Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
139 години от рождението на Гоце Делчев

ЛЕГЕНДА НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

На 04.02. се навършват 139 год. от рождението на най-ярката звезда в лавровия венец на безсмъртието – Гоце Делчев. За този велик син на Македония е писано много. И това не е изненадващо, като се има предвид каква удивителна личност е той. Всичко за тази личност предизвиква уважение и възхищение, а подвигът й – неувяхваща признателност и неизменно преклонение.
Когато споменаваме името на Гоце Делчев, пред нас се изправя образът на герой с кристална морална чистота, на човек, роден от страданията и копнежа на своя народ за свобода и останал толкова близко до болките на своите поробени братя, че е неделим от тях и в своя кратък живот, и в своето безконечно безсмъртие.
Не случайно Гоце Делчев стана знаменосец на най-съкровените надежди в една изключително трудна и сложна епоха. Той оглавяваше и контролираше могъща революционна организация, която бе принудена от обстоятелствата да действа и се бори в обстановката на тирания, произвол и безправие. В тази обстановка, осветявана от кървавия блясък на ятагана на насилието, се кръстосваха премного чужди интереси и апетити и я нажежаваха до огненочервено.
Но именно в такава обстановка се разгръщат, израстват и изявяват истинските великани на човешкия дух, на революционното дело и чертаят верните пътища за освобождението на своя народ от робския мрак, напластяван почти шест столетия. С безпределна яснота Гоце очерта един от тези пътища с безкомпромисната си позиция, че „оня, който иска да работи за присъединяването на Македония към България, Гърция или Сърбия той може да се смята за добър българин, грък или сърбин, но не и за добър македонец”.
Гоце Делчев не доживя да види сиянието на надеждата и да чуе кървавите писъци на разгрома на Илинденския бунт, но той е неделим от неговата апостолска и революционна дейност.
За великани от рода на Гоце Делчев гибелният куршум носи едновременно и смърт, и безсмъртие. И това безсмъртие е възпято от македонския народ по неповторим начин – така, както може да пее и плаче човешката душа за роден син и брат. А човешката душа никога не може да пее и плаче по поръчка. Тя пролива своята горчива сълза само за най-близкото, родното, милото, за онова, което синовно е обичала и никога не може да прежали.
Големите личности са съвременници не само на настоящето, но и на бъдещето. Гоце Делчев не прави изключение от това правило. Неговата крилата мисъл, че разбира света единствено като поле за културно съревнование на народите, смайва със своето прозрение. Та нали това е най-великият идеал на човечеството!
Той се бори против домогванията на балканските монархии спрямо Македония, но се отнася също така със симпатии към народите на трите балкански държави. Той винаги прави разлика между потисниците и народите, между правителствата и широките маси и в Турция, и в България, и в другите балкански страни. За Гоце Делчев освобождението на Македония не завършва с извоюването на свобода и независимост за народа : неговите идеи надхвърлят границите на малката му Татковина и се сливат с великата идея за братско сътрудничество на свободните балкански народи в рамките на конфедерация и федерация. Така идеите на великия Гоце Делчев се сливат с безсмъртната идея за братство и мирно развитие на балканските народи, както страстно проповядваха на времето си Светозар Маркович, Христо Ботев и другите техни съвременници.
Гоце Делчев е най-ярката звезда в лавровия венец на безсмъртието, наречен МАКЕДОНИЯ.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting