „Македонец”. Професионалистите, подготвили електронните формуляри, просто се бяха съобразили с данните от предишните преброявания, а, както знаем, във всички такива хиляди хора се самоопределят македонци. Това просто съобразяване с реалността, с професионализма и европейските норми предизвика удивителен скандал в медиите. В резултат шефката на Националния статистически институт си подаде оставката (която за щастие не бе приета), след това бяха уволнени петима специалисти от НСИ поради включване на „несъществуващи етноси” във формулярите, а един министър излезе по телевизията да отрича или изисква ограничения за правото на самоопределение. С тези действия и изказвания беще изпратен ясен сигнал, че самоопределението не се приема по отношение на македонците и записването им като такива се смята за наказуемо деяние. Тогава голям брой македонски организации в България излязоха с декларация, в която ясно заявиха, че ако не бъде направено следното: Да се върнат на работа безпричинно уволнените;
Правителството да се разграничи от своя министър и да гарантира напълно правото на самоопределение;
Да се включи графа „Македонец” в преброяването,
то македонските организации няма да признаят резултатите на това преброяване.
Това бе минимално необходимото, за да се създаде нормална атмосфера за демократично провеждане на преброяването – без страх нито за тези, които се самоопределят, нито за онези, които преброяват.
Както е добре известно, нищо от това не бе изпълнено. Затова не е чудно, че броят на организациите, присъединили се към тази декларация, се увеличи. Към момента зад нея стоят:
ОМО „Илинден”-ПИРИН,
Дружеството на репресираните македонци в България,
ТМО - ВМРО (независима),
Македонско християнско братство „Св. пророк Илия”,
Македонско културно-просветно дружество „Никола Вапцаров”,
Македонско културно-просветно дружество „Цар Самуил”,
Македонско културно-просветно дружество „Илинден”,
вестник „Народна воля”,
бюлетин „Македонски глас”.
Случилото се преди и по време на преброяването само допълнително аргументира основателността на тази позиция. Ето защо.
В края на януари в цялата страна македонските организации разпространиха около 25 000 листовки с призив македонците свободно и без страх да се самоопределят. Веднага бе органзирана реакция, като в конкретния случай актьорската роля на „възмутени граждани” бе предоставена на ВМРО-НИЕ, които заплашиха, че ще дадат разпространителите на прокуратурата. Услужливите регионални медии намериха за необходимо да тиражират на първите си страници тази проява на екстремна глупост. Разбира се, за да сплашат, когото могат.
На 31 януари сутринта в печатницата на фирма „Ираик – М” Благоевград нахлуват цивилни лица, които заявяват, че са от ДАНС, но напук на закона отказват да се представят. Те конфискуват бюлетина „Македонски глас”, който се печатал в момента, като отказали да покажат каквато и да било заповед или да дадат какъвто и да било документ за конфискацията. И сякаш тези им беззакония са били малко, но си позволили да арестуват собственика и един от работниците и да ги откарат в сградата на МВР, където ги държали почти целия ден. Отказват да им дадат обяснения за своите действия, но същевременно ги карат да дават писмени обяснения за печатенето на бюлетина. Явно дансаджии са добре запознати със законите ... отпреди времето на демокрацията. Да бяха прочели нещо от законите след това, щяха да знаят, че не съществува закон за печата, нито пък съществува институция, която да издава разрешения за отпечатване на нещо. Пощата е частна фирма, чийто каталожен номер служи само за абонация и никой не е длъжен да си изкарва такъв, ако не желае изданието му да се разпространява от пощата. И за капак – „Македонски глас” не е вестник, а бюлетин - безплатен при това - и без определено време на излизане и като такъв стои много по-близко до рекламните или агитационните материали, отколкото до медиите. С тези действия на ДАНС са грубо нарушени Конституцията, международните документи за правата на човека и законите в България. За това беззаконие са подадени жалби до МВР и прокуратурата и са информирани всички организации и релевантни институции - български и международни - заинтересувани по въпроса. Българските медии генерално премълчаха това посегателство срещу свободата на словото. Но важният момент в този случай е в това, че този брой на бюлетина бе посветен на преброяването и бе конфискуван в деня преди то да започне – така че мотивитие за конфискацията са съвсем ясни и са насочени против правото на македонците в България да изразяват и разпространяват мнение и да се самоопределят, чрез което се хвърля директно петно върху самото преброяване. Защото това са действия на държавен орган - т.е на самата държава - срещу призива македонците да се самоопределят такива, каквито се чувстват. Така бе потвърдена както позицията на държавата срещу самоопределението на македонците, но също така бе илюстрирана решимостта да предприема незаконни действия, за да попречи на македонците да се самоопределят като такива.
И един друг въпрос: как в понеделник сутринта в ДАНС знаят, че се печати бюлетинът „Македонски глас”, къде, какво съдържа, след като не е разпространен?
Налага се изводът, че телефоните яко се подслушват.
Кои са престъпници: тези ли, които са лоялни граждани на Република България и със законни средства, легално и явно си искат правата, или тайните мрачни служби, които погазват законите, харчат парите на данъкоплатците, за да всяват страх и упражняват терор?
На 6 февруари, неделя, по Българската национална телевизия бе излъчено чудовищно по размер предаване – близо 5 часа посветено на ... несъществуването на македонци. Не съм имал „удоволствието” да гледам този парад на падението. Мога само да преразкажа гледаното от мои приятели. Участвали са все отбор артисти. Трендафил Михов Митев от антимакедонския псевдонаучен институт обяснявал несъществуването на македонска нация, известният българин от Р Македония Перев разкавал, че македонци не съществуват и че българите в Македония били преследвани, Любчо Георгиевски говорел за общ произход на българи и македонци, Любка Рондова разказвала, че македонските бегълци били българи, а подобно на нея се включила и президентската примадона Чакърдъкова да обяснява не само че македонските бегълци и останалите в Егея били все българи, но и че тези, които се самоопределят като македонци в България, са само шепа хора. Участвали и артисти от прочулия се с разваления си македонски език български филм “Мера според мера”, които поне признали, че имали сериозен проблем при разбирането и ученето на македонски за нуждите на филма.
Става дума за националната държавна телевизия, зад която стои самата държава. С пропагандата, която така активно и в такъв извънреден размер бе направена по официалната телевизия, държавата още веднъж се ангажира против македонците и тяхното самоопределение.
Забелязани бяха и редица нарушения по време на самото преброяване. Те, разбира се, ще се събират и внимателно анализират от съответните македонски организации, но тук можем да споменем някои случаи за илюстрация. Преди началото на преброяването по домовете (започнало на 10 февруари) в село Кавракирово, Петричко, Никола Капсъзов е бил посетен от трима здравеняци, които не се представили, но го посъветвали със заплашителен тон да внимава с преброяването и как ще се самоопредели.
В някои села, като например в с. Лиляново, Санданско, кметът е ходел заедно с преброителя по къщите, като е чуван да заявява, че за онези, които не са си в домовете, той ще даде данните на преброителя. Едва ли има причина да се съмняваме като какви ще бъдат „самоопределени” отсъстващите от страна на държавните служители и особено като какви няма да бъдат записани.
В с. Микрево на 10 февруари е констатирана следната тактика от страна на преброител София Пантева. Въпреки изричното указание в нормативните актове, че попълването става само с химикал, тя е носела и държала в ръка и химикал, и молив. Освен това когато стигнала до въпросите за народност и майчин език само ги прочела и без да попита какви се самоопределят хората, направо ги подминала и започнала да задава следващите въпроси. Наложило се Костадин Методиев Петков да й направи забележка да се върне назад и да попълни въпросите за народност и майчин език. Ако не бе направил това, щяло да се получи, все едно, че не се самоопределя като никакъв, защото отговарянето на този въпрос не е задължително. Дали преброителката е познавала стария македонски активист и е знаела какъв би бил неговият отговор, та затова се е опитала да подмине въпросите, или просто така е била инструктирана да прави с всички?
На 10 февруари в Благоевград, на ул. „Полковник Дрангов”, преброителката категорично е заявила на Йордан Кирилов Палахански, че не може да го запише македонец, и след като е отказала - противно на инструкциите - да запише човека такъв, каъвто сам се определя, го е записала такъв, какъвто тя е решила – българин.
На 13 февруари в Сандански в дома на Страхил Тупалски преброителката се е опитала да попълни формулярите с молив. На неговия протест тя обяснила, че трябва да се попълва с молив, защото така, ако има грешка, ще могат да я поправят. Както посочихме, това е в директно противоречие на специално подчертано изискване в упътването за преброителите - да се попълва САМО с химикал. Не се съмнявам, че сред грешките, които биха могли да се поправят по този начин, не на последно място е и ако някой „сгреши” и се запише македонец. По настояване на Страхил Тупалски формулярът е бил попълнен с химикал.
На 17 февруари към пет следобед две преброителки посетили семейството на Василка Тиханова Цонева на ул. „Крайречка” в гр. Сандански. След като преброили съпруга, който се писал българин, минали към Величка. Тя им казала първо да я пишат македонка, след което преброителките се развикали, как така македонка, като не е женена за македонец, а мъжът й се пише българин. Поискали личната й карта. Тя им казала, че ще им я даде и ще им отговори на всички въпроси, след като я пишат македонка. Те силно се нервирали на това изказване, а когато им заявила, че ако не я пишат македонка, то тогава са свободни да си вървят, по-младата от двете преброителки я заплашила, че ще дойдат на следния ден с полиция и ще я глобят 120 лева, защото била отказала да се преброи.
Това са само няколко примера, но и те са достатъчно, за да илюстрират колко далече от необходимите стандарти е извършваното преброяване и че отново се прилагат различни похвати, за да се елиминира македонското самоопределение от преброяването. А така с преброители по домовете са преброени 2/3 от хората. само 1/3 са се преброили по интернет.
Но и тук се поставя въпросът: след като имаме тази толкова очевидна позиция и политика на държавата срещу самоопределението на македонците, кой ще ни гарантира, че и резултатите по интернет няма някак да бъдат манипулирани? Наистина, къде е гаранцията, къде е механизмът срещу манипулация на резултатите въобще? Или трябва да се доверим на онази същата държава, която не спира да твърди, че македонци няма, и която се е потрудила до такава степен да ни няма, включително и от преброяванията?

Така че дори и при най-добро желание македонските организации в България не биха могли да признаят резултатите от това преброяване. И нима някой би могъл да ги укори за това? А колко хубаво би било нещата да стоят по-иначе, преброяването да е почтено и резултатите - истински! Но за това явно е необходима една по-различна и европейска държава!

   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting